#851 2008-05-05 13:20
- Rigor
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Diéta - kell vagy nem?
Gigi: egyszerû: sokszor, keveset, közel azonos mennyiséget, olyat amit nem emészthetetlen rostos, illetve ami nem puffaszt,(összetett ch-k, de egyéni érzékenység szerint) nem csípõs, stb. Aztán akkor elviselhetõbb így.
Nincs jelen
#852 2008-05-05 13:48
- Rigor
- Tag
A közétkeztetés sosem a friss és minõségi alapanyagok felhasználásáról szólt.
Nincs jelen
#853 2008-05-05 17:26
- zolcsi
- Tag
Gigi!
Ahogy Rigor írta nem fiss és nem minõségiek az alapanyagnok mindig a legolcsóbbat veszik meg.A porleves is igaz.Valamennyire kíméletesen fõznek de nagyon sokszor zsírosak a levesek. Én mióta Crohnos vagyok otthon eszem az anyukám fõztjét.Nagy szerencse mert Õ mindig otthon van és kiméletesen fõz.Nekik sem árt ha egészségesen étkeznek.De ezt nem mindenki teheti meg tudom.De jobb a hazai fõztöt enni véleményem szerint.
Más.Valóban nehéz a bajos az ételeket kiszürni de muszáj.Sajnos magunkon kell tesztelni.Ha kell többször is.Én most a pizzáról bizonyosodtam meg.Leszedtem pedig mindent róla ami bajt okozhat(hagyma,gomba,pepperóni)mégis meghajtott.Más nem nagyon lehet mert napokig hasonló kaját ettem.Ez viszont kirívó volt.Meg is tette a hatást.
A rozsos korpás kenyerek viszont jó hatással vannak az emésztésemre.2 hete csak ilyet eszem és normális(leszámítva a szombatit) formált a székletem.Nekem úgy tünik bevált
Nincs jelen
#854 2008-05-05 21:27
- Rigor
- Tag
zolcsibal: lehet hogy csak a feltétet kellett volna meghagyni és a tészát kivenni:) - nekem az jött be. Hiszen pizza ezermillióféle feltéttel készülhet.
Nincs jelen
#855 2008-05-06 08:11
- ildikócska
- Tag
Zolcsibal: nekem meg pont fordítva van, pizza jöhet, akár minden nap is, rozsos korpás dolgoktól viszont meghalok. Igaz pizzában csak a négysajtosat bírom, de ezek szerint Neked nem is a feltéttel volt a gond. Lehet, hogy valami konzervpariból volt a szósz. Egyszer az egyik ismerõsöm rátett a pizzára valami kész pizzaszószt, na attól lett nekem is minden bajom, de amit eddig pizzériákban ettem azok jöhetnek. Otthon meg anyukám által eltett paradicsomból csinálom a szószt.
Nincs jelen
#856 2008-05-06 14:20
- zolcsi
- Tag
Igen Gigi erre írtam mindn ember más.Vannak ugyan hasonlóságok.Egyszer Rigor írta és igaza van mi van ha csak ráfgojuk valamire hogy attól megy a hasunk sa valójában más okozta a problémát.Sok idõ kell eldönteni sztem.
Nincs jelen
#857 2008-05-06 14:58
- Rigor
- Tag
Hja, azért van ami notóriusan és biztosan meghajt, de én inkább a gázosítós dolgokat mondanám "majdnem" biztosra.
Ha meg vérzik az ember, akkor a gázosodás egyenértékû, sõt komolyabb wc-para-problémát okoz mint a hasmenés (sûrûbben kell, szafttal, anyaggal, nehezebb visszatartani, jobban is fáj). A másikhogy a hasmenés sem igazi hasmenés, tehát a normál hasfogó praktikák nagyon nem jönnek be rá, sõt, egészen kemény bogyóval is lehet nagyot rohanni - a hígat legalább könnyebb beszorítani mint egy gázzal rásegített lövedéket.
Nincs jelen
#858 2008-05-06 15:19
- Lisa
- Tag
Sziasztok, egy-két vaspotló (természetes...na jó jöhetnek a bogyók is) tippet kérhetnék Tõletek?
Ha lehet a spenót, sóska és maltofer tabl. kivételével (tudom macerás így, de azért próbáljátok meg)
Köszike
Nincs jelen
#859 2008-05-06 16:08
- Lisa
- Tag
Kedves Gigi, köszönöm szépen!
Ha tudtok akkor bogyókat is írjatok :)
Szerkesztette: Lisa (2008-05-06 16:09)
Nincs jelen
#860 2008-05-06 16:24
- Rigor
- Tag
Hüvelyesek helyett mondjuk inkább spenót (abban elég sok van, csak jól le kell paszírozni, bár nekem úgy is elég problémás) - de a máj a legjobb tényleg. Meg a vastartalmú víz.
Nincs jelen
#861 2008-05-06 16:40
- Lisa
- Tag
Rigor: vastartalmú víz...boltban lehet venni ( ha igen akkor milyet) vagy csak õsi módszerrel áztassam bele a szöget mint régen az almába?
Nincs jelen
#862 2008-05-06 16:45
- Rigor
- Tag
Boltban lehet asszem (mostohanyám szokott ilyet iszogatni mert más vaskészítményt nem szedve lévén még szoptat)
Nincs jelen
#863 2008-05-06 17:23
- Lisa
- Tag
Köszi :)
Nincs jelen
#864 2008-05-06 19:56
- zolcsi
- Tag
Szia Lisa!
Máj,máj máj és egy két százasszög.Esetleg cékla ha bírod.
Nincs jelen
#865 2008-05-06 20:28
- Rigor
- Tag
Frissen facsart céklalé. Az finom is ellentétben a bolti biovackokkal, meg bármi mással. Na meg olcsóbb. Én iszogattam egy idõben, de az a baj hogy immunerõsítõ... meg a másik hogy hirtelen nem tudom ez most vér-e vagy cékla.
Nincs jelen
#866 2008-05-06 21:13
- Lisa
- Tag
Ja igen én a paradicsommal szoktam úgy járni meg a Cappy Ice Fruit-al de már kapcsoltam :)
Szóval fiúk köszi, három hét alatt kell feltornászni a vasat úgy hogy igyekszem :)
Ha még van ötlet (spontán) akkor jöhet!
Nincs jelen
#867 2008-05-06 22:41
- Chris
- Tag
Bogyósok közül az áfonyában elég sok vas van (pl áfonya koncentrátumot amikor ittam, olyan volt mintha vassal keverték volna), mákban is elég sok az ásványi anyag csak nem tudom, hogy mi ehetjük-e.
Nincs jelen
#868 2008-05-06 22:47
- Chris
- Tag
Ami rendbehozta savproblémáimat (másik topikban írtam róla), nagy dózisban tartalmaz vasat, ha maradt a pohárban belõle egy csepp (por vízzel hígítva), akkor pár órán belül berozsdásodott. Nekem nem is volt problémám a vassal.
Nincs jelen
#869 2008-05-06 23:00
- Zsuzskaa
- Tag
Amikor már nem bírtam a vas tartalmú bogyókat és annyi vas tartalmú ételt sem bírtam enni egy huzamban , akkor vettem vas+c tartalmú pezsgõtalettát. Nem lesz durván szénsavas. vagy ki lehet keverni belõle. de nekem az is jót tett.
Nincs jelen
#870 2008-05-07 01:54
- Gabor23
- Tag
Egyél sok májat, meg sóskát. Állítólag tele van vassal. Nekem is kéne, de mérsékelten szeretem õket...
Nincs jelen
#871 2008-05-07 07:35
- Rigor
- Tag
A mákot nagyon nem szabad. Az apró szemcséi nagy murit rendeznek, akinek pl sipolya van annak még azon keresztül is visszaköszönnek a darabjai állítólag.
Nincs jelen
#872 2008-05-07 10:53
- Linus
- Tag
szia Lisa!
http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/07/09/08.htm
még tavaly Ildikócska ajánlotta nekem az amarántot, hogy próbáljam ki. gondolom bioboltban jutsz hozzá. én egyébként végül nem jutottam el odáig, mert sikerült körültekintõbb hús és májfogyasztással rendbe tenni a vasam, és azóta ezzel nincs is gondom. (a májat imádom és bírom is, húst meg szinte mindennap eszem, akár fõétel, akár leves formájában.) úgy tudom egyébként, hogy joghurtba vagy gyümilébe bele lehet tenni, mint a müzlit, de majd ha veszel, ott úgyis megmondják. amúgy Hemoglobin B12 volt az, ami nálam korábban bevállt, igaz attól is szinte feketét tojtam :D amit viszont nem ajánlok, az a Humet-R... na, az még futós is volt :)
a céklát én bátor napjaimon vállalnám be max, de az a helyzet, hogy kizárólag savanyúság formájában bírom elképzelni, szal céklalével én tuti nem kínzom magam. a spenóttal az a helyzet, hogy szintén nem csipázom, és legjobb tudomásom szerint a szervezetünk nem is bírja nagyon felvenni belõle a vasat. a mákkal pedig az a gondom, hogy rettentõ könnyen megbújik a bélredõkben és napokig el tudja szórakoztatni az embert.... (csak hogy érzékeltessem: nagyi fekvõbeteg volt évekig, és Anyu elég hamar rájött, hogy jobban jár, ha a mákos kajákat kiveszi az étrendjébõl. jóval többet kellett cserélni a pelust, és még 3 nap múlva is látott belõle a végtermékben. szóval tipikusan olyan, ami ha gondot okoz, az eltart egy darabig.)
Nincs jelen
#873 2008-05-07 11:07
- Chris
- Tag
A mákkal kapcsolatban én is ezekre a problémákra gondoltam, ezért félve is ajánlottam, de szerencsére helyretettétek. Az amarant is apró (apróbb mint a mák) viszont van belõle puffasztott formában ami már szerintem számunkra is fogyasztható, legalábbis nekem nem volt ezidáig gondom vele.
Nincs jelen
#874 2008-05-07 11:21
- Rigor
- Tag
Én a céklát mint savanyúságot kifejezetten rühellem. Fúj! A friss céklalének viszont egészen más íze van, engem a spárgára emlékeztet amit viszont nagyon szeretek.
Nincs jelen
#875 2008-05-07 11:47
- ildikócska
- Tag
Linus jól beszélsz....:D
én a mai napig azt eszem és azóta semmi bajom a vasammal, addig meg semmi nem használt.
a puffasztottat veszem én is.
Nincs jelen
#876 2008-05-07 12:37
- Lisa
- Tag
Sziasztok,
Nekem sincs olyan nap hogy ne ennék husit (nyami-nyami) nem vagyok egy vega típus :)
A mák, meg ilyesmi egy az egyben viszont látom a székletemben. Ugye (teljes vastagbél híján) eléggé sok mindennel van így...
A cikket viszont nagyon köszönöm, sztem kipróbálom (sõt tuti). Céklát már vettem még nem igazán tudom hogy fogjak hozzá, de mindegy milyen izû megpróbálom lenyomni azt is. :)
Nincs jelen
#877 2008-05-07 12:46
- csaba
- Tag
Ezt a neten találtam.Nem tudom hogy igaz-e.: "Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülõk
erõszeretettel erõltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy
a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A
félreértés még az 50-es évekbõl származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz
helyre tett egy tizedesvesszõt, így a vizsgálat eredménye tízszeres
vastartalmat mutatott a valósághoz képest."
Szerkesztette: csaba (2008-05-07 12:48)
Nincs jelen
#878 2008-05-07 13:29
- Linus
- Tag
teljesen mindegy, akkor sem bírja a szervezet úgy felvenni belõle a vasat, hogy értelme lenne ezzel kínoznom magam :D
Nincs jelen
#879 2008-05-07 14:43
- bánatos
- Tag
Ildikó rengeteg céklát fogyasztott, persze nem úgy ette mint az almát, hanem kicentrifugálta, és vagy centrifugált hozzá almát, vagy valamilyen gyümölcslével keverve fogyasztotta. Nekem is sokszor be kellett vágnom egy-egy pohárral, mert nagyon vigyázott az egészségemre. én általában hûtve ittam, nem mondanám, hogy kellemetlen íze volt. Arra kell vigyázni, hogy centrifugálás után még a hûtõben is olyan két nap múlva megkocsonyásodik, és olyan lesz mint az alvadt vér. Így már nem olyan guszta. Sokszor ivott csalánteát is, azt nem tudom, hogy a vas miatt e, de borsmentával én is kellemes italnak ismertem meg. Az elsõ mûtétje után nagyon sok tõkehalmáj konzervet fogyasztott, szegény késõbb rá sem tudott nézni, de akkor nagyon sokat segített Neki. Az egyéb máj ételeket végig fogyasztotta, a vaspótlás miatt.
Persze mi a növényeket saját magunknak termesztettük, és vigyáztunk a vegyszerekkel.
A gyógynövények többségét is Ildikó saját kezûleg szedte, és szárította. Nagyon sokat ismert, és ismerte a hatásaikat is.
Kicsit elkalandoztam, de a lényeg, hogy a cékla és a máj vaspótlásra bejön.
Nincs jelen
#880 2008-05-08 10:14
- Ottó
- Tag
Szia Lisa!
Ha jól tudom te is miskolci vagy, mint én...
Amint látod én egyáltalán nem ajánlok semmiféle húst, májat vasforrásként. Mondjuk a tojássárgáját, bár abban nem tudom mennyi van, de biztos van benne.
Növények közül azokat tudom ajánlani amit a többiek cékla (ennek a leve lehetõleg nyersen, vagy esetleg konzervivólébõl), és a sötét szinû bogyósok (áfonya, vörösáfonya, feketeribizli, szeder) ezeknek lekvárjai hozzáférhetõk. Persze ezekben aztán sok pici mag van ami esetleg rossz lehet, ez esetben a mûanyag szitán vagy szûrõn való átjutott lekvárt fogyaszthatod.
Nekem azóta jó a vasam, mióta nem eszem semmiféle húst (tojás kivételével mint állati termék).
Tudom, hogy ezt már mondtam itt a fórumon, de úgy érzem muszáj idõrõl idõre hangoztatnom, elõtte MINDIG vérszegény voltam, akkor is mikor gyerek voltam és még nem jött elõ a súlyos crohn betegségem.
Egyébként a fokhagyma kúrát elkezdtem, bár közel sem eszem naponta 1 fejet (kb 4-5 nagyobb gerezdet eszem naponta). Szerintem kisebb mértékben érezni rajtam, (bár lehet érezni) mint amire számitottam.
Annak ellenére, hogy néha a szájnyálkahártyát szinte szétmarja úgy érzem, a belem jól birja semmi panaszt nem okoz, a vérzés már hála Istennek kb 2,5 hete megszûnt. Bár az erõm még nem 100%. És a fokhagymának tulajdonitom, hogy a hõemelkedéseim is egyre inkább múlnak (mert az aztán pusztit minden élõ bacit virust), bár 37,3 fölé nem ment maximálisan sem az elmúlt 3 hétben.
Nincs jelen
#881 2008-05-08 11:06
- Lisa
- Tag
Szia Ottó, na ezt is jó tudni hogy miskolci vagy!
Sajnos én hús nélkül nem tudnám elképzelni az életemet az biztos, de örülök hogy Neked bevált! Ugye mindenki más- és más. Na szedret is sikerült beszerezni (volt még fagyasztva abból amit szedtünk) úgy mond "bio".
Az is jó hogy nem romlik az állapotod (ugye ez sem végleges , na de hátha)...
A cékla megy ... rendesen savanyúnak is, és a leve is :)
Úgy hogy haladok!
Nincs jelen
#882 2008-05-08 20:48
- Chris
- Tag
Ottóval egyetértek, én nem mondom magam vegetáriánusnak, viszont nagyon ritkán eszem húst, egyszerûen nem bírom megenni. Amíg gyakran ettem húst és májat, elõfordult nálam a vérszegénység, viszont amióta nem, egyszer nem volt gondom vasammal. Félreértések elkerülése erdekében: senkit nem akarok lebeszélni a húsról, nekem ez a tapasztalatom. (egyébként én úgy tudom, hogy a máj bontja le a méreganyagokat, salakanyagokat; nem biztos hogy a legjobb megenni, de ebben nem vagyok biztos). A növényekben szerintem nagyobb a vastartalom (kg-ra vetítve), viszont kissebb adagot eszünk belõlük, mint a húsból.
Nincs jelen
#883 2008-05-08 22:33
- Chris
- Tag
Nekem sok ismerõsöm dolgozik az élelmiszeriparban, és álltalában aki, ahol dolgozik azt a terméket meg nem eszi még ha ingyen kapná is. Egy jó darabig én is a mezõgazdaságban dolgoztam, úgyhogy láttam egyest s mást ami miatt nem bírom az állati eredetû kajákat.
Nincs jelen
#884 2008-05-10 01:02
- Sa-ni
- Tag
Laktózmentes diétához:
igen, ezt már hallottam, hogy valakinek a laktózmentes tej is árt. Esetleg szójatejet meg lehet próbálni, vagy inkább rizstejet, de én egyiket se szoktam, mert igen drága. VAn még a Yoya szójashake, na nekem nem jön be a szója puffasztó hatása miatt, de aki bírja, annak finom (ám nem olcsó) édesség lehet, ezt tescóban, corában lehet kapni. Vannak egyéb szójás italok is pl. csokiízesítéssel, meg szójajoghurt, ez olyan ismerõsöm is imádja, akinek kutya baja. (De elõször mindent óvatosan próbáljatok ki, ha adhatok egy tanácsot, a szója sokaknak nem jó móka)
Én a tejföl helyett natúr danone activiát használok, pl. szószok habarására (almaszósz, meggyszósz) vagy gyümölcsleves készítéséhez. Csak óvatosan, épp a minimum, amennyi kell. Sajnos hogy mit lehetne pl. rakott tökre és hasonló kajákra tenni tejföl helyett, passz, laktózmentes tejföl úgy tudom, nem létezik.
Nekem nem árt, ha megeszek reggelihez egy danone activiát mézzel, akár búzakorpával, vagy gyümölcsöset simán. Állítólag a biffidus essensis közömbösíti a laktózt.
Van olyan orvos, aki szerint kefír is fogyasztható, és nekem dietetikus azt tanácsolta, kísérletezzek a túróval (nem tettem) Ternmészetgxógyász szerint gyúrt sajtok fgyasztása -jaj, nem jut eszembe a neve, amit pizzár araknak, aszem mozzarella nem okoz gondot, de nekem nem túl bizattó.
Sajtok közül azt kell venni, amin fel van tüntetve a szénhidrát tartalom. 0- 0,1 az optimális (pannónia, eidami, emmentaler) sajnos ezek gyakran drágábbak. A "kemény sajt" feliratnak önmagában nem szabad bedõlni!!!
A szója alapú tejszínpótló neve Yoya, és pl. Corában lehet kapni, biotermékeknél vagy tejpultban találod. (de óvatosan) Ja és fontos figelmeztetés: a növényi fõzõtejszín pótló felirat sem jelent semmit, ygakran befigyel ott is a tejcukor, csak kisebb mennyiségben.
Mogyorókrém helyett (ami amúgy sem jó) én a bioboltban kapható rizsszirupos mandulakrémet ajánlom (isteni, és nem csinál bajt, nekem nem) Karobkrémet viszont nem ajánlom.
A tejfehérje, tejzsír stb. összetevõk nekem nem ártanak, (pl csoki, keksz, fagyi tartalmazhatja ezeket) de mások elképzelhetõ, hogy ezekre is érzékenyek. (de akkor azt hiszem, már tejallergiárólés nem tejcukorérzékenységrõl beszélünk)
Szerkesztette: Sa-ni (2008-05-10 02:10)
Nincs jelen
#885 2008-05-10 01:40
- Chris
- Tag
Köszönöm a kimerítõ választ, kár hogy a tejfölre nem tudsz te sem ajánlani mást.
Nincs jelen
#886 2008-05-10 11:42
- Sa-ni
- Tag
Vow! Ez teljesen új infó! Köszi, örömmel hallom!
Nincs jelen
#887 2008-05-10 12:31
- Zsuzskaa
- Tag
Én is tudok róa hogy létezik. Édesapám laktózérzékeny. Neki is az jött be. És laktózmentes joghurtot is lehet venni. Azt hiszem ezek is kicsit drágábbak az átlagosnál.
Nincs jelen
#888 2008-05-11 22:14
- Chris
- Tag
GIGI: milyen rövid az eszem, valamikor már találkoztam laktózmentes tejjel, de én le is tettem róla, mert nem hittem, hogy azt nekünk is lehet enni következmények nélkül. Valamint én debrecenbe be szoktam járni (ha a cégtõl beküldenek árubeszerzésre) a reformházba, és én ott semmi alternatívát nem találtam a tejföl pótlására. Tehát kösz.
Nincs jelen
#889 2008-05-15 10:35
- Linus
- Tag
intersparban veszem, 139 ft-ért, piros és fehér mintás a csomagolás, a tetjén kék "laktózmentes" felirattal, a márkanév Magic. a tejhez hasonlóan ez is kicsit édesebb a normális tejfölnél, de attól még kitûnõen alkalmas sütéshez, fõzéshez. ha olyasmit csinálok, ami esetleg megkívánja a kissé savanykásabb ízt, abba a fõzés végén teszek egy hangyafarknyi ecetet. (egyébként az auchan-t azért mondtam, mert ott uebbõl mentes natúr joghurt is akad. csak én azt nem igazán igénylem.) tejbõl amúgy más márkát szoktam venni, az 369 ft - ez a legolcsóbb -, a neve nem jut eszembe, de fehér és sárga a csomagolás, illetve olaszul van rajta minden.
Nincs jelen
#890 2008-05-15 11:02
- ildikócska
- Tag
Linus szerintem Mizo....legalábbis én azt veszem. Az még nyersen is iható, a Magic-es laktózmentes tej meg úgy szörnyen rossz....legalábbis nekem nem ízlik és jóval drágább is. De én csak fõzéshez sütéshez használok tejet, csak úgy nem iszom meg.
Nekem szerencsém van, mert váci vagyok, itt a Naszálytej és a mintaboltjukba diszkont áron árulnak mindent, a tejföl 100Ft.
Nincs jelen
#891 2008-05-15 12:39
- Linus
- Tag
Montice a neve, közben rájöttem. a spar üzletekben sz'tem kb. egy árban lehet a Mizo-val, de én az õ termékeikért sosem voltam oda.
Nincs jelen
#892 2008-07-29 15:01
- Kentaro
- Tag
Mindenhol errõl az SCD diétáról hallok, de még sehol nem találtam róla pontos leírást.
Nem tudná valaki elküldeni nekem? Nagyon sürgõs lenne.
Nincs jelen
#893 2008-07-31 14:41
- cipas
- Tag
Én nem ismerem az SCD diétát, de szerintem az inkább fontosabb a külünféle szabályozott, merev diétáknál hogy a saját igényeidnek megfelelõen kialakíts magadnak egy diétát. Az elsõdleges szempont ugye az hogy mit ehetsz, mit bírsz el, hány kg vagy, férfi v. nõ, hízni akarsz vagy inkább fogyni(a testsúly topikba írtam egy oldalt ahol kalóriát, fehérjét,zsírt,szénhidrátot tudsz magadnak számolni). Én most hízókúrán vagyok crohn-módra. Napi 200gramm fehérje,400g szénhidrát,3000 kcal. Ehhez tojást,csirkemellfilét,riszt,zöldségeket,graham-kenyeret,kefírt,zabpelyhet,lenmag-,és olívaolajat,banánt, mazsolát+egy kis extra fehérjének sport táplálékiegészítõt. És semmi olyat nem ettem ami a crohnnak nem tesz jót.
Nincs jelen
#894 2008-07-31 23:03
- Margóci
- Tag
Halihó!
Fura ez az egész mert én pl. egyáltalán nem diétázom szinte a mûtétem óta. Ennek lassan már 8 éve. Ehhez képest elég jól érzem magam, leszámítva a szokásos tüneteket, amik így is úgyis vannak. Csak arra kell figyeljek, hogy ne nagyon legyek jóban a paprikás illetve a puffasztó ételekkel. :)
Nincs jelen
#895 2008-08-01 10:45
- Kentaro
- Tag
Ez mind szép és jó, de mint írtam, nekem sürgõs lenne, nincsenek hónapjaim kipróbálgatni a kajákat.
Nincs jelen
#896 2008-08-01 11:04
- Vicaa
- Tag
Kentaro:
Az SCD diéta
A Speciális Szénhidrát Diétát Dr. Valentine Haas fejlesztette ki 1951-ben Elaine Gottschall beteg kislánya számára, és azóta számtalan bélbetegség esetében (Crohn betegség, colitis és lisztérzékenység) bizonyult eredményesnek.
A bélflórát alkotó baktériumok elszaporodása egy ún. káros körforgást indít el, melynek rendszerint hasmenés, fogyás valamint egyéb bélpanaszok a következményei.
A diéta lényege, hogy kerüli az ú.n. összetett szénhidrátokat, melyeket jóval nehezebben és lassabban bont le szervezetünk, s e folyamat közben kártékony baktériumok szaporodhatnak el. A bélflórát alkotó különféle baktériumok egyensúlya helyreáll.
De ha olvasgatsz még ebben a topikban Rigor igen sokat és részletesen ír róla!
Nincs jelen
#897 2008-08-01 14:44
- Rigor
- Tag
http://www.breakingtheviciouscycle.info … al_a-c.htm
Itt meg angolul amit fordítgatok magyarra, bár most nyári szünetet tartok:)
Az SCD ditétát meg nem kell olyan mereven betartani, (ha inaktív az ember akkor lehet jobban kilengeni) és egyéni érzékenység szerint is kell kezelni, de az alap irányelveket hasznos figyelembe venni.
Csodát ez sem tesz, mint semmilyen diéta az IBD-ben, - egyiktõl sem múlik el az aktivitás. Viszont a tüneteket sokkal könnyebb elviselni, - kevesebb puffadás, enyhébb görcs, jóval kevesebb wc-para, szóval gyakorlati hasznai azért vannak.
Nincs jelen
#898 2008-08-03 11:04
- Kentaro
- Tag
Köszönöm.
Nekem csak azért sürgõs, mert jövõ héten már dolgoznom kell, de nálam csak két hete diagnosztizálták hogy a crohn colitistõl vagyok állandóan rosszul, szóval nem sok tapasztalatom van még ebben a diétában és nincs idõm próbálgatni a kajákat.
Olyan lista nincs, ahol fel vannak sorolva hogy mik nem okoznak aktivitást általában egy crohnosnak (konkrétan és nem általánosságban) ?
Nincs jelen
#899 2008-08-03 12:02
- Rigor
- Tag
kentaro: gyakorlatilag semmi nem okoz aktivitást! az aktivitás kialakulása nem függ közvetlenül az elfogyaszott ételektõl. Az persze tény hogy például a nem savanyított tejtermékek nagyon meghajthatnak, de csak azért mert köztünk több a tejre érzékeny. Viszont ha meg is hajt, a betegség nem attól fog aktivizálódni ( engem is hajtott már meg inkatív idõszakban meg kaja és nem lettem tõle aktív.. sõt még olyan is volt hogy aktív votlam, valami még meg is hajtott és aztán mégis inaktív lett) . - a diétával az irritációt és a zavaró kísérõ tünetek számát csökkentheted és elérheted hogy megfelelõen táplált legyél, mert ha nagyon legyengülsz értelemszerûen lassabban is gyógyulsz.
Ha a vastagbeled érintett akkor fontold meg az scd-t, vagyis hogy a krumpli rizs, tészták stb összetett szénhidrátok kiiktatását, mivel ezek nagyon durva gázosodást okozhatnak ami irtózatos mennyiségû wc-re rohanást okozhat.
Nincs jelen
#900 2008-08-03 16:49
- Kentaro
- Tag
Igen, akkor már csak az a kérdés, ha az ember nem eszik rizst, krumplit, tésztát, se kenyeret, akkor mit eszik helyettük?
Jól értem, hogy lisztet elvileg lehetne enni, csak kész pékárukat nem? És bolti tésztát, tarhonyát szabad? (persze nem az SCD diétában)
Nincs jelen