#951 2009-08-20 21:49

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Leszázalékoltatás

Marthuska írta:

kis zozo írta:

"Sziasztok én 4 éve vagyok colitises aktiv gyulladásos állapotban.Már nem nagyon birom folyamatosan fogyok nem nagyon tudok enni mert rogtön wc-re kell menni.Pentasa Immuran Budenofalk medrol a gyogyszereim.Most jutottam el odaig hogy le kellene magam százalékoltatni.Tud valaki segiteni hogy mi a teendõ.Elõre is köszönöm"

off
Marthuska, Te nagyon segítõkész vagy...köszönöm...
Nekem 15 évi kínlódás után sem jutott az eszembe, hogy le kellene százalékoltatni magam....tudom, aki ilyen gyökér, az nem lehetek sikeres ember :(
Amit "kis zozo"-ról tudunk, az annyi, hogy elege van ...lásd a szöveget fent...
Azt hiszem, van itt még néhány sorstársunk, akinek elege van....és a gondjaik sem kevesebbek.   
uff

Nincs jelen

#952 2009-08-21 07:54

Györgyina
Tag

Kiszozó, már irtam Neked a chetre, de ha nem láttad, amit kétlek, ide is leirom. Igen lehet rokkantsági nyugdijba menni, ha jogilag és egészségügyileg megfelelsz a kivánalmaknak. Jogilag azt jelentki, hogy meg van-e a korodhoz szükséges szolgálati idõd - dolgoztál-e annyit, amennyi a korodhoz képest szükséges.
Egészségügyi feltétel: Az Országos Orvosszakértõi és Rehbilitációs Bizottság által eldöntött egészségi állapot, amit 3 hónapnál nem régebbi, komoly orvosi papirokkal kell igazolnod, pld. kórzázi záró, stb.
ha a jogi- és egészségügyi feltételek is összejönnek egyszerre, akkor eldöntik, hogy rehabilitálható vagy-e és végezhetsz-e rehabilitációs munkát, vagy rokkantnyugdijra leszel jogosult.
Kérelmezés: lakóhelyed szerinti Nyugdijbiztositási Igazgatósá, Bp-en a VIII. ker. Firumei út 19/a. Vidéken általában a megyeszékhelyen.

Nincs jelen

#953 2009-08-21 18:13

pötyi
Tag

Szia kedves Györgyina! :) 4évente hívnak vissza leszázalékolásra, ez most június 15-én volt.
A mai napig nem kaptam levelet, hogy most mi van. Szerinted várjak még vagy lépjek valamit ezügyben? elõre is köszi és további szép nyarat! :)

Nincs jelen

#954 2009-08-21 21:57

Györgyina
Tag

szia kedves Pötyi. Persze, hogy lépj. Keresd fel személyesen a Nyugijbiztositási Igazgatóságot és kérdezd meg, hogy a nyugdijfolyósitónak milyen határozatot küldtek. Ugyanis, ha elutasitották a nyugdijkérelmed és hanyagságból  még folyósitják a nyugdijat, visszafizettetik, tekintet nélkül arra ki hibájából történt a túlfolyósitás.
Szóval lépj azonnal.

Jó egészséget kiván betegtársad

Nincs jelen

#955 2009-08-22 13:01

kis zozo
Tag

Köszi Györgyina a segitseget.Sajnos nekem procto-cilitisem van igy érintett a végbél is.Nem nagyon hasznalnak az aranyér kremek/mastus reparon körömvirag/.Tud valaki valamilyen hatásos krémet?Napi 20 wc-re járás után nem kellemes még ülni sem.

Nincs jelen

#956 2009-08-22 13:19

Marthuska
Tag

Szia Kis Zozo! Éppen eleged lehet! Nem csodálom, ha nincs energiád!
Kívánom, hogy elfogadják a rokkantsági kérelmedet! A múltkor rosszul írtam, hogy hova kell fordulnod ezügyben.
Györgynina pontosan leírta neked, részemrõl is köszönet érte!
Jobbulást kívánok!

Nincs jelen

#957 2009-08-22 13:54

kis zozo
Tag

Neked is köszi Marthuska jól esik minden biztatás nagyon szeretem a munkám de sajnos már nem nagyon tudom ellátni jelenleg 48kg ra fogytam és tényleg nincs energiám

Nincs jelen

#958 2009-08-22 14:50

Marthuska
Tag

Kis Zozo! Sajnos ismerõs a probléma, én is rokkantnyugdíjas vagyok. Majd tavasszal kell mennem ismét felülvizsgálatra. Nekem is van súlyproblémám, bár enni most tudok, hízni mégsem. Nálam rossz a felszívódás. Sajnos csak 43 kg vagyok.

Szerkesztette: Marthuska (2009-08-22 14:50)

Nincs jelen

#959 2009-08-22 15:54

Györgyina
Tag

Kedves Kiszozo! nagyon szívesen segitettem, ha tudtam. De én azt látom, Neked nem csak a leszázalékolással van problémád, henm az egészségi állapotoddal is. Talán kéne keresni egy másik gasztróst, aki rendbetenne. Mivel nem tudom merre laksz, igy még ajánlani sem lehet.
Gyógyulj, jó egészséget kivánok
Mártuskám, puszi és cupp.

Nincs jelen

#960 2009-08-22 18:28

kis zozo
Tag

Györgyina! Borsod megyében lakom de még Pestre is elmentem egy ismert profhoz.Nagyon rossz helyen van a gyulladas.4éve volt egy munkahelyi balesetem sorozat bordatörés/5/ráadásul át szurta a tüdõmet.Hét napi intenziv és antibiotikus kezelés +tûdõkorház után jelentkeztek a tünetek.Akkor azt mondták elmulik.Hát innen indul a problema.Férfiként nagyon vékony vagyok.Agasztros orvosom a jelenlegi probalkozik mindennel most voltam korhazba steroidos inf.kezelésen de nagyon nehezen reagal a szervezetem.Jobbulást a beteg társaimnak.

Nincs jelen

#961 2009-08-22 20:01

Györgyina
Tag

Kedves Kiszozo. Akkor már teljesen más a helyzet. Ha munkahelyi baleset ért, akkor ez nem rokkantásgi nyugdij, hanem baleseti nyugdij.. És ez már egy másik történet. Ha érdekel. jelezd, leirom Neked ide, mi az eljárás.

Nincs jelen

#962 2009-08-22 20:23

kis zozo
Tag

Györgyina csak az a baj hogy nem ismeri el senki hogy összefuggés van a két dolog között.Bármi kiválthatta az orvosok szerint.

Nincs jelen

#963 2009-08-23 09:14

Györgyina
Tag

Ok. nem is baj. A munkahelyi baleset egy önálló dolog. Az, hogy egyébként is beteg vagy az már "csak" hab a tortán. És ha azt mondják, azért ért beleset, mert beteg voltál ereedetileg is, akkor a foglalkozásegészségügyi orvos hogy adhatta ki a munkalakalmasságit. De ez modom egy másik történet.

Nincs jelen

#964 2009-08-23 18:34

pötyi
Tag

Szia Györgyina!
Köszi szépen a  hasznos tanácsot. Holnap neki is állok a felderítésnek.
További tünetmentes nyarat!
Pusszi

Nincs jelen

#965 2009-08-23 20:25

Györgyina
Tag

Neked is Pötyikém.

Nincs jelen

#966 2009-08-24 07:28

zsazsazsebi
Tag

2 éve leszázalékolt vagyok 67 % ban,most megyek  felülvizsgálatra. 33 és fél év munkaviszonyom van. 2éve diagnosztizáltak  crohn betegnek. 27 éves korom óta ezek a tüneteim,de mint fekély beteget kezeltek . Vérzés ,perforáció egyéb társbetegségek . Most állapot rosszabbodás miatt gyógyszerváltás ,vajon mire lesz elég ?

Nincs jelen

#967 2009-08-24 07:38

Györgyina
Tag

Kedves Zsazsazsebi. Mivel ilyen sok munkaviszonyod van, feltelezem, hogy már nem vagy hamvas korban. A törvény szerint, aki a számára irányadó nyugdijkorhatár elõtt 5 évvel van, az választhat, vagy rokkantsági, vagy rehabilitáció. Ha emialban megirod nekem hány éves vagy, megmondom, Neked mennyi a nyugijkorhatár.

Jó egészséget kivánok betegtársad.

Nincs jelen

#968 2009-08-24 15:05

zsazsazsebi
Tag

Kedves Györgyina ! 53 éves vagyok ,2 éve százalékoltak le  tehát már akkor 33 és fél éves  munkaviszonyom volt ,és fizikai munkát végeztem :cipõgyártásban . Köszönöm segitséged !  Jó egészséget kivánok én is.

Nincs jelen

#969 2009-08-24 15:11

Györgyina
Tag

kedves zsazsa! Pont a határon vagy. Nagy valószinüség szerint már marad a rokkantsági nyudij, hiszen a Rád irányadó nyugdijkorhatár az 59 év - 5 év. Tehát nem valószinü, hogy erõltetni fogják az átképzést vagy a rehab. munkakört. De ez  csak feltételezés, mert bármi elõfordulhat. Sajnos nincs biztos tippem.

Sok sikert, egy kalappal. Puszi.

Nincs jelen

#970 2009-08-24 20:40

zsazsazsebi
Tag

Köszönöm ! Ha tudok valami biztosat ,tájékoztatlak. Puszi Zsuzsa

Nincs jelen

#971 2009-08-26 11:02

Ottó
Tag

Sziasztok kedves mindenki!

Én 2005-ben indíttattam el a rokkantosítást, (ekkor ideiglenesen ileosztómám volt még) leszázalékoltak 100%-ra kaptam 30 e Ft-ot. 2007-ben maradt a 100% és a pénz is, pedig ahhoz képest sokkal jobban voltam. Most július végén kellett ismét mennem. A héten kaptam meg az értesítõt. Valószínûsítettem, hogy akár a teljes összeget megvonják. Ehhez képest kellemes meglepetés ért. 52%-ra csökkentették az egészségkárosodást, rehabilitáció nem javasolt, III. csoportú rokkant. A havi összeget meg csak 5%-al csökkentették. 2011-ben kell ismét mennem.

Szerkesztette: Ottó (2009-08-26 11:03)

Nincs jelen

#972 2009-08-26 11:36

Marthuska
Tag

Szia Ottó!
Örülök, hogy sikerült, és továbbra is kaphatod a rokkantnyugdíjat, ha kicsit kevesebb is lett az összeg!

Szerkesztette: Marthuska (2009-08-26 11:37)

Nincs jelen

#973 2009-08-26 12:07

Györgyina
Tag

Ottó, használd a pénzedet jó egészséggel.

Nincs jelen

#974 2009-08-26 17:36

Szuszidi
Tag

Szép napot, ha valaki halott róla, van lehetõség arra, hogy akinek a kevés a nyugdíja, az kérhet méltányossági emelést. Sajnos nem találtam meg a törvényt s a nyomtatványt, ha valaki beleakad, az linkelje már be legyen kedves.

Nincs jelen

#975 2009-08-26 19:31

Györgyina
Tag

Én ugyan nem tudom bemásolni, de tudom, hogy az összeghatár a kérelmehez az egy fõre esõ 57.000.- Ft. Az Országos Nyugdijbiztositási Igazgatóság honlapján a nyomtatványoknál lehet elérni a kérelem nyomtatványt.

Nincs jelen

#976 2009-08-26 22:05

eriki
Tag

Sziasztok!
A nyomtatvány itt található : https://e-ugyintezes.onyf.hu/navigate/u … lframe.asp 
a K16 adatlap
Nekem nagyon pozitív tapasztalatom van, a megemelt összeg hamarabb a számlámon volt, mint ahogy kiküldték a határozatot.Mindenkinek javaslom, akinek nem éri el a nyugdíja az 57 ezer forintot, amit Györgyina is írt, hogy próbálja meg, ezzel csak nyerni lehet.Én elég hülye voltam, kb.2 évig halogattam.

Ki részesülhet méltányossági nyugdíjemelésben?

Méltányossági nyugdíjemelés engedélyezhetõ annak a nyugellátásban részesülõ, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérõ vagy rokkant személynek illetve árvának, továbbá a fogyatékkal élõ, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek, akinek nyugellátása és rendszeres pénzellátásának együttes havi összege nem haladja meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

Ki nem részesülhet méltányossági nyugdíjemelésben?

Nem engedélyezhetõ méltányossági nyugdíjemelés annak a személynek, akinek a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi méltányossági nyugdíjemeléstõl számított 3 év még nem telt el.

Milyen összegû kivételes nyugdíjemelés engedélyezhetõ?

Az emelés összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonöt százalékát, de nem lehet kevesebb annak tíz százalékánál.

Az engedélyezett kivételes nyugdíjemelés „beépül" a nyugellátás összegébe, a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése során a nyugellátással esik egy tekintet alá. A nyugellátás alapulvételével számított esetleges egyéb juttatásokat is az ilyen módon megnövelt összegbõl kell meghatározni.

Üdv!

Nincs jelen

#977 2009-08-26 22:11

eriki
Tag

A fentieket a  www.onyf.hu  -ról idéztem. csak nehogy félreértse valaki: a 3 év a legelsõ megállapítástól kell és nem az újbóli felülvizsgálat idõpontjától!

Üdv!

Nincs jelen

#978 2009-08-27 08:35

Heni1
Tag

Ha lejár a gyesem én is leszázalékoltathatom magam?
Pénzben mennyit jelentene?
Ha valaki tudna válaszolni megköszönöm.
Üdv!

Nincs jelen

#979 2009-08-27 10:08

Györgyina
Tag

Drága Barátnõm, Henikém. Ezt beszéljük meg a cheten, mert volna pár kérdésem ezzel kapcolatban. De miért nem kérdeztél rá ott? Találkozunk és megcsumcsizzuk. Szép napot, jó egészséget kedves Barátnõm.

Nincs jelen

#980 2009-08-27 12:56

én
Tag

Lencsi! Bocsánat, hogy közbe szólok. De még néhány évvel ezelõttig is jónéhányan, na szóval rengetegen pénzt adtak azért, hogy leszázalékolják õket, magyarul valaki zsebén keresztül megvették a rekkantnyugdíjat. Rengeteg a leszázalékolt nyugdíjas. Ezért fizetnek ma oly keveset a tényleg betegeknek és ezért nem lehet már rokkant nyugdíjat sem kapni. Illetve kérvényezni lehet, de már mindenkit inkább rehabilitálnak. Ami részben jó, de aki nem bírja különbözõ okok miatt a munkát, az meg szív evvel. Sajnos ez van! Talán a dédunokámnak már jobb lesz!

Nincs jelen

#981 2009-08-27 18:16

aiolosz
Tag

off
Néhány gondolat, Lencsi észrevételével kapcsolatosan.

Nagyon nem mindegy, hogy valaki 30 évvel ezelõtt lett/volt rokkantnyugdíjas, vagy mostanában, ugye nem kell magyaráznom, hogy miért :(

Az sem mindegy, hogy valaki még csak az élete elején jár és már a rokkantság kérdésével kénytelen szembesülni, vagy esetleg már nyugdíjas kor közelében van, valamilyen, elsõsorban anyagi egzisztenciának a birtokában. Természetesen az sem leányálom....

Kinek a legkisebb az érdekérvényesítõ képessége, lehetõsége  a társadalmi csoportok között ?

Milyen kis hazánkban en bloc, az egészségügyi ellátás, természetesen a kereseti viszonyok figyelembe vételével ?
on

HOGYLÉTEMRÕL

- Jó napot.

- Jó napot.

- Hogy van?

- Köszönöm, jól.

- És az egészsége hogy szolgál?

- Nincs okom panaszra.

- De minek húzza azt a kötelet maga után?

- Kötelet? - kérdeztem hátrapillantva. - Azok a beleim.

Ö.I.

Nincs jelen

#982 2009-08-27 18:44

Györgyina
Tag

Na jó, én itt is befejeztem.

Nincs jelen

#983 2009-08-27 23:10

én
Tag

Lencsi! Én több ilyet is hallottam sajnos, hogy pénzért mindent meg lehetett venni. Aki beteg ténylegesen az meg szív. Itt vannak a fiatal betegek mûtétek tömege után, vékonyak, soványak, vashiányosak, gyengék. De hányan. Mégsem százalékolják le õket. Én aláírom lehet tanulni, lehet dolgozni. De nem mindegy, hogy milyen körülmények között, milyen munka és mennyit kell utaznia, ha egyáltalán képes még utazni.
Én is hallom, hogy fiatal negyvenévesek mennek nyugdíjba a fizetésüket megtartva. Na de könyörgöm... Más is dolgozik. Azt hittem, hogy megpukkadok. Eddig azt hittem, hogy 10 éven belül elmehetek nyugdíjba. 32 ledolgozott évvel rendelkezem. Hát persze kiderült, hogy ahhoz, hogy csökkentés nélküli nyugdíjat kapjak még 14 évet kell dolgoznom. Ez itt a szomorú! Egyik ugrál és Hawai-on nyaral negyvenévesen a kétszázezres nyugdíjából, a másik meg 40 éves munkaviszonnyal még éveket kötelezõen dolgozik!

Nincs jelen

#984 2009-08-28 08:15

Ottó
Tag

Sziasztok!!

Kedves Lencsi!
Nem csak ez a bevételem, dolgozgatok. Azért csak ...gatok, mert jelenleg alkalmi munkát végzek a szakmámban megbízásos szerzõdéssel. De szeretnék teljes foglalkoztatásban lenni, akkor is ha esetleg így megvonnák a nyugellátást. (nem azért vagyok alkalmi munkavállaló, mert beteg vagyok, hanem eddig ez jött össze)
További minden jót!

Nincs jelen

#985 2009-08-28 11:30

Zsóka43
Tag

Sziasztok! Sajnos csak a valóban betegek morgolódnak, ugyan ki más?!
Talán az én sógorom aki 40 évesen 160000Ft nyugdíjból tengeti az életét, közbe jól mulat rajtam: hogy én még akár kilógó béllel is, de aktív korú vagyok, mehetek dolgozni. Nem is lenne ezzel gond, ha bírnék is. Ez nagyon kikívánkozott belõlem.
         üdv. Nektek

Nincs jelen

#986 2009-08-28 11:36

én
Tag

Zsóka43! Sajnálatos módon mindannyian ezen morgolódunk. És egyet tudok veled érteni. De dolgozzunk, ameddig bírunk úgyis addig jó nekünk! Kitartást és jó egészséget kívánok magunknak és mindenkinek!

Nincs jelen

#987 2009-08-29 16:47

pötyi
Tag

Szijja Györgyina!
Utána jártam a leszázalékolásom meghossz.bításának és képzeld a nyugdíjfolyósítónál sem kaptak még határozatot!!! Felhívtam az orvosszakértõit ahol ténylegesen voltam elbíráláson, és majdnem leordította a nõ a fejemet, hogy mit képzelek én nekik erre 2 hónapjuk van válaszolni, (juni 15-én voltam) és aug. 24-én mertem rákérdezni!- na ennyi elégis volt gondoltam magamban- NEM VOLT EDDIG ORVOS aki aláírja a határozatokat, ezt a választ kaptam!!
Hát sajnáljuk már szegényeket egy kicsit. ;)   
Ígyhát várok még hátha az idén még kiderül valami.  :)
Szeretném még megkérdezni tudsz-e valamit a közgyógyról, ha továbbra is III. csop. rokkant leszek alanyi jogon jár a közgyógy?, mert ezt olvastam az ügyfélkapun de lehet hogy rosszul értelmezem? Nekem itt a polgármesteri hiv.-ban azt montál, hogy 1fõre jutó után igényelhetem csak.? Köszi elõre is!: További tünetmentes szép indiánnyarat mindenkinek! ;)  :)

Szerkesztette: pötyi (2009-08-29 16:51)

Nincs jelen

#988 2009-08-29 17:17

Marthuska
Tag

Sziasztok! Én egyáltalán nem értem, hogy miért kell az eredményre több hónapot váratni a betegeket! Erre még nem sikerült rájönnöm, amikor õk már ott és akkor eldöntik, hogy kinek mit ítélnek meg. Miért kell a betegek idegein zongorázni?? És ez kinek jó??

Nincs jelen

#989 2009-08-29 20:08

én
Tag

Pötyi!
Beillesztem neked, amit a http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ … leirasjogi

közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére - egészségi állapota megõrzéséhez és helyreállításához - az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását célzó hozzájárulás. 

Jelenleg három jogcímen kaphat valaki közgyógyellátási igazolványt:

alanyi jogon,
normatív alapon,
méltányossági alapon.
A közgyógyellátási igazolvány jelentõsége

A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezõ ingyen jogosult a társadalombiztosítás által támogatott egyes

gyógyszerekre a megállapított gyógyszerkeret erejéig,
egyes - jogszabályban meghatározott - gyógyászati segédeszközökre, ideértve a
protetikai és fogszabályozó eszközöket is (ideértve ezek javításának költségeit is), valamint
rehabilitáció céljára igénybe vehetõ gyógyászati ellátásokra (pl. gyógyfürdõben nyújtott fizioterápiás kezelésre). 
A jogosult számára kizárólag személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyító eljárás rendelhetõ. 

Gyógyszerkeret

A gyógyszerkeret két részbõl tevõdik össze:

a jogosult krónikus betegségéhez igazodó terápiát szolgáló egyéni gyógyszerkeretbõl és
az év közben bármikor jelentkezõ akut megbetegedés kiadásaihoz kapcsolódó eseti keretbõl. 
Ki jogosult alanyi jogon közgyógyellátásra?

Közgyógyellátásra alanyi jogon jogosult:

a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben lakó, az átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú,
a 18. életévét betöltött és aktív korú személy, ha munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, vagy vakok személyi járadékában részesül, vagy fogyatékossági támogatásban részesül, de csak abban az esetben, ha a szociális törvényben foglaltak alapján a települési önkormányzat rendszeres szociális segélyt állapított meg részére,
a pénzellátásban részesülõ hadigondozott és a nemzeti gondozott,
a központi szociális segélyben részesülõ,
a rokkantsági járadékos,
az, aki I., II. csoportú rokkantság alapján részesül nyugellátásban, baleseti nyugellátásban,
az, aki után szülõje vagy eltartója magasabb összegû családi pótlékban részesül. 
Ki jogosult normatív alapon közgyógyellátásra?

Kérelemre a települési önkormányzat jegyzõje (általában a szociális iroda közremûködésével) megállapítja egy személy jogosultságát, ha havi rendszeres gyógyító ellátásának a területileg illetékes (ha a fõvárosban van a kérelmezõ lakóhelye a Fõvárosi ) Megyei Egészségügyi Pénztár (a továbbiakban: MEP) által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 10 százalékát meghaladja, feltéve, hogy családjában az egy fõre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén 150 százalékát (normatív közgyógyellátási igazolvány), 2009-ben az öregségi nyugdíj legkisebb összege 28.500 forint 

Ki jogosult méltányossági alapon közgyógyellátásra?

Az önkormányzat képviselõ-testületének rendelete - a fentieken túl egyéb feltételek megléte esetén is - megállapíthat közgyógyellátásra való jogosultságot. Ebben az esetben azonban a Szociális Törvény korlátokat szab az önkormányzatok számára. Még önkormányzati rendelettel sem lehet megállapítani közgyógyellátásra való jogosultságot annak, akinek az egy fõre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál, egyedül élõ esetén 200%-ánál magasabb, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át nem haladja meg (a nyugdíjminimum összege 2009-ben 28.500 forint. 

A közgyógyellátási rendszer mûködtetésével kapcsolatos szabályok

A háziorvos kiállít egy igazolást, amely a kérelmezõ fennálló betegségének kódszámát és az annak gyógyításához szükséges hatóanyagok megnevezését, mennyiségét és adagolását, az alkalmazandó terápiához szükséges gyógyító ellátások megnevezését és mennyiségét tartalmazza. Amennyiben a közgyógyellátást igénylõ személyes gondoskodást nyújtó átmeneti vagy bentlakásos intézményben, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben, nevelõotthonban van, az igazolást az intézmény orvosa állítja ki.
A kérelmezõ ezt az igazolást kérelméhez csatolja a jövedelemigazolással együtt.
A jegyzõ 8 napon belül továbbítja az orvosi igazolást a megyei (fõvárosi) egészségbiztosítási pénztárnak abban az esetben, ha a jövedelemvizsgálat alapján a kérelmezõ a jogszabályban elõírt jövedelmi feltételeknek megfelel.
Az egészségbiztosítási pénztár megvizsgálja az orvos igazolásában foglaltak szakmai megalapozottságát és megállapítja azok havi költségét. Ez lesz a kérelmezõ havi "egyéni gyógyszerkerete". A keret havi maximális összegét a költségvetési törvény határozza meg, ez 2009-ben 12 ezer forint/hó/jogosult.
Amennyiben az ezer forintot a rendszeres gyógyszerköltség havonta nem éri el, nem állapítható meg "egyéni gyógyszerkeret".
Minden jogosult számára sor kerül "eseti keret" megállapítására is, mely összege 2009-ben maximum 6 ezer forint. A késõbbi években az eseti keret összegét szintén az éves költségvetési törvény fogja megállapítani.
A jegyzõ az egészségbiztosítási pénztár szakvéleménye alapján határozatot hoz, melyben megállapítja a közgyógyellátásra való jogosultságot, ennek kezdõ idõpontját és a gyógyszerkeret összegét (külön az egyéni és az eseti gyógyszerkeretet). A határozatot megküldi a jogosultnak és az egészségbiztosítási pénztárnak.
Az igazolványt az egészségbiztosítási pénztár tölti ki, miután nyilvántartásába felveszi a jogosultat. Az igazolvány postázásáról is az egészségbiztosítási pénztár gondoskodik. Lehet azonban kérni, hogy az igazolványt az egészségügyi pénztár ne postán küldje meg, hanem azt a jogosultnak vagy meghatalmazottjának személyesen adja át.   
Meddig érvényes a közgyógyellátási igazolvány?

Az egyéni gyógyszerkeret és az eseti keret - alanyi jogosultság esetén két évre, a másik két jogosultsági ok fennállásakor egy évre kerül megállapításra, és az igazolványt is két, illetve egy évre állítja ki az egészségbiztosítási pénztár. A megállapított keretösszeg módosításra kerül, ha a kérelmezõ esetleges állapotjavulása vagy romlása következtében költsége legalább ezer forinttal emelkedik, vagy növekszik. Ekkor az év közbeni felülvizsgálatra is lehetõség van. 

Hogyan lehet felhasználni az egyéni és az eseti gyógyszer keretet?

A gyógyszerkeret az igazolvány érvényességi ideje alatt használható fel.

Miután az egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásában rögzítette a jogosultat és a keret összegét, a következõ képen adja meg a felhasználási lehetõséget:

Eseti gyógyszerkeret: a teljes összeg felhasználására lehetõség van a jogosultság kezdõ idõpontjától. Két évre megállapított jogosultság esetén a keret évente, a jogosultság kezdõ idõpontjával, illetve az attól számított egy év elteltével kell megnyitni.
Egyéni gyógyszerkeret: az éves gyógyszerkeret összege a jogosultság kezdõ idõpontjától számítva, negyedéves ütemezéssel, egyenlõ részletekben használható fel. Amennyiben maradvány összeg van az elõzõ negyedévrõl, azzal növekszik a következõ negyedévre nyitva álló összeg. Ugyanakkor elõre a következõ negyedéves keretet nem lehet felhasználni. Nem lehet a gyógyszer térítési díját részben a gyógyszerkeretbõl, részben a jogosult saját költségébõl fedezni. Ha a gyógyszer térítési díját az egészségbiztosítási pénztár által megnyitott negyedéves keret nem fedezi, azt a közgyógyellátott fizeti meg. Ez a szabály nem vonatkozik az év végi maradvány összegre, ebben az esetben a gyógyszer árának különbözetére ez az összeg is felhasználható.
Az aktuálisan rendelkezésre álló keretösszegrõl a gyógyszertár ad felvilágosítást, a központi adatbázisból nyert adatok alapján. 

Hogyan lehet igényelni a közgyógyellátási igazolvány?

A közgyógyellátásra való jogosultság megállapítására irányuló kérelmet a kérelmezõ lakóhelye szerint illetékes jegyzõhöz kell benyújtani. A kérelemhez formanyomtatványt kell használni, melyet az önkormányzat ügyfélszolgálati vagy szociális irodáján lehet beszerezni. A kérelemhez mellékelni kell:

A háziorvos igazolását (az erre rendszeresített formanyomtatványon). Amennyiben azonban csupán az eseti gyógyszerkeret megállapítása iránt nyújtanak be kérelmet, és az egyéni gyógyszerkeret megállapítását nem kérik, nincs szükség az orvosi igazolás csatolására.
Amennyiben alanyi jogon igénylik a közgyógyellátást, annak jogcímét igazoló iratot.
A jövedelemigazolásokat (alanyi közgyógyellátás esetén ezen igazolások nem szükségesek).
Amennyiben az önkormányzat rendelete alapján méltányossági alapon igénylik a közgyógyellátást, csatolni kell az önkormányzati rendeletben felsorolt egyéb igazolásokat is. 
Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett kiskorú részére elsõ ízben a gyámhivatal nevelésbe vételrõl szóló határozata alapján kerül megállapításra a közgyógyellátásra való jogosultság. Ekkor a gyámhivatal szerzi be a szükséges orvosi igazolást, majd az egy éves jogosultság lejártát követõen a kérelmet a gyám nyújtja be, és az igazolások beszerzésérõl is õ gondoskodik. 

Jogorvoslati lehetõségek

A jegyzõ által hozott határozattal szemben az érdekeltek annak kézhezvételétõl számított 15 napon belül lehet fellebbezéssel élni. A fellebbezést a sérelmezett határozatot hozó jegyzõnél kell benyújtani. A jegyzõ 8 napon belül a kérelemnek megfelelõen módosítja, kijavítja vagy kiegészíti határozatát, ellenkezõ esetben az államigazgatási hivatal szociális és gyámhivatalához köteles továbbítani a fellebbezést, amely azt el fogja bírálni .

A törvényes érdekeiben sérelmet szenvedett fél jogszabálysértésre hivatkozva kérheti a határozat bírósági felülvizsgálatát. A közigazgatási hivatal szociális és gyámhivatala határozatának közlésétõl számított 30 napon belül lehet a keresetlevelet benyújtani a megyei bírósághoz címezve. Ha az ügyfél kicsúszott a 30 napból, az elmulasztott határidõ utolsó napjától számított 15 napon belül - indokolt esetben legkésõbb 3 hónapig - igazolás benyújtása mellett (ha ezt a bíróság megalapozottnak ítéli meg) indíthat keresetet.

Bírósági felülvizsgálatra csak akkor kerülhet sor, ha az ügyfél a fellebbezési jogát kimerítette. A keresetlevelet az elsõ fokú közigazgatási határozatot hozó szervnél (vagyis a jegyzõnél) kell benyújtani, amely ezt köteles 8 napon belül a II. fokú szervhez továbbítani. A jogorvoslatok igénybevétele illetékmentes. 

Ha a kérelmezõ fellebbezése az egészségbiztosítási pénztár állásfoglalására vonatkozik, ennek felülvizsgálatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár végzi (pl. az egészségbiztosítási pénztár által megállapított keretösszegre terjed ki a fellebbezés). 

A közgyógyellátást megállapító határozatban foglaltakat a fellebbezési jogra tekintet nélkül teljesíteni kell.   

Mik a jogosulatlan használat következményei?

Amennyiben a jegyzõ tudomására jut, hogy a közgyógyellátást valaki jogosulatlanul és rosszhiszemûen vette igénybe, a jogosultságot megszünteti és rendelkezik a felhasznált gyógyszerkeret visszafizetési kötelezettségrõl. 

Forrás: Magyarország.hu

Nincs jelen

#990 2009-08-30 01:48

cyan
Tag

sziasztok. elég szomorú vagyok hogy 20évesen ezzel kell foglalkoznom, és "irigykednem kell" azokra akiket normálisan leszázalékoltattak... én nem ezt az életet akarom de addig is amíg rendbe nem jönnek a dolgok, nagyon jó lenne...ösztönösen "alacsonyan tartom az igényeimet" sosem nyaraltunk meg ilyenek és ez fáj de nem törõdöm vele, mert majd lesz jobb... de még így is szûkös szóval lehet hogy szánalmas összegeket kapnak a betegek de még az is nagyon jó lenne. de másodfokon sem ítéltek meg semmit. és elég rosszul érzem magam amiatt is hogy nagyon sokat kéne még ezekrõl a hivatalos ügyintézésekrõl megtudnom, így olyan "reménytelen", anyukám szokott segíteni benne de ez olyan rossz.. én bajban vagyok mert nincs meg a szükséges munkaviszonyom, asszem ezt a méltányossági valamit kéne majd még megpróbálni... de nagyjából ennyi ködös fogalmam van még arról hogy hogy kéne "elindulni"...jah amúgy elvileg meg most munkaügyi bíróság a következõ lépés. már a gondolattól is fáradt vagyok de remélem majd kiismerem ezeket a dolgokat... szóval most ezt ne kérdezzétek minek írtam..

vmi olyasmi motoszkál bennem hogy rámnéz valaki és csak egy fiatal lányt lát akinek látszólag "semmi baja", kivéve ha éppen pont fáj a hasam..de amúgy ez a legrosszabb talán az egészben hogy mindig ez van hogy engem nem is úgy látnak, biztos max. egy munkakerülõnek látszom ...jah és emellett meg egyre több bajom van :(:(:( még olyan is van amit még nem vizsgáltak ki és nem tudom mi de már minden fizikai munkát ellehetetlenít... az izmaimmal kapcsolatban. úgyhogy nagyon össze kéne szedni minden bajom talán akkor nem néznének rám ÚGY ami ez esetben nagyon hátrányos...

Nincs jelen

#991 2009-08-30 17:47

Kethleen
Tag

Cyan együtt érzek veled.Én ugyan ebben a helyzetben voltam(vagyok) a leszázalékolással kapcsolatban.Igaz kaptam anno 67%-ot,de mivel nem volt még munkaviszonyom,pénz sincs.Beadtuk a papírt,hogy legalább méltányossági alapon kapjak vmit.Ezt májusba elbírálták,így küldenek egy kis alamizsnát ami a gyógyszerre elég.Szánalmas az egész!

Nincs jelen

#992 2009-08-30 23:43

cyan
Tag

Köszönöm. Legalább tudom hogy nem vagyok egyedül...

Nincs jelen

#993 2009-08-31 12:25

pötyi
Tag

Szia Én!
Köszi a rákeresést én is itt olvastam, csak akkor a polg.m. hivatalban a szociáliselõadók miért nem tudják pontosan a dolgukat, ;(  hogy a 67%-os (22 éve) az alanyi jogon kaphatja.
Tünetmentes szép napot!  ;)

Nincs jelen

#994 2009-08-31 12:44

eriki
Tag

Bocs hogy beleszólok, de szerintem a szövegben az van, hogy a 67 %-os akkor kaphatja alanyi jogon, ha a " szociális törvényben foglaltak alapján a települési önkormányzat rendszeres szociális segélyt állapított meg részére,"egyébként csak az kaphatja alanyi jogon, aki I., II. csoportú rokkantság alapján részesül nyugellátásban.
Üdv.

Szerkesztette: eriki (2009-08-31 14:02)

Nincs jelen

#995 2009-08-31 13:44

én
Tag

eriki jól látod. Én is így értem a dolgot!

Nincs jelen

#996 2009-08-31 14:05

eriki
Tag

Köszi, mert úgy láttam, hogy pötyi félreértette.

Nincs jelen

#997 2009-08-31 19:24

Zoltán
Tag

Sziasztok!
Augusztus 12.-én voltam felülvizsgálaton.
Ma kaptam meg a határozatot, miszerint
54 százalék és  nem rehabilitálható.
Következõ felülvizsgálat 2011. szeptember.
Mindenkinek jó egészséget!

Nincs jelen

#998 2009-08-31 19:48

én
Tag

Zoltán! Ez egy jó hír! Grat!

Nincs jelen

#999 2009-08-31 20:50

Marthuska
Tag

Szia Zoltán!
Ez tényleg jó hír, én is örülök neki! Még a határozatot is viszonylag hamar megküldték.

Nincs jelen

#1000 2009-09-01 17:37

Zoltán
Tag

Szia Én és Marthuska!
Én is örülök, köszönöm!

Szerkesztette: Zoltán (2009-09-01 17:42)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb