#7551 2017-07-02 07:34

Betti81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Balázs!  Szerintem a 30 -as érték már pozitívnak számít. Szóljatok, ha tévedek. Ultra77 ajánlotta a borsmenta kapszulát, ami erre jó, ha nem bírná a gyomrod akkor van az oregánó olaj vagy a Normix  ( ezt orvos írja fel.) De lehet, hogy elsõ körben az Enterol nevû probiotikummal próbálkoznék.

Nincs jelen

 

#7552 2017-07-03 12:49

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszönöm a tanácsokat. Sajnos nálam az egészet egy fogászati kezelés váltotta ki amire Augmentint adtak 6 napig kellett szednem ezt az antibiotikumot. Már aznap vettem probiotikumot amit szedtem 3 hónapig! Az antibiotikumos kúra után kb 2 héttel (probi mellett) kaptam egy campilobakter fertõzést ami komoly hasmenéssel járt. Utána volt tenyésztés ami azt mutatta elmúlt , de szedtem tovább a probit ami nem nagyon használt ,sõt rengeteg gázos székletem volt tõle(Protexin balance). Azóta lejtmenet akkor még nem fájt semmim csak a széklet ,rosszabb közérzet volt gyanús. Mára ott tartok néha evés után is kólikás görcs valahol köldök tájékán, reggel ,hajnalban ,ha jön a szellentés utána megint ilyen kólikás, görcsös hasfájás lent ,na akkor már tudom a reggeli széklet hasmenés lesz. Nem tudom ételekhez kötni sajnos van hogy ugyanazt eszem nincs baj másnap van. Az sem tetszik hogy sokszor evés után fél -1 órával gyomor hangok ,nagyon hangos, ilyen kuruttyolás szerû valahol középen, érzem  hallom köldöknél. Nem tudom hogyan lehet kizárni az IBS vagy IBD-t ahogy az sem hova forduljak már. Egyre fogyok hiába eszem és az evés is már kellemetlen számomra nem esik már jól. Még arra gondolok az antibiotikum miatt vagy a sok stressz miatt (szorongás?) a felszívódás nagyon rossz lehet, mert a Lactulose, fruktóz tesztem rossz lett de azóta nem eszek cukrosat mégis rosszabb lett mint elõtte volt ,akkor legalább még nem fájt semmim. Meg szedtem a probit is. Most megint kezdjek el egy 3 hónapos kúra után egy másik probi készitményt? Amúgy napi 1 hasmenéses széklettel nem lehetek IBS vagy IBD -s?? köszi  a választ.

Nincs jelen

 

#7553 2017-07-03 12:53

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sajnos lehet az Protexin elõtt Normixot kellett volna szednem de az orvossal közösen úgy beszéltük meg mivel tavaly 3 antibiotikum kúrám volt és idén is egy a fertõzések miatt Helikobakter, fogázati kezelés ,most ne szedtek Normixot. De közben lehet a vékonybelem meg már tropa. Viszont féltem az újabb antibiotikumtól vagyis a Normixtól. Lehet ezért sem használt a probi. Igaz nincs mindig állandó hasmenésem reggel ,de nem értem miért fogyok.

Nincs jelen

 

#7554 2017-07-03 13:12

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sajnos van egy visszatérõ kicsi gyomorhurutom évek óta. Ezért nem eszem olyat ami nagyon fûszeres , zsiros, sós , valszeg a mentát sem bírnám.  De azért köszönöm. Igen tavaly volt gyomor (idén is a helikom miatt) és egy vastagbéltükrözésem (tavaly június) szóval pont egy éve. Akkor két pici polipot levettek de amúgy semmit nem találtak. Az is egy érdekes eset volt 1 hétig véres volt a székletem (azóta sem) ,vagyis fekete , tehát valahonnan felülrõl jött. Megtükröztek alul ,felül, még vékonybél CT-m is volt minden negatív lett. Akkor még jó erõben voltam jó kedvel nem is estem pánikba ,semmi bajom nem volt. Most már azon agyalok megint meg kéne nézetnem de én úgy tudom ezek a béldaganatok vagy dolgok sok év alatt fejlõdnek ki ,most minek menjek megint. Sosem ittam ,sosem dohányoztam nem iszok se kávét se szénsavasat, se édesség se semmi....s mégis:(

Nincs jelen

 

#7555 2017-07-09 22:40

Ultra77
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Oké, én màr nem nagyon szaporítanàm a szót....ha még gyomorhurutod is van, akkor plàne a szigorú étrendek felé fordulnék, fõleg hogy még meg sem próbàltad.

A borsmenta kapszula elvileg gyomorban nem oldódik, egy próbàt talàn megér, de önmagàban az is kevés lesz. Ha a gyomrot nem bàntja, a bacik ellen jó lehet. Az oregàno szintén, de abból is akkor kapszulàs, ha van/?

Esetleg keresd a javasolt személyeket, kaphatsz plusz infót ha egyedül nem boldogulsz.

Nincs jelen

 

#7556 2017-07-10 01:05

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

balázs

Egyéb elfoglaltságok miatt figyelmesen nem futottam át az eseményeket, ezért a kérdés.
Részletesebb vérképedben van valami eltérõ? Konkréten mi az ha van?

Továbbra is tartom (nálad is!), hogy fentrõl lefelé tedd rendbe a dolgot.
Ebbe bizony bele illik a borsmenta téma is.
Én elsõ körben zsírból csak minõségit vinnék be, fontossági sorrendben: kendermagolaj, olívaolaj (a legjobb lenne a szûretlen), halolaj, dióolaj, barackmagolaj.
Ezen kívül csak vaj (szendvics, rántotta), esetleg kacsazsír, libazsír.

Fehérje szintén fontos:
túró, csirkehús, marhahús.

Rostok ésszel, de menjen:
néha útifû, rendszeresen meg rizstészta (Mammut-ban a Pad Thai-t próbáld ki, ha tudod, nekem gyomorgyógyító), bulgur, hajdina (jó levesek vannak belõle, pl. Õrségi hajdinaleves)...

Ami nálam anno drasztikus javulást hozott, az a zöldség salik emelése volt olajokkal.
Napi szinten ment egy kisebb mikrós dobozban, jégsali, paprika, paradicsom, ubi. Ezen felül hol vörösbab/kukorica, hol tonhal, hol magkeverék, stb. A fantáziádra van bízva.

Ami szerintem alapvetõ, hogy a fenti részt tedd rendbe elõször. A legjobb erre a zsíros reggeli!
Tojás, olíva, bacon, vaj, bab, gomba, stb. Millió verzió létezik.
Hidegen esetleg fõtt tojás, olíva, vaj, sajt, stb.

Ez az alap... Ha ez nem megy, akkor nagyobb gond van, vagy idõ kell, hogy helyre állj.
Nekem 2-3 évembe került. Ma vígan elvagyok, imádom a menüket, várom a reggelit és még este is tudok zabálni, ha akarom...
Mellette elég stresszesek a napjaim manapság, sokat kell autóznom ide-oda, de agyban már tudom kezelni a dolgot és ez eleve megnyugtat. Egyik hozza a másikat...

Szerkesztette: makkmarci (2017-07-10 01:07)

Nincs jelen

 

#7557 2017-07-15 20:00

Gemini
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Balázs!

A történetedet és a tüneteidet elolvasva (plusz a pozitív laktulóz teszt!) szerintem neked is kontaminált vékonybél betegséged van. Ez egy rövid és érthetõ cikk a témában, de sok mást találni még a neten:

http://www.krisztinasardi.com/kontamina … oz-gondot/

Több éves szenvedés után nálam végül ez lett a diagnózis, bár nagyobb stressz esetén vannak még IBS-s tüneteim (ritkán).

Nekem az ötödik gasztrodoki javasolta azt a terápiát, ami végre hosszú távon is rendbetett. Sem cikkben, sem másik orvosnál ezzel a konkrét terápiával nem találkoztam még. Fontos, hogy orvosi ellenõrzés mellett és javaslatra fogj bele!
Ennek menete:
1. nap: vastagbél teljes kitisztítása, colonoszkopias vizsgálat elõtt alkalmazott spéci hashajtó por segítségével
2. naptól kb. 10 napon keresztül: Normix és Klion együttes alkalmazása!! (vénykötelesek)
11. naptól: Protexin Balance szedése minimum 1 hónapig (lehet tovább is)

Szinte ugyanazok voltak a tüneteim, mint neked, csak éveken keresztül. Mondjuk nekem étvágyam mindig volt, érdekes módon. Kismillió dolgot kipróbáltam, spéci étrendttõl a gyógynövényes kapszulákig, ezeket most nem részletezem.
Nekem drasztikus javulást az elõzõekben leírt terápia hozott. Írtad a gyomor problémát is, az nekem nem volt.
Ha írsz privátban, megadom a szuper gasztrodoki nevét és azt hogy hol rendel magánban.

Nincs jelen

 

#7558 2017-07-15 20:19

Gemini
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ja igen, még egy tanács! :-)

makkmarci étkezési és táplálékkiegészítõs tanácsait nagyon jónak tartom, érdemes megfogadni. Kb én is ennek megfelelõen étkezem illetve ebben hiszek.
Viszont az orvos által javasolt terápia meg ahhoz volt szükséges, hogy a táplálékok végre normálisan felszívódhassanak és fenntartsák a jó emésztéshez szükséges környezetet a bélben.
Az én tapasztalatom az, hogy a rossz baktériumok drasztikus túlszaporodása esetén csak az étrendi változtatások illetve pl. borsmenta kapszula és társainak szedése már nem elegendõ. A gyógyszeres terápia felesleges szenvedésektõl és hosszas kísérletezgetésektõl ment meg.
A normális és egészséges étrend (pl. tartósítószeres, mûanyag kaják tilosak!) viszont elengedhetetlen a visszanyert jó emésztés fenntartásában.

Nincs jelen

 

#7559 2017-07-20 18:13

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sajnos nagyon sok mindent nem ehetek mivel fruktóz érzékeny lettem, így a zöldségek ,saláták meg gyümölcsök kilõve. Sajnos mindhárom tesztem laktóz, fruktóz, lactulose rossz lett az orvos is egy kicsit csodálkozott, tehát Makkmarci által javasolt dolgok egy részét nem is ehetem. Nem sok minden maradt sajnos, talán emiatt is ment el az étvágyam mert minden száraz nem ehetek gyümölcsöt nagyon kevés zöldséget , savanyúságot szinte semmit , a cékla pl kimondottan tilos fruktoz érzékenyeknek. Olajokat?! , de hát így is hasmenésem van! Az a röhej tavaly még semmi bajom nem volt ezekkel se hasmenés se puffadás se semmi most meg hirtelen az lettem? Az antibiotikumos kúra elött bármit ehettem gyümölcs , túró, tojás semmi bajom nem volt tõlük igaz a köldökömnél néha éreztem valami nyomást ,meg ugye lefogytam evés mellett is. Olajos magvakat nem sem ehetek szóval sok mindent. Mostanra sajnos a gyomrom is fájdogál , azt hitték hasnyálmirigy probléma ,de nem voltam hasi MRI ami negatív lett. Amit tudunk rossz emésztés ,mostanában híg széklet napi egy alkalom, köldök fájás, gyengeség, levertség. teljes lesoványodás. 3 hónapig szedtem probit de nekem nem tett jót attól gázosodtam meg nehéz volt a hasam tõle. Sajnos a normix kúrát kihagytam lehet az volt a baj de az is egy antibiotikum és lehet az orvos ezért nem akarta felirni már mert sokat kaptam. Igazad lehet mert a vékonybél a köldöknél van , lehet azért sem szivódnak fel a dolgok mert beteg. Bár nem tudom a 3 havi protexin balance miért nem hozta helyre , sõt még rosszabb volt tõle a székletem. Már nagyon el vagyok keseredve , nem panaszként de néha megfordul a fejemben minek így élni.  Kb olyan erõnlétben vagyok mint egy 80 éves öregember,plussz a fájások. Amúgy legutoljára a vérképem tökéletes volt. (valaki kérdezte)

Nincs jelen

 

#7560 2017-07-21 02:47

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

balázs47

Ha a vérképed tökéletes, akkor viszont jónak kell lennie a felszívódásoknak is.
Én valami konkrét bacis, vírusos, gombás témára gyanakodnék, amit az antibiotikum szedése miatti borulás okozott vagy felborított. Anno én ugyanezzel kezdtem.
Legyengült immun stressz, rossz, rendszertelen, pocsék kajálás, stb. miatt, aztán rá elkapott nyavaja, aztán antibiotikum, onnan meg "halál"...
Mondjuk nekem a vérképem se volt túl jó anno.
Amiken ekkor átmentem, akkor leírtam, meg utána is sokszor. Millió dolgot próbáltam, valahogy helyreálltam agyban, hasban egyaránt.
Hosszú távon átlag problémával kb. azt merem javasolni, amit írtam. A normális élet alapja mindenképpen a jó minõségû rost, fehérje és zsír. Na meg a sok folyadék.
Szerintem ezek a balance, meg ilyesmi dolgok semmit nem fognak számítani, nem az abban lévõ bacik kellenek neked! Azok kellenének, amik a neked jó bacik szaporodását segítenék elõ. Na ehhez kellene jobban érteni...
A leírt olajokat ennek ellenére én bevinném a helyedben, csak legfeljebb más adagokkal. A kendert, a tökmagot és az olívát (csak a tényleg jókat!) én kötelezõvé is tenném. Az olíva a legerõsebb gyulladás csökkentõ olaj. Ez nem lehet a bajod forrása, okozója. A világ legjobb dolgai a szervezetnek. Max. akkor kevés adaggal kezdj, de tedd meg. Nem hülyeség, hogy az olaszok havi 1 litert fogyasztanak ebbõl és az egyik leghosszabb életûek...
Plusz a hal(olaj) fogyasztása, ha megy, mert az egyik legértékesebb kaja. Lazac, tõkehal (nem a sz@r fagyasztott víz, hanem friss!), harcsa, pisztráng. Sajnos nem olcsó, de az emésztésnek hasznos szerintem.
Szóval amit zöldséget ehetsz a doki szerint, azt edd meg, ezt alapnak gondolom én is. Ha nem sok fajta, nem számít, de napi szinten vidd be, ha tudod. Ha több fajta is belefér, akkor könnyebb dolgod van.
A zsírt már leírtam, a fehérje a halból a legjobb, a marha és a csirke, ami még esélyes. A tojást akár naponta enném, ha lehet vagy ha kívánod, max. 2-3 db-ot.
Lényeg a lényeg, az én elvem az lett itt a nagy, többéves kínlódásomban, hogy ami szerintem természetes folyamat, az a "fentrõl lefelé tegyem rendbe magam" folyamat. Ennek az alapja pedig a zsírban/olajokban gazdagabb, de fehérje és rosttartalmú étkezés. Reggelre...
Ez a máj (koleszterin), hasnyál, epe dolgot eleve kell, hogy szabályozza, elindítsa.
Ha ezek az enzimek bekerülnek a kajával a vékonybélbe, akkor csak idõ kérdése, hogy kezdjen helyreállni a dolog. Persze akkor, ha amúgy minden enzim a helyén van. Ha nincs, akkor vannak ezek a "luktóz, frantóz" izék...
Lehet, hogy inkább egy jó enzimes kapszulát kellene próbálni, nem pedig azt, ami csinál egy nagy semmi balanszot a vastagbélben, felesleges pukkantásokkal.
Csak jelzem újra, hogy kb. 3 évembe került a rendbetétel, évente vérképpel, folyamatos javulással.
És rendszeres durva hasmenésekkel, melóhely, nem megyek sehova, inkább most nem eszem, stb...
Amit még biztosan állíthatok: imádom a sört (persze nem alkesz szinten) és nem is lettem antialkesz emiatt. De semmit nem befolyásolt... Ezt csak azért írom, mert lehet, hogy jobban segít este ellazulni, mint amit nélküle görcsölnél :-)

Szerkesztette: makkmarci (2017-07-21 03:02)

Nincs jelen

 

#7561 2017-07-24 15:29

Gemini
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves balazs47!

Kérlek olvasd el még egyszer figyelmesen a speciális gyógyszeres terápiát, amirõl írtam.
A terápia minden egyes lépését betartva, kompletten fog mûködni!! Én is szedtem éveken keresztül probiotikumot, nem túl sok eredménnyel. Bár lehet, hogy a súlyos rosszabbodást megakadályozták, ki tudja.
A Normix totál másképpen mûködik, mint egy "mezei antibiotikum". Arra van kitalálva, hogy a káros, rossz baktériumokat elpusztítsa a bélben (nagyon leegyszerûsítve magyarázva).
A makkmarci féle étrendet a terápia végeztél, szinte biztos, hogy fogok tudni követni!
Az állapotod elég súlyosnak tûnik, úgyhogy az általam javasolt terápiával mindenképpen tennék egy próbát. A gasztrodoki elérhetõségét privátban szívesen megadom.
Szerintem élj a felkínált segítséggel, mert így egyre mélyebbre fogsz süllyedni az önsajnálatban.

Nincs jelen

 

#7562 2017-07-24 15:38

Gemini
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

balázs47

Kimásolom még egyszer a spéci terápiát, amit kontaminált vékonybélre kaptam.
Úgy érzem, hogy csak a lényeg nem ment át...
Tehát nem csak a Protexin probio szedésérõl magyaráztam, hanem az azt megelõzõ lépések (tisztítás, Normix+Klion) iszonyú fontosak!!!!!!!

1. nap: vastagbél teljes kitisztítása, colonoszkopias vizsgálat elõtt alkalmazott spéci hashajtó por segítségével
2. naptól kb. 10 napon keresztül: Normix és Klion együttes alkalmazása!! (vénykötelesek)
11. naptól: Protexin Balance szedése minimum 1 hónapig (lehet tovább is)

Cirka 7 évi szenvedésem ért véget ennek a terápiának a segítségével, miközben egy jobb autó árát elköltöttem magándokikra, vizsgálatokra, gyógynövényes, táplálékkieg. cuccokra.
Most már nem szedek semmit, csak alap vitaminokat (lásd makkmarci) és odafigyelek a jó minõségû étkezésre.

Nincs jelen

 

#7563 2017-08-17 14:54

akombakom
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Másfél - két év után újra eszembe jutott, hogy létezik ilyen forum :(... az a baj, hogy fogalmam sincs mi tortént, ey csomo mindent gond nékul túléltem, meg se nyekkent a bélrendszerem, ma meg valami felborutl.. már tegnap este kezdte... aztán ma délután folytatva, most azon agyalok, hogyan fogok hazajutni.. éppen csak a régivel ellentétben a kínom is alkault.. eddig reggelente szenvedtem akkor volt problémás  ameloba jutás, változtattam, most a reggel nem olyan gáz, viszont délután kerulok utazási slamazstikába és a nyvaja is széepn lassan hozzáalakult... most a reggelek simák (egyelore) ilyenkor viszot... hát meglátjuk... ezzel viszont csak azt bizonyítom, hogy fejben van a baj... de mi lehetett a starter.. el nem tudom képzelni, ilyan szépen vettem akadáloykat (koltozések, utazás, vizsgak, egy csomo fogorvosi kezelés, ami számomra szintén egy kínszenvedés, mozdulatlan fekudni egy helyben tátott szájjal. stb....) most meg nicns semmi aztán puff neki...

Szerkesztette: akombakom (2017-08-17 14:56)

Nincs jelen

 

#7564 2017-08-27 18:22

Érdeklõdõ
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Az alábbi problémámra keresem a megoldást.

Étkezés után (többnyire már közben kezdõdik) puffadok. Fura nekem, hogy nem a gyomrom érzem telítettnek, hanem az alhasam (köldöktõl lefele) kezd el feszülni, látványosan kerekedik. Szerintem ilyenkor az étel még a gyomromban van, ezért nem értem, hogy a puffadás miért az alhasnál van. Vagy miért nem étkezés után x idõvel kezdõdik (amikor már odaért az étel). Valakinek van erre ötlete?

Normál adag reggelitõl már puffadok, mikro vagy kis adag ebédnél már nagyon feszül. Késõbb már nem szoktam enni, illetve csak ritkán. Összességében véve nagyon keveset eszek (és sovány is vagyok), de hiába szeretnék hízni, így ha lenne étvágyam is eléggé terhelõ lenne, feltételezem még jobban puffadnék. Reggelre lapos a hasam.

Más betegség miatt készített hasi UH 2x is "gázosnak" talált, pedig akkor (elõtte nem ehettem asszem 6 órán át) épp nem volt puffadás. Nem domborodott ki, nem feszült.

Székrekedésem nincs, többnyire normál állagú és gyakoriságú a székletem. Ritkán elõfordul (havi max 3-4 nap), hogy laza (nem formált), ilyenkor többnyire görcsöl kicsit elõtte a hasam. Ilyenkor is max 2-3x megyek wc-re.

Ami még fura: volt olyan idõszak, hogy sokkal többet ettem (még jobban puffadtam illetve ilyenkor néha görcsölt is a hasam), elértem a normál súlyt, mégis kevesebb volt a székletem (mennyiségre), mint most. Mintha akkor jobban "felhasználta" volna a szervezetem az ételt.

Úgy tapasztaltam, hogy mindegy mit eszek. Csak akkor nem puffadok, ha nem eszek vagy csak nagyon-nagyon keveset (pl 1 kifli felvágottal/nap).

Próbáltam emésztõenzimet, szimetikon tartalmú gyszert, de ezek nem használtak.

Kivizsgálást nem tart indokoltnak az orvosom, én sem hiszem, hogy valami komoly bajom lenne (gyanítom sokkal több tünetet okozna).

Van valamilyen javaslatotok?

Más:

Ha valakinek IBS-re jellemzõ tünetei vannak érdemes átgondolni, hogy volt-e elõtte korábban hasi mûtéte (pl. nõgyógyászati). Ilyenkor elõfordulhat, hogy gyulladás miatt bélösszenövések keletkeztek és az okozza a panaszt. (családtag járt így)

Nincs jelen

 

#7565 2017-09-03 10:46

Enemé
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Sokan írtok a probiotikumokról. Az orvosom szerint (dr Balaicza Erika) ha bizonyos szám alatt vannak a jó baktériumok a készítményben, akkor nem lesz hatásos. Tehát fontos, hogy terápiás hatású probiotikumot használjatok! Probiotik 10 vagy Biokult. Kiegészítésként gyorsítja a gyógyulást a glutamin és az emésztõenzimek. Mellé fermentált zöldségek (pl savanyú uborka, káposzta vagy kefír, aki bírja) Paleót én is csak javasolni tudom. Ne vessük el a probiotikumok fontosságát, de a legolcsóbb készítményeknek annyi a hatásuk, mintha semmit nem szednénk, a javuláshoz min. 6 hónapnyi folyamatos kúra szükséges.

Nincs jelen

 

#7566 2017-09-09 00:57

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

A bacik (legyen jó vagy rossz) mennyiségét alapvetõen a kaja határozza (határozta!) meg...
A glutamin eleve jó, anno már leírtam a hatását.
Az enzimekét is...
Aki új vagy mostanában lelt rá a fórumra, annak javaslom, hogy pár évet olvasson vissza!
Talál igazságokat, vélt igazságokat, hülyeségeket, hasznos dolgokat. Kinek mit...

A savanyúság jó dolog, az epét és a hasnyálmirigyet felkészíti az emésztésre.
Egy jó minõségû almaecet vagy borecet is kiváló kaja elõtt!
Aki nem bírja, annak bejöhet az enzim pótlása.
Kérdés, hogy mivel van gondja?
Zsír? Fehérje? Szénhidrát?

A probiotikum szerintem nem feltétlenül kell, ha az emésztés alapelveit figyelembe vesszük.
Akinek jó a máj-epe-hasnyál mûködése, az már fél siker!
A javuláshoz szükséges idõ 1-2 év is lehet, nálam majdnem 3 volt.

Nincs jelen

 

#7567 2017-09-16 15:17

LACI789
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok.
Valaki kap itt remikédet? Van olyan hogy hatott valakinek az orvos pedig indok nélkûl elvette és több
mást próbál ki az emberen?
Ellenjavaslat nem volt.Szerintem csak kísérletezni akarnak rajtam.Hova lehetne fordulni?

Nincs jelen

 

#7568 2017-10-19 19:31

Betti81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Balázs47!

Hogy vagy? Segített valami?

Nincs jelen

 

#7569 2017-11-12 10:21

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szervusztok köszönöm kérdéseteket. Nem vagyok jól:( Az elmúlt hetekben sajnos megfordult a fejemben sok rossz dolog mivel az életkörülményeimek egyre rosszabbak. A köldök táji hasi panaszaimat nyáron felváltotta egy savasság. Reflux mondta  a gyomortükrözés ,de nem foglalkoztam vele kaptam rá savcsökkentõt. Nyáron kicsit jobban voltam , tartottam a diétát se édes se zsirós se tejtermék ami laktózt tartalmaz. Kb 2 hónapja viszont elkezdett fájni éjszaka! a hasam fõleg alhasban iszonyatos görcsök , napközben ritkán éreztem. Ilyenkor mindig hasmenésem van ki kell mennem éjszaka sõt reggel felkelés után még egy hasmenés. Csak akkor vannak görcseim és nagyobb fájdalmaim ha hasmenés jön utána. DE ettõl nem tudok aludni. Kb 3-4 naponta jön rám ,plusz a felsõ has ,köldök tájékon továbbra is feszül fáj.  2 hete olyan komoly fájdalmaim voltak éjszaka be kellett mennem az ügyeletre. Vérvétel, UH, hasi röntgen negatív kivéve a CRP ami a gyulladást mutatja volt 25. Azt mondta a doki az nem olyan magad( 5. ig nomális!) Nem értem mi ez. Közben a napi 5 alkalom evéssel is 63 kilóról 61 kilóra fogytam ami az én súlyomnál már kritikus (179 cm vagyok) Most Takáts doki elküldött CT re a héten megyek , lehet hasnyálmirgy vagy Chron ...nem tudom. Az a röhej 5 hónapja saját költségemre elmentem MRI vizsgálatra( tavaly júliusban vastagbéltükrözésre és negatív volt). Viszont ezzel a súllyal ,ilyen gyengén és ilyen tünetekkel lehetetlen normálisan élni:((((( Ha valaki tud valami tanácsot szívesen meghallgatom.

Voltam étkezési tanácsadáson kb .tartom ,most éjszaka volt a legnagyobb görcseim és hasmenésem kb 3 alkalommal . Tegnapi menün piritós, 2 kis sonka szelet , ebéd rizs 1 szelet csirkehús, lial párol káposzta abból kevés, délután 2 szelet laktózmentes túrós kenyér , este 1 szelet fehér kenyér zölduborka héj nélkül és zsenge párizsi.

Nincs jelen

 

#7570 2017-11-15 13:10

Kyros
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia!


Meg tudnád adni nekem a gasztroenterológus nevét és elérhetõségét?
Érdekesen hangzik ez a terápiás megközelítés, hátha segít rajtam is.

Nincs jelen

 

#7571 2017-11-15 13:14

Kyros
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Cöliákiára vizsgáltak már?

Nincs jelen

 

#7572 2017-11-22 15:57

dfcwolf
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Másfél éve derült ki, hogy Crohn beteg vagyok. Sajnos amikor kiderült, akkor mûtõasztalra is kerültem, mert nagyon rosz állapotban voltam. A vastagbélbõl 20, a vékonyból 40 centit vettek ki. Pentasa-t szedek azóta, napi 4g.

Beszéltem táplálkozási szakértõvel aki azt mondta, hogy laktóz és glutén mentesen kell táplálkoznom és ennyi. Megpróbáltam, de hízni nem tudtam semmit és a folyamatos hasmenésem sem javult. A gasztroenterológusom azt mondta nem kell laktóz és glutén mentesen ennem, csak a fûszeres és zsíros ételeket mellõzzem. Ha így teszek, akkor sem tudok a hasmenéstõl megszabadulni.

Az orvosok azt mondják folyamatosan, hogy majd beáll, stb... Hol jobban, hol kevésbé, de a hasam az megy. Más opció nincs. Ezen kívül nincs más bajom. Néha kicsit fáradtabb vagyok, de ez múló állapot.

Sokat olvastam már, de mindenhol mást írnak. Úgy érzem ahány beteg annyi vélemény. Szívesen fogadnék sorstársaktól ötleteket. Köszönettel.

Nincs jelen

 

#7573 2017-11-26 02:33

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

dfcwolf

Mi van akkor, ha ballasztosabb kaját eszel pár napig?
Pl. husi rizzsel, krumplival?
Akkor is van hasmenés?

Nincs jelen

 

#7574 2017-11-26 12:41

Endre2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

egyet tanacsolok, olvass sokat es probalkozz ne hiddj senki masnak h csak a tablettak segithetnek es se etkezes se semmi nem segithet. Ha csak tabkettak segithetnek akkor ugyanis nagy bajban vunk...
En helyedben betartanan gluten es latozmentes etrendet vagy keresnek vmi dietat. Glutan mentessel kiszeded a glutent a rendszerbol ami azer egyatalan nem baj.
Olvasgass kulfoldi oldalakat (magyarokon kicsi az aktivitas) .
8
Bio terapiat nem akartaj adni neked? Ez fura ha nem vagy tul jol.
En probiotikumot szedek (gastro pro) glutenmentesen etkezem es most kezdek mindennap mozogni. Glutamint szedek ami allitolag seggiti gyogyulni a belt..(legalabbis ilyen tanulmanyokat kehet olvasni) plusz meditalok.
Lehtet ezek nem nagyon szamitanak...de szerintem ez a 3 -4 vonal van.

Psziché,belgyulladas stoppolasa, egeszseges eletmoddal megtamogatni a szervezetet(oxigen, napfeny ...),a bel javitasa, bel szamara karos anyagok leheto legjobban lecsokkenteni...cukor stb.

Tehat teljes eletstilus valtas....
Lehet nem ez lesz a megoldas de meg kell probalni.

En nekem 23 evesen fedeztek fel cu mat. Kb 10 evig ugymind semmi bajom nem volt. Salofalkot szedtem sot dokim mondta h azt sem kell mar szednem. Kozben elvegeztem egy foiskolat. De sportoktan fokyanatosan elkezdtem diplonaskent dokgozni komolyabb poziciokban.. abbahagytam a focit..es ekkor kezdodtek a bajok...azota evrol evre szenvedek...
Vissza kell ternem a regi eletstilusomhoz...most nagyon egeszsegtelenul elek...ulok szinte egesznap..folyamatos a stressz helyzet munkamm miatt...nem mozgok...

Sztem ez az eletmod elore vetiti hogy elobb utobb embernej vmi baja lesz...egeszsegtelen eletmod ez...vissza kell ternem az egeszseges 'kerekvagasba' :)

Nincs jelen

 

#7575 2017-11-27 09:34

Clau1984
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Én 33éves vagyok.33évig mondták azt rám,hogy IBS-es.
33évig szenvedtem mire végül kiderült 2hete,hogy mi is a bajom.
Próbalok rövid lenni:
Úgy születtem,hogy nem indult be a széklet.Állandó hasfájás.Beöntés-szirup váltakozasa.18évesen szûztea kapszula majd amikor keves lett jött a hashajtó.El is lettem volna így,ha nem kötök ki a sûrgõsségin pokoli hasfajassal.
Persze rtg,uh negativ.Utana következett az allandó puffadas.Kb 7hós terhesnek neztem/nezek ki.Hashajtó hatastalansaga,így a kerdes bennem:vajon meddig el egy ember 💩nelkul.
Ezt nem akartam megtudni.Így a 5vastagbtukrozesem es a sok “nagytudasu”pesti gasztros utan elmentem Debrecenbe a ritka betegsegek tanszekenek a vezetõjehez.Akinek egy eletre halas lehetek.
Õ volt aki tenyleg foglalkozott velem.
Irrigoszkópiat csinalt majd ez utan vastagbel csonkító mûtétet javasolt.
Így kerültem Pestre egy elkepesztõen rendes Professzorhoz aki a sigma belemet kivette.Sajnoa viszont ez se oldotta meg a bajom.Mar itthoni beontest csinalok magamnak.
Ezek utan fogtam magam es elmentem Pécsre a Kiraly intezetbe.Itt derült ki a bajom.A vastagbelem 2x olyan hosazú mint normal esetben.(nem ertem ezt miert nem lattak eddig)kaptam egy tranzit kapszulat amit itthon lenyeltem es 4napig rtg-eztek.
Igy lett vegul meg a pontos diagnozis:
Dolicocolon lassú tranzitú székrekedéssel.
Most varok az orszag legjobb sebeszenek a valaszara hogy elvallal e.A leleteim mar nala vannak.
Mûtét.Subtotaliscolectomia
Rokkanta tett ez a betegseg.
Úgyhogy akinek ibs-t modnanak nezzen utana biztosan az e ne szenvedjen annyit mint en ha nem muszaj!

Nincs jelen

 

#7576 2017-11-27 15:19

dfcwolf
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Az a baj, hogy nem tudom kötni semmihez. Idõnként intenzívebb, idõnként elviselhetõ. De a hasmenés állandó.

Nincs jelen

 

#7577 2017-12-01 11:24

Peeti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Akinek az emésztéssel baja van nem furcsa hogy mindig a laktóz meg a glutén kerül a szûk keresztmetszetbe amit nem lehet/tudsz fogyasztani. Vajon a glutén zabálása hat-e az ízületekre idegrendszerre egészséges embereknél ?

Nincs jelen

 

#7578 2017-12-01 11:54

Endre2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szerintem is fontos de nem biztos hogy ezzel megokdodik a helyzet..van akinek hoz enyhulest van akinek nem...De szerintem nem probalkozni ezzel azzal butasag.
Van az embernek egy betegsege egy jelzes is...mi ibd ibs seknek belunknel csapodik le egeszsegtelen eletunk..sok stressz, hulye etkezes.. stb...

Nincs jelen

 

#7579 2017-12-07 01:05

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szerencsére már hosszabb ideje nincs durva gondom, az idén talán két alkalommal volt komolyabb hasmenésem.
Az egyiket én csesztem el, a másik oka ismeretlen nekem is.
Viszont próbálok épp egy aloe kapszulát, meglepõ világbéke lett pluszban(!) belül. Minden téren...
Aki úgy gondolja, próbálja ki, ártani biztosan nem fog:
https://shop.builder.hu/aloe-vera/swans … -g-k-p8296

Az ára is tök baráti, meg hát eleve gyulladást befolyásoló, csökkentõ.
Bármikor és bárkinek használhat...

Nincs jelen

 

#7580 2017-12-11 12:22

Kyros
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szervusztok!



Én 2014 közepe óta szenvedek valamivel, kíváncsi lennék a véleményetekre.
2014-tõl 2015 augusztusáig gyakori vizes hasmenés, vér és nyák nem volt észlelhetõ, de nagyon megnehezítette
többek közt a munkába járást. 2015 augusztusában porsztatagyulladás (férfi vagyok), az arra kapott ciprofloxacin
3 nap alatt megszüntette azt is, és a fosást is. Pár hónappal késõbb a prosztatitisz fellángolt, de gyulladáscsökkentõ lehúzta.
2016 elejétõl lassan kialakuló, szorulós tünetek, többszöri (1 - 5 között) szilárd széklet, a felszínén sokszor kevés, friss vér, ez utóbbi, mint év végén kiderült, belsõ aranyér miatt volt, ezt proktológus gyûrûzéssel megoldotta, azóta nem látható. Év vége felé egyre kellemetlenebb szorulásos tünetek, enyhe görcsökkel, szakaszos ürítéssel.
2016 év végén hasi UH, gyomortükrözés és kolonoszkópia a terminális ileumba való betekintéssel, gyomorból szövetmintavétellel, majd kontrasztanyagos hasi-medencei CT. Minden negatív, nincs makroszkópos elváltozás, ami gyulladásra utalna, nincs bélfalvastagodás, egy kis polipot leszedtek, jóindulatú volt. A vérképen semmi különös nem látszott, CRP határérték alatt jóval. Széklettenyésztés (kb.: mindenre, amit be lehetett jelölni) negatív. Helycobacter is negatív, szövetminta és kilégzéses teszt alapján is.
Ami nagyon érdekes, hogy a kolonoszkópia után egy hónapig szinte tökéletesen normálisra visszaállt az emésztés (talán a kitisztulás tett jót?), aztán 2017 februárjától kezdõdött újra. Szorulás, szakaszos ürítés elhúzódóan, de mostmár társult hozzá keresztcsonti fájdalom, prosztatitisz szerû tünetekkel színesítve, ami viszont a legfurább, a záróizom, a medencei izmok, és a hasizom fokozott feszülése, fájdalma.
Volt gerincröntgen, eszerint meszesedés, ferdülés van, se semmi mûtendõ.
Nemrég neurológus elküldött medencei MR-re, az is totál negatív.
Próbálkoztam Normixxal, Bolussal, nem rontottak, nem is segítettek, gluténmentes diéta egy hónapra kicsit helyretett, aztán megint ugyanaz.
Némi nyák elõfordul, de nem ez a jellemzõ.
A legutóbbi vérképbõl arra emlékszem, hogy a CRP emelkedett volt, 5,5.


Jobbulást kívánok mndenkinek!

Nincs jelen

 

#7581 2017-12-11 18:33

Endre2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ha kornyrkbeli vagy Molnar Tamas Szeged.
En mirlotz hozajartam nekem ot mondtak Magyarotszag legjobb gasztros dokijanak. Ami nem tudom igy van e .
En hozza jarok es sok helyrol jonnek at ide hozza Szolnokrol Bekescsabarol...
Szegeden allitolag hiresen jo a gasutro resz.

Szerkesztette: Endre2 (2017-12-11 18:34)

Nincs jelen

 

#7582 2017-12-12 13:41

Clau1984
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én Pécset tudom ajánlani:


http://www.kiralygastroenterologia.hu/

Õk a legfelszereltebb gasztro center és a Dr.Nõ is az egyik legnagyobb név a szakmában.

Nincs jelen

 

#7583 2017-12-12 23:32

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Adam28
Írd le légyszi, hogy hogy zajlik a napi rutin felkeléstõl pl. ebédig (kávé, kaja, wc, stb)...
A hasmenés minden kaja után van, vagy csak pl. ebédnél?
Koleszterin és máj értékeid milyenek?
Általában milyen kajákat eszel?

Nincs jelen

 

#7584 2017-12-18 12:03

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Egy újabb bizonyíték az agy és a belek kapcsolatára:
https://divany.hu/eletem/2017/12/17/hal … paign=link

Nincs jelen

 

#7585 2018-01-07 20:32

Gentleman99
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

18 éves srác vagyok, aki már 2016 februárja óta küszködik ismeretlen eredetû hasi panaszokkal. Elég durva dolgokat olvastam itt a fórumon, hogy akit IBS-el diagnosztizáltak, annál megeshet az is hogy nem tudja kontrollálni a székelését.. Nálam azért ennyire nem durvák a panaszok. Van egy állandó jellegû, tompa "fájdalmam" a köldökömnél, illetve az alhasamban. Fontos, hogy nem egy-két helyen érzem, hanem akárhol megnyomom, érzem ezt a kellemetlen érzést. Hasmenésem csak havi 1-2 van, székrekedésem nem igazán szokott lenni, úgy 2-3 naponta székelek. Vért nem fedeztem fel benne, se nyákot. Lázam, hányingerem sincs, étvágyam az van, de nem tudok hízni.. (178 cm vagyok, és 55kg). Székelésnél nem érzek fájdalmat, szóval nem tudom hogy mi lehet a bajom. Voltam már hasi-alhasi ultrahangon, ott nem találtak semmit. Voltam általános vérvizsgálaton, ott sem volt semmi kiugró érték. Voltam vérbõl kimutatható ételallergiás teszten, mind a 20 vizsgált anyagra negatív eredmény jött ki.

Étkezésem: Kb 6-7 éve a következõ: sok szénhidrát, kevés rost, sok cukor (Megszámoltam, napi negyed kg csak az üdítõkbõl), sok fehérje. Háziorvosom életmódváltást javasolt, amibe idén bele is kezdtem, lecsökkentettem a cukor mennyiségét, szénsavas / koffeines dolgokat is kerülöm, és igyekszem sokszor kevest enni, és több rost tartalmú ételt (gyümölcsök, zöldségek). Gondolom hogy 7 nap alatt nem váltom meg a világot, de szerintetek mikorra fog ez "normalizálódni"? Régebben szedtem 1 hónapig probiotikumot, de semmit nem használt (Linex). Mit javasoltok? Eléggé elszomorít az, hogy 18 évesen ilyen dolgokkal kell szenvednem.

Szép Estét/Napot!

Nincs jelen

 

#7586 2018-01-11 01:42

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Gentleman!

Én is olyan voltam 18 évesen, mint te, 180cm/55kg.
Ezzel semmi gond nincs, majd utoléred magad!
Nekem a sereg segített anno, fél év alatt 8kg-ot híztam izomra. Zsíros kaja, edzés, menetgyakorlat, stb.

Étkezés:
Amit eddig t(ettél), azonnal hagyd abba!!!
Minden kóla, energiaital, cukros lónyál tilos. A gyümölcsös, rostos üdítõk is!
Párszor az évben mehet persze, de ennyi.
Koffeinnel nincs gond, ha kávézol, nyugodtan.
Ha tudsz, olvass vissza, rengetegszer leírtam én is, mi lenne az alap a normális étkezéshez.
Reggelre zsír, olaj!
Tojás, bacon, olívaolaj, vaj, sajt, esetleg(!) szalámi.
Zöldségben pl. rukkola-paradicsom olívával leöntve, jégsali-fetasajt-oregánó-olíva-tonhal, stb...
Ennek oka, hogy az epének és a hasnyálnak dolgoznia kell! Ezáltal jó lesz a máj mûködése.
Ebédre bármit ehetsz, vegyesen tészta, fõzelék, hús, kenyér, stb.
Elõtte 10 perccel ha eszel valami ecetes savanyúságot, az még jobb! (Persze kajája válogatja, bolognai elé nem túl jónak néz ki :-))
Vacsira max. pl. sima sós pattogatott kukorica, esetleg valami olajos sali, hal. A fehérjés dolgok is jók, túró pl.
Na meg a mozgás heti 2-3 alkalommal/óra!!!

Helyreállni nem 7 nap alatt fog, én pár hónapot, fél évet mondanék, ha más egyéb nincs.
A vérvételre figyelj esetleg oda, ha bármi is csillagos, idõben tudsz lépni.
Majd kb. 25 felett érdemes egy-két tápkieget bevinni esetleg az akkori állapotod függvényében.

Szerkesztette: makkmarci (2018-01-11 01:46)

Nincs jelen

 

#7587 2018-01-11 20:07

Gentleman99
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszönöm a választ!

Igen, mostmár igyekszem ezekre is odafigyelni.. Javasolnál valamilyen probiotikumos készítményt, vagy nem? Annyit még elfelejtettem hozzátenni, hogy a jobb oldalamon úgy érzem, hogy picit "keményebb" a hasam, nem tudom annyira benyomni mint a bal oldalamon, bár az lehet a májam miatt is.

Nincs jelen

 

#7588 2018-01-12 11:51

Clau1984
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Resolor tablettát próbálta már valaki?
Neten lehet róla olvasni.

Nincs jelen

 

#7589 2018-01-15 20:54

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Gentleman

Szerintem nem kell semmilyen "biotikum" neked, az említettek elõbb-utóbb helyreteszik a dolgot...
Esetleg valamilyen enzimpótlást tudnék elképzelni, ha tipikusan valamilyen jellegû kaja után nagyon gond van az emésztéssel.
A yucca is tök jó lehet, a hozzászólásoknál is van akinek használt:
https://shop.builder.hu/yucca/scitec-nu … 809#review

Ami még beválhat, hogy a reggeli (vagy napi elsõ) wc-zés után egyél csak elõször, elõtte ne nagyon.
Nekem ez is sokat segített egy ritmus felállításában.

Szerkesztette: makkmarci (2018-01-16 14:19)

Nincs jelen

 

#7590 2018-01-16 05:32

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nincs jelen

 

#7591 2018-01-21 10:36

Gentleman99
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszönöm a tippeket, azóta voltam háziorvosnál, kaptam idõpontot gasztroenterológusnál. Elõre egyeztetve úgy néz ki, hogy idült vakbélgyulladásom van, de még szeretne pár vizsgálatot, aztán go sebészet.

Nincs jelen

 

#7592 2018-01-22 02:24

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Egy érdekesség, ha valakit érdekel:

https://shop.builder.hu/crohn-betegseg- … pites-a705

Nincs jelen

 

#7593 2018-01-24 20:54

Fodmap
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok, örülök, hogy rátaláltam erre a forumra. Nem nagyon találtam sehol IBS betegeket itthon neten.

Kb 2 éve küzdök én is. Szépen lassan alakult ki nálam. Amíg el nem mentem komplett kivizsgálásra. Alúl felül kifordítottak mindenre teszteltek. Minden negatív. Maradt az IBS fiók. Annak is spéci formája ugyanis nincs (szerencsére) hasmenésem. Vagy úgy általában problémám a wc-vel. Inkább a székrekedés ha nem iszom eleget. Ha tünetmentes vagyok, vagyis ilyen idõszakomban vagyok akkor bármit megehetek vagy megihatok joformán. Ha beadja a kulcsot a szervezetem akkor meg mindent nehezen. A tünetek midig ugyanazok. Megeszem az ételt és mintha nem tudnám megemészteni, elkezd fájni a hasam és kegyetlenül felfújodok. Mintha cementet öntenének a beleimbe. Alig kapok levegõt. És van h csikar már a hasam de akkor se bír kijönni semmi gáz bentrõl. Néha megfordul a fejemben, hogy egy kötõtût beleszurok a hasamba :) Általában nagyon sok vizet megiszom evés után . Fél órán belül egy litert. Néha az segít. Néha a duspatalin. Néha semmi. De ha végre megindul és távozni tud a gáz akkor megszünik a fájdalom. kb. 3 órával evés után.

Van itt esetleg valaki akinek hasonló tünetei lennének? Vagy tudtok ajánlani valami megoldást a borsmenta tea és a menzymforte espusiman és társain kivül? A legnagyobb problémám, hogy nem tudom, hogy mi váltja ki ezt az egészet. Olvastam könyveket kutatásokat, végigjártam magánklinikákat, nagyon úgy néz ki, hogy olyan gyerekcipõben jár a kutatás agy-bél között, hogy évtizedek telhetnek el mire elõrébb jutunk..

Nincs jelen

 

#7594 2018-01-27 00:14

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Fodmap

Kaja után NE igyál vizet, meg ha lehet, akkor mást se, fõleg ne fél litert.
Felhígítod az emésztésre szánt gyomorsavat...
Várj vele legalább 1 órát!
Elõtte szintén ne sokat igyál ha lehet, mert ugyanez lesz a helyzet.
A leves az más, az eleve egy zsíros folyadék.
Minden köztes idõben nyugodtan igyál sok vizet, nyilván súly és mozgásfüggõ, ki mennyit...
Ez a lényege az egésznek. Ha már kajakor elcseszed, akkor lent a belekben is csak idõ kérdése.
Pláne, ha még rá is parázol...

Arra figyelj, hogy az epe és a hasnyálmirigy dolgozhasson!
Ehhez zsír tartalmú étel szükséges, hogy tudjon ürülni, fõleg reggelire. (tojás, szalonna, olajok, stb. milliószor leírtam, olvass vissza)
Ezt NEM hígítjuk vízzel, csak kb. egy óra múlva.

A gázosodás azt is jelentheti, hogy van olyan anyag, amit nem tudsz rendesen megemészteni.
Ennek megfigyelését csak a fentiek betartása után kezdeném.
Ha van tipped, akkor elmész abba az irányba, ha nincs, akkor meg próbálj ki egy enzim kapszulát, az minden dolog emésztését segíteni fogja.

Nincs jelen

 

#7595 2018-02-21 17:13

andifeher
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Itt is a diéta fontosságáról szólnak: http://ibs-kisokos.hu/kisokos/az-ibs-es-a-dieta.htm

Nincs jelen

 

#7596 2018-02-21 22:30

Ultra77
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hali,
A magam részérõl a Fodmap-étrendet nagyon jó választásnak tartom Ibs és IBD betegségek esetén egyaránt.
Ez a diéta a szénhidrátok felöl vizsgálja az emésztõrendszeri betegségeket, és valójában ugyanarra a következtetésre jut, mint az Scd/paleo étrendek.
A Fodmapnél a kiindulás nem evolúciós alapú, de így is pont azokat az elemeket mellõzi, amit pl. a paleo is eleve kizár. Így nem is csoda, hogy hatékony lehet a javulást illetõen.

Sajnos dietetikus aligha fogja javasolni, a többség arról fog papolni, hogy gabonát és tejterméket azért kell enni... blabla.. Pedig pont ezek a problémás ételek. No comment...

Nincs jelen

 

#7597 2018-04-10 05:10

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mindenki ilyen jól érzi magát?
Ennek tényleg örülök...

Nincs jelen

 

#7598 2018-04-17 10:49

Peeti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Én elvagyok próbálok keveset stresszelni a kajába meg hol ezt bírom hol azt várom, hogy az orvostudomány egy magasabb szintre lépjen :))
jelszó: kevés glutén, heti egy-két mozgás, és a nyugalom amennyire lehet, meg nyomatni a vitaminokat

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB