Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#1 2009-02-14 11:46

Ági
Tag

Kertészkedés

Szia, Mindenki!

Mikor eszembe jutott, hogy elindítom ezt a topikot, bevallom, személyes okok vezéreltek :). Nekem ugyanis alig egy éve van saját kertem, és bizony néha szükségem lenne ezzel kapcsolatban segítségre. Milyen növényeket, mikor, hova ültessek, mit hogyan kell gondozni, stb. Ezen kívül pedig imádom a szobanövényeket is, ezekről is szívesen beszélgetnék. És persze lehetne csereberélni, magokat, növényeket, könyveket...remélem, tetszik az ötlet, és sokan csatlakoztok majd hozzám.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#2 2009-02-14 12:00

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Ez hogy sikerül Neked?! Mármint kinyírni szegényeket :)

Nincs jelen

 

#3 2009-02-14 12:32

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

A képeket jó ötletnek tartom, akkor fogok tudni segíteni, ha látom miről van szó.
A ceca meg csak legelje, de azért ne mindet :)..

Nekem is lenne kérdésem, sehol nem találok választ a neten..hamarosan kapok egy pici fenyőfát, amit a Tátrából hoztak a barátaink, azóta a kertjükben nevelődik, de már nem akarják megtartani, mert nem lenne elég helye. Fejlődik náluk szépen. Azt nem tudom, ha elhozom onnan tavasszal, hova ültessem a kertbe, milyen helyet kedvel, naposat vagy inkább árnyékosat?

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#4 2009-02-14 12:41

Ánya
Tag

Re: Kertészkedés

Ági!
Jó ötlet ez a kertészkedő hely, de szakértő is írhatna már!!

Nekem is kérdésem lenne:
Lehullott az összes levél a citromfánkról (padlófűtéses helyen próbáltuk teleltetni).
Mit lehet még tenni? Jó, ha megnyírjuk? Már a hűvösbe vittük, de nem látszik rajta, hogy jobb neki  ott.

Nincs jelen

 

#5 2009-02-14 13:02

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Ősszel vigyük be a növényt teleltetni. Itt nagyon fontos, hogy olyan helyiséget válasszunk, a növény számára ahol van elegendő fény, a hőmérséklet kb. 10-12 fok, és van elég páratartalom.

Ha túl meleg van télen, vagy száraz a levegő, nincs elég fény, a citromfa lehullajtja az összes levelét. Tehát hűvös, világos és párás klímára van szüksége télen. Figyelem! A téli levélhullás kis mértékben természetes folyamat, de ha  egyszerre hirtelen hullik le minden levél, akkor a környezettel van gond.

Ősszel csökkentsük le az öntözést, havonta egyszer-kétszer, épp csak annyi vizet kapjon a nyugalmi időszakban, hogy ne száradjon ki a növény, és hagyjuk el a tápoldatot is. Kissé vissza lehet ilyenkor vágni a növényt.

Tavasszal, amikor az idő már megengedi, szépen lassan szoktassuk a növényt újra a friss levegőhöz, és kezdjük el kéthetente tápoldatozni, és öntözni. Ilyenkor is érdemes az első hajtásokat vissza metszeni, így sűrű egészséges lombozatot kapunk nyáron.

Kedves Ánya, nekem nincs citromfám, de ez a cikkecske talán segít.

És köszi a dicséretet :)

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#6 2009-02-14 13:06

Szuszidi
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ánya!
Citromfa ügyben ezt olvasgasd
Azt majd Zotyesz mint házi kertész észreveszi az oldalt s gondolom beszáll a tanácsadásba!

Nincs jelen

 

#7 2009-02-14 13:06

roor
Tag

Re: Kertészkedés

Halika!

Fúú ez jó topik lesz érzem.:D:D:D
Hasonlóan Leonhoz én is vagy úszni tanítom a virágokat,vagy bemutatom nekik/rajtuk a sivatag klimáját.:D
Adott egy leander,egy fikusz,egy izébizé (vékony hosszú zöld levél középen fehér csíkkal),ja és a sok futó.:D
Még nagyon jól vannak,télire megálltak a növésben,kivéve a futó mert az valami hihetetlen módon burjánzik.:D
Tavasszal mit kell csinálni velük?
Most heti egy alkalommal kapnak vizet.
És sok szeretetet,meg becézgetést,ja és egész nap a fény is éri őket.:D

Nincs jelen

 

#8 2009-02-14 13:08

Szuszidi
Tag

Re: Kertészkedés

Roor egy tanács. Ha úszni tanítód őket csinálj egy akváriumot. Ha meg sivatag akkor kaktuszt neki! :D

Nincs jelen

 

#9 2009-02-14 13:11

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Roor, örülök hogy örülsz :)

Én tavasszal szoktam a szobanövényeimet átültetni, vagy ha már a végleges cserepükben laknak, akkor csak felszíni talajcserét végzek. És persze elkezdem sűrűbben tápoldatozom őket, mint ősszel és télen. És még többet beszélgetek velük, mert tavasszal én is újra kinyílok, és e boldogságomat rájuk is sugárzom!!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#10 2009-02-14 14:01

nori
Tag

Re: Kertészkedés

Nem értek a virágokhoz,nálunk anyu a fő virágos de rengeteg van,amennyitől már az embernek dzsungelhangulata is tud lenni:) de azt tudom,hogy ő minden egyes benti cserepest megszoktatott hogy heti 1x kapnak vizet,nyáron többször persze de evvel a tempóval nem pusztultak még ki...:)

Nekem tanács kellenne hogy homokos talajra kint milyen fákat (gondolok itt pl.főleg termőkre) javasolnátok..?Ha sikerül kiköltöznünk a város szélére kis kuckóba nagy lesz a kert és szívesen ültetnék,de olyat ami nem túl érzékeny.

köszi:)

Nincs jelen

 

#11 2009-02-14 14:36

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Nóri, nálunk Kókán nagyon homokos a talaj, ennek ellenére sok termő gyümifánk van ( persze ezeket a házzal együtt vettük, nem én ültettem egyiket se ). Van egy hatalmas korai cseresznyefánk, ami májusban már csodafinom cseresznyét ad, van két almafa, egy diófa, egy birskörte, meg három szilvafa. Ezekkel én a világon semmit nem teszek, nem permetezem, metszem vagy ilyesmi, csak a kis almafa alsó ágát támasztottuk meg alulról, mert annyi alma volt rajta, hogy leroskadt szegény a földig...ezeken kívül van egy nagy aranyesőbokor, három orgonafa, meg tavaly ősszel ültettem kis tujákat, majd kiderül tavasszal, megmaradnak-e. Virágként nagyon tudom ajánlani a kannát, én tavaly ajándékba kaptam 5 gumót, amiből őszre lett vagy 60..nagyon jól érzi itt a homokban magát, csak tűző nap kell neki, meg sok víz. Kicsit macerás ősszel levagdosni meg kiásni meg elhelyezni valahova a gumókat, de megéri, mert nagyon hamar hatalmasra nő, és szerintem nagyon szép, mutatós virág, nem igényes.

Az én szobanövényeimmel lett valami gáz, azok, amiket gyökereztettem és úgy ültettem el, nem indultak meg, pedig már viszonylag nagy volt a gyökér rajtuk. Kettőt ki is vettem már a földből, mert elhaltak az új gyökereik, úgyhogy most megint vízben laknak, hátha újranőnek. Szóval most elég szegényes nálam a felhozatal, pedig annyira szeretem ha soksok növény van a lakásban...:(

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#12 2009-02-15 11:08

Ánya
Tag

Re: Kertészkedés

köszönöm a kedves válaszokat, majd próbálkozom a citromfa újraélesztésével!

Mikor kezdjem el a szobanövényeimet tápoldatozni? Március elején, vagy már most?

Mi az a kanna virág? Más neve nincsen?

Előre is köszönöm a válaszokat!! :D

Nincs jelen

 

#13 2009-02-15 11:19

Györgyina
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Társaim! a Szakértő éppen túrázi Árpapával.Szerintem, ha megjönnek lesz nagy meglepi. Biztosan segít, mert imádja a szakmáját. Tudjátok Zotyesz.

Nincs jelen

 

#14 2009-02-15 11:45

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ánya! Íme a kanna leírása.
Rózsanád (Canna indica)
A kanna trópusi, lágyszárú növény, aminek a gyöktörzse a földben van. Nagyon hajlamos arra, hogy a fagy áldozatául essen, ezért jobb, ha ezt a növényt előneveli. Így ezt már kezdheti is februárban/ májusban. Ültesse a gyöktörzseket cserepekbe vagy ládákba tápanyagban gazdag, tőzegtartalmú földbe! Vékony réteg földdel be kell fedni. Állítsa olyan helységbe, ahol legalább 15°C van! Áprilisban jön el az ideje, hogy a növényeket nagyobb edényekbe kell ültetni. Szép napos, fagymentes időben napközben kitehetjük őket a szabadba, magától értetődően a napra.
A canna indica fajták hidegebb környezetben július végétől a fagy beálltáig virágoznak. A melegebb országokban gyakran már júniusban virágoznak anélkül, hogy elő lettek volna ültetve. Ha nem lettek a növények előültetve, akkor májusban el lehet őket kint ültetni úgy, hogy a gyöktörzsek közötti távolság 80 cm legyen. Így késő nyáron és ősszel virágpompában tündökölhetnek. A virágzás után, ősszel, mielőtt a fagy beáll, vegye ki a gyöktörzseket a földből! Hagyja, hogy száraz helyen kiszáradjanak, például néhány régi újságon! Ha a gyöktörzsek jól kiszáradtak, akkor elcsomagolhatja azokat, és 10°C-os hőmérsékleten áttelelnek.
Én tavaly tavasszal ültettem először ( kezdő kertészként ), de előtte nem neveltem elő, csak simán elültettem. És nem cserépbe, hanem a földbe. Április elején ültettem el, május végére már szép nagyok voltak, szeptember végéig folyamatosan virágoztak. Azt vettem észre, hogy azok, amik tűző napon voltak, sokkal szebben fejlődtek, mit a félárnyékban lévők. Én mindig levágtam róluk az elvirágzott hajtásokat, így sokkal több virágot hoztak. És nagyon szapora, mint írtam, az elültetett 5 gumóból most van legalább 60. Ha keresel róla képeket a neten, szerintem ismerős lesz, sok kertben láthattad már, nagyon szeretik. Sőt, azt olvastam, hogy valahol még kanna- napot is rendeznek ennek a növénynek a tiszteletére.
A szobanövényeket szerintem már lehet tápoldatozni, de csak fele mennyiségű tápoldattal, amit aztán fokozatosan lehet növelni. Az én növényeim egész évben kapnak tápot, de télen kevesebbet és kevesebbszer, így folyamatosan hozzák a leveleiket. Az " öreg " növényeimmel nincs is baj, de a kis gyökereztetettek egymás után adják fel..nem tudom,mi lehet, eddig mindig sikerült a gyökereztetés. Úgyhogy most körbekérdezek mindenkit az ismerőseim közt, hogy ugyan nincs- e számomra valami gyökereztethető növénybabájuk :(

Kedves Györgyina, ez jó hír, végre lesz szakértőnk!! Hurrá :D!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#15 2009-02-15 16:40

Ánya
Tag

Re: Kertészkedés

Köszi Ági!

Akkor tápozás indul!!
Kívánom, hogy a kis növénykéid gyökerei ne adják fel, ha födlet érnek, hanem erősödjenek!! :D :D

Már megnéztem a neten, tényleg elég gyakori és szép virág!!! Ismerem is. Sajna nálunk elég árnyékos a kert, de a legnaposabb részére ültetek egyet! :D

Szerkesztette: Ánya (2009-02-15 16:42)

Nincs jelen

 

#16 2009-02-15 18:21

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ánya, ha gondolod, szívesen küldök Neked egy gumót. Mármint kannát :).
Tudod, az a baj, hogy a növénykék már el voltak ültetve, volt kicsi gyökerük, aztán egyszerre megálltak a fejlődésben. De most megint vízben vannak, nem adom fel a harcot értük :).

Jó tápozást!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#17 2009-02-16 12:23

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

A forgalomban levő gyökereztető porok:

Gyökereztetőpor A 0,05 kg 228ft

III. kat., Dísz-, erdészeti és egyéb haszonnövények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dug-vány/50 g por), Dugványozás laza, jó minőségű közegbe


Gyökereztetőpor A 0,5 kg 997ft

Azalea, Begonia, Bougenvillea, Dahlia, Dianthus, Euphorbia p., Ficus, Ilex, Juniperus, Kalanchoe, Sansevieria, Schefflera, Viola stb


Gyökereztetőpor B1 0,05 kg 300ft

Lágyszárú növények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dug-vány/50 g por), Dugványozás laza, jó minőségű közegbe; Ageratum, Anthirrhinum, Araucaria, Arabis, Aster, Buddleia, Bromélia, Calceolaria, Chrysanthemum, Cissus, Clematis, Corylus, Cotoneaster, Ficus, Fragaria, Gazania, Lavandula, Pelargonium, Rhododendron, Ribes stb

Gyökereztetőpor B2 0,05 kg 468ft

Félfás-szárú növények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dugvány/50 g por), Dugványozás laza, jó minőségű közegbe; Clematis, Corylus, Dracaena, Euphorbia p., Fuchsia, Gerbera,j., Hedera c., Lavandula, Matricaria, Monstera, Pyracantha, Yucca

Gyökereztetőpor B3 0,05 kg 662ft

Fás-szárú növények szaporítása, Dugványszedés, Nedves dugványtalp bemártása kb. 1 cm mélyen, A felesleges por lerázása (1000 dugvány/50 g por), Dugványozás laza, jó minőségű közegbe; Abies p., Acer p., Aucuba j., Berberis th., Buxus, Camelia, Chamaecyparis, Citrus, Cotoneaster, Diffenbachia, Erica, Eucalyptus, Euonymus, Euphorbia p., Forsythia, Gerbera, Gingko, Hibiscus, Hydrangea, Hypericum, IIex, Jasminum, Ligustrum, Lonicera, Mahonia, Prunus, Salix, Syranga, Vaccinium, Vitis v. stb

Nincs jelen

 

#18 2009-02-16 12:25

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Citromfa így hirtelen ennyit.

Magyarországon könnyen nevelhető, télen világos, kb. 5 fokos helyiségben kell tartani.

Gondozás
Tavasz végén amikor éjszakánként 5-10 fok alá nem süllyed le a hőmérséklet (fagyok elmúltával) ki lehet ültetni cserép nélkül a szabadföldbe félárnyékba. ássunk egy megfelelő méretű gödröt, majd homok, tőzeg és virágföld (C típusú) keverékébe ültessük a fát.Szaporítás
Ha szeretnénk szaporítani egy gyorsan termőre forduló citromfát, akkor erre a legegyszerűbb módszer a dugványozás. Egy edényben összekeverünk homokot és virágföldet 50-50%-ban. Benedvesítjük a keveréket. A tavaszi, vagy évközi alakító metszésből származó csúcshajtásokat szoktam ledugni 6-12cm-eseket. Lehetőleg esővízzel tartsuk nedvesen a közeget. A dugványokat érdemes lefedni egy félbevágott ásványvizes műanyag palackkal. Nyáron tegyük félárnyékban az edényt, így biztosítani tudjuk a kedvező 20-25 fokot. 4-6 hét múlva kifejlődik a kis gyökérzet. Így hamar magasra növő egyenes törzsű fácskát kapunk. 3-4. évben meg kell hoznia az első virágait, melynek elengedhetetlen feltétele a helyes teleltetés.Betegségek, kártevők és ezek kezelése, megelőzése
Meleg helyen teleltetéskor pajzstetvek jelenhetnek meg a leveleken és a szárakon. Ellenszere Bi58, amivel természetesen csak a szabadban permetezhetjük le.

Nincs jelen

 

#19 2009-02-16 16:16

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Zotyesz, hát le a kalappal :)...

Egy kérdés: én mindig vízben gyökereztetek. Melyik a hatékonyabb, ez a vizes megoldás, vagy a dugványozás ? Mondjuk azzal  még sose próbálkoztam. Van olyan növényem, egy kála, amit ha elültetek, rögtön meg akar halni, csak vízben érzi jól magát, évek óta abban lakik.
Ja, még valami. Mi pontosan az a jó minőségű közeg? Sima, de jobbfajta virágföld, vagy valami más?

Köszike

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#20 2009-02-16 20:21

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Szaporitás modok

Fás dugványozás

A fás dugványozás nagyon egyszerű szaporítási mód, különleges berendezést nem igényel. Fás dugványozással szaporítják a gyümölcstermő növények közül a ribiszkefajtákat, valamint az egyes gyümölcsfa alanyokat (myrobalan, birs), de a szőlővessző gyökereztetése is ebbe a kategóriába tartozik. A díszfák közül a nyár (Populus) és a fűz (Salix) fajok, illetve a legtöbb díszcserje történik szaporítása ily módon. A dugványszedés időszaka lombhullástól az első fagyok beálltáig tart, de a fagytűrő fajokat, fajtákat még januárban is lehet szedni. Üzemi körülmények között a megszedett dugványnak való vesszőket kötegelik, címkével látják el, és a téli munkaszegény időszakban végzik el a méretrevágást, és magát a dugványozás műveletét. Az eredés szempontjából azonban előnyösebb, ha szedés után azonnal elvégezzük a műveletet. A fásdugványok hossza általában 15-30 cm közötti, így egy jól fejlett vesszőből 2-3 dugvány is készíthető. A fás dugványok dugványozására sor kerülhet ősszel (legkésőbb október végéig), vagy tavasszal, amikor a talaj felső rétegeinek hőmérséklete elérte a 10 oC-ot.

Zöld-, vagy hajtásdugványozás

Ennél a szaporítási módnál a növény zöld hajtásait használjuk fel a vegetációs idő alatt. A zölddugványok a növekedésüket épp befejezni készülő hajtásokból készülnek, májusban, vagy júniusban. A dugványokat késsel vágjuk, amelyekből növényfajtól függően 10-30 cm-es darabokat készítünk. Az alsó metszlap közvetlenül egy nódusz alatt legyen (talpalás), fölötte a leveleket távolítsuk el. A zölddugványokban a tartalék tápanyag nem elegendő a begyökeresedéshez, szükség van a levélfelületre, ezért a felső leveleket hagyjuk meg. A nagyobb levelű növényeknél kurtítsuk meg a leveleket, mert a túlzott párologtatás a dugvány kiszáradásához vezet. A nehezebben gyökeresedő növényeknél a gyökérképződés elősegítése érdekében gyökeresedést serkentő hormonokat (1-naftil- ecetsav, 1,3-indolil-vajsav) is használunk, por vagy alkoholos oldat formájában. Figyelmükbe ajánljuk az áruházunkban is kapható Gyökereztető por-családot, amelyek közül az A jelű dísz- és erdészeti növények számára, a B1 jelű zöld-, a B2 jelű félfás-, a B3 jelű pedig fásdugványozáshoz alkalmazható.
Gyökereztető közegként mosott folyami homokot, tőzeget, perlitet, vagy ezek keverékét, de mindenképpen jó vízáteresztő-képességű, levegős közeget használjuk. A gyökérképzősét a talpmeleg segíti. A levéllel is rendelkező dugványok esetében pedig olyan berendezést kell alkalmazunk (pl. fóliasátor), amelyben a gyökérképződés ideje alatt 95-98%-os relatív páratartalmat tudunk tartani, a tűző nap ellen pedig árnyékolni tudunk, és az állandó vízutánpótlást lombpermetezéssel, párásítással tudjuk biztosítani, ami egyben hűti a növényeket.

Félfás dugványozás

A félfás dugványozás csak a hajtásállapotban, vagyis a dugványszedés időpontjában különbözik a zölddugványozástól. Itt a növekedésüket már befejezett leveles hajtásokról szedjük a dugványt, július-augusztusban.

Gyökérdugványozás

Gyökérdugványozással a gyökérsarjakat hozó és a gyökerükön járulékos rügyeket fejlesztő gyümölcsfajok szaporíthatók (málna, szeder, birs, egyes almaalanyok). A dugványozás ideje a fagyok beállta előtt, ősszel van. A dugványok mérete ceruza és ujjnyi vastagság közöttiek. A gyökérdugvány alapjául szolgáló gyökérzetet 5-10 cm-es darabokra vágjunk. A kész dugványokat a tél folyamán fagymentes helyen nyirkos, nedves, tőzeges homokban tároljuk és tavasszal fektetve vagy ferdén 4-5 cm-es mélységbe dugványozzuk.

Levéldugványozás

Levéldugványról egyes szobanövényeket szoktuk szaporítani, így a fokföldi ibolyát (Saintpaulia), a levélbegóniát (Begonia rex), a peperómiát (Peperomia), a díszcsalánt (Coleus) és az anyósnyelvet (Sansavieria). A növekedésben levő anyanövény feljett, de nem öregedő levelét válasszuk le. A fokföldi ibolya esetében levélnyéllel vágjuk le a levelet, és azt tűzzük a laza, homokos gyökereztető közegbe. Az anyósnyelv hosszú levelét daraboljuk fel, és a úgy duggassuk függőlegesen a közegbe, körülbelül 2 centiméter mélységben. A levélbegónia fő levélereit vagdossuk be, és vízszintesen helyezzük el a gyökereztető föld felszínén, és nehezékként helyezzünk rá kavicsot. Így tegyünk a peperómiával is.
A kaktuszféléket a sarjak leválasztásával, és azok elduggatásával szaporíthatjuk.

Vízben gyökereztetés

Számos növényt gyökereztethetünk vízben, például a muskátlit, a leándert, az angyaltrombitát (Datura) is, és a szobai levéldísznövények többségét is (filodendron, fikusz, Scindapsus). A lemetszett szárvégek csak 2-3 centiméter mélyen merüljenek el a vízben, nem kell, hogy az egész szár a vízben álljon. Fontos azonban, hogy az elpárologtatott vizet rendszeresen frissel pótoljuk.

Tősarj.

A tősarj a gyökérnyak rügyeiből tör elő, amely idővel gyökereket fejleszt, illetve azon is rügyek jelennek meg. Az anyanövény tövét kibontva a gyökerekkel rendelkező tősarjak eltávolíthatók, és eltelepíthetők, belőlük teljes értékű növény fejlődik. Többek között ily módon is szaporítható a málna, és talán ez a legegyszerűbb módja.

Gyökérsarj.

A málna gyökérsarjakat is fejleszt, de a tősarjak erősebbek, továbbnevelésre alkalmasabbak. Erősen sarjadó gyökérzettel rendelkezik a Prunus nemzetség, közöttük a cseresznye és a meggy. Sarjaik alanynevelésre alkalmasak, amelyekre megerősödés után a nemest szemezhetjük majd. Annak érdekében, hogy a gyökérsarjak erős gyökérzetet fejlesszenek, tavasszal bontsuk ki a sarjak tövét, töltsük fel a gödröt tápdús kerti földdel, vagy komposzttal. A szaporításra fel nem használt tő- és gyökérsarjakat a termő növény életerejének megőrzése érdekében rendszeresen el kell távolítani.
Több díszcserje is képez gyökérsarjat, például az orgona (Syringa) és a trombitafolyondár (Campsis) is. Ezeket elültetve új növényt nevelhetünk.

Indanövény.

Egyes növények, mint például a szamóca is hosszú indákat nevel, amelynek szárcsomóin új növénykék fejlődnek. Ezek a talajhoz érve legyökeresednek, és a következő évben már termést is hoznak. A termő, 2-3 éves szamócanövényekről célszerű eltávolítani az indákat, mert ezek – a sarjakhoz hasonlóan – gyengítik a növény terméshozamát. Az idősebb, 4-5 éves, felszámolásra ítélt állományban azonban meghagyhatjuk az indákat, amelyekről az indanövényeket, kis indaréssel leválasztjuk, és laza, tápdús talajba sekélyen elduggatva meggyökereztetjük.
Indanövényről szaporítható szobanövény a csokrosinda (Clorophytum comosum), amelynek hosszú indáin szintén újabb levélcsokrok nőnek, amelyek vízben, vagy laza közegbe ültetve szintén gyökeret eresztenek.

Sztóló.

Föld alatt növő sarj a tarack, másnéven sztóló, amellyel a borsosmentát (Mentha piperita) szaporíthatjuk. A menta sztólóit októberben, 10-12 centiméter mélyen ültessük el, egymástól 10-15 centiméterre.

Hagyma.

A hagyma tápanyagot raktározó, húsos allevelekből álló, többnyire száraz buroklevéllel fedett, rövid szártagú föld alatti hajtásmódosulás. A hagymatönkön lévő csúcsrügyből fejlődik a föld feletti hajtás, lefelé pedig hatáseredetű gyökerek nőnek. A hagymás virágok többségének (tulipán, nárcisz) hagymáját buroklevél fedi, míg a liliomé csupasz. A hagymalevelek hónaljában, a gyökerek eredési pontja fölött fejlődnek a sarjhagymák. Ezek idővel megerősödnek, és belőlük új növény fejlődik. A hagymás virágokat szoktuk leginkább sarjhagymákról szaporítani. Elvirágzás, és a szár és a lomb leszáradása után (tavaszi hagymás virágok esetébe júniusban) felszedjük a virághagymát, és leválasztjuk róla a sarjhagymákat. Ezeket méret szint osztályozva tároljuk őszig, ültetésig, és ugyanígy méret szerint ültetjük el, lehetőleg csoportosan.
A hagymafélék közül a téli sarjadékhagymát (Allium fistulosum var. bulbiferum) szaporítjuk ily módon, valamint a liliomokat.
A liliomok közül a tigrisliliom (Lilium tigrinum) hajlamos kis, mindössze 0,5 cm átmérőjű levélhónalji sarjhagymák, úgynevezett bulbillik képzésére. A leválasztott, érett bulbilliket aztán tápdús földbe elvethetjük.

Hagymagumó.

A hagymagumó külső megjelenésében a hagymához hasonlít, de nincsenek húsos hagymalevelei. A megvastagodott raktározó tengelyrészt a hagymához hasonlóan hártyás buroklevelek borítják. Ilyen szaporítóképlettel rendelkezik a kardvirág (Gladiolus), az őszi kikerics (Colchicum), a frézia (Freesia) és a sáfrány (Crocus), amelyeket a sarjhagymához hasonlóan fiók-hagymagumóról szaporíthatunk.

Gumó.

A gumó megvastagodott, húsos, rövid szártagú, tápanyag-raktározó, földbeni módosult hajtás, amelyen az allevelek hónaljában rügyek vannak. A gumó lehet szárgumó (ciklámen), illetve ággumó (dália, begónia, sáslilom, burgonya, csicsóka). Ezeket leválasztva, és szétültetve lehet a növényt szaporítani. A dália és a begónia esetében ügyelni kell arra, hogy a gumóhoz gyökérnyak fölötti, rüggyel rendelkező szárrészt is vágjunk.

Fióknövény.

Egyes növényfajok fióknövényeket nevelnek, amelyek maguktól is leválnak az anyanövényről, és gyökeret eresztve önálló életet kezdenek körülötte. A fióknövények szétültetésével szaporítható például a kövirózsa (Sempervivum) és néhány kaktuszfaj.
A növényvilágban ritkán, de előfordul az elevenszülés.A malgasi sarjika (Kalanchoë daigremontiana) például leveleinek szélein apró növénykéket növeszt, amelyek lepotyognak, és a talajra érve meggyökeresednek.

Nincs jelen

 

#21 2009-02-17 10:08

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Jajjj...mennyi  minden...köszönöm szépen :)

pusz
Ági

Nincs jelen

 

#22 2009-02-17 17:38

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági,
tecccccccccccik a topik, amit nyitottál... Gratula.
Szép napokat Mindenkinek!!

Nincs jelen

 

#23 2009-02-17 20:45

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Köszönöm szépen, remélem, sok mindenkinek hasznos lesz majd.
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#24 2009-02-18 04:31

Vicaa
Tag

Re: Kertészkedés

Húú ez nagyon klaszz topik, akkor majd összeszedem a kérdésözönömet, mert az lesz bőven. :)

Nincs jelen

 

#25 2009-02-18 09:27

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Vicaa, várom szeretettel, amiben tudok, szívesen segítek!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#26 2009-02-18 11:55

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Help  me :)!!!

Kaptam egy hónapja a névnapomra egy hatalmas, kifejlett Calathea-t, ami azóta már a második levelét hozza, úgy tűnik jó lesz itt neki. Kérdésem a következő lenne: miért néz ki folyton kókadtnak, mikor egyébként merőlegesen kéne tartania a leveleit? Éjszakára mindig gyönyörűen becsukódik, nappal viszont lekonyul, pedig erős, egészséges növény. Mikor meglocsolom, szépen " kiegyenesedik ", de hát nem locsolhatom mindennap...viszont naponta többször permetezve van, és nedves kavicsra van állítva a cserepe, mert nagyon páraigényes. Szerintetek szabad a levelét higított tápoldattal permetezni? Úgy tudom, így is lehet tápozni a növényeket, de én még nem próbáltam.

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#27 2009-02-18 12:21

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Calathea

Brazília mélyén az őserdők árnyékos dzsungelében őshonosak a calatheák. Annyira szép hogy el sem hisszük hogy igazi növényről van szó.

A calatheának számos szebbnél szebb változata létezik. Levelei színesen, csíkosak, szinte olyan mintha kézzel festették volna meg. A Dél –Amerikai őserdők mélyén talajfelszín közelében a meleg párás ám félárnyékos klímán érzi igazán jól magát.

A legkisebbtől a legnagyobbik találhatunk ebből a növényből már itthon is. Nagyon hálás szobanövénnyé válik, ha elég időt és odafigyelést fordítunk a gondozására.

A növényt legyen az a calathea bármely fajtája soha ne tegyük ki tűző közvetlen napsütésnek. Árnyékos vagy szűrt fényt kapjon. A téli időszakokban a cserepét állítsuk kavicsos tálcára, vagy szórjuk tele a földjét jó vastagon agyag granulátummal, így biztosítva a magas páratartalmat.

Egész évben egyenletes melegre van szüksége, így télen óvjuk a hideg huzatos helyiségektől, az ideális hőmérséklet 18-20 fok. Ennél hidegebb helyen a növény megfázik.

Földje legyen egyenletes nedves, ne hagyjuk kiszáradni, de a pangó vizet kerüljük, mert ha állandóan áll alatta víz a gyökerek megfulladnak. Öntözésre a legjobb a lágy víz, mert a túl kemény, vagy meszes víz tönkre teheti kedvencünket.

Aki egyszer hozzájut egy ilyen különleges növényhez, biztos, hogy a rabja lesz szépségének, érdemes több fajtát is egymás mellé helyezni.

A növény főbb igényei:

Fényigény: Télen tegyük világos helyre a cserepét, de nyáron csak szórt fényt kapjon. Védjük az erős napsütéstől.

Öntözés: Földje legyen állandóan nedves, de ne álljon alatta pangó víz, mert a gyökerek kirohadnak.

Átültetés: Évente egyszer érdemes laza tőzeges virágföldbe átültetni.

Tápoldatozás: Tavasztól őszig hetente egyszer adhatunk neki kevés tápoldatot.

Páratartalom: Az egyik legfontosabb gondozási igénye a magas pára. Tegyünk a cserepe alá kavicsos tálcát, vagy permezettük levelét naponta.

Nincs jelen

 

#28 2009-02-19 10:31

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Zotyesz, köszönöm a kimerítő leírást. Ezeket tudom, és így is tartom a növényt, mindent megkap, csak azt nem tudom, hogy adhatok-e neki levéltápot. A neten sem találtam erről semmit sem.De szerintem az lehet a gond, hogy mivel mi kandallóval fűtünk, ezért nem állandó a lakásban a hőmérséklet. A kinti állapottól függően hűl le a lakás reggelre, általában úgy 5 fokot, talán ez zavarja, ezért olyan kis kókadtka.

Viszont az egyik diffenbachiám tegnap reggelre gyönyörű virágot hozott :D!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#29 2009-02-19 10:37

zotyesz
Tag

Re: Kertészkedés

Kis hő ingadozást elvisel,szerintem a páratartalommal lehet gond,táp-oldatozni lehet de inkább az öntöző vizébe rakd.

Szerkesztette: zotyesz (2009-02-19 10:38)

Nincs jelen

 

#30 2009-02-20 13:43

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Emberek, jelentem, visszavonhatatlanul közeledik a tavasz, bármennyire nem érezzük még...a kertemben elkezdtek szépen kibújni a krókuszok :D !!!

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#31 2009-02-20 14:21

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

éjjjjjjjjjjjjjjjjenéjjjjjjjjjjjjjjen!!!

Nincs jelen

 

#32 2009-02-22 08:24

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szeretném kérni, hogy akinek van tapasztalata a rózsákkal kapcsolatban, az ossza meg velem :)! A neten alaposan utánaolvastam, kiírtam mindent róluk, de azért a tapasztalatok mindig jól jönnek. Tudom, hogy jobb lett volna ősszel kiültetni, de akkor sajna nem volt lehetőségem. Nálunk elég homokos a talaj, ennek ellenére sok szép növény, virág él meg. Anyukámnál is homokos talaj van, és mégis gyönyörű rózsái vannak. Bele merjek vágni?

Köszi

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#33 2009-02-22 08:34

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Még egy kérdés: ismeri valaki közületek ezt a növényt? Millió helyen kerestem, de nem tudom, mi ez, egyáltalán szobanövény-e, vagy a kertbe való ?

<kép>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#34 2009-02-22 10:46

aiolosz
Tag

Re: Kertészkedés

Ági írta:

".....Még egy kérdés: ismeri valaki közületek ezt a növényt? Millió helyen kerestem, de nem tudom, mi ez, egyáltalán szobanövény-e, vagy a kertbe való ?..."

Valamilyen "codiaeum" csaladba tartozo lehet....
Az egyik tipp
A masik tipp

Nincs jelen

 

#35 2009-02-22 11:50

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Drága Aiolosz, nagyon szépen köszönöm!! Megtaláltam, megnéztem, már mindent tudok róla!! Ezer hála és köszönet :D

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#36 2009-02-27 13:07

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Drága Mindenki, hát senki nem nevel a kertjében rózsákat? Tapasztalt rózsások segítségét várom, mert ami a neten van, az mégsem ugyanaz. ( ld. 34. hsz. ).:D

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#37 2009-02-27 14:09

aiolosz
Tag

Re: Kertészkedés

Ági írta:

Drága Mindenki, hát senki nem nevel a kertjében rózsákat? Tapasztalt rózsások segítségét várom, mert ami a neten van, az mégsem ugyanaz. ( ld. 34. hsz. ).:DPusz
Ági

Kedves Ági, nekunk telen bazsalikom, rozmaring, diszpetrezselyem es kakukkfű_ablak_ultetvenyunk van, nyaron pedig sargarepa, gyoker, paradicsom es paprika_kerti_ultetveny, de rozsaban nem "utazunk" mert nem lehet megenni :D

Nincs jelen

 

#38 2009-02-27 20:32

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági, ez egy kroton alfaj (vagy mi...). Ezt írják róla:
Kroton (Codiaeum)
Szár / Törzs
Fás szárú növény. Szára elágazó, hengeres. Felszíne repedezett, színe szürkés-barna.
Korona
Koronája gömb alakú. Ágai ferdén felállóak.
Levél, lombozat
Levelei egyszerűek, állásuk szórt, a levélkék szárnyasan karéjosak, hosszúkásak vagy kerekdedek. A levelek válla keskenyedő, csúcsa hegyes vagy tompa. Szélük ép, színük zöld vagy piros, foltos. A levélnyél rövid. A levelek erezete élre futó szárnyas, színe sárga. Örökzöld.
Virág
Virága fehér. Virágai kicsik, jelentéktelenek, ezért ajánlatos lecsípni őket a növényről, még mielőtt kinyílnának. Egyébként csak az idősebb példányokon jelennek meg, de léteznek kivételek is.
Termés
Termése toktermés.
Élettani hatások
A növény tejnedve mérgező.
Gondozás
A laza, tőzeges talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a pangó vizet. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény magról vagy dugvánnyal szaporítható.


És szerintem a rózsák - hacsak nem valamilyen túlnemesített fajta - akkor olyan nagyon különleges dolgot nem igényelnek.
Nekünk voltak próbálkozásaink, ahol fényt kap rendesen, ott szépen virágzik és hajt.
Nagyon fontos a beállt növény metszése, a tőtől mi mindig vagy 3 szemet (duzzanatot) hagyunk meg és felette ferdén metszük el. Ez azért fontos, mert ha meghagyja az ember a hosszú szárat, állati energiát dolgoz fel a szegény növény a hosszú szárára és nem lesznek szépek a virágai, csak olyan kis satnyák. Amióta kicsi gyerekek vannak, azóta inkább úgy próbálok meg védekezni a levéltetvek ellen, hogy ültettem a rózsák közé orvosi zsályát és levendulát... De még így is egyszer legalább permetezni kell. Jó rózsázást!!! És szép napokat!

Nincs jelen

 

#39 2009-02-27 20:33

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

jajj, bocs, én meg jól átugrottam, hogy mit írt Aiolosz... bocs a spanyolviaszért..... D)

Nincs jelen

 

#40 2009-02-28 09:16

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Aiolosz, ez a hsz. nagyon aranyos volt, jót mosolyogtam rajta :)..bár úgy tudom, van olyan " elvetemült ", aki megeszi a rózsát is :D.
Ede, semmi baj, nagyon jólesik, hogy ennyire utánajártál. Így legalább meglesz a leírás, nem kell külön keresgélnem :). A rózsákat is köszönöm, úgy döntöttem, belevágok. levendulám van is a kertben, majd melléültetem. Én személy szerint már alig várom, hogy mehessek kertészkedni...olyan jó érzés, mikor látom, életet teremtettem magam köré...

Szép napot
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#41 2009-02-28 09:38

aiolosz
Tag

Re: Kertészkedés

Ági írta:

"...Kedves Aiolosz, ez a hsz. nagyon aranyos volt, jót mosolyogtam rajta :)..bár úgy tudom, van olyan " elvetemült ", aki megeszi a rózsát is :D.Ági

off
Kedves Ági, en nem eszem rozsat, de szivesen hasznalom csinos holgyek eseteben a "Bülbül szavú rózsa" kifejezest...ugye nem vagyok azert elvetemult  ;) Rozsak ugyeben erdemes egy pillantast vetni ide:
Allah Rózsái...Bülbül szavú rózsák
uff

Nincs jelen

 

#42 2009-02-28 15:30

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Drága Aiolosz, ezek szerint még vannak gáláns úriemberek, akik tudják, hogyan kell bókolni egy nőnek...ez nagyon megnyugtató:). Köszönöm!! És a szép írásokat is, nagyon érdekesek.

Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#43 2009-02-28 18:24

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ági, nagyon szívesen és tényleg nem akartam okoskodni, csak sajna rohanvást szoktam olvasni és ennek ez (is) a jelensége...
Teljesen egyetértek Veled, hogy milyen jó is az, ha valami szép felüti a fejét egy-egy helyen... főleg, ha az szép és egészséges növény. Ha netán még virágzik is, akkor....
Én most éppen azzal küzdök,hogy ilyen miniüvegházban magvakból nevelgessünk Anyukámmal palántákat.... Nos, nem egyszerű. Viszont, ha kint vetem el a földben a magvakat, ott kieszik a hangyák... Majd megoldjuk.
Sziasztok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nincs jelen

 

#44 2009-03-01 14:57

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ede, tavaly én is neveltem palántákat ( virágokat és zöldségeket egyaránt ), de nem üvegházban, hanem műanyag poharakban, amiket beletettem egy ládába, és kint tartottam a kertben. Sok napfényt kaptak, sok vizet, és szépen meg is nőttek. Így lett a teraszon muskátli, a kertben répa, paradicsom, paprika. Érdemes lenne kipróbálnod, hátha Neked is sikerül így nevelni őket. Csak még kicsit várni kell vele, míg elmúlnak az éjszakai fagyok, és olyan 10-15 fok lesz nappal. Én tavaly március közepén csináltam, és kevés kivételével megmaradtak a kicsinyek.
Sok sikert!
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#45 2009-03-01 20:10

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ági, köszi szépen a tippet, talán akkor most korán kezdtem neki....
Szép napokat!!!

Nincs jelen

 

#46 2009-03-06 13:53

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Mindenki! Azt szeretném kérdezni, nincs-e valakinek közületek csodatölcsér magja, illetve ha van, nem küldene-e nekem belőle. Cserébe tudok adni ricinusmagokat vagy kannagumókat.

Pusz
Ági

Amúgy szerintem nyugodtan lehetne mindenféle kerti és egyéb magokat csereberélni, biztos van nektek is olyan magotok vagy egyebetek, ami esetleg felesleges, vagy mást szeretnétek ültetni helyette.

Megint pusz
Ági

Nincs jelen

 

#47 2009-03-08 14:56

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, ha dunsztban csíráztatok magokat, azokat meddig kell letakarva hagyni? Amíg az első levélkék megjelennek?

Köszi
Ági

Nincs jelen

 

#48 2009-03-20 21:07

Ede
Tag

Re: Kertészkedés

Szia, Ági
Internetes tudományom ezt találta:
"Az erre szánt magokat ha lehet, bioboltban vegyük, mert akkor garantáltan vegyszermentesek lesznek. A magok csomagolásán általában rajta is van, hogy kell csíráztatni. A legtöbb esetben a módszer a következő:Egy nagyobb dunsztosüvegbe tesszük a magokat, és vizet engedünk rá. Egy régi konyharuhából - aminek ritkább a szövése -, vágunk egy akkora kockát, amekkorát rá tudunk gumizni a szájára. Ezt tegyük is meg. Aztán fejjel lefelé tartva csurgassuk le róla a vizet, és mikor mind eltávozott, egy olyan edénybe tegyük az üveget, amelyikben szájával lefelé, félig megdöntve megáll. Naponta kétszer - reggel és este - öblítsük ugyanígy át.
"
Vagy még meg lehet nézni itt is: http://prerikert.hu/utmutato/csiraztatas.html
Remélem, tudod használni.
SZép napokat
E

Nincs jelen

 

#49 2009-03-21 09:51

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Kedves Ede, átnéztem az oldalt és nagyon jónak találom. Majd beszámolok a végeredményről!
Pusz
Ági

Nincs jelen

 

#50 2009-03-29 16:25

Ági
Tag

Re: Kertészkedés

Hát senki nem kertészkedik rajtam kívül :(? Nekem már szépen beindult a kertem, bújik ki a sok tulipán, nárcisz, csillagvirág, pattannak a rózsákon a rügyek, a leanderek is bimbósodnak, hamarosan ültetem a cannákat, kivirágzik az aranyvessző, és terem a korai cseresznye...itt a tavasz, végre...lehet egész nap a kertben tenni- venni :).

Pusz
Ági

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB