#1501 2010-08-25 16:43
- Györgyina
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Leszázalékoltatás
Marcsikám, törvénybe hozták, hogy Te személy szerint nem mehetsz? "Egyelõ pályák, egyelõ esélyek" Sándor György.
Nincs jelen
#1502 2010-08-25 17:32
- marcsi0727
- Tag
Hát ez aranyos... :-)
Csak azért dobtam be azt cikket, hogy sajna, nem vagyunk egyedül... akik nem kapják meg a rokkantnyugdíjat. Bár szerintem átestek szokás szerint a ló másik oldalára...
Nincs jelen
#1503 2010-08-25 17:33
- marcsi0727
- Tag
Folyamatban van a fellebbezésem, holnap adom be a papírokat. Nem adom fel.
Nincs jelen
#1504 2010-08-25 20:36
- gitbam
- Tag
sziasztok,
Alig 1 éve lettem/vagyok Crohn beteg, idén szeptemberben lesz mûtét, a vastagbélben 10-12 cm szakasz van begyulladva+szûkület. 1-2 alkalommal már "nyaraltam" 1-1 hetet kórházban, de akkor még csak vizsgálatok, tükrözések... Volt egy szobatársam, aki 21 évesen már 2-3 éve crohn-os, volt már mûtéte is, ami után leszázalékolták!!!!! 21 évesen!!!!!!!!
A kérdésem az lenne, hogy nálam is elképzelhetõ ilyen katasztrófa? Mert nagyon nem szeretném, ha 31 évesen "nyugdíjba" küldenének :-(
Mitõl függ a leszázalékolás?
Elõre is köszi,
G@boo
Nincs jelen
#1505 2010-08-25 21:40
- marcsi0727
- Tag
Egyrészt atól, hogy mennyit vagy táppénzen. Mert 1 éven túl... már el lehet indítani.
Másrészt attól is, hogy mennyire vagy rossz állapotban, tudsz-e dolgozni mellette.
Én se jókedvembõl indítottam el ezt a cuccot, van 23 év munkaviszonyom, nem vagyok jól, nem tudok normálisan dolgozni... fizikailag nem bírom végigücsörögni a nyócórát, mert annyira fáj a hasam... pedig én irodában dolgoztam világ életemben...
Próbálkozom távmunkával, de a birka munkáltatók kiröhögnek, szóba se állnak velem. Ugyanez a helyzet a részmunkaidõvel is.
Ha te bírod a munkát, akkor dolgozz, de azért vigyázz magadra. Mentálisan is sokat jelent, ha az ember "elfoglalja" magát.
Ezzel együtt, ha elindítod a leszázalékolást, több fokozat lehetséges:
0. fok, vagy elõzmények
Amikor megállapítják, hogy a betegség Crohn (v. CU); és "állapota VÉGLEGES", akkor ettõl az idõponttól jogusult a DÖG tulajdonosa fogyatékos adókedvezményre. Ez akár revíziót is jelenthet, azaz évekre visszamenõleg is érdemes az adóbevallást módosítani.
Az APEH ügyfélszolgálat segít, de minden papírt el kell vinni; az igazolást a fogyatékosságról (ezt a gasztrós doki adja); ill. az adóbevallásokat, SZJA igazolásokat.
A háziorvos az, aki a leszázalékoláshoz kiadja a papírt. Ezután VAGY be kell menni a nyugdíjinézethez, adnak egy halom papírt, amit ki kell tölteni, VAGY ügyfélkapun keresztül is ki lehet tölteni a szükséges nyomtatványokat, és elektronikusan elküldeni.
Ettõl függetlenül ki kell nyomtatni, csatolni kell a háziorvos papírjait; valamint a kórelõzményeket. Vérkép, vizsgálati eredmények, kórházi zárójelentések... ÉS... Mivel nyögdíj... így a munkaviszonyt is igazolni kell. Elég a TB kiskönyv, ha minden benn van. Különben összekell bányászni az összes munkaviszonyigazolást, munkanéküli ellátást, passzív táppénzt... És bizonyos kor felett ez már nagyon problémás. Szóval, az igazolásokat MEG KELL ÕRIZNI (de a bérlapot se árt.)
1. fok
Ha már megvan az összes papír, akkor be kell menni ismét a nyögdíjintézetbe és beadni az igényt. (Az orvosi papírokat itt nem fontos beadni, de legyen meg minden.)
Postán, tértivevényes levélben adnak idõpontot, amikor meg kell jeleni az ORSZI-ban; ill. küldenek egy listát is az elismert szolgálati idõrõl.
Ezt majd célszerû ellenõrizni, ha valami kimaradt, akkor lehet ezt is fellebbezni.
Az ORSZI-ban kérik az értesítõ levelet és az orvosi papírokat. bugyira/gatyára (gondolom) le kell vetkõzni, cicifix maradhat. Közben majd kérdeznek, akkor sirni kell, el kell minden bút és bánatot mondani. Vizsgálat után "majd értesítjük" - és tényleg... 1 hét alatt megjött a válasz.
1. fok - megjött a válasz...
40% alatt nem jár semmi.
40% ---> csökkent munkaképesség; részmunkaidõ; munkáltató évi 1 millát spórol, ha csökkent munkaképességût foglalkoztat (nem kell rehabot fizetni)
40%-49% : jövedelemtõl függetlenül havi 27000 Ft jár (jelenleg)
50%---> A szolgálati idõ és a jövedelem függvényében X Ft rokkantnyugdíj jár. Az 1988-tól megszerzett, BEJELENTETT jövedelem számít; és a szolgálati idõ.
Ha 50% alatti a megállapított rokkantsági fok, érdemes megfellebbezni. Ha a szolgálati idõ nem stimmel, azt is ebbe a fellebezésbe kell beleírni.
Ha valaki megengedheti magának, kérjen fel egy ügyvédet, hogy segítsen.
Tõlem 20EFt-ot gombolt le 2 gépelt oldalért.
A fellebezési kérelmet be kell vinni a NYUFIG-hoz a kézhezvételhez számított 10 munkanapon belül és várni kell, míg küldik az értesítést.
2. fok
A területileg illetékes ORSZI-hoz adnak idõpontot, nekem Gyõrbe kellett utaznom, de ez az állandó lakcím függvénye.
Itt is panaszkodni kell és bugyira/gatyára vetkõzni. Itt alaposabban vizsgáltak és utána egy "foglalkoztatási szakértõ" egy interjút készített velem. Lógni akarok vagy tényleg nem tudok dolgozni... rehabilitálható vagyok vagy sem.
2. fok - megjött a válasz...
Két lehetõség van: vagy helyben hagyják az elsõ fokot, vagy módosítanak rajta. Nekem helybenhagyták...
Ezért megyek a munkaügyi bíróságra. 30 nap a fellebezési határidõ. Ezt a fellebbezést 3 példányban kell bevinni a NYUFIG-hoz. Na én itt tartok, ma vittem el a papírokat az ügyvédhez, szerdára ígérte, hogy elkészül, utána beviszem a papírokat a NYUFIG-hoz.
Folyt köv... kb 2 hét - 1 hónap múlva .
Nincs jelen
#1506 2010-08-25 21:48
- marcsi0727
- Tag
http://apeh.hu/regiok/eszakalfold/aktua … t%C3%A9kos
Súlyos fogyatékosság kedvezménye a magánszemélyeknél 2010-ben
2010.03.16.
A személyi jövedelemadó törvény alapján az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél, az errõl szóló igazolás alapján, a fogyatékos állapot kezdõ napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév elsõ napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelõ összeg. Ez az összeg 2010-ben havi 3675 forint.
Az adókedvezményt azokra a hónapokra lehet érvényesíteni, amelyekben a súlyos fogyatékosság legalább 1 napig fennáll. A súlyos fogyatékosság eseteit a 2010. január 1-tõl hatályos, az összevont adóalap adóját csökkentõ kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minõsülõ betegségekrõl szóló 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet (továbbiakban Kormányrendelet), valamint a súlyos fogyatékosság minõsítésérõl és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29) EüM rendelet határozza meg.
Az új szabályozás szerint a fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására kizárólag szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa jogosult. A kedvezmény így fogyatékossági támogatást megállapító határozat alapján is igénybe vehetõ.
Az összevont adóalap adóját csökkentõ kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalmát a fenti EüM rendelet melléklete tartalmazza.
A beteg választott háziorvosa csak az említett szakambulancia, kórházi szakorvosi dokumentáció alapján állíthat ki kedvezményre jogosító igazolást.
A súlyos fogyatékosságról szóló ideiglenes igazolást évente szükséges kiállítani. Ha a fogyatékosság véglegessége került megállapításra, ekkor végleges igazolást kell adni.
Az említett két rendelet hatálybalépését megelõzõen kiállított végleges állapotot megállapító igazolást érvényesnek kell tekinteni, azokat megújítani nem kell.
Bizonyos II. típusú diabeteses betegek esetében, a kormányrendelet módosítása miatt, utoljára 2009-ben lehet adókedvezményt érvényesíteni.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a Kormányrendeletben meghatározott súlyosan fogyatékos személy nem esik egy tekintet alá rehabilitációs hozzájárulás megállapításánál figyelembe vehetõ, a megváltozott munkaképességû munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásáról szóló kormányrendelet szerinti, megváltozott munkaképességû személlyel.
Az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervnek, az igazolás tartalmáról, adatot kell szolgáltatnia ( K51. számú nyomtatvány). Az adatszolgáltatást az adóévet követõ év február 15-éig elektronikus úton, az igazolást kiállító szerv illetékes állami adóhatóságához szükséges teljesíteni.
http://apeh.hu/adoinfo/egyebkot/rehab_h … t%C3%A9kos
Tájékoztató a rehabilitációs hozzájárulás kötelezettség megállapítása során megváltozott munkaképességû munkavállalónak minõsülõ személyek fogalmáról
2010.01.08.
A foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (Flt.) 41/A. § (1) bekezdése szerint a munkaadó a megváltozott munkaképességû személyek foglalkozási rehabilitációjának elõsegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 20 fõt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességû személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelezõ foglalkoztatási szint).
Az Flt. 58. § (5) bekezdés m) pontjának második mondata szerint a 41/A. § alkalmazása szempontjából a megváltozott munkaképességû személy fogalmát külön jogszabály határozza meg.
A megváltozott munkaképességû személyek rehabilitációjához kapcsolódó egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 42/2008. (II. 29.) kormányrendelet 2008 március 3-án lépett hatályba és a megváltozott munkaképességû személy meghatározására a 176/2005. (IX. 2.) kormányrendelet fogalmát rendelte alkalmazni. E kormányrendelet fogalmát kellett – függetlenül a hatályba lépés idõpontjától – a 2007. július 1-jétõl 2008. március 3-a közötti idõszakra is figyelembe venni.
2009. június 28-ától a 176/2005. (IX. 2.) kormányrendelet 2. § (1) bekezdés h) pontja szerintmegváltozott munkaképességû munkavállaló: a megváltozott munkaképességû munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásról szóló 177/2005. (IX. 2.) Korm. rendelet (továbbiakban: kormányrendelet) 2. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott munkavállaló.
A hivatkozott kormányrendelet 2. § (1) bekezdés e) pontja szerint
e) megváltozott munkaképességû munkavállaló: az a munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló, akinek munkaszerzõdés szerinti napi munkaideje a napi négy órát eléri, ha
ea) a munkaképesség-csökkenés - az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértõi Intézet (a továbbiakban: ORSZI), 2007. augusztus 15-ét megelõzõen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértõi Intézete (a továbbiakban: OOSZI) szakvéleménye, illetõleg 2001. január 1-jét megelõzõen, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértõi Intézetének szakvéleménye szerint - 50-66 százalékos mértékû, illetõleg az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 40-49 százalékos mértékû, vagy
eb) a munkaképesség-csökkenés - az ORSZI vagy az OOSZI szakvéleménye, illetõleg 2001. január l-jét megelõzõen, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértõi Intézetének szakvéleménye szerint - 67-100 százalékos mértékû, vagy
ec) az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 79 százalékot meghaladó mértékû, vagy
ed) az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 50-79 százalékos mértékû, és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodását megelõzõ munkakörében, illetve a képzettségének megfelelõ más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban az ORSZI szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, vagy
ee) a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlõségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 23. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján látási fogyatékosnak minõsül, vagy a vakok személyi járadékában részesül, vagy
ef) az Ftv. 23. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján a személyiség egészét érintõ fejlõdés átható zavara miatt fogyatékossági támogatásban részesül,
eg) külön jogszabály szerint súlyos értelmi fogyatékosnak minõsül és erre tekintettel a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló külön törvény szerint adóalapot csökkentõ kedvezmény igénybevételére jogosult, vagy
eh) siket vagy súlyosan nagyothalló, halláskárosodása audiológiai szakvélemény szerint a 60 decibel hallásküszöb értékét eléri vagy meghaladja, vagy
ei) a súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményeirõl szóló külön jogszabály szerint súlyos mozgáskorlátozottnak minõsül, vagy
ej) az egészségkárosodás - az ORSZI szakvéleménye szerint - 50-79 százalékos mértékû, és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodását megelõzõ munkakörében, illetve a képzettségének megfelelõ más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és rehabilitálható, vagy
ek) az ea)-ej) pontokban meghatározott mértékû munkaképesség-csökkenés, egészségkárosodás, illetõleg fogyatékosság nem állapítható meg, azonban az OOSZI, vagy az ORSZI szakvéleménye szerint jelenlegi munkakörében vagy tanult foglalkozásában, illetõleg más munkakörben vagy foglalkozás keretében személyre szóló rehabilitáció megvalósításával foglalkoztatható tovább.
http://apeh.hu/gyik/jarulek#faq_5322779
9. Mely munkáltatónak kell rehabilitációs hozzájárulást fizetni?
2010.04.23.
Rehabilitációs hozzájárulást az a munkáltató köteles fizetni, ahol a foglalkoztatott magánszemélyek létszáma a 20 fõt meghaladja, és a munkáltató által foglalkoztatott megváltozott munkaképességû személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát.
http://apeh.hu/gyik/jarulek#faq_5322778
10. Rehabilitációs hozzájárulás mértéke, megfizetése
2010.04.23.
A rehabilitációs hozzájárulás mértéke 964 500 Ft/fõ/év.
A rehabilitációs célú hozzájárulásra az elõleget az I-III. negyedévben a negyedévet követõ hó 20. napjáig kell megfizetni. A befizetett elõlegek és az éves hozzájárulás különbözetét az adóévet követõ év február 25. napjáig kell megfizetni.
A rehab fizetésére egy egyszerû példa:
Egy 100 fõs vállalkozásnak 5 fõ csökkentett munkaképességû alkalmazottat kell(ene) foglalkoztatni. Ez 5*964500 Ft/év, amit negyedévente kell az átlagos statisztikai létszám alapján megfizetni.
Ha a vállalkozásnak van 1 fõ csökkentett munkaképességû alkalmazottja, akkor már csak 4 fõ után kell rehabot fizetni...
http://www.apeh.hu/archiv/regiok/archiv … C3%B6kkent munkak%C3%A9pess%C3%A9g%C5%B1
2.) Adókedvezmények
Jelentõs mértékben szûkül az adókedvezmények köre, amelynek eredményeként az õstermelõi kedvezmény, a személyi ( súlyos fogyatékosság miatt járó ) és a családi kedvezmények kivételével megszûnnek az összevont adóalap adóját csökkentõ kedvezmények.
Megszûnik: tandíjkedvezmény, közcélú adományok kedvezménye, élet- és nyugdíjbiztosítások kedvezménye, magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés és a megállapodás alapján fizetett tagdíj, járulék és munkáltatói hozzájárulás-kiegészítés utáni kedvezmény, háztartási szolgáltatások, ill. az alkalmi foglalkoztatás után kedvezmény.
Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári és nyugdíj-elõtakarékossági befizetésekhez kapcsolódó rendelkezési lehetõség továbbra is fennmarad, kiegészülve azzal, hogy a pénztár felszámolása, végelszámolása esetén a magánszemélynek lehetõsége lesz más pénztárba vagy saját bankszámlára kérni a kedvezmény összegét.
Nincs jelen
#1507 2010-08-26 09:08
- Györgyina
- Tag
Hajrá Marcsikám, Elizabeth, Zotyika egy kalappal Nektek.
Nincs jelen
#1508 2010-08-26 18:28
- gitbam
- Tag
marcsi0727, köszönöm a részletes felvilágosítást, így már kicsit képben vagyok. Remélem nekem nem lesz nagy gáz a további életem és tudok melózni tovább (persze csak ésszel). Neked egy kalappal a "bürokrácia" legyõzéséhez :-)
Nincs jelen
#1509 2010-08-26 23:52
- robdan
- Tag
Sziasztok!
Új hal vagyok a halpiacon.
Hosszú a story-m,de megpróbálom röviden.48 éves vagyok,29 év szolg.idõ.1991-ben opráltak elõször,cu és vastagbél perforáció.2001-ben már crohn,egy kézilabda nagyságú zegzugos sipolyok,összenövések(konglomeratum)-ot opráltak ki belólem,a belsõ varratok felszakadtak,a mútétet ismételni kellett.Közben kaptam egy agyvérzést.Mindezt is túléltem.Most aktiv crohn betegként élem napjaimat.Dolgozom,de a válság végett sokszor kemény fizikai munkát is kell végeznem.Most már minden problémám fokozottan elöjött.vesekõ többször,izûleti problémák,fáj mindenem,szerintem a köszvény jelentkezett nálam.Minden napom egy-egy túlélési gyakorlat.Eddig azt gondoltam,hogy én mindent kibírok,de a múlt hetek történései már kiverték a biztosítékot.
Életemben elöször játszottam el a gondolattal,hogy ennyi szörnyûség után megpróbálom leszázalékoltatni magam.
Jött a Google a jóbarát,és így bukkantam rátok.
Sok hozzászólást végigolvasva,még mindig tanácstalan vagyok,hogy merjek-e nekifutni?
Kérlek benneteket,írjátok le a véleményeteket.Várok minden segítökész hozzászólást
robdan
Nincs jelen
#1510 2010-08-27 05:04
- Szuszidi
- Tag
Szép reggelt Robdan!
Üdv a fórumon. Merj neki futni. Menj el körzeti dokidhoz beszéld meg vele hogy nem bírod tovább az igát húzni. Ö majd elküld a megfelelõ orvosokhoz. S közben beadjátok a papírokat is. Ami sokat nyom a latban az a kardiológia, reuma, ideggyógyász véleménye. Ha van a felsorolt betegségeid mellé még pár dolog szinte biztos a siker még úgy is hogy a legtöbb embert mostanság kidobják.
Jobbulást kívánok!
Legyen szép napotok!
Nincs jelen
#1511 2010-08-27 20:18
- én
- Tag
Érdekes cikk, de ide is tartozik. Hát így jártunk!
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=340093
Nincs jelen
#1512 2010-08-27 21:50
- robdan
- Tag
Szuszidi
Kösz a biztatást,úgy gondolom,jövö héten elmegyek a gasztrós doklmhoz.
Nincs jelen
#1513 2010-08-27 21:53
- marcsi0727
- Tag
Ezek "csak' TB és NYUFIG statisztikák. tovább kell menni a munkaügyi bíróságra, ha elsõ és másodfokon elutasították a kérelmet.
Szerkesztette: marcsi0727 (2010-08-27 21:54)
Nincs jelen
#1514 2010-08-27 22:02
- marcsi0727
- Tag
Nyugdíjkérelmek száma
(2010. január-június)
Teljesítõ határozatok Elutasító határozatok
Szolgálatiidõ-számítások 42 14 71 674
Öregségi és öregségi jellegû nyugdíjak 32 655 4 362
Rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjak 15 630 26 605
Rehabilitációs járadék 9 158 5 480
Hozzátartozói és baleseti hozzátartozói ellátások 31 849 3 295
Egészségkárosodott személyek szociális járadékai 7 021 15 146
Rokkantsági járadék 7121 508
Baleseti járadék 494 436
Egészségkárosodáson alapuló ellátások 19 317
Nyugdíjnövelés a nyugdíjasként végzett keresõ tevékenység alapján 70188 2 686
Összesen 209 900 61 509
Forrás: Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság
http://www.onyf.hu/
Ágazati_feladatellátás_mutatói-2010_i_félév.pdf 2.oldal
Nincs jelen
#1515 2010-08-31 19:17
- kukszi
- Tag
Sziasztok!
Az lenne a gondom, hogy márciusban betöltöttem a 18. életévemet és most fgok elkezdeni egy okjs szakmát tanulni. Ebböl kifolyólag csak akkor kapok emelt összegû családi pótlékot, ha leszázalékoltatom magam 50%-osra. Na már most ezt akarja a ... Szóval akkor maradnunk a sima családi pótléknál ami 10000-rel kevesebb, de ezt még valahogy túléljük. DE! azt mondják, hogy csak akkor kapok új közgyógykártyát, ha leszázalékoltatom magam. Ezt valahogy nem tudom elhinni, mert nekem teljesen értelmetlennek tûnik. Elvileg valami új jogszabály miatt van ez. Ez most tényleg igaz? Csak akkor kaphatom meg a gyógyszereimet ha leszázalékoltatom magam 18 évesen??? Milyen idióta találta ezt ki? Csak abban reménykedem hogy valamit félreértett anyukám. Valaki világosítson fel, hogy tényleg így van ez?! Elõre is köszönöm a válaszokat.
Nincs jelen
#1516 2010-08-31 20:28
- Györgyina
- Tag
Kedves Kukszi. Én nem tudok semmiféle olyan törvényrõl, ami kötelezõen elõírná a közgyógyhoz a rokkantságit.
Bár nagyon sokmindenrõl nem tudok, elõfordulhat, hogy létezik. Esetleg jogszabályhelyet nevezzen meg az ügyintézõ.
A közgyógyigazolványt a betegség, a gyógyszerköltség és a jövedelem hányadosa határozza meg. Én eddig még sosem hallottam, hogy helyi rendeletben felülirhatják a törvényt. Bár ma már ezt is el tudom képzelni. Szóval kérd a törvényt, rendeletet, vagy bármiféle jogalapot erre a döntésre.
És ha tudsz valami konkrétabbat, ird meg, megnézem, ha a neten elérhetõ.
Egyébként elgondolkodtató, hogy mégis csak el kéne indítani a rokkantságit, mert ugye most fiatal vagy és virgonc, hála az Égnek. De ha most, a tanulmányaid ideje alatt ezt nem teszed meg, akkor késõbb esetleg a betegség miatt nem tudsz elég szolgálati idõt szerezni, akkor teljesen ellátatlan maradsz.
Ha most megállapittatod a rokkantságod, de azt nem veszed igénybe, semmi hátrány nem ér, viszont a további életedre biztositva vagy. Remélem és kivánom, hogy sose legyen rá szükséged, de ugye sosem tudhatjuk és késõbb már erre nem lesz lehetõséged.
Gondold át és dönts jól.
Nincs jelen
#1517 2010-08-31 20:29
- Györgyina
- Tag
hú, megint olyan szükszavú voltam, bocsi.
Nincs jelen
#1518 2010-08-31 20:58
- judy1981
- Tag
kukszi: attól, hogy megállapítják az 50%-ot, még nem leszel nyugdíjas. Fõleg, hogy 18 éves vagy, és valószínûleg elegendõ munkaviszonyod sincs. Viszont emelt összegû csp-vel alanyi jogon kapod a közgyógyot, és a korlátlan utazási kedvezményt, ami nem jön rosszul, ha tömegközlekedést kell igénybe venned az iskolába jutáshoz.
Ha tényleg új jogszabály van, akkor a többi lehetõségnek utána kell néznem, mert nem akarok hülyeséget írni.
És lám! Hogy új, vagy nem új, azt nem tudom, de hatályos jogszabály
Szerkesztette: judy1981 (2010-08-31 21:05)
Nincs jelen
#1519 2010-09-09 16:36
- hferi
- Tag
A 40%-os csökkent munkaképességhez milyen kedvezmények vehetõk igénybe? Gondolok itt arra például, hogy nyugdíjas BKV bérlet, Máv kedvezmény, nyugdíjas uszodabelépõ stb...
Nincs jelen
#1520 2010-09-10 19:49
- judy1981
- Tag
hferi: ha kaptál nyugdíjas igazolványt, akkor kaphatsz nyugdíjas belépõket, bérletet. Ha kaptál utazási igazolványt (a karikás papírt), akkor vehetsz 90%-os jegyet. De tudtommal a 40% nem számít nyugdíjasnak.
Nincs jelen
#1521 2010-09-10 21:36
- hferi
- Tag
Egyelõre csak a 40% orvosi jelentés van csak meg.
Nincs jelen
#1522 2010-09-10 23:35
- marcsi0727
- Tag
Fellebezd meg másodfokon, hogy min 50% legyen, aztán jöhet a munkaügyi bíróság, ha elutasítják.
Nincs jelen
#1523 2010-09-11 07:06
- Szuszidi
- Tag
Tegnap össze futottam egy régi haverral ö mesélte hogy öt is kirakták mint azt a bizonyos macskát. Ezt mondta neki a felülvizsgáló doki " látom hogy holnap megy gerinc sérvvel a kórházba de az nem betegség hanem állapot." Azóta megjárta a másod fokot is, ahol egy jó fej dokit fogott ki, viszont a dokiknak fogalma sincs hogy szakmánként milyen megterhelés éri az embert. A haver cukrász s el kellet magyaráznia hogy mit csinál mert a doki teljesen abban a hitben volt hogy csak annyi a cukrász dolga hogy eladja a sütiket meg pakolássza. Hogy naponta mit emel meg egy cukrász s milyen melegben van már nem tudta, csodálkozott is a doki hogy ennyi keccsel jár a sütemények elkészítése. Most várja a másod fok eredményét.
Legyen szép napotok!
Nincs jelen
#1524 2010-09-15 14:27
- ZoliJoy
- Tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne! Én Crohn beteg és felsõ légúti immunhiányos is vagyok. Az lenne a kérdésem hogy nekem járna valami plusz pénz ettõl az államtól avagy sem?
Nincs jelen
#1525 2010-09-15 14:45
- én
- Tag
ZoliJoy! Ha elmész az ORSZI-ba és leszázalékoltatod magad, akkor jár az államtól pénz. Persze csak akkor, ha legalább 50%-ra megy a dolog. Egyébként, ha ebben a topikban visszaolvasol, akkor találsz több mindent. Egyetlen dolog jár nekünk egyébként, az az adójóváírás, amit a munkáltatódnál vagy önbevallásnál tudsz érvényesíteni, de ehhez is kell egy igazolás a betegséged végleges voltáról.
Nincs jelen
#1526 2010-09-15 14:46
- ZoliJoy
- Tag
én 75-re vagyok leszázalékolva. 8 órás bejelentett munka mellett is járna nekem vmi?
Nincs jelen
#1527 2010-09-15 15:56
- marcsi0727
- Tag
Fogyatékos adókedvezmény ideiglenes állapot esetén is jár, ilyenkor évente kell igazolást kérni a kezelõorvostól. Ha valakinek végleges az állapota, akkor az igazolást meg kell õrizni és szükség esetén bemutatni. (Munkáltató, APEH)
Nincs jelen
#1528 2010-09-15 16:05
- ZoliJoy
- Tag
Ezt lehet év közben is kérni vagy csak jan 30-ig lehett?
Nincs jelen
#1529 2010-09-15 16:09
- marcsi0727
- Tag
Év közben is lehet. Attól a hónaptól érvényes, amikor megállapítják az ideiglenes / végleges státuszt. Ha ez a dátum tavaly júni 29, akkor tavaly júniustól érvényes, de akkor meg kell reviziózni a tavalyi SZJA bevallást.
Nem nagy cucc, az APEH ügyfélszolgálata segít, ha bemész, csak vinni kell minden motyót.
Nincs jelen
#1530 2010-09-15 16:20
- ZoliJoy
- Tag
Én 2002 óta vagyok Crohn beteg. Ezek szerint addig is vissza lehet menni vagy elévült az 5 év után? 2002ben még szerintem nem volt ilyen lehetõség, ez pár éve van talán, ha jól gondolom csak eddig elkerülte a figyelmemet
Szerkesztette: ZoliJoy (2010-09-15 16:22)
Nincs jelen
#1531 2010-09-15 16:25
- marcsi0727
- Tag
Ez egy nagyon jó kérdés. 2005-ig biztos, hogy visszamenõleg megreviziózhatod a bevallásod. A többit meg kell nézni az Art-ben, mert úgy rémlik változott, de azt nem tudom, hogy a fogyatékos kedvezményre is érvényes vagy sem.
Nincs jelen
#1532 2010-09-15 16:27
- marcsi0727
- Tag
A fogyatékos kedvezmény 1988 óta létezik, de hogy a Crohn-Colitis mióta tartozik ide, nem tudom.
Kérdezzük meg szakértõnket, Mészit.
Nincs jelen
#1533 2010-09-15 16:31
- marcsi0727
- Tag
Kedves dr. Mészi,
A fogyatékos kedvezményt Crohn-Colitis esetén 2002-ig visszamenõleg meg lehet reviziózni?
Nincs jelen
#1534 2010-09-15 16:39
- ZoliJoy
- Tag
Egyébként ezt a papírt amin rajta szerepel, hogy Crohnom van azt a kezelõorvos állítja ki vagy vki más ember fia?
Várom én is a szakértõ hozzászólását a témához?
Nincs jelen
#1535 2010-09-15 16:43
- marcsi0727
- Tag
A szakorvos. Olvasd el az 1505-1506-os hsz-eket, oda sokmindent leírtam.
Nincs jelen
#1536 2010-09-15 16:58
- ZoliJoy
- Tag
elolvastam, jó nagy tortúra ez az egész! Nem semmi! Most egyébként hogy állsz? Vagy te már kapsz pénzt is?
Szerkesztette: ZoliJoy (2010-09-15 17:02)
Nincs jelen
#1537 2010-09-15 17:04
- marcsi0727
- Tag
Nem. Beadtam a munkaügyi bíróságra a papírokat, és várok, mint a jógyerek. Még nem kaptam értesítést.
Persze fix járadékot igényelhetnék, de nem akarom túlbonyolítani. Majd visszamenõleg megigénylem az igénylés napjától, ha már döntött a bíróság.
Nincs jelen
#1538 2010-09-15 17:20
- ZoliJoy
- Tag
Én úgy emlékszem, hogy anno mikor leszázalékoltak akkor 75 voltam. Ez 2007-ben járt le és akkoriban kaphattam volna nyugdíjat csak kevés volt a munkaviszonyom. Mennyi járadékot kaphat amúgy az ember ha már a nyugdíj nem jön össze? Nekem egyébként kb 8 év munkaviszonyom szerintem van.
Csak azért parázok mert féltem az állásomat, mert már több mint egy hónapja nem melózom és pénz meg kellene a ha esetleg kirúgnak. Mit tudnátok tanácsolni mit tegyek hogy ne kerüljek rossz helyzetbe?
Szerkesztette: ZoliJoy (2010-09-15 17:22)
Nincs jelen
#1539 2010-09-15 17:28
- marcsi0727
- Tag
Arra koncentrálj, hogy mielõbb meggyógyulj...
Arra ráérsz akkor aggódni, hogy hogyan tovább, ha már tényleg munkanélkül leszel.
Nincs jelen
#1540 2010-09-15 17:41
- ZoliJoy
- Tag
Oké persze! Akkor máshogy kérdezek. Nyolc órás bejelentett munka mellett lehet valami plusz pénzt kisajtolni az államtól vagy az adókedvezmény jár csak? Közben megnéztem 67-re voltam leszázalékolva ami 2007-ben lejárt.
Nincs jelen
#1541 2010-09-15 18:00
- marcsi0727
- Tag
Voltál felülvizsgálaton?
Menj be a NYUFIG-hoz és kérdezd meg. Túl sok személyes és bizalmas adatot kellene tudni ahhoz, hogy a kérdésre válaszolni lehessen.
A nyugdíj összege a szolgálati idõ - életkor - bejelentett jövedelem hármas függvénye.
Negatív adó nincs, csak a befizetett adót lehet lecsökkenteni és visszaigényelni.
Nincs jelen
#1542 2010-09-15 18:08
- ZoliJoy
- Tag
Nem voltam azóta felülvizsgálaton. Kellene idõpontot kérnem, de ha jól emlékszem azt a háziorvos kér nekem?
Nincs jelen
#1543 2010-09-15 18:16
- marcsi0727
- Tag
Neked kell intézni mindent. A háziorvos adja a szüséges papírokat, de te mész be a NYUFIG-hoz (1505-1506-os hsz-ek) és neked kell mindent intézni. Hát ezt elbuktad, mert ha jogosult is vagy valamire, nem igényelheted meg 2007-ig visszamenõleg, szerintem. El kellett volna menni felülvizsgálatra az ORSZI-hoz.
Sürgõsen intézkedj. A holnapi programod: 1. háziorvos; 2. NYUFIG; 3. APEH
Nincs jelen
#1544 2010-09-15 18:31
- ZoliJoy
- Tag
Én az ORSZI-ra mondtam hogy a háziorvos kér idõpontot nekem felülvizsgálatra. Elmegyek mindenképpen megérdeklõdöm a dolgokat. Csak még azt kéne tudni hogy van használható wc ügyfelek részére a NYUFIG-ban meg az apehban :-)
Nincs jelen
#1545 2010-09-15 19:26
- marcsi0727
- Tag
Passz... Nálunk van. De hát... ahány ház, annyi szokás...
Ügyes légy és tudósíts, mi van.
Nincs jelen
#1546 2010-09-15 19:36
- marcsi0727
- Tag
Ja igen. A szakorvost is keresd meg az adóigazolás miatt.
Nincs jelen
#1547 2010-09-15 19:44
- ZoliJoy
- Tag
Igen, mindenképpen. Oda amúgy is hamarosan kell mennem remi miatt.
Nincs jelen
#1548 2010-09-15 19:58
- én
- Tag
Az adóigazolás kicsit sem bonyolult. Elmész a gasztrós dokidhoz, viszel egy megfelelõ nyomtatványt, amit mi már belinkeltünk egy másik topikba. Kitölteted, aláíratod vele, aztán csinálsz egy önreviziót, ha volt levont adód. Ezt egyébként 5 naptári évre visszamenõleg tudod megtenni. Egyébként az egyéb fontos dolgok topikba találhatsz erre vonatkozó dolgokat. A leszázalékolást egy kissé megnehezítették, de ha egyszer megkaptad, akkor talán érdemes belevágni. Gondolom, hogy WC mindenütt van, én minden helyen pofátlanul rákérdezek.
Nincs jelen
#1549 2010-09-15 20:06
- ZoliJoy
- Tag
:) Nincs kedvem keresgélni, belinkelnéd nekem ha megkérlek azt a nyomtatványt. Vagy csak mond meg melyik topikban van. Köszi
Nincs jelen
#1550 2010-09-15 20:07
- marcsi0727
- Tag
nana, vegyél vissza
Nincs jelen