#1 2004-06-12 18:59

Timur
Tag

Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Mindenféléket hallani a diétáról, hogy nem szabad tejet inni meg hogy a húsokkal vigyázni kell stb. Mások szerint meg a hús és a tej nagyon hasznos, nélkülözhetetlen élelmiszerek. Nem tudom, mit hagyjak el, és mit vegyek fel az étlapra. Szerintetek? Mi a legjobb módszer? Egyáltalán van itt valaki, aki diétát tart? Jó lenne, ha megírnátok a tapasztalataitokat...

 

#2 2004-06-12 22:01

terefere27
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

ki kell tapasztalni... nekem például a tej irtózatos rossz a chron-omra. mindenkinél egyéni, hogy mire reagál jól vagy rosszul. én úgy tudom, hogy a husokkal semmi baj, húst hússal is lehet enni. amit meg nem ennék, az a nyers zöldség, pláne a kukorica.

 

#3 2004-06-16 23:03

Anita
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Mindenki fogadja együttérzésem - magam is Chron beteg vagyok 4 éve.

Tereferének igaza van abban, hogy ki kell tapasztalni, mert bár az általános diétás tanácsok sok helyen olvashatók, mindenkinél tök egyedi a betegség lefolyása. A kukorica nálam is első helyen van a feketelistán, és nem kezdek káposztafélékkel és apró magvas gyümikkel sem. Ti hogy reagáltok, ha valami olyannal kínálnak, amit nem ehettek? Nekem ez a legszörnyűbb az egészben.

Tetszik a chat! Kár, hogy nincs fent senki...

 

#4 2004-06-19 07:28

Isti
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
16 éves fiamról 2 hete tudjuk, hogy Crohn-beteg. Többféle gyógyszert szed azóta, köztük Medrolt is. A srác 45 kg volt 2 héttel ezelőtt, most viszont 50 kg. Ez a hirtelen súlygyarapodás annak tudható be, hogy folyamatosan eszik. Ezzel nem is lenne semmi gond, de azzal igen, hogy az alkata átrendeződik. Szinte pocakos lett, no és az arca is kövér emberekéhez hasonlít.
Kérem írjátok le, hogy Nektek is volt-e hasonló tapasztalatotok, és hogy a gyógyszerszedés abbahaygása után, rendeződött-e az testformátok. Én bízom benne, hogy egy Croh-betegneknek nem kell aránytalanul kövérnek lenni.
Várom  a hozzászólásokat. Köszönöm!

Nincs jelen

 

#5 2004-06-22 14:01

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!

Nálam idén januárban diagnosztizálták a colitis ulcerosa-t, vagyis roppant friss a dolog, fél éve kezelnek. 31 éves vagyok.

Természetesen én betartom a diétát. Az orvosom azt mondja, hogy bár a betegség ugyanaz, mégis minden ember másként reagál rá. Valóban igaz, hogy ki kell tapasztalni az ételeket, de én még nem érzem magam annyira "biztos" állapotban, hogy nagyon kisérleteznék. Egyelőre azokat eszem, amiket mondtak, hogy lehet. (Az elején nagyon nehéz volt, főleg, mikor láttam, hogy mások milyen jóizűen eszik a "normális" ételeket. Ma odáig eljutottam, hogy egyáltalán nem zavar és természetesen visszautasítom azokat az ételeket, amiket nem ehetek, mert még mindig jobb, mint rosszul lenni.) Hogy mik azok, amiket szabad? Húsokból soványak, zsirtalanok, leginkább fehérek. Felvágottból is a könnyűeket, semmi esetre sem téliszalámit, meg szalonnát. Halak, máj. Mehetnek a péksütemények, a rizs, a krumpli, tojásból inkább a lágytojás, tükörtojás, semmi esetre sem jól megsütött rántotta. Gyümölcs: banán, alma, körte, utóbbiaknál fontos, hogy hámozva. Kompót. A tejet, tejterméket egyelőre kategórikusan tiltja az orvosom, bár én sovány, zsírszegény sajtot eszek, és úgy tűnik, bírom. Zöldségeknél vigyázni kell, mert rengeteg van, ami "felfújja" az embert, paprikát nem szabad, paradicsomot csak hámozva. Jobb, ha az ember megpárolja őket, mintha nyersen fogyasztja. Én nagyon édesszájú vagyok, a cukrot viszont kerülni kell, inkább mézet használok. Amit nem szabad, az a koncentrált édességek (csokoládé, bon-bon, cukrász torták), amit viszont szabad, azok a házilag készített piskóták, piték, meg a kekszek. Igazából én azt szoktam mondani, hogy bár sok mindent nem lehet enni, mégis sok mindent lehet. Ami fontos, az az, hogy hogyan készíti el az ember. Gyorséttermi kajákat el lehet felejteni, meg a panírozott dolgokat, és a sült krumplit. Ami inkább javallott az a főzött és párolt ételek. Kerülni kell a fűszeres és zsíros ételeket. És, ami legalább olyan fontos, a rendszeres étkezés, szépen, nyugodtan, komótosan, nem rohanva, inkább többször keveset, mint kevésszer sokat.

Remélem, tudtam segíteni.

Nincs jelen

 

#6 2004-07-06 20:40

Timi7404
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Nekünk nekünk nagyon jól bevállt a diéta. Tej, tejföl nem, csak latózmentesek. Állati eredetű zsiradék egyáltalán nem (szalonna, tepertő, stb.) Csak olajallal főzünk és csak margarin féléket fogyasztunk. Sajtot mi csak light-okat, sovány sajtokat, illetve a Pannonia sajtot (laktózmentes). Húst minden mennyiségben, de csak sovány husokat. A párom csak fehér kenyeret eszik. Hasmenés esetén banán, alma és ezek turmixolva. A nagyobb áruházakban már lehet kapni növényi eredetű "tejszineket", akár főzőt, akár sütihez valót. Igy már szinte mindent meg tudunk főzni, illetve bármilyen sütit meg tudnunk sütni. Nálun bevállt ez a diéta. A párom két éve szinte tünetmentes.

Nincs jelen

 

#7 2004-07-07 11:22

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy működő fórumra találtam.Engem márciusban diagnosztizáltak, de gyanítom már évek óta zajlik a betegségem.
Szeretném felvetni (nem tudom hol lenne jó, ezért írom itt a diétával kapcsolatban) hogy ha lehetne egy olyan témát indítani ami recepteket tartalmazna, nagyon hasznos lenne, mert nagyon kevés anyag foglalkozik ezzel. Természetesen egyedi az étkezls, de hasznosíthatnánk egymás tapasztalatait.
Nekem személy szerint nehéz, hogy sokszor kívánnám meg a régi kedvenceimet és nem ehetem... Ezért ha van jó ötletetek helyette, zsírmentes, fűszermentes, ... fjnom ételek készítésére, megköszönném, ha elküldenétek akár az e-mail címemre, akár itt a fórumon.
Köszönöm előre is:
Judit

Nincs jelen

 

#8 2004-07-07 11:24

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Lenne egy kérdésem, mi a helyzet az édességekkel?
Nektek is tiltott?
Judit

Nincs jelen

 

#9 2004-07-07 12:09

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!

Pár héttel ezelőtt találtam rá az Interneten a Crohn-Colitis Betegek Egyesületének honlapjára. Itt a felső menüsorban van egy olyan menüpont, hogy "Diéta, receptek". Ezen összeállítottak egy diétát, külön a Crohn és külön a Colitis betegek számára. Ami a dologban még klasszabb, hogy a receptek is mellékelve vannak. Én már kipróbáltam néhányat közülük és szerintem nagyon finomak, bátran ajánlom mindenkinek.

Az internetes cím: http://www.extra.hu/mccbe, és ezen egyéb más hasznos tudnivalót is találhatsz.

Nincs jelen

 

#10 2004-07-07 12:21

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!

Hát igen, az édesség valóban nem igazán javallott. Cukor helyett érdemes mézet használni (szerintem finomabb is, mint a cukor). Mindenképpen jó, ha kerülöd a koncentrált édességeket (csoki, torták, bon-bon). De lehet enni kekszeket (amik nincsenek krémmel töltve), házilag készített piskótákat (én pl. tej helyett vízzel készítem és úgy is nagyon finom, akár lekvárral is), pitéket. És hát müzli szeletek és gabonapehely szeletek. Legalábbis nekem bejöttek. De én pl. már ettem vízzel készített pudingot (Dr. Oetker - Édes pillanatok - vanilia) és azt is jól bírtam. Egyik sem olyan, mintha csokit vagy tortát majszolna az ember, de jobb, mint a semmi. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mivel minden ember más, így a betegségre is másképp reagál mindenki, vagyis lehet, hogy másnál működik az, ami nálam nem. Próbálgatni kell.) Jó "nasizást"!

Nincs jelen

 

#11 2004-07-07 12:26

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Adri, nagyon köszönöm!Mindkét infot-t. Megnézem a honlapot is. Édesség helyett jók ezek :)
Különben a babapiskóta is fincsi, de azért nehéz ezt megszokni, nem?
Minden jót!
Judit

Nincs jelen

 

#12 2004-07-07 13:01

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

Jó diétáskönyvet nem tudtok esetleg ajánlani? Üdv, Zoli

 

#13 2004-07-07 13:06

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Igazad van Judit, a babapiskótát teljesen elfelejtettem megemlíteni. Reszelt almával is isteni. Én nagyon édesszájú vagyok, úgyhogy mit is mondhatnék? Szenvedek időnként, mint egy kutya! De úgy is nézhetjük a dolgot, hogy szerencse, hogy ezeket legalább lehet.

Nincs jelen

 

#14 2004-07-07 13:32

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Zoli!

Múlt héten az "Antikvárium.hu" Internetes antikváriumban megrendeltem egy diétás könyvet (egyszerűen beírtam a "Keresés"-be a "diéta" szót és egy csomó könyvet feldobott, így találtam rá erre is). Diétáskönyvek sorozat: Gaálné Póda Bernadette, Dr. Zajkás Gábor: Bélbetegségek - Zsír- és fűszerszegény, pektingazdag étrend - Diéta vékonybél- és vastagbélbetegek számára. (Azért tudom ilyen "profin", mert éppen itt fekszik előttem.) Még csak 2 napja érkezett meg a könyv, úgyhogy még nem volt időm áttanulmányozni, de az átfutásnál kitűnt, hogy némi bevezetés után a könyvben szinte csak diétás receptek vannak, úgyhogy én azt gondolom ez jó könyv lehet (Egyébként 1990-es kiadás, de mivel kajákról van szó, itt nem számít szerintem, hogy régebbi és a Medicina kiadó adta ki.) Az, hogy én "antikváriumban" szereztem be nem jelent semmit, lehet, hogy rendes könyvesboltokban is kapható.

Nincs jelen

 

#15 2004-07-09 22:01

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Diéta - kell vagy nem?

Mi a babapiskótát kartonszámra (v)esszük :)

Nincs jelen

 

#16 2004-08-03 11:52

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!!
Én nem egy receptet szeretnék megosztani Veletek, csak étkezéssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Mégpedig az, hogy én mióta beteg vagyok, elég szigorúan diétázom. Szedek szteroidtartalmú gyógyszert is ( :( ) ami tudom, hogy kivonja a csontokból a kalciumot. Viszont semmi olyan kaját nem eszek, ami tartalmazna kalciumot! Tejet sem iszom( mondjuk azt sosem szerettem) de azért néha néha szívesen ennék valami tejterméket. A kérdésem tehát az, hogy Ti szoktatok enni pl. joghurtot? Ha igen, milyet? És nem lesz tőle baj?
A másik dolog az édesség. Olvastam már valahol, hogy a babpiskóta király. Tényleg?

Előre is köszönöm a válaszotokat, minden jót Nektek!

Puszi:

shadow

Nincs jelen

 

#17 2004-08-03 11:53

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ja, elfelejtettem!!!

Vitamintabletták!! Mit szedtek? Melyiktől nem nő meg az ember étvágya?

Nagyon köszi Nektek!

Nincs jelen

 

#18 2004-08-03 12:22

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Shadow, babapiskóta, kekszek (nem krémmel töltöttek), házilag sütött piskóták, és piték, müzli szeletek és gabonapehely szeletek mind mehetnek. Amit kerülni kell, az a csokik, torták, bonbonok meg az olyan édesség mint pl. a fánk (jó bő olajban van kisütve). Nálam pl. müködik a Dr. Oetker: Édes pillanatok vanília puding is, amit tej helyett vízzel kell elkészíteni (kb. 5 perc alatt megvan és szerintem nagyon fincsi.) A házilag készített piskótába is mi tej helyett vizet teszünk és úgy is nagyon jó.

Zsírszegény sajtok nálam mindig mentek (Óvári Köményes, Tolle Tolnai sajt), újabban én eszek joghurtot, meg kefírt is. Mindig azt próbálom megnézni, hogy melyikben van a legkevesebb zsírtartalom (pl. Vitalinea joghurt). És zsírszegény túrót is eszek (Bakony zsírszegény tehéntúró).

Nincs jelen

 

#19 2004-08-03 17:53

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Shadow!

Ehetsz sajtot (Adrika már írta melyikeket), joghurtot (danone Activia, sok-sok biffidussal). A tejföl, túró hasmarsot okozhat,de egyéne válogatja.
MINDEN KIPRÓBÁLÁS KÉRDÉSE.
HA BÍROD EHETED, HA NEM, NEM!

Sok sikert hozzá!

Jó kerekezést!:D

Szia: Mancsa :D

Nincs jelen

 

#20 2004-08-05 12:40

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdvözlet mindenkinek! Ottó vagyok Miskolcról, és új tag. Nekem crohn betegséget diagnosztizáltak 1995-ben, szégyen de 2002 végéig azt sem tudtam mi ez, azt hittem, hogy a krónikus rövidítése a crohn, csak elírták. 2002 második felétől járok ismét a dokimhoz, azóta nem szakadt meg a kapcsolat. Elöljáróban ennyit.

Nincs jelen

 

#21 2004-08-05 23:09

kutnahorszky.beata
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Adrika!

Én is 31 éves vagyok és már nagyon régóta  colitises, de ez csak az utóbbi két évben derült ki, mert volt egy nagyon "nemtörődöm" háziorvosom. Most már azonban kezelésbe vettek a szakemberek. Jelen pillanatban is szedem a szteroidot (Medrolt), a Salofalkot, a Káliumot és a Nexiumot, ugyanis most jöttem ki nem olyan rég a kórházból. Egyébként csak a Salofalkot szoktam szedni (250 g-osat) normál esetben. Te milyen gyógyszert szedsz? 
Köszi szépen, nekem nagyon sokat segítettél azzal, hogy leírtad miket eszel. Nekem ugyanis nem mondanak nagyon semmit sem a dokik, csak azt, hogy mindent ehetek tulajdonképpen, ami nem okoz panaszokat, meg hogy ki kell tapasztalni, hogy mi az ami nem jó. De ez elég nehéz. Alapjáraton most ugyanazokat eszem, amiket  Te is leírtál. Egy-két kajában bizonytalan voltam, hogy lehet-e.

 

#22 2004-08-06 12:10

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bea, pár hozzászólással ezelőtt ebben a topikban írtam egy internetes címet (Magyarországi Crohn-Colitis Betegek Egyesülete), ahol nagyon klassz kis diétát állítottak össze a számunkra recepttel együtt. Azt mindenképp ajánlom, hogy nézd meg. (Ma pl. mi abból főztünk és azt hoztam ebédre. :-)) Meg ugyanebben a topikban Zolinak írtam egy diétás könyvről is. Ha meg tudod szerezni abban is rengeteg étel és recept van. Végülis kiderül, hogy diétásan is igen változatosan lehet étkezni, szerencsére.

(A diagnosztizálás óta Budenofalk-ot (3 mg) naponta 3*1-et és Salofalk-ot (500 mg) naponta 3*2-őt szedek + pár hónapja Maltofer Fol vastablettát. Azonkívűl 10 hétig Salofalk klizmát is kaptam kb. egy hónappal ezelőttig. Ha bármi kérdésed van szívesen segítek akár mail-ben, akár itt a fórumon.)

Nincs jelen

 

#23 2004-08-06 12:26

Katalin
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Örülök ennek a fórumnak, szívesen olvasgatom  mások tapasztalatait erről a betegségről.
Én 45 éves vagyok és gyakorlatilag l6 éves korom óta vannak panaszaim. Többször kezdtek el vizsgálgatni, eredménytelenül, panaszaimat pedig "viseltem". Az utóbbi években -talán a fokozott stressz hatására- súlyosbodtak tüneteim. Miután  az egészségügyben dolgozom, magam jöttem rá a tüneteim alapján, hogy colitisem van, ezt orvos is alátámasztotta vizsgálatokkal.

Tapasztalatom szerint "nyugalmi időszakban" bármit ehetek, nem árt meg.

Más esetben ugyanazok az előzőleg panaszmentesen fogyasztott élelmiszerek fájdalmasan puffasztanak.
Délelőtt kevésbé, délután gyakrabban, ill. reggelente mindig fájdalmasan "szelesnek érzem magam. Általában bal oldalon "akad el a levegő" illetve erősebb a fájdalom.
Többek között a hajhullás is inkább a szinte állandóan fennálló gyulladás miatt van, nem a gyógyszerek mellékhatása.
Azt hiszem, ennek a betegségnek a felismerésében az a nehézség, hogy tünetei egyénenként annyira változóak, kellemetlenek, de nem elviselhetetlenek.
Szerintem igazi gyógymód nincs, csak kiegyensúlyozottabb életkörülmények, stb. segíthet.
Azért is félnék a drasztikus diétától, mert az egyébként rossz felszívódásunk miatt
hiánybetegségek is felléphetnek. Így is irígyléreméltóan karcsú vagyok.(Szerencsére??!)

 

#24 2004-08-10 20:42

Peter
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hallottátok, hogy megjelent egy új holland probiotikum, amit colitis ulcerosások és Crohn betegek számára fejlesztettek ki? 2 hete kapható Magyarországon is, a neve: ProGastro 825. Ez egy étrend kiegészítő, nem gyógyszer. A holland weblapon is olvastam róla (www.winclove.nl), meg sok érdekes iformációt is találtam. Az ottani neve Ecologic 825.

 

#25 2004-08-11 09:15

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Találtam egy ebbe a topikba vágó idézetet. Így hangzik:

"Mindenből egy kicsit, semmiből nyakló nélkül. Ez a módja annak, hogy mértékletes légy, bölcs és elégedett." (Joubert)

No, és persze tünetmentes. (Ezt már csak én teszem hozzá.)

Nincs jelen

 

#26 2004-08-11 11:37

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

Jó dolgokat írnak erről a ProGastro 825-ről a holland honlapon! Tudja valaki, hogy mennyibe kerül egy havi adag?

Tényleg, ti melyik probiotikumot szeditek? Nekem a korábbi orvosom azt mondta, nem érdemes folyamatosan szedni ilyet, és a Protexinből meg a napi 2 javasolt helyett 1 is elég. Más orvosok meg inkább javasolják...

Üdv,
    Zoli

 

#27 2004-08-13 18:01

Péter
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Zoli,

A ProGastro 825 kb. 4600-5000 Ft (attól függ, hogy az adott patika mennyi hasznot tesz rá). Nekem azt mondták, hogy ez az egyetln olyan probiotikum, amelyet erre fejlesztettek ki. Úgy tudom rendszeresen kell szedni és jelentősen hozzájárul a nyugalmi fázis fenntartásához. Mivel nem olcsó én minden harmadik hónapban szedem (1 éve használom és jól vagyok, Hollandiából hozatom - ott egyébként 28€). Szóval itt jóval olcsóbb. Egyébként is mindent meg fogok próbálni, ami nem gyógyszer.
Úgy kezdődött, hogy a Hollandiában élő ismerősöm megkérdezett egy ottani gasztroenterológust. Ő azt mondta, hogy náluk az ilyen betegek számára ez az étrend része. A Protexint nem ismerte (ez meglepett, mert ha jól tudom az angol). Az ismert probiotikumok közül ezt javasolta (Ecologoc 825 - nálunk márProGastro 825 néven).

Péter

 

#28 2004-08-18 08:28

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Mi az a Protexin? Gondolom, valami probiotikus készaítmény, de mi bővebben? És hogyan hat? A joghurt is tartalmaz Lactobacillust, az is használhat?
Ha van valakinek konkrét tapasztalata erről, írhatna, mivel nekem most ajánlgatnak mindenféle ilyen pro kapszulát és nem tudom mit kéne és mit nem.
Ja és az is érdekel, hogy mikor nem javalt szedni ezeket a dolgokat.
Ez nagyon fontos lenne!!!

Nincs jelen

 

#29 2004-08-18 10:14

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia,
nekem mar volt olyan, hogy keves volt a feherje szint a veremben, ugyhogy azt tanacsoltak, hogy hust, turot es tojast egyek amennyit csak birok. Ezekkel nalam nincs is gond, ha a tojas nem sutve van.
A kukorica meg tenyleg gaz nekem is, pedig imadom, de mar regen ettem, nekem konnyebb kibirni, ha nem eszek belole egy falatot se, mert ha igen tudom mennyire finom lenne.
Szerintem egyel nyugodtan hust, en pl. utalom a tej izet ezzel konnyeden lezarom ezt a temat...
udv, monik

Nincs jelen

 

#30 2004-08-18 10:53

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Mariann: Mi az a Protexin?

Szia,

A probiotikus szerben van 6-7 féle hasznos baktérium, ami a bélflóra részét képezi. 1-1 kapszulában több milliárd ilyen baci van. A kaukázusi kefir és a danone activia is ilyeneket tartalmaz. Több orvos javasolja szedését, csak a javasolt mértékek között óriási eltérés van. Egy korábbi orvosom napi 1 Protexit javasolt, mőlt héten egy másik meg 3*2-őt. Mivel 60 szem belőle 4000 Ft, ezért az adagolás igen fontos anyagi kérdés.

Én úgy tudom, hogy colitis esetén a bélflórának óriási jelentősége van. Mivel antibiotikumok éppen ezt pusztitják, és ezáltal is ki tud alakulni a véres hasmenés, ezért elég meggyőző számora szükségességük.

Üdv,
    Zoli

 

#31 2004-08-18 15:53

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

M. G. Mariann írta:

Mi az a Protexin? Gondolom, valami probiotikus készaítmény, de mi bővebben? És hogyan hat? A joghurt is tartalmaz Lactobacillust, az is használhat?
Ha van valakinek konkrét tapasztalata erről, írhatna, mivel nekem most ajánlgatnak mindenféle ilyen pro kapszulát és nem tudom mit kéne és mit nem.
Ja és az is érdekel, hogy mikor nem javalt szedni ezeket a dolgokat.
Ez nagyon fontos lenne!!!

Szia!

A Protexin tele van barátságos bélbacikkal. Én szedtem/szedem, de még igazán nagy hatását nem érzem. (Bár lehet, hgoy van, csak nem látványos) De ha a Danone Activiat eszed az is jó. különösen a meggyes. Én rögtön felkelés után, éhgyomorra vágtam be 1 db-t. Ártani nem árt. De, kíváncsi vagyok erre a Pro Gastro akármire.
Majd ha kipróbáltam jelzem.

Szia:Mancsa

Nincs jelen

 

#32 2004-08-20 14:43

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Látom a kukorica mindenkinél első helyen van... :)

Nincs jelen

 

#33 2004-08-23 23:46

peter
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Mariann,

Ahogy Zoli is írta a Protexin egy probiotikum, melyben fontos és hasznos baktériumok vannak. Én úgy tudom, hogy a kapszula nem megfelelő forma a baktériumok túléléséhez. Az én holland orvosom (aki korábban adta a tanácsokat) csak a por formát javasolta. Amit ő javasolt, azt már itthon is kapni egy pár hete. Úgy hívják: ProGastro 825. Ebből csak 1 teáskanállal kell bevenni (vízben feloldva reggel éhgyomorra vagy este lefekvés előtt) naponta és egy doboz közel másfél hónapig kitart. Nekem bevált.

Péter

 

#34 2004-08-25 16:16

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ezzel a ProGastro-val csak az a gond, hogy még nem találtam olyan gyógyszertárat, ahol hallottak volna erről, pedig sok helyen kérdeztem már.

Nem olyan régen azt olvastam (talán az informed-en), hogy a valami tudós felvetette, hogy jobb a hasznos bélbaktériumok pótlása helyet a már meglévők szaporodásának megfelelő táptalajt fejleszteni a bélben. Lehet, hogy ez lesz 10 év múlva.

Üdv,
    Zoli

 

#35 2004-08-26 12:43

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Zoli!

Erdekes a felvetesed, de szerintem nem megvalositahato, sajnos nincsen olyan specialis bakterium taptalaj, amin a hasznos bakteriumok nohetnenk, mig a patogenek nem novekednek. Bar megsugom a baci taptalajok avatalan orrnak igen budosek, huzos lenne meginni:-))).
Pedig igy konnyen orvosolni lehetne a probelmat.

Amit en hallottam meg par eve, hogy egy II. vilaghaborus nemetorszagi katona belebol sikerult olyan E. coli torzseket izolalni, melyek nem gyujtottek be mindenfele extra tulajdonsagokat meg, megoriztek a normal belflorat. Ezeket szaporitottak fel es adtak CC-seknek sikerrel.
Bocs, tudom ez nem ehhez a topichoz tartozik, csak itt vetted fel.
Udv: Monik

Nincs jelen

 

#36 2004-08-27 19:54

peter
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Zoli,

Én is sokat nyomoztam ProGastro ügyben. Aztán az ismerős patikus megszerezte. Ő azt mondta, hogy a Phoenix nevű nagykereskedéstől szerezte be. Szerintem a Te patikusodnak ez segítség lehet.

üdv Péter

 

#37 2004-08-28 23:38

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Néhány hsz-el előbb meg volt említve, h cukor helyett mézet használtok. A főoldalon van egy cikk, egy speciális szénhidrát diétáról, abban meg van említve a szorbit, mint fontos anyag a diétában. A szorbit cukor származék, tehát cukorízű, nincs mellékíze! Patikában kapható, kilója 1900-2000 Ft között van. Viszont RECEPTRE IS KAPHATÓ! Ebben az esetben csak 10%-ot kell fizetni! (190 Ft!) Diabeteseseknek a háziorvos is így tudja felírni, minden különösebb ajánlás nélkül.

Nincs jelen

 

#38 2004-08-28 23:57

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Na, akkor befejezem a hsz-t. (Az előbb olyat csinált velem a gép, mint még soha. Minden gombnyomásra kattogó hangot adott, de semmit nem reagált. Alig bírtam visszállítani! Mi lett vele...?)
Szóval: szorbit: annak még utána kellene járni, h milyen indikációk alapján lehet kérni, h megkapjuk receptre. Lehet, h elég az, h valaki crohnos, és már jár is neki.

Nincs jelen

 

#39 2004-08-30 15:45

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Capamama!

Miert jobb a szorbit, mint mondjuk a glukoz vagy fruktoz? Konnyebben felszivodik es kevesebb E-at igenyel a lebontasa? Szerintem a szorbitot mestersegesen allitjak elo, glukozbol, ranezesre, de nem biztos.
A mamam cukorbeteg, de neki fruktozt szoktak felirni, en eddig ugy tudtam.
Es Te szorbitollal fozol? Vagy ezt nem lehet fozni, csak hidegen?
Koszi, monik
Fura, mert nekem egy csomoan azt mondtak, hogy a doki tiltotta oket a sok edessegtol

Nincs jelen

 

#40 2004-08-30 15:47

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

es nem mertek enni semmi csoki,  sutit meg ilyesmit.
Bar szerintem ezek kellenek. En eszem sokat, de probaltam edesseg nelkul is es akkor se valtozott a Crohn. legalabb gyorsan lehet belole E-at meriteni.

Nincs jelen

 

#41 2004-08-30 18:57

Cápamama
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ezt a szorbit dolgot nem én találtam ki, a cikkben olvastam. Olvasd el, én is abból vagyok ilyen okos! Az tuti, h ezt kapják cukrosok. Én ugyanúgy használom, mint a cukrot. Sütöm, főzöm, mindenre mindenképpen használható. És így nem is olyan drága!

Nincs jelen

 

#42 2004-08-30 19:26

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A sütiket, csokikat én is nagyon szeretem és eszem is. Ezt a szorbit dolgot én is kipróbálom. köszi hogy írtátok. Egyébként ahogy Hugi írta, ha nem eszünk édességet sztem azzal sem jobb a helyzet.

Nincs jelen

 

#43 2004-09-01 10:47

jogpalanta
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Nekem szerencsére semmi bajom nincs, de az unokatestvérem sajnos a Crohn-jához most egy candida fertőzést is összeszedett. :-((
Sajnos, nem cooperatív, mindent titkol még a saját anyukája elől is, csak nagyon nehezen mondja el, ha baj van. Semmilyen diétát nem hajlandó betartani, semmilyen gyógyszert nem hajlandó bevenni, csak egy természetgyógyászhoz jár. A szívem meghasad érte, miatta, nagyon szeretnék valahogy segíteni neki. Sokszor olvasok crohn-ról szóló oldalakat, hogy legalább innen szerezzek információkat.
Tudnátok tanácsot adni, hogy juthatnék közelebb hozzá?
Ti annyira természetesen kezelitek ezt a betegséget, hogy minden tiszteletem a tiétek!

Köszönöm! M

 

#44 2004-09-01 11:45

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves Jogpalánta!

Az nagy baj, ha nem szed semmilyen gyógyszert, mert ennek komoly következményei lehetnek. Súlyos műtétekkel is lehet fizteni a trehányságért. Saját példa.
Igazából, ha nem akar segítséget, akkor nem is fog hallgatni senkire. Ehhez el kell érni egy olyan szintet  fejben, hgoy felfogja, mit kockáztat és mennyit nyer! Hány éves? Mióta beteg? Jelenleg aktív szakaszban van?

szia:Mancsa

Nincs jelen

 

#45 2004-09-01 12:27

jogpalanta
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Mancsa!

32 éves, és kb 5 éve tudjuk róla, hogy beteg. Hogy előtte mióta voltak panaszai, nem tudom. Amikor utoljára a szobájában voltam, találtam ugyan mindenféle csodaszert, biocseppeket, meg könyveket, de szerintem az kevés.
Az a baj, hogy teljesen befelé fordul, és nem hajlandó erről senkivel sem beszélni. Azt nem tudom, hogy aktív-e, mert ugyan van hasmenése, de az lehet a candidától is. Csak tejet nem iszik, detejterméket igen. És ennyi a crohn-diétája. Mi nagyon sokat voltunk gyerekként együtt, most is 1,5-2 percre lakunk egymástól, és szörnyű nézni, hogy egyre befeléfordulóbb, egyre soványabb (olyan gyönyörű kisportolt teste volt, atlétikázott sokáig), szinte csont és bőr. Éjszaka is dolgozik, pedig szerintem sokat kellene pihennie, kímélni a szervezetét. Úgy jön-megy, hogy senki nem tudja, hogy épp merre jár, mit csinál. Egyszer csak hazajön mundjuk Afrikából. Meg hasonlók. Már arra is gondoltam, hogy megkérem egy pszichológus barátomat, hogy beszélgessenek el, de az már szerintem is durva lenne. Egyenlőre én járok hozzá- tanácsért, meg hogy erősítsen.
Volt már műtéte, sipollyal, de úgy tudom, az bármikor előjöhet megint, és más helyeken is.
Nagyon aggódok, és tehetetlenül nézem, hogy romlik egyre jobban. Tanácsoltam, hogy menjen el az Erzsébet kórházba, találkozzon ott emberekkel, beszéljen róla, de a hülye természetgyógyásza azt erősíti benne, hogy olyan betegség, hogy crohn: nincs is. Rendes orvos már két éve nem látta.
Nekem van egy bíró ismerősöm, szintén crohnos,boldog, gyermeke született, de vele sem akar beszélni.
Szerintem hárít, ha nem beszélünk róla, akkor nincs is. Csak titokban segítünk neki: csak olyan ételeket, süteményeket készítünk, amelyek a szakirodalom szerint segítik a diétáját, de ő maga tudatosan nem tartja be. Így az egész család diétázik - ami nem baj, mert borzasztóan szeretjük és féltjük - egyébként sem árt az egészséges táplálkozás. Szerencsére a szüleinél lakik - hogy tudna ma egy diplomás annyi pénzt keresni, hogy akár hitellel is, de különköltözzön?- így ez még nem jelent gondot. De amikor nincs itthon, ki tudja mit iszik, mit szik? Sört biztos, mert egy kartonnal találtam a szobájában, amikor egy könyvet kerestem- ki is dobtam.

Köszönöm a segítséget: M
dr.hiena@freemail.hu

 

#46 2004-09-01 13:36

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Jogpalanta!

Bocs, hogy Ancsa helyett is valaszolok, szerintem az a legnagyobb baj, hogy a Crohn dietaval nem gyogyithato, sajnos nem olyan, mint egy enyhe cukorbetegseg ahol tudsz dietazni. Aktiv szakasz konnyebben elviselheto valoban olyan etelekkel, melyek nem ingerlik a beleit, de ezeket egyenileg kell megtapasztalnia.

En azt hiszem sokunknal nem tudatosult eloszor, hogy mi is ez, meddig is tart es mi varhat meg rank. Ennek ulepedni kell, de 30-on tul, es 5 ev alatt asszem ennek normal esetben meg kell tortennie.

Szerintem nagyon sokat jelentene, ha megprobalnatok elrancigalni egy gyulesre, ahol ilyen betegek vannak, es latna, hogy igy is lehet elni, vidamnak lenni, meg akkor is, ha neha nagyon meg is kell ezert szenvedni.
Ami nagyon fontos lenne az, hogy valodi gyogyszereket is szedjen, foleg aktiv szakaszban, mert kulonben tenyelg nagyon komoly, es radikalis eletre szolo csonkolo mutetek varhatnak ra, jo lenne ha ezt megtudna.
Tudom, hogy egy felnott embert nem lehet akarhova elrancigalni, de ha mast nem eloszor probald meg neki megmutatni, ezt vagy mas web oldalt, ahol betegek tarsalognak problemakrol, oromteli esemenyekrol es a hetkozmaokrol. Hatha elso lepesnek ez is megteszi.

Nem utasitom en el a termeszetgyogyaszatot, de sokad magammal ezt kiegesziteskent hasznaljuk, hogy jobb legyen az eletminosegunk, es onmagaban nem eleg, erre kellene felhivni a figyelmet.
Sok szerencset es kitartast neked is!

Monik

Nincs jelen

 

#47 2004-09-01 13:52

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Jogpalánta, valamilyen furmányossággal próbáld becsalogatni ide hozzánk a fórumra, vagy a chat szobába, ahol mindig lehet valakivel beszélgetni, akár a betegségről akár más témákról. Egy korosztály vagyunk, mi hasonlókon megyünk keresztül, mint ő, ha senki más nem, mi akkor is meg fogjuk érteni a problémáit és legfőbbképpen SEGÍTÜNK lélekben is feldolgozni a betegséget. (Próbáld kérlek legalább a segélykiáltásodra tett válaszainkat megmutatni neki, hogy lássa, hogy mi mindenkinek segítünk, és mindig szívesen látjuk az új tagokat is.)

Nincs jelen

 

#48 2004-09-02 09:28

M. G. Mariann
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Adrikának igaza van, valami módon rá kellene venni, hogy legalább olvassa el azokat a véleményeket, amiket eddig leírtunk, leírtak.
Ha beszélni egyelőre nem is tud, vagy akar róla, biztosan rájön, nincs egyedül és még segítséget is találhat. Nem értem az emberek miért nem képesek kinyújtani a kezüket, hogy elfogadják a feléjük nyújtott segítséget? Sokan azt várják el, hogy isteni csodaként egyszercsak hipp-hopp meggyógyuljanak úgy, hogy az ég világon nem tettek érte semmit.
Sokat kell tenni a gyógyulásért és ennél a betegségnél lehet is, ha betartunk néhány "szabályt".
Neki így most sok a vesztenivalója.
Miért kockáztat?

Nincs jelen

 

#49 2004-09-03 13:21

jogpalanta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok, köszönöm a sok reagálást.

Tegnap szerencsére sokat voltunk együtt, mivel együtt utaztunk ide Milánóba, egy barátunk esküvőjére. Hát jó hosszú volt az út, de legalább elmondhattam neki a félelmeimet, és neki meg kellett hallgatnia, mert a száguldó autóból nem egészséges kiugrálni. :-)
Megbeszéltük, hogy nem ellenségek vagyunk, hanem együtt kell harcolni, mert ha ő nem mond el semmit, és saját maga is elzárkózik a segítéadástól, én egyedül érte nem harcolhatok.
Az orvoshoz még mindíg nem hajlandó elmenni, de megígérte, hogy azt is fontolóra veszi. (Arról majd hazafelé még beszélünk) Vannak azért olyan gyógyszerek, amit semmiképp nem lesz  hajlandó továbbra sem bevenni (pl. szteroid készítmények).
Mi nagyon szivesen segítünk neki, hiszen már mi is jobban odafigyelünk, hogy mit eszünk, hogy ő se legyen külön koszton. Az anyukám fantasztikus: egy-egy családi ünnepre hetekig készül, hogy diétás is legyen meg nagyon finom is, szép is. Sokszor csak úgy ötletből főz, de megígérem, hogy a legközelebbi menüt lejegyzetelem, és felrakom nektek!!
Most egy kicsit megnyugodtunk, pihenünk, és végre nyíltan beszélgetünka crohnról is.

Ja addig is egy finom bio-pogácsa recept:
- egy krumplit nagyon apróra vágok, és szinte teljesen pépesre szétfőzök
- tökmagot felaprítom
- teljes kiörlésű tönkölybúza-lisztből, 1/3 tojásból (egy kis pohárban összekeverem)  olivaolajból,a krumplipüréből és a felaprított tökmagból tésztát gyúrok.Ízlés szerint sót teszek bele.  (Az arányokat nem tudom, ahogy a szakácskönyvekben van: amit felvesz...:-)  )
- a tönkölybúzából készült tészta ragadós, ezért nem lehet kiszaggatni, hanem csak gombócokat lehet belőle lisztes kézzel formálni.
- a tetejét tojással megkenem, és tökmaggal díszítem.
Az unokatestvérem szereti, ezért sokszor készítek ilyet neki. A tönkölybúza nagyon egészséges, könnyen emészthető, de az ízét meg kell szokni. Aki kicsit könnyebben szereti, és bírja, lehet bele tenni kefírt is és az olivaolaj helyett margarint. Szerintem úgy is finom, ha só helyett cukrot vagy cukorpótlót tesz bele az ember, és egy kis tortaformába szétnyomkodja, majd jó sok gyümölcsöt tesz rá. Nem próbáltam még, majd a jövő héten...
Azért teszek bele csak 1/3 tojást, mert a candida miatt csak heti egy tojást ehet, így viszont 3x eszik egy héten sütit. Kicsi adag ez, egyszemélyes, de ügyes konyhatündérek tudják bővíteni!

Jó étvágyat!! Buon appetito!:-))

Nincs jelen

 

#50 2004-09-03 14:01

jogpalanta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Bocs, kihagytam, hogy egy késhegynyi sütőpor is kell a receptbe!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB