#1351 2010-05-30 20:44
- Jucus 01
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Leszázalékoltatás
Kedves Czeiner! Én is régóta vagyok Crohn beteg.1978-óta kezelnek.Szerintem meg kell indítanod a leszázalékolást,ebben a kezelõorvosod és a háziorvosod tud segítségedre lenni.De az bíztos,minnél több papírt tudj bemutatni a bizottság elõtt.Nem vagy esélytelen,bár most nagyon megszigorították ezt az egész rendszert.Én is tudom,milyen kínokon mész át.Rengeteget szenvedtem az elmúlt 10 évben és úgy érzem mindíg rosszabb.Már volt 3 trombózisom,abból 2 mélyvénás.Az utolsó tavaly augusztus végén jelentkezett ajóbb kezemben. 1 hetet dolgoztam vele,mire orvoshoz mentem.Azt tanácsolom,kezd el mielöbb!Bármennyit kapsz,az akkor is a Tied.Jobbulást Kívánok!
Nincs jelen
#1352 2010-05-31 14:48
- czeiner
- Tag
Köszönöm Jucus 01!
Nagyon jól esett a "nem vagy esélytelen"! Igyekszem kapaszkodni, mindent megtenni, és betartom a gödör törvényét, mely szerint ha a gödör mélyén vagy, ne áss tovább! Próbálom a struccpolitikát mellõzni, és ígérem, megtanulok panaszkodni!
És igazad van, semmi vesztenivalóm nincs! Köszönöm!
Nincs jelen
#1353 2010-05-31 15:20
- Jucus 01
- Tag
Szia Czeiner! Tényleg azt kell csinálni:panaszkodni és panaszkodni.Ha munkanélküli vagy akkor meg pláne menned kell és papírokat beszerezni.Izületes paírok,és gasztrós papírok.De ha bármiféle más problémát fedezel fel magadon,azonnal fordulj orvoshoz.Merd elmondani,h.mi fáj.Fognak Neked segíteni.Most,h.nem dolgozol,annál fontosabb az anyagi feltételek javítása.Nem tudom,hány év munkaviszonyod van,de ki fognak számolni Neked rehabilitációs járadékot.Ez beszámít a nyugdíjba is és pénzt is kapsz.Még az elhelyezkedésben is tud segíteni a Munkaügyi hivatal.Nem bíztos,h.sikerül az állás szerzés,de nem reménytelen.Nekem van egy barátnõm aki szintén rehabos,és õ is el tudott helyezkedni.Volt állásbörzén és ott talált magának egy 6 órás munkát.Nehezen megy Neki,de legalább megpróbálja.Ha valamiben tudok segíteni,nyugodtan írj.Itt a fórumon úgy látom,mindenki nagyon készséges.Bátorság és kezd el a hivatalos részét!Jobbulást kívánok.Legyen szép napotok!
Nincs jelen
#1354 2010-05-31 16:13
- czeiner
- Tag
Kedves Szuszidi!
Tényleg így történt! Sétáltam, egyszer csak úgy éreztem, mintha valaki rendesen belerúgott volna a lábamba. Érdekes, hogy nem fájt. Akkor! Késõbb igen! Fásliztam, a körzeti orvos írt gyógyszert, és lassan elmúlt a gyulladás, de most is szörnyen néz ki, a bokámnál van az a bizonyos izomköteg. Csak késõbb tudtam meg, ez hatalmas trombózis veszélyt jelentett, mivel az egész lábam vérömleny volt. De pár nap múlva besántikáltam a munkahelyemre, és dolgoztam. Se papír, se táppénz. És igazad van! Volt még valami. Itthon takarítottam, leguggoltam és a jobb lábfejem egyszerûen spiccbe maradt! Mint a balerinák! Úgy maradt. Az idegosztályon két hétig, árammal sikerült mozgathatóvá tenni a lábfejem. Errõl viszont van papírom.
Szövettani eredmény alapján mondta a fõorvos a crohn betegséget. Budenofalk és Pentasa granulátumot írt, egyenlõre 1x1 és 2x1 formátumba. Majd látjuk- mondta.
Köszönöm, szép estét!
Nincs jelen
#1355 2010-06-01 05:36
- Szuszidi
- Tag
Mindent ami lehetséges vizsgálatokat csináltassál meg. Szemészet, kardiológia, reumatológia, ideg, vérkép, ha van CT, UH, RTG. Szövettan sokat nyom a latba.
Legyen szép napod.
Nincs jelen
#1356 2010-06-01 11:21
- pötyi
- Tag
És ha rendes a gasztrós dokid akkor attól is kérj egy SZAKORVOSI javaslatot, mond meg neki hogy hová készülsz és oda kell egy ilyen papír! Sok sikert!
Had kérdezzem meg hány évet dolgoztál eddig? mert ez lesz az egyik fõ dolog ami miatt megkapod vagy nem! -úgye Kethleen?- és Milka? Érdemes visszaolvasni itt hogy mire számíthatsz az is kiderül! :) Hajrá és mindent bele! :)
Nincs jelen
#1357 2010-06-01 14:27
- czeiner
- Tag
Köszönöm Szuszidi!
Holnap útnak indulok, pedig olyan jó volt ez a pár hét dokik nélkül!!! Egyébként én olyan szuper körzeti orvossal büszkélkedhetek, ha elmondom neki mi a betegségem, milyen gyógyszert írjon fel, hova utaljon be, minden további nélkül megteszi!!! Sajnos anyagi lehetõségeim korlátozzák, hogy magánrendelésekre menjek, ahol pikk-pakk elintéznek mindent. Marad a hónapokig tartó várakozás idõpontokra.
Ha nem probléma, tájékoztatnálak a fejleményekrõl.
Szép napot!
Nincs jelen
#1358 2010-06-01 14:28
- Kethleen
- Tag
Így van Pötyi:-)Egyetértek az elöttem hozzászólókhoz.Olvass vissza és sok okosságot megtudhatsz errõl az ördögi körrõl:-)
Nincs jelen
#1359 2010-06-01 14:57
- czeiner
- Tag
Szia Pötyi!
Ne haragudj, hogy csak úgy írtam szia. Valahogy olyan fiatal, dinamikus a Pötyi!
Rendesnek tûnik a gasztrós dokim, bár összesen háromszor találkoztam vele. Eddig. 24.-ére van idõpontom felülvizsgálatra. 31 év a ledolgozott idõm, megállás nélkül, kivéve a három csodám születése. 28, 24 és 14 évesek. Most lesz a kisfiam ballagása, gõzerõvel készülök, már ha bírom, de tuti bírom! Bocs, hogy felhoztam õket, de értük, miattuk érdemes mindent megpróbálnom!
Köszönöm!
Nincs jelen
#1360 2010-06-01 16:00
- pötyi
- Tag
Czeiner! Küldtem E- mailt is!
Igen érdemes megpróbálni, a családért meg pláne!- tedd meg te is!-majd szorítok neked érte!
Verõfényes szép és sikeres ballagást a "kisfiadnak"! :) Nekünk ez tavaly volt meg. :) legalább olyan jó idõt és energiát kívánok nektek! :)
És nem probléma tájékoztass bennünket a fejleményekrõl! ;)
Nincs jelen
#1361 2010-06-01 17:11
- Szuszidi
- Tag
Kedves Czeiner! Köszönöm a megtiszteltetést ha gond van majd kiokoskodunk valamit, vagyunk elegen.
Legyen szép csodás napotok!
Nincs jelen
#1362 2010-06-01 17:47
- czeiner
- Tag
Köszönöm Pötyi!
Lelket öntöttél belém! Úgy érzem, hegyeket is képes lennék elmozdítani!
Szép, boldog estét Neked!
Nincs jelen
#1363 2010-06-02 10:49
- pötyi
- Tag
Szia Czeiner!
Örülök hogy segíthettem, :) és bármi van mi itt vagyunk, ezt ne felejtsd :) -ja és azt sem, hogy mi is hasonló cipõben járunk ;) -úgyhogy ha gond van "csak síkits"! De ha nincs gond akkor is hallass magadról!:)
A mosolyalbumba pedig kérem a ballagásról a képeket!:)
Tünetmentes szép "õszt"! :(
Nincs jelen
#1364 2010-06-02 15:07
- Milka
- Tag
Igényeltem a rehabilitációs járadékot, de addig nem kezdik meg az elbírálást, ameddig van munkahelyem, ezért ebben a hónapban kiléptem. Persze megbeszéltem a munkáltatóval, hogy miután elbírálták a kérelmem visszavesznek.
Most papíron most se munka se semmi. Remélem nem szívom meg.
Nagy baromságnak tartom, hogy az elbíráláshoz ki kell lépni. Mondta is az ügyéntézõ, hogy vissza lehet lépni egybõl, de legalább 1 napra mindenképpen ki kell lépni. Nem tudom ki találta ki ezt az okosságot.
Szerkesztette: Milka (2010-06-02 15:09)
Nincs jelen
#1365 2010-06-05 00:39
- judy1981
- Tag
Milka: akkor most éppen egy cipõben járunk. Bár nekem azt mondta az ügyintézõ, hogy várjam meg a határozatot, mert ott le lesz írva, hogy dolgozhatok tovább. Mondom, az a rehab törvényben is benne van, így ha csak emiatt kellene várnom... Eleve úgy írják, hogy az igénybejelentés idõpontjában keresettel nem rendelkezik, vagy... De volna egy javaslatom, hova menjen, aki ezt kitalálta.
Nincs jelen
#1366 2010-06-07 11:13
- Éva65
- Tag
Sziasztok!
Uj vagyok.Éva, 45 éves, 8 éve chrohn beteg.
Két éve adtam be a leszázalékolást,rehabot kaptam 2 évre l9 éves munkaviszonyom van.
most lejárt a rehab, ujra be kellett adnom a leszázalékolási kérelmet. Jövõ héten megyek a bizottság elé, kicsit izgulok, bár két éve semmi gond nem volt, nagyon rendesek voltak velem!
Nincs jelen
#1367 2010-06-07 11:22
- Éva65
- Tag
Az állapotom most éppen romlott, mütve voltam egyszer.
Tiszta idegbeteg lettem a mütét óta.
remélem van esélyem, mert nem dolgozom és a gyógyszereim havi szinten meghaladják a 20000 ft-ot!
Nincs jelen
#1368 2010-06-07 12:42
- sibi
- Tag
Szia Éva65. Üdvözlünk a fórumon.Ilyenkor mindig izgulunk egy kicsit a legtöbben, fõleg, hogy tétje van a dolognak. Bízz a legjobbakban, majd szorítunk neked. Azért az szomorú, hogy romlott az állapotod. Írj kicsit többet magadról a megfelelõ topikban. Üdv.
Nincs jelen
#1369 2010-06-07 16:27
- czeiner
- Tag
Üdvözlök mindenkit!
Azt ígértem, elindulok a Sziszifuszi úton, de a körzeti orvosomnál már ki van írva, "karbantartás miatt" zárva! Ami azt jelenti, hogy szeptemberig nem fog rendelni. Szegény kénytelen ezt írni, mivel 3 hónap szabadság igen kevés embernek jár! De a lényeg, tényleg igaz, hogy a munkanélkülivé válásod után csak két éved van, hogy leszázalékoltasd magad? Én tavaly április 1 óta vagyok munkanélküli. 1 hónapja tudom a Crohn betegséget, hónapok az idõpontok vizsgálatokra, és úgy tûnik beutalókat sem tudok kérni. Elkések?
Szép, napos idõt mindenkinek!
Czeiner
Nincs jelen
#1370 2010-06-07 17:48
- Györgyina
- Tag
Kedves Czeiner! Minden körzeti orvos csak akkor mehet szabira, ha helyettesrõl gondoskodik. Érdeklõdj, ki és hol van a helyettese. Nem zárhat be 3 hónapra.
Nincs jelen
#1371 2010-06-07 19:47
- czeiner
- Tag
Kedves Györgyina!
Mindenek elõtt szeretném megköszönni, hogy reagáltál a hozzászólásomhoz! A-tól cettig végigolvastam minden oldalt, úgy vettem észre Te vagy ennek az oldalnak a motorja, bizalmasa, jó értelembe a "rabszolgája", önzetlenül segítesz bárkinek, hatalmas a tudásod! Szóval, egyszerûen megtiszteltetés!
Ha szabadságot ír ki, akkor van helyettes, de õ nem ismer, ha karbantartást, akkor nincs. Ezt szokták váltogatni, gondolom a munkaügy miatt. Kis városban élek, sok választásom nincs. De tényleg érdekelne, mennyi idõm van?
Így írom: tisztelettel!
Czeiner
Nincs jelen
#1372 2010-06-07 20:17
- Györgyina
- Tag
Czeiner, köszönöm a kedves szavaid. Szóval, ha eltünt a házidoki, ami szinte lehetetlen, csak nem propagálja ki a helyettese, de ha ügyi vagy rájössz mástól. Kérdezd a mellette rendelõ orvost, tuti tudni fogja.
De elsõsorban a szakorvosi vélemények a döntõek. Ugye elsõsorban a gasztrós, de emellett a sokévi crohnnak vannak kisérõ tünetei a szterótól, mint pld. csontritkulás - reumaorvos -, vagy pld. szürkehályog, vagy idegrendszeri károsodás, vagy pld. bõrgyógyászati betegségek és még a fene sem tudja miféle nyavalyák. Hát jól gondold át és kérj mindenhonnan papirt, vagyis igazolást.
Kisvárosokban általában 2-3 hét alatt behívnaak ORSZI vizsgálatra, tehát fela nyúlcipõt. Ez persze nem törvény, a törvény szerint 30 nap, de vidéken ezt nem nagyon tartják, elõbb sorkerül a szeanszra.
Sok sikert és keresd az azonos rendelõben rendelõ orvost, vagy a szomszédrendelõben rendelõt, mert egy "orvosi igazolás" nevü nyomtatványt a házidokinak ki kell tölteni. Ez náluk van és összegzi a szakorvosi véleményeket. Ez nagyon fontos és elengedhetetlen. Ne hagyd magad lerázni, addig kérdezõsködj, mig valaki kitölti Neked.
Puszi
Nincs jelen
#1373 2010-06-07 23:04
- Éva65
- Tag
Köszönöm a reagálást.Azért kicsit izgulok, állitólag sok embertõl elvették mostanság a rokkantságit.
Papirjaim is bent vannak két hete kb, azt mondták csak magamat vigyem.
Nincs jelen
#1374 2010-06-08 07:29
- Györgyina
- Tag
Éva, ne csak Magadat vidd. Ott fog kiderülni, hogy kellenek az orvosi igazolások. Aki ezt mondta Neked, nincs tisztában az ORSZI szabályzattal. Ha nem viszel orvosi igazolásokat, eleve bukás.
És ne izgulj, igaz, sokan elbuknak a vizsgálaton, de sokan sikeresen túlesnek rajta.
És ha mégis valami baj lenne, nem ez az utolsó lehetõség, meg kell fellebbezni azonnal.
Szóval egy kalappal.
Nincs jelen
#1375 2010-06-08 09:37
- Éva65
- Tag
Bocsika, nem ugy gondoltam....hogy nincs semmi papirom, csak beküldtem mindent Kecskemétre, Beutaló, Szakorvosi vélemények, minden, volt egy dobozzal....és most küldtek papirt, hogy jövõ szerdán menjek Kiskunhalasra.Papirjaim mindent átküldtek oda. Azért mondtak, hogy csak magamat vigyem.
Nincs jelen
#1376 2010-06-08 18:42
- Györgyina
- Tag
Éva 65, legyen egyszerû és sima az utad.
Nincs jelen
#1377 2010-06-08 20:40
- Éva65
- Tag
Köszönöm...jó lenne!
Nincs jelen
#1378 2010-06-09 19:25
- fater
- Tag
Kedves Czeiner. Szerintem mi egy városban élünk.Az én házi orvosom is vagy szabin van vagy karbantart.üdv fater
Nincs jelen
#1379 2010-06-10 11:49
- túlélõ
- Tag
Üdvözölök minden Betegtársat!
A fiam ma kapta meg a határozatot, 40 %-ot kapott.
Tünetmentes életet kívánok!
Nincs jelen
#1380 2010-06-10 12:20
- Györgyina
- Tag
Kedves túlélõ! Azonnal fellebbezd meg a határozatot. Ha segitség kell, irj.
Nincs jelen
#1381 2010-06-10 16:08
- czeiner
- Tag
Kedves fater!
Ha így van, fogjunk össze! Neked sokkal nagyobb tapasztalatod van, jó pár hozzászólásod olvastam. Ha tudsz, segíts!
Köszönöm!
Czeiner
Nincs jelen
#1382 2010-06-12 14:32
- túlélõ
- Tag
Kedves Györgyina!
Köszönöm a tanácsot és a felajánlott segítséget is. Nagyon kedves vagy. El kell, hogy fogadja, most nincs más választása.
Nincs jelen
#1383 2010-06-12 16:22
- Atetko
- Tag
Új belépõ vagyok.Mindenkit szeretettel köszöntök!
40% másodfokon is az itélet,bíróságra vittem az ügyem,de a nyári szünet miatt csak õsszel lesz belöle valami.Tud nekem valaki tanácsot adni miként készüljek fel?Teljesen kiboritott az embertelenség mivel a felülvizsgálatokon találkoztam,de errõl már írtatok.Erõt meritettem abból amit írtok magatokról,és tovább megyek.Vastag és vékonybél crohn,vastag bél csak 40cm,vékonybélben juhbél pótlás,szivacsos csípõ (Medrol mellékhatása),pszihiáterhez járok depi miatt.Sztóma ki-be.98-tól lisztérzékenységgel kezeltek,de 2004-es mûtétnél kiderült,nem az.Már a 3. mûtéten is túl vagyok.Most remicade kezelés második évét taposom.
Röviden.
Ezek után egy szál gatyára vetkõzve kell mutogatni a fogaim,sétálni fel-alá,és úgy beszélnek mintha bûnözõ lennék mert tetovált a testem.Ráadásul megkérdezte eddig miért nem dolgoztam!!!!Fél év sztóma!!!!Miért is????50kg.185cm magassághoz!!!!I don't know!!
Most a remicade áldásos hatása eredményeként 85 kg,de nem tudok közlekedni,széklettartás,stressz.
Volt már valaki ilyennel bíróságon?
Jó lenne valami kapaszkodó,hogy készüljek,kell ügyvéd?
Elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#1384 2010-06-12 17:08
- barna-by
- Tag
Atetko: Ezen ne lepõdj meg, az OEP egyre pofátlanabb és gátlástalanabb...Régen a mûtétem után 67,5%os voltam, mára már csak 52%os? Feltenném a kérdést, talán a bél visszanõ? Nem, de nekik így kevesebb pénzbe kerül. AMúgy a remicade és humira javulásnak van elkönyvelve, ezért is húzzák az ügyed, de ez is érthetetlen, utána is ugyanolyan beteg leszel.
Más: Nem tudom, tudja-e mindenki, de az OEP által kiadott Hatósági Igazolvánnyal lehet kedvezményesen utazni, mávon, volánon és mint utóbb kiderült (számomra) BKVn is lehet jegy NÉLKÜL utazni (100%). A 85/2007. évi kormányrendelet 8-dik paragrafusában van leírva, ha valaki nem tudja, nem nézett még utána. Érdemes kihasználni,ha már van ilyenünk.
Nincs jelen
#1385 2010-06-12 17:19
- Marthuska
- Tag
Szia Atetko! Szeretettel üdvözöllek a fórumon!
Jól tetted, hogy bíróságra vitted az ügyet, ezt nem is lehet ennyiben hagyni! Nem értem, hogy létezik, hogy az orvos nem látja, mennyi mindenen vagy túl! Csupán 40 cm vastagbélnél, hamar végigszalad minden, teljesen megértem a félelmedet! Sokan küzdenek itt hasonló gondokkal. Na és ehhez jön még sok-sok probléma.
Györgyina nevû betegtársunk jártas az ilyen ügyekben, tanácsot is tud adni biztosan, ha ideje-ereje engedi. Õt bátorkodom Neked javasolni. Kicsit fentebbi hozzászólásban láthatod, a kép alatti e-mail címre katt! Írj Neki, légy szíves, ha tud segít.
Szorítok Neked, hogy elfogadható eredmény szülessen!
Nincs jelen
#1386 2010-06-12 19:04
- kbalu
- Tag
barna-by: ezt részletezd kérlek bõvebben, mit értesz ez alatt, mert én azt látom a nevezett törvényben, hogy a saját jogon magasabb családi pótlékban részesülõknek jár kedvezmény, illetve helyijáraton a rokkantsági járadékban részesülõknek
Györgyina: a rokkantsági járadék és a rokkantsági nyugdíj ugyanaz? annyira kacifántosak tudnak ezek a törvények lenni...
Nincs jelen
#1387 2010-06-12 20:36
- Györgyina
- Tag
szia kbalu. Nem, egyáltalán nem ugyanaz. A roki nyugdij egy biztositási joggal szerzett ellátás. Ez olyan, mint ha befizetnél bármelyik biztositóhoz egy összeget és egy idõ után visszakapod. A roki nyugdij szolidaritási alapon müködõ törvényben garantált ellátás a beteg embereknek.
A roki járadék lényegében ugyan ez, ami az alapelvet illeti, de itt olyan emberek részesülnek benne, akik a munkaviszonyuk alapján nem lennének jogosultak, de sajnos a betegségük miatt munkaképtelenek.
Sok esetben a roki nyugdijat emeli a törvény, a járadékot viszont nem. A nyugdij több kedvezménnyel is jár, mig a járadék - nevezhetjük szolidaritási alapon kapott kegydijnak is - több kedvezménybõl kimarad. Ezt a törvény mindig külön emliti, hogy mely csoportokra érvényes a juttatás, kedvezmény.
Ne haragudjatok járadékosok, hogy kegydijnak nevezem az ellátásotokat, de szerintem ez a leg szemléletesebb és hétköznapibban érthetõ megfogalmazás. Akit bánt, bocs.
ha még van kérdés, irjátok.
Nincs jelen
#1388 2010-06-12 23:03
- judy1981
- Tag
Hali!
Atetko: Anno ez úgy ment, hogy a bíróság az elsõ tárgyaláson megkérdezte mindkét felet, hogy fenntartja-e eddigi álláspontját, ez alapján elrendelte az igazságügyi orvosszakértõi vizsgálatot, amit nem az ORSZI végzett, hanem egy bírósági szakértõ. Amikor meg volt az eredmény (ha jól emlékszem, és is megkaptam elõre), a bíróság újra beidézett, és kimondta kinek volt igaza. Igazából, ha az én kezembe adnák az irányítást, én ezt simán peren kívüli eljárásba tenném, mert az egyetlen dolog, ami alapján ítéletet hozhatnak, az a fenti vizsgálat. A személyes megjelenés, csak a peres eljárás formalitása, de teljesen fölösleges, mert nem az alapján döntenek, hogy a tárgyalóteremben mit mond a ember.
Nem tudom, változott-e azóta az eljárás, mert per pillanat sehol sem találok rá a neten, hogy mostanában hogy megy ez.
Ügyvéd az biztos nem kell, mert a bírónak hiába mondod, hány cm belet vettek már ki, és hogy mi az a sztóma, nem kompetens a dologban (max ismerõse folytán hallott róla). És nem az eddigi eljárás jogszerûségét vitatod, hanem a meghozott döntést. De ennek az eljárásnak írott rendje van. Én is, és a bátyám is megjártuk már ezt az utat 1x. Viszont, ha nincs kellõ munkában töltött éved, nem kapsz rokkantságit/rehabot, hiába esel az 50-79% közé. Max. álláskeresésnél lesz plusz pont, ha kiolvasztják a támogatásokat.
Barna-by: ez az utazási kedvezmény valóban csak a magasabb összegû csp-ben részesülõnek, és kísérõjének jár (ill. másfajta igazolvánnyal siketek és nagyothallók, vakok és gyengénlátók, valamint fogyatékossági támogatásban részesülõ és a kísérõje). Ez helyközi járaton korlátlan számban 90%-os kedvezményt biztosít, helyi járatokon pedig csak fel kell mutatni, mint egy bérletet.
kbalu: nekem is van egy ideje ilyen igazolványom, és én úgy értelmeztem a rendeletet, hogy csak helyközi járaton használható, de amikor legutóbb felülvizsgálaton jártam, várakozás közben megismertem pár emelt csp-st, és a buszjegyet látva nálam, felhomályosítottak, hogy helyi járatokra is érvényes. Az egyiknek maga az ellenõr mondta, hogy neki nem kell jegy, mert meglátta nála az igazolványt. Ezt próbára téve (vonaljegyet is tartva magamnál) mutogattam a busz-/ villamosvezetõknek, és csak bólintottak. De ellenõr is látta már, semmi gond nem volt vele. Sõt a legutóbbi Bp.-i látogatásomkor a metrónál sem állítottak meg vele. Pedig õk szeretik nézni a jegyeket, bérleteket. Én meg kb. 2 éven keresztül hûségesen lyukasztottam. :P
Nincs jelen
#1389 2010-06-13 07:12
- Györgyina
- Tag
Judy, igy igaz, Budapesten minden helyi járaton elfogadják ezt az igazolványt gond nélkül. A jogszabályt pedig az Államháztartási törvényben láthatjátok, mert az Állam Kincstár bírálja el és adja ki.
Nincs jelen
#1390 2010-06-13 10:15
- kbalu
- Tag
de akkor ne általánosítsunk, hogy "nekünk" jár, hanem annak jár, aki emelt összegût csp-t kap, aminek meg ha jól rémlik, feltétele, hogy 18 éves kora elõtt beteg volt, a helyi járatos ingyendolog pedig a rokijáradékosoknak és nem a rokinyugdíjasoknak jár (utóbbinak persze ott van az évi 16+2-es utalvány)
Nincs jelen
#1391 2010-06-13 10:24
- barna-by
- Tag
Látom oskan jól értesültek! Hozzáteszem, nem csak BKV-ra vonatkozik, hanem minden városon belüli járatra, szóval pécsieknek pécsen belül is ingyen van, ha jól vettem ki! De cáfoljatok meg ha nem így van!
Nincs jelen
#1392 2010-06-13 11:46
- judy1981
- Tag
Györgyina: a MÁK nem bírálja, ha jogszabály szerint jár az igazolvány, akkor kb. 5 perc alatt kiadják (csak várd ki, amíg sorra kerülsz :)). De furfangosak ám, mert nem küldik automatikusan, hanem be kell menni ügyfélszolgálatra, és kérni szépen. (Valahol olvastam, hogy automatikusan ki kellene adni nekik, ehhez képest a felülvizsgálat után ugyanúgy be kellett mennem, és kérni.)
Barna-by: Igazolom, hogy én pl. Debrecenben mutogatom az igazolványomat. :P De nincs helyhez kötve, használhatom az ország bármely pontján függetlenül attól, hol lakom. És használtam is.
Íme a rendelet. Az 1. sz. mellékletben pedig a "Fogyatékos személyek utazási kedvezménye" vonatkozik ide.
Nincs jelen
#1393 2010-06-13 12:24
- kbalu
- Tag
judy: én továbbra is azt látom a rendeletbõl, hogy kedvezményre jogosultak a vakok, siketek, hadirokkantak, magasabb csp-ban részesülõk, a 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékosnak minõsülõk, ezeknek kísérõi, és a rokkantsági járadékosok, ez utóbbiak a lakhelyük (tartózkodási helyük?) szerinti településen a helyi közlekedésben
ebbõl kifolyólag általánosságban nem beszélhetünk arról, hogy IBD betegeknek jár, legalábbis én így értelmezem
Györgyina: köszönöm kimerítõ válaszod, sejtettem, hogy nem véletlen hívják máshogy a dolgot. Ezen utazási kedvezmény ügyében is rendet rakhatnál a fejünkben :-)
Nincs jelen
#1394 2010-06-13 12:44
- judy1981
- Tag
Kbalu: ajánlom figyelmedbe az 1388-as hsz-omat. Eleve úgy szálltam be a témába, hogy felsoroltam, kiknek jár. Egy szóval nem utaltam rá, hogy minden IBD-s igénybe tudja venni.
Nincs jelen
#1395 2010-06-13 13:04
- barna-by
- Tag
judy: köszi az infót! Most akarok Pécsre menni egyetemre és jó egyetemistához híven nincs sok kedvem sok pénzt fizetni! De így megspórolom a bérletet! Kár, hogy elõbb nem tudtam ezt! :P
Nincs jelen
#1396 2010-06-13 14:43
- kbalu
- Tag
judy: mea culpa, átsiklottam valahogy felette, hogy említed az emelt csp-t :S
de így azt hiszem akkor már mindenkinek tiszta, hogy miféle kedvezmény és hogyan jár
Nincs jelen
#1397 2010-06-13 15:40
- Atetko
- Tag
Köszönöm a válaszotok,örülök,hogy Rátok találtam.
Kingitanga:67%-os voltam az elmúlt két évben,22 és fél év munkaviszonyom van (volt),ezzel a részével nincs gondom.Lenne még pár kérdés,remélem nem baj.Kb meddig húzódik? (január 20-ig kapok munkanélkülit÷szoc.segély),és Nektek miként végzõdött?Van-e reményem,hogy a betegségem szerint hozzanak döntést,ne a külsõm alapján?
Nincs jelen
#1398 2010-06-13 21:28
- Györgyina
- Tag
Köszi Judy a rendelet bemásolását. Tényleg megtévedtem, a MÁK adja ki, azt hittem õk ismerik legjobban a rendeletet. Hát tévedtem. Tényleg szépen kell kérni.
Nincs jelen
#1399 2010-06-15 20:50
- Éva65
- Tag
Reggel megyek a bizottság elé.Nagyon izgulok,21 év munkaviszonyom van, leszázalékolva még nem voltam, két év rehailitációs járadékot kaptam eddig. Nem tudom mire számithatok, bár amiket itt olvastam azt utolsó hozzászólásokban, semmi jóra.
Majd beszámolok.
Nincs jelen
#1400 2010-06-15 22:41
- judy1981
- Tag
Barna-by: igazán nincs mit. :D hogy még fokozzam is a dolgot, egy haver kísérhet is ugyanezen kedvezményekkel :P
Atetko: Ha ügyesen csinálod, neked nem kerül ennyi idõbe, de íme az én menetem: kb. májusban adtam be a keresetet - ám nem tudtam, hogy minden addig keletkezett papírt (határozatok, ORSZI szakvélemények, stb.) csatolnom kell, ezért már itt buktam egy hónapot a hiánypótlással. Aztán jött a nyári szünet. Kb. szeptemberben volt az elsõ tárgyalás, októberben az igazságügyi orvosszakértõi vizsgálat, (gondolom közben volt téli szünet is) és január legelején az utolsó tárgyalás.
Én akkor megnyertem a "pert", de konkrétan azért, mert nem sokkal a szakértõi vizsgálat elõtt volt egy passage vizsgálatom, ami nagyfokú szûkületet mutatott, így tágítás volt betervezve, annak sikertelensége esetén mûtét. (szerencsére nem volt ott akkora szûkület, így a tágítást is megúsztam.)
Igazából a Te helyzetedet nem tudom megítélni, mert nem lehet tudni, az orvos mennyire lát bele a beteg életébe, hogy mivel jár ez. Legutóbbi ORSZI látogatásomon konkrétan megkérdezte a doki, hogy van-e hasmenésem? Mire mondtam neki, hogy vastagbél nélkül esélytelen, hogy valaha is normális székletem legyen. Nem kérdezett többet. 50%.
Az igazságügyi orvosszakértõ is ember, és nem lehet tudni, hogy mennyire képes objektív lenni. Bár errõl szól a munkája. Az igazságot csak objektív szemlélettel lehet meglátni.
Nincs jelen