#1001 2009-09-01 18:04
- én
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Leszázalékoltatás
Zoltán! Hol voltál felülvizsgálaton? Ha szabad megtudnom!
Nincs jelen
#1002 2009-09-02 13:01
- pötyi
- Tag
Én is szeretnék gratulálni Zoltán! ;) :)
Én június 15-e óta várok és várok és várok....... :( Már telefonáltam és érdeklõdtem és azt mondták ;( várjak 2 hónapjuk van kiértesíteni. Ezek után én nem tudok számolni sem - már! ;) ;(
Nincs jelen
#1003 2009-09-02 15:35
- én
- Tag
Pötyi! Biztos te nem tudsz számolni :D:D:D, de az is lehet, hogy náluk más idõszámítás van. Egyébként a hivatalokat nem lehet sürgetni. Úgyhogy légy türelemmel, mert mást úgysem tehetsz!
Nincs jelen
#1004 2009-09-02 17:37
- Zoltán
- Tag
Köszi Pötyi!
Helló Én! A Vajda Péter utcában voltam.
Amikor a papírjaimat kérték, akkor megijedtem, de
odabent más volt a helyzet.
A doktornõ nagyon jó szándékú volt.
Érdekelték a panaszaim és mindent jegyzetelt.
Szerencsém volt, hogy hozzá kerültem.
Nincs jelen
#1005 2009-09-22 16:14
- pötyi
- Tag
Szia mindenkinek!
Ma megkaptam én is (3 hónap) az 52 %-ot csak azt nem tudom mitõl lettem hirtelen rehabilitálható. :( Eddig sosem voltam az. Most hogy rosszabbodott az állapotom most már komplex rehab. jár nekem. ;) Jó lenne tudni ez mit is jelent? Várom az ötleteket. Elõre is köszi!
Nincs jelen
#1006 2009-10-08 09:41
- szabozsb
- Tag
(talán itt jó helyen lesz)
Sziasztok!
Nem tudom melyik topicban tegyem fel a kérdésemet: van valami utazási vagy egyéb kedvezmény Crohn betegeknek? Kicsit unom már hogy ilyen sokba kerül a MÁV meg a BKV is...nincs erre valami lehetõség, valami kedvezmény nekünk, betegeknek?
Válaszotokat köszönöm!
Nincs jelen
#1007 2009-10-08 10:00
- kbalu
- Tag
ha orvoshoz mész városon kívül, akkor jogosult vagy, mint minden beteg, utazási költségtérítésre, ezt a háziorvosod intézi
ha nem orvoshoz mész, vagy nem a betegséggel kapcsolatos ügyben utazol, akkor az picit olyan, hogy "hadd használjam már ki, hogy beteg vagyok"
ha roki vagy és járadékban részesülsz, akkor jár az utazási utalvány, évente 16 alkalom 50% és 2 alkalom 90%, illetve nyugdíjas igazolvánnyal vehetsz nyugdíjas bérletet helyi viszonylatban
egyéb kedvezményrõl nem tudok
Nincs jelen
#1008 2009-10-08 10:10
- szabozsb
- Tag
Köszi!
És egyéb kedvezmény van-e?
Ha valami nem "roki" csak egyszerûen beteg és dolgozik, utazik.
Nincs jelen
#1009 2009-10-08 10:13
- szabozsb
- Tag
Vagy nem utazik, csak egyszerûen él:)
Adókedvezmény, satöbbi.
"ha nem orvoshoz mész, vagy nem a betegséggel kapcsolatos ügyben utazol, akkor az picit olyan, hogy "hadd használjam már ki, hogy beteg vagyok""
NYILVÁN kihasználom, ha van lehetõség, és még ez egy enyhe módja annak, hogy az ember kihasználja azt, ami jár neki, ezekkel a csodás juttatásokkal, amit az állam ad. Félreértés ne essék, fizetem a járulékokat, dolgozom, mert képes vagyok rá, de ha van lehetõség, hogy könnyebbé tegyem az életem, hülye lennék nem kihasználni.
Nincs jelen
#1010 2009-10-08 10:55
- Györgyina1
- Tag
szobozsb. gyere chetre, ott elmondom Neked, úgy jobban kommunikálhatunk.
Nincs jelen
#1011 2009-10-08 12:25
- szabozsb
- Tag
Györgyina1! Bocsi, de nem mindig vagyok internetközelben, de ha az email címemre írsz, azt el tudom olvasni!
elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#1012 2009-10-08 20:27
- sugi
- Tag
Sziasztok!
Iszonyú régen jártam a fórumba!Kb.februárba ezért ezer bocsi!!
Csak azért írok mert sajna van ellen példa mint én akit nem igazán akarnak leszázalékolni!
1 fokon közölték 32% Vélemény: "könnyû/közepesen fizikai munkát végezhetek,ahol lehetõsége van a táplálkozási követelmények és a székürítési szükségletek betartására".Ezt viccnek vettem mert az szerintem!A környezetem,ismerõseim is fetrengtek a röhögéstõl!!!Könyörgöm ha begyulladok (és gyakran teszi a belem)a saját vécémig se 100%,hogy eljutok nem hogy a munkahelyre.
Fellebbeztem persze!
2 fokon 40%-ot kaptam Vélemény:Rehab.jav.Idõkényszerrel nem járó könnyû munkát végeszhet.
Ismét fellebbeztem,most a Munkaügyi Bíróságon voltam,persze ez nem olyan egyszerû,Igazságügyi orvosszakértõt is belevonnak utána ismét a Bíróság s.t.b....Tavaj november óta húzódik.
Hónapok még mire vége már nem is érdekel mi lesz,belefáradtam.
A bolondok ez a cécó helyett nem lett volna egyszerûbb ha leszázalékolnak rendesen,max. 2 év múlva kiraknak.
Nem azért írtam ezt le,hogy bárkit is lebeszéljek vagy negatív gondolkodásra késztessek bárkit,de sajna ilyen is van ebbe a ..............országba(pontok helyére mindenki azt gondol amit akar).
Én nem vagyok naplopó mert most is dolgozom csak feketén máshogy nem megy,nem jelentenek be ezekkel a körülményekkel,feltételekkel Tb-t a munkanélküli központ álltal van de már csak ebbe a hónapba.Nem tudom mi lesz ez után a tb-vel?Mi lesz a 90%-os gyógyszertérítéssel?Meg szûnik?Lehet ki se írják ha pirosan villogok,nem tudom.
De mindegy!!
Mindenkinek sok sikert kívánok a leszázalékoláshoz és SENKI ne járjon úgy mint én!!!
Puszi és jó éjt!!
Nincs jelen
#1013 2009-10-08 20:34
- Györgyina1
- Tag
Sugikám, ha lejár a munkanélküli járadék azonnal ment be az Önkormányzathoz és kérd a szoc.alapon járó TB kártyát. Ott mindent megmondanak. Vidd a birósági papirodat is. Puszikállak, jó egészséget.
Szabozsb: erre az emailcimre nem tudok irni, nincs a gépemben ez. Kérlek katints rá az enyémre, válaszokok.
Puszi.
Nincs jelen
#1014 2009-10-08 20:36
- Lisa
- Tag
Szia Sugi!
Tényleg jó régen jártál erre, és sajnálom a rossz híreket!
VIDD TOVÁBB! Igen is ne add fel, ha munkaügyi bíróság akkor az, ne foglakozz vele! Sõt fogadj fel egy betegjogi ügyvédet, annak nem is kll fizetned! Olyna nincsen, hogy belefáradj (dehogynincsen) csak menni kell tovább. Itt Magyarországon minden ennyire elhúzódik, de lehet érdemes menni és menni. Van nekünk már egy bizonyos EU tagságunk is ahol kifejezetten ki vannak élezve az efféle, semmit tevésbe, és durván mondva "megalázásba".
Ez tényleg felháborít, sztem ne add fel!
Kívánok sok sikert és erõt, na meg kitartást ehhez az egészhez!!!
Lisa
Nincs jelen
#1015 2009-10-08 20:37
- Lisa
- Tag
Igaza van Györgyinek , legalább a TB-t fogják fizetni akkor! De akkor is vidd tovább!
Nincs jelen
#1016 2009-10-08 20:58
- sugi
- Tag
Györgyina1
Köszönöm a segítséget!
nem is hallottam még a szoc.alapon járó TB.kártyáról!
Örülök,hogy van ilyen!Húrrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egy kicsit meg könnyebbültem azt hiszem!!!Egy gonddal kevesebb ha megkapom!!
Lisa
Köszönöm a drukkot rám fért!!
A sok gond miatt szinte el felejtettem milyen jó köztetek lenni,mennyi szeretetet,erõt és energiát,tudtok adni az embernek!
Nagyon köszönöm!!!És jövök gyakrabban!!!
Puszi!És most már tényleg JÓ ÉJT!!!Fellõtték a pzsamát!!!
Nincs jelen
#1017 2009-10-08 21:43
- bukanna
- Tag
Sziasztok!
Engem júliusban operáltak crohnnal, 80 cm-t kivágtak a vélókonybelembõl, és egy keveset a vastagból.
Szerintetek én el tudom intézni, hogy leszázalékoljanak? Az az igazság, h. nagyon sokat szívtam ezzel a betegséggel, de gondolom ezzel nem csak én vagyok így :( Szóval én egy teljes hónapot voltam kórházba, és végül sûrgõsségiben mûtöttek meg júli 26-án vasárnap éjjel.
Szóval ha lehet minnél több pénzt szeretnék kicsikarni az államból.
Ja és mondanom se kell 4 hónapja vagyok betegszabin, és eddog kaptam 21000ft-t.
Köszi a segítséget elõre is!
Mindenkinek gyógyulást!
Nincs jelen
#1018 2009-10-08 22:24
- Györgyina1
- Tag
Na, akkor én kérdeznék: Lisám, ki az a betegjogi ügyvéd? még nem hallottam róla. Ha irnál pár sort. Köszi.
Nincs jelen
#1019 2009-10-08 22:26
- Györgyina1
- Tag
bukanna: mindenképpen próbáld meg a rokkantságit, vagy sikerül vagy nem, de vesztenivalód nincs. A semmibõl csak semmit lehet vesziteni. Hajrá.
Nincs jelen
#1020 2009-10-09 09:01
- Lisa
- Tag
Györgyi: betegjogi képviselõ, (valószínû, hogy rossul írtam bocsánat) .Általában szakjogász.
Az orvosi mûhibákkal szokott foglalkozni, és úgy képviseli az ügyfelet, hogy nem kér érte díjazást.
Betegjogi képviselõ, (megpróbálja peren kívül intézni a dolgokat)
Elvileg kötelezõ kifüggeszteni a kórházakban, vagy legalábbis valamilyen jól látható helyen az elérhetõségét, hogy tudjanak a betegek hozzá fordulni, és ne kelljen még azt is keresgélni (ha már egyszer valamilyen tragédia történt)
Elmondhatják a panaszaikat a betegek, és Õ segít nekik abban, hogy merre is menjenek tovább, hogy hivatalosan hogy intézzék az ügyet. Tudod, hogy jogilag elfogadott legyen.
Az ügyvéden (meg a perben képviseli a beteg jogait)arra gondoltam aki kifejezettem erre szakosodott (egészségügyi jog, szociális jog, munka jog).
Egyébként volt szerencsém, már ilyen emberhez (nem magam révén) és hiába próbálkozott az intézmények megtalálták a megfelelõ kibúvót :( sajnos.
Szerkesztette: Lisa (2009-10-09 11:27)
Nincs jelen
#1021 2009-10-09 09:53
- Györgyina1
- Tag
Kedves Lisám, köszi, a betegjogi képviselõ intézményét ismerem, de sajnos akivel én összeakadtam - nem a saját ügyemben - hát, semmi jót nem mondhatok róla. Természetesen tudom ez emberfüggõ. Azt nem is tudtam, hogy perben képviselheti a hozzáfordulókat, ezt a csekélységet ugyanis elfelejtette közölni.
Én ismerek több olyan ügyvédet, aki a sikerdij reményében hajlandó O Ft reményében képviselni az ügyfelét, ha veszit, nem kér semmit, viszont ha pernyertes, keményen lenyúlja a megítélt összeg bizonyos hányadát. Ezt viszont a saját börömön tapasztaltam. De szerintem még igy is jó, megéri. Közös kockázat, közös siker.
Kössz a helhomályositást, hátha mást is érdekelt, engem nagyon.
Nincs jelen
#1022 2009-10-09 10:25
- Lisa
- Tag
Igazad van Kedves Györgyi!
Félre értés ne essék, én rühellem az ügyvédeket, és inkább lennék becsületes takarító mint szemét ügyvéd (már elnézést- az ügyvédektõl külön-tisztelet akívételnek).
Szóval tudom, hogy mûködik ez, de tudod tényleg vannak kivételek, mert hát a remény hal meg utoljára!
Amúgy jó, hogy megint itt vagy!
puszi: Lisa
Nincs jelen
#1023 2009-10-09 19:06
- Györgyina1
- Tag
Ej, Lisám, minden hivatásban vannak ilyenek, meg olyanok, miért pont az ügyévdek lennének mások? Nem általánositok, csak leirtam, hogy a betegjogi képviselõ kb. hányingert kap, nálunk, ha meglát egy beteget. Ennyi és nem több. Köszi az üdvözlést.
Nincs jelen
#1024 2009-10-12 15:42
- dubikata
- Tag
Sziasztok.elÉg RÉgen JÁrtam MÁr Erre,azÓta Rengeteg Minden TÖrtÉnt Velem És CsalÁdommal,de JÓ Semmi:(
MÉg Mindig MunkanÉlkÜli Vagyok, Itt A KÖrnyÉken Semmi LehetÕsÉg Nincs Sajnos:( A Beleim Is Kivannak:(
Valaki Tudna Nekem SegÍteni Abban,hogy Milyen TÁmogatÁst KaphatnÉk Esetleg,s Hogy Hol Kell IgÉnyelni, Milyen PapÍrok Kellenek HozzÁ? 24Éves DiplomÁs PÁlyakezdÕ MunkanÉlkÜli Vagyok, Egy Forintot Sem Kapok,anyukÁm 27ezer Ft SzociÁlis JÁradÉkot Kap KÉt GerincmÛtÉt UtÁn,egyedÜl ApukÁm Kap FizetÉst,Õ Is Csak MinimÁlbÉrt:(
Ha Valaki Tud SegÍtsen LÉgyszives.
KÖszÖnÖm.
Nincs jelen
#1025 2009-10-12 16:22
- Györgyina1
- Tag
szia Kata. Ha lennélkedves megirni, hogy hol van az a hely, ahol élsz? Itt Budapesten van kimondottan diplomás pályakezdõ munkanélkülieknek egy Munkaügyi Központ.
Irj részletesebben, mikor diagnosztizálátál a betegséged, van-e az egészségkárosodásodról valami hivatalos papir?
Segitek, ha tudok, csak irj részleteket. pusz és jó egészséget
Nincs jelen
#1026 2009-10-12 18:07
- dubikata
- Tag
Szia GyÖrgyina!Írtam E-mailt Neked!
Nincs jelen
#1027 2009-10-12 19:16
- Györgyina1
- Tag
Válaszoltam Katám.
Nincs jelen
#1028 2009-10-20 14:44
- anyucim
- Tag
Sziasztok, szép jó napot kívánok Mindenkinek!
Én még teljesen új vagyok itt Nálatok, nem régen találtalak meg Benneteket.
42 éves colitises vagyok, tudomásom róla 16 éve van, de sztem régebb óta lakunk együtt ezzel a colicsajjal.
2003-ban leszázalékoltak. Azóta 2x voltam felülvizsgálaton, és most jön a harmadik, november végére kaptam meg a "behívómat".
Igazából én már itt mindent elolvastam, és kb. tudom is, hogy mire számíthatok.
Az elmúlt három évben nagyon jól voltam, kivéve talán azt, hogy 2007-ben - 1 évvel a legutolsó felülvizsgálat óta - a leszálló bélszakaszban találtak úgy kb. 100 (!) db polyp-ot egy 10 cm-es szakaszon. 5x volt tükrözésem azóta, 2,5 év alatt. Ezek a polipocskák elkezdtek nõni, a doki meg elkezdte - amelyik olyan lencsényi nagyságúra megnövekedett - leszedegetni. A legközelebbi randi a "segg" dokimmal dec-jan. magasságában lesz ezügyben. A doki fejében is megfordult a mûtét, de én hallani sem akartam róla, ígyhát belement a leszedegetésbe. Egyébként meglehetõsen jónak mondható a kapcsolatunk, rendes orvos, csak kevés az ideje.
Az ízületi reumatológiai problémáimon kívül semmi más bajom nincs. De az azért van rendesen.
Igazából csak egy kis bátorításra vágynék Tõletek. Meg hogy v.kiknek elmondhassam, leírhassam, hogy mennyire izgulok már most. Egyébként egyéni vállalkozó vagyok. De ezt "ott benn" eddig nem tudták, én meg nem kötöttem az orrukra.
Hát ennyi így kezdésnek.
Szerkesztette: anyucim (2009-10-20 15:55)
Nincs jelen
#1029 2009-10-20 15:36
- Györgyina1
- Tag
szia Anyucim! Jó hogy megérkeztél. És mindjárt bele a sürüjébe, hát, nem aprózod az bizti. Látom egy tapasztalt Csaj vagy, okosan állsz a dolgokhoz úgy hogy ehhez hozzátenni nem is tudok semmit. Csak annyit, jó, hogy leirtad mi vár Rád, majd drukkolok Neked. Ugyanis mást nem igen tudunk tenni. Talán annyit, hogy a gasztróstól kérj orvosi igazolást arról, hogy dec.-jan-tól folytatódik a polyp-hadmüvelet.
Egy kalappal kedves anyucim. és irj, és olvass. és kérdezz.
Jó egészségest kivánok
Nincs jelen
#1030 2009-10-20 15:44
- anyucim
- Tag
Köszönöm szépen a jó tanácsod Györgyina1!
Látod, annyira talán mégsem vagyok tapasztalt, mert erre nem is gondoltam...
Neked is és Mindenkinek minden jót kívánok.
Nincs jelen
#1031 2009-10-20 16:20
- anyucim
- Tag
Ja és ha nagyon határozottnak és "És mindjárt bele a sürüjébe, hát, nem aprózod az bizti."-nek tûnnék elnézést, köszönöm szépen, hogy Veletek lehetek itt és mindenfélét olvashatok.
Nincs jelen
#1032 2009-10-26 14:00
- kis zozo
- Tag
Sziasztok egy kicsit régen irtam de vártam a határozatot na ma meg is kaptam.Kemény45% rokkantság elutasitva.Járadékra vagyok jogosult 28000ft.Fellebeztem nem tudom mi lessz de ettol még csak betéttel tudok ki menni a házbol mert nem tudom vissza tartani a székletet.Modja meg valaki hogy lehet napi 10-15wc-és mellett dolgozni SZép napot mindenkinek
Nincs jelen
#1033 2009-10-26 17:07
- én
- Tag
kis zozo! Adj be fellebbezést. Vagy amire van lehetõség! Harcolj az igazadért! Üdv! Szép napot!
Nincs jelen
#1034 2009-10-26 17:30
- Szuszidi
- Tag
Szép estét!
Kedves Zozo jól tetted hogy fellebbeztél! Most csak annyi dolgod lenne hogy ha tudol pár új orvosi véleményt szerezzél be, amivel alátámasztod az állapotodat. Mert ugye most azt mondják 65% ban munka képes vagy még 6% ot kéne össze kapálni valahogyan. Szóval ezekre a frissebb orvosi véleményre szükséged lesz. Konzultálj házi dokival is akivel tudsz akinek a szava (írásos véleménye) sokat nyomna a latba. Sok sikert!
Legyen szép estéd!
Nincs jelen
#1035 2009-10-26 17:54
- kis zozo
- Tag
Köszi a biztatast rám fér nagyon magam alatt vagyok. Munhahelyemen kõzõs megegyezéssel fel mondtak most se munkahely se százalák.Pedig a colitis mellett más betegségem is van és igy se elég.
Nincs jelen
#1036 2009-10-26 18:02
- Szuszidi
- Tag
Zozo!
Bõven elég lenne de az a parancs hogy akit tudnak dobjanak ki vagy ki se írjanak 50% felé. Na most ha kidobnak az ajtón te vissza mászol az ablakon akkor lesz esélyed. Azé a 28000 Ft ért meg kopogtass be a polgármesteribe nehogy ott hagyd, mellé egy körben a kis könyvedet is váltsd ki. Az is havi 12 000 Ft ingyen gyógyszere jogosít! Ezen kivül az önkormányzat adhat lakhatási támogatást. Verj ki belõlük mindent!
Legyen szép estéd!
Nincs jelen
#1037 2009-10-26 19:03
- kis zozo
- Tag
Köszi Szuszidi minden jo tanácsot nagyon szivesen fogadok. De most fellebeztem és nem kértem a 28e járadékot.Remélem ll fokon még kapok egy kis %.Szép estét mindenkinek
Nincs jelen
#1038 2009-10-26 20:40
- Györgyina1
- Tag
szia kis zozo! A legfõbb jótanácsok és biztatások elhangzottak, de engedd meg, hogy egy pár gondolatot hozzáfüzzek.
Kérlek emilben keress meg.
Jó egészséget és egy kalappal.
Nincs jelen
#1039 2009-10-27 05:13
- kis zozo
- Tag
Gyorgyina cimem vargane9_kukac_freemail.hu várom a segítségedet koszonom
Nincs jelen
#1040 2009-10-27 11:54
- Sulesz
- Tag
Szuszidi! Milyen kis könyvet lehet kiváltani?Proctitis-ben szenvedek két éve.Már a napi tíz WC az átlag,most van egy olyan munkám (3 hónapig) ahol meg tudom oldani a WC-t,de utána mi lesz azt nem tudom.Milyen lehetõségeim vannak?
Válaszod elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#1041 2009-10-27 13:57
- Kolibri
- Tag
én most májusban voltam felülvizsgálaton és 100-rol le vittek 80 ra legutobb 5 évet kaptam most megen 2 év mulva mennem kell vissza gondolják addigra kinõl a belem:)
Nincs jelen
#1042 2009-10-27 16:57
- Szuszidi
- Tag
Kérem szépen az a bizonyos kis könyv!
Közgyógyellátás, közgyógyellátási igazolvány! (mért kis könyv? )
A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére - egészségi állapota megõrzéséhez és helyreállításához - az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását célzó hozzájárulás.
Jelenleg három jogcímen kaphat valaki közgyógyellátási igazolványt:
1. alanyi jogon,
2. normatív alapon,
3. méltányossági alapon.
A közgyógyellátási igazolvány jelentõsége
A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezõ ingyen jogosult a társadalombiztosítás által támogatott egyes
* gyógyszerekre a megállapított gyógyszerkeret erejéig,
* egyes - jogszabályban meghatározott - gyógyászati segédeszközökre, ideértve a
* protetikai és fogszabályozó eszközöket is (ideértve ezek javításának költségeit is), valamint
* rehabilitáció céljára igénybe vehetõ gyógyászati ellátásokra (pl. gyógyfürdõben nyújtott fizioterápiás kezelésre).
A jogosult számára kizárólag személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyító eljárás rendelhetõ.
Gyógyszerkeret
A gyógyszerkeret két részbõl tevõdik össze:
* a jogosult krónikus betegségéhez igazodó terápiát szolgáló egyéni gyógyszerkeretbõl és
* az év közben bármikor jelentkezõ akut megbetegedés kiadásaihoz kapcsolódó eseti keretbõl.
Ki jogosult alanyi jogon közgyógyellátásra?
Közgyógyellátásra alanyi jogon jogosult:
1. a bentlakásos gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben lakó, az átmeneti gondozott, az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú,
2. a 18. életévét betöltött és aktív korú személy, ha munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, vagy vakok személyi járadékában részesül, vagy fogyatékossági támogatásban részesül, de csak abban az esetben, ha a szociális törvényben foglaltak alapján a települési önkormányzat rendszeres szociális segélyt állapított meg részére,
3. a pénzellátásban részesülõ hadigondozott és a nemzeti gondozott,
4. a központi szociális segélyben részesülõ,
5. a rokkantsági járadékos,
6. az, aki I., II. csoportú rokkantság alapján részesül nyugellátásban, baleseti nyugellátásban,
7. az, aki után szülõje vagy eltartója magasabb összegû családi pótlékban részesül.
Ki jogosult normatív alapon közgyógyellátásra?
Kérelemre a települési önkormányzat jegyzõje (általában a szociális iroda közremûködésével) megállapítja egy személy jogosultságát, ha havi rendszeres gyógyító ellátásának a területileg illetékes (ha a fõvárosban van a kérelmezõ lakóhelye a Fõvárosi ) Megyei Egészségügyi Pénztár (a továbbiakban: MEP) által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 10 százalékát meghaladja, feltéve, hogy családjában az egy fõre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén 150 százalékát (normatív közgyógyellátási igazolvány), 2009-ben az öregségi nyugdíj legkisebb összege 28.500 forint
Ki jogosult méltányossági alapon közgyógyellátásra?
Az önkormányzat képviselõ-testületének rendelete - a fentieken túl egyéb feltételek megléte esetén is - megállapíthat közgyógyellátásra való jogosultságot. Ebben az esetben azonban a Szociális Törvény korlátokat szab az önkormányzatok számára. Még önkormányzati rendelettel sem lehet megállapítani közgyógyellátásra való jogosultságot annak, akinek az egy fõre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál, egyedül élõ esetén 200%-ánál magasabb, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át nem haladja meg (a nyugdíjminimum összege 2009-ben 28.500 forint.
A közgyógyellátási rendszer mûködtetésével kapcsolatos szabályok
1. A háziorvos kiállít egy igazolást, amely a kérelmezõ fennálló betegségének kódszámát és az annak gyógyításához szükséges hatóanyagok megnevezését, mennyiségét és adagolását, az alkalmazandó terápiához szükséges gyógyító ellátások megnevezését és mennyiségét tartalmazza. Amennyiben a közgyógyellátást igénylõ személyes gondoskodást nyújtó átmeneti vagy bentlakásos intézményben, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben, nevelõotthonban van, az igazolást az intézmény orvosa állítja ki.
2. A kérelmezõ ezt az igazolást kérelméhez csatolja a jövedelemigazolással együtt.
3. A jegyzõ 8 napon belül továbbítja az orvosi igazolást a megyei (fõvárosi) egészségbiztosítási pénztárnak abban az esetben, ha a jövedelemvizsgálat alapján a kérelmezõ a jogszabályban elõírt jövedelmi feltételeknek megfelel.
4. Az egészségbiztosítási pénztár megvizsgálja az orvos igazolásában foglaltak szakmai megalapozottságát és megállapítja azok havi költségét. Ez lesz a kérelmezõ havi "egyéni gyógyszerkerete". A keret havi maximális összegét a költségvetési törvény határozza meg, ez 2009-ben 12 ezer forint/hó/jogosult.
5. Amennyiben az ezer forintot a rendszeres gyógyszerköltség havonta nem éri el, nem állapítható meg "egyéni gyógyszerkeret".
6. Minden jogosult számára sor kerül "eseti keret" megállapítására is, mely összege 2009-ben maximum 6 ezer forint. A késõbbi években az eseti keret összegét szintén az éves költségvetési törvény fogja megállapítani.
7. A jegyzõ az egészségbiztosítási pénztár szakvéleménye alapján határozatot hoz, melyben megállapítja a közgyógyellátásra való jogosultságot, ennek kezdõ idõpontját és a gyógyszerkeret összegét (külön az egyéni és az eseti gyógyszerkeretet). A határozatot megküldi a jogosultnak és az egészségbiztosítási pénztárnak.
8. Az igazolványt az egészségbiztosítási pénztár tölti ki, miután nyilvántartásába felveszi a jogosultat. Az igazolvány postázásáról is az egészségbiztosítási pénztár gondoskodik. Lehet azonban kérni, hogy az igazolványt az egészségügyi pénztár ne postán küldje meg, hanem azt a jogosultnak vagy meghatalmazottjának személyesen adja át.
Meddig érvényes a közgyógyellátási igazolvány?
Az egyéni gyógyszerkeret és az eseti keret - alanyi jogosultság esetén két évre, a másik két jogosultsági ok fennállásakor egy évre kerül megállapításra, és az igazolványt is két, illetve egy évre állítja ki az egészségbiztosítási pénztár. A megállapított keretösszeg módosításra kerül, ha a kérelmezõ esetleges állapotjavulása vagy romlása következtében költsége legalább ezer forinttal emelkedik, vagy növekszik. Ekkor az év közbeni felülvizsgálatra is lehetõség van.
Hogyan lehet felhasználni az egyéni és az eseti gyógyszer keretet?
A gyógyszerkeret az igazolvány érvényességi ideje alatt használható fel.
Miután az egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásában rögzítette a jogosultat és a keret összegét, a következõ képen adja meg a felhasználási lehetõséget:
* Eseti gyógyszerkeret: a teljes összeg felhasználására lehetõség van a jogosultság kezdõ idõpontjától. Két évre megállapított jogosultság esetén a keret évente, a jogosultság kezdõ idõpontjával, illetve az attól számított egy év elteltével kell megnyitni.
* Egyéni gyógyszerkeret: az éves gyógyszerkeret összege a jogosultság kezdõ idõpontjától számítva, negyedéves ütemezéssel, egyenlõ részletekben használható fel. Amennyiben maradvány összeg van az elõzõ negyedévrõl, azzal növekszik a következõ negyedévre nyitva álló összeg. Ugyanakkor elõre a következõ negyedéves keretet nem lehet felhasználni. Nem lehet a gyógyszer térítési díját részben a gyógyszerkeretbõl, részben a jogosult saját költségébõl fedezni. Ha a gyógyszer térítési díját az egészségbiztosítási pénztár által megnyitott negyedéves keret nem fedezi, azt a közgyógyellátott fizeti meg. Ez a szabály nem vonatkozik az év végi maradvány összegre, ebben az esetben a gyógyszer árának különbözetére ez az összeg is felhasználható.
Az aktuálisan rendelkezésre álló keretösszegrõl a gyógyszertár ad felvilágosítást, a központi adatbázisból nyert adatok alapján.
Hogyan lehet igényelni a közgyógyellátási igazolvány?
A közgyógyellátásra való jogosultság megállapítására irányuló kérelmet a kérelmezõ lakóhelye szerint illetékes jegyzõhöz kell benyújtani. A kérelemhez formanyomtatványt kell használni, melyet az önkormányzat ügyfélszolgálati vagy szociális irodáján lehet beszerezni. A kérelemhez mellékelni kell:
1. A háziorvos igazolását (az erre rendszeresített formanyomtatványon). Amennyiben azonban csupán az eseti gyógyszerkeret megállapítása iránt nyújtanak be kérelmet, és az egyéni gyógyszerkeret megállapítását nem kérik, nincs szükség az orvosi igazolás csatolására.
2. Amennyiben alanyi jogon igénylik a közgyógyellátást, annak jogcímét igazoló iratot.
3. A jövedelemigazolásokat (alanyi közgyógyellátás esetén ezen igazolások nem szükségesek).
4. Amennyiben az önkormányzat rendelete alapján méltányossági alapon igénylik a közgyógyellátást, csatolni kell az önkormányzati rendeletben felsorolt egyéb igazolásokat is.
Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett kiskorú részére elsõ ízben a gyámhivatal nevelésbe vételrõl szóló határozata alapján kerül megállapításra a közgyógyellátásra való jogosultság. Ekkor a gyámhivatal szerzi be a szükséges orvosi igazolást, majd az egy éves jogosultság lejártát követõen a kérelmet a gyám nyújtja be, és az igazolások beszerzésérõl is õ gondoskodik.
Jogorvoslati lehetõségek
A jegyzõ által hozott határozattal szemben az érdekeltek annak kézhezvételétõl számított 15 napon belül lehet fellebbezéssel élni. A fellebbezést a sérelmezett határozatot hozó jegyzõnél kell benyújtani. A jegyzõ 8 napon belül a kérelemnek megfelelõen módosítja, kijavítja vagy kiegészíti határozatát, ellenkezõ esetben az államigazgatási hivatal szociális és gyámhivatalához köteles továbbítani a fellebbezést, amely azt el fogja bírálni .
A törvényes érdekeiben sérelmet szenvedett fél jogszabálysértésre hivatkozva kérheti a határozat bírósági felülvizsgálatát. A közigazgatási hivatal szociális és gyámhivatala határozatának közlésétõl számított 30 napon belül lehet a keresetlevelet benyújtani a megyei bírósághoz címezve. Ha az ügyfél kicsúszott a 30 napból, az elmulasztott határidõ utolsó napjától számított 15 napon belül - indokolt esetben legkésõbb 3 hónapig - igazolás benyújtása mellett (ha ezt a bíróság megalapozottnak ítéli meg) indíthat keresetet.
Bírósági felülvizsgálatra csak akkor kerülhet sor, ha az ügyfél a fellebbezési jogát kimerítette. A keresetlevelet az elsõ fokú közigazgatási határozatot hozó szervnél (vagyis a jegyzõnél) kell benyújtani, amely ezt köteles 8 napon belül a II. fokú szervhez továbbítani. A jogorvoslatok igénybevétele illetékmentes.
Ha a kérelmezõ fellebbezése az egészségbiztosítási pénztár állásfoglalására vonatkozik, ennek felülvizsgálatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár végzi (pl. az egészségbiztosítási pénztár által megállapított keretösszegre terjed ki a fellebbezés).
A közgyógyellátást megállapító határozatban foglaltakat a fellebbezési jogra tekintet nélkül teljesíteni kell.
Mik a jogosulatlan használat következményei?
Amennyiben a jegyzõ tudomására jut, hogy a közgyógyellátást valaki jogosulatlanul és rosszhiszemûen vette igénybe, a jogosultságot megszünteti és rendelkezik a felhasznált gyógyszerkeret visszafizetési kötelezettségrõl.
Forrás: Magyarország.hu http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ … leirasjogi
Itt a linken még paragrafusok és számos egyéb kiegészítések vannak, használjátok.
Nincs jelen
#1043 2009-10-27 21:51
- Sulesz
- Tag
Szuszidi! Köszönöm szépen a részletes leírást.
Nincs jelen
#1044 2009-10-31 15:00
- kis zozo
- Tag
Györgyina irtam neked e mailt de nem tudom jo helyre-e
Nincs jelen
#1045 2009-10-31 22:04
- Györgyina1
- Tag
Kis zozo. igen megkaptam, válaszolok hétfõn. Puszi.
Nincs jelen
#1046 2009-11-03 11:37
- remény30
- Tag
Sziasztok!
Én lassan 18 éve vagyok colitises de 3 éve szenvedek vele nagyon.Eladó a szakmám,de a betegséggel nem igazán lehet benne dolgozni elmentem takarítani,mert ott wc közelsége meg volt oldva.2 éve megpróbáltam a leszázalékolást megkaptam 1 évre az 50%-ot de nem fogadtam el mert mikor bírtam dolgoztam ha nem táppénzen voltam és akkor is több pénzt kaptam,mint a leszázalékolással.Az idén februárban megállapították hogy tüdõdaganatom van.Márciusban megmütõtek jó indulatú volt a daganat.Május végén kiírtak dolgozni.a munkahelyemen próbáltak könnyített munkát adni meg a leghamarabb szabadságra küldeni.A szabadság után már nem kiméltek bedobtak a mélyvízbe.Rosszul lettem nem kaptam levegöt meg majdnem állandó lett a mellkas szórító fájdalom.A tüdõgondozóban kiderült hogy aszmám van és a tisztítószerektõl ablaktisztító hypó vízkõóldóttól befulladok.Van 2 db pipám.Szeptember végéttõl nem dolgozok mert megint fellángolt a colitisem,de már takarítani sem tudok.Megszeretném próbálni a leszázalékolást,úgynúgy kell elkzdeni mint legelõszõr?
Nincs jelen
#1047 2009-11-03 12:28
- Györgyina1
- Tag
szia remény. Igen ugyanúgy kell elkezdeni, de szerzed be az elõzõ rokkantsági után keletkezett orvosi igazolásokat. Minél több helyrõl annál jobb. Jobbulást kivánok
Nincs jelen
#1048 2009-11-06 20:02
- zotyesz
- Tag
Hát igen én is kikaptam a mindent tudó levelet 65 röl visszatetek 50 re qva gyorsan gyogyulok még két év és makk egészséges leszek....
Nincs jelen
#1049 2009-11-07 08:13
- Györgyina1
- Tag
Zotyikám, gyözött az igazaság, fellebbezünk.
Nincs jelen
#1050 2009-11-09 20:46
- ditke
- Tag
Aki kitalálta ezt a marhaságot ,talán sohasem volt beteg.Mivel indokolták a visszaminõsítést talán meggyógyultatok.Még az egészségeseknek sem tudnak munkát biztosítani!!! :/ Habár jómagam is 27 éven keresztül jártam bizottság elé,megkérdeztem a dokit mi az akadálya annak ,hogy meggyógyítsanak persze választ nem kaptam. Ne hagyjátok magatokat valamilyen módon meg kell találni a megldást!!!
Üdv:ditke
Nincs jelen