#1 2009-10-25 18:55

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

SCD és Paleo

Mivel már több topikban beszélettünk elszórtan az SCD diétáról (IBS-topik, glutén-laktóz, kell-e diéta, stb.), ezért - persze csak ha nem baj -, gondoltam, nyitok neki egy új topikot.
A magyar szakemberek által szinte egyáltalán nem ismert SCD diétát - melynek rokon diétái a szinte teljesen azonos GAPS és a hasonló "evolúciós diéta" - az USA-ban sokan alkalmazzák nagy sikerrel - Valentine Haas gyermekorvos nyomán Elaine Gotschall biológus fejlesztette ki. A nekem meglevõ könyv már a tizenegyedik kiadás, ez is sokat elárul a módszer hatékonyságáról. Specific Carbohydrate Diet, azaz lényege a szénhidrátok részleges megvonása - azokat kell kiiktatni, amelyek e szerint az elmélet szerint táplálják a Crohn, Colitis, IBS és egyéb bélbetegségek tüneteit okozó baktériumokat a bélflórában.
Az SCD diétán levõ betegek nem esznek kenyeret, semmilyen gabonafélébõl készült dolgot (reformabonákat sem!), rizst, krumplit, és semmilyen kristálycukrot és reformédesítõket tartlamazó dolgot (malátasziruo, juharszirup, stb.)  A gyümölcsökben és a (lehetõleg termelõi, nem bolti!) mézben található szénhidrátok fogyaszthatók, édesítõszernek a szacharin ajánlott, aszpartám nem! Tilos mindenféle tartósítószer, adalékanyag - nagyrészt otthon sütött, fõzött ételeket eszünk, felvágottat, konzervet pl. nem. A leggyakrabban fogyasztott ételek az otthon sütött natúr húsok, a tojás, egyéni tolerancia szerinti gyümölcsök, zöldségek, laktózmentes (de lehetõleg nem laktáz enzimmel kezelt) tejtermékek és a magvakból pl. dió, mandula készült kenyérpótlók. A diéta teljesen kompatibilis a lisztérzékenységgel és a tejcukorérzékenységgel is.
Megvannak a maga nehézségei, és csodát nem tesz, de javulás elérhetõ a segítségével, azonban utána még sok kísérletezést igényel az egyéni tolerancia alapján. (Én pl. mivel a laktózmentes tejtermékek elhagyására javulással reagált a szervezetem, erõsen gyanítom, hogy valami rejtélyes oknál fogva az alleria teszten észre nem vett tejfehérje- vagy komplett tej-allergiában szenvedek, ahogy a diéta segítségével a lisztérzékenységemet is kiderítettem.)
Legutóbb ezt a kenyérpótló-receptgyûjteményt találtam, igény, érdeklõdés esetén szívesen fordítok belõle, amit a blogomra (nevem alatt "Honlap") is felteszek.
http://www.scdiet.org/2recipes/bread01.html
Gyõzzük le a betegséget (legalábbis annak életminõségrontó tüneteit) együtt, diétával - szerintem másban nemigen  bízhatunk. (De persze a könyvben is többször le van írva, hogy az orvos által írt gyógyszereket nem szabad önállóan abbahagyni abban az esetben sem, ha a diéta javít.)

Nincs jelen

 

#2 2009-10-25 19:09

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Remelem , hogy hasznos lesz a topik, bar szerintem sokan nem vagnak bele a dietaba, mert szigoru es nehez, de aki tenyleg olyan helyzetben van, hogy nem segitenek neki a gyogyszerek es huzamossabb ideje aktiv, annak erdemes kiprobalni !

Nincs jelen

 

#3 2009-10-25 21:19

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Persze, én is jobban örültem volna, ha felírnak valamit, ami megbízhatóan eliminálja a tüneteket. De igazából nagyon kevés embertõl hallottam/olvastam, hogy gyógyszerekkel teljesen jól van. Ha valaki eldöntötte, hogy egy kicsit sem nyugszik bele, hogy béltünetek nehezítik az életét, érdemes áldozatokat hozni, kipróbálni. Egyszer élünk, egyszer vagyunk fiatalok - nem mindegy, hogy az hogy telik, és a finom falatoknál szerintem vannak jobb dolgok az életben, amiket a tünetek javulása elérhetõvé tesz.
Amúgy hidd el, nem olyan durva. Vendégségben kellemetlen, bent a városban bosszantó, hogy nem kaphatsz be valamit egy büfében, az, hogy állandóan fõznöd, sütnöd kell, ha enni akarsz, és nem kenhetsz egy kenyeret, néha idegesítõ - de ezek egy része simán a betegséggel is együtt jár. Én biztosan tovább próbálkozom vele, és igyekszem másokkal is megismertetni ezt a módszert.

Nincs jelen

 

#4 2009-10-26 09:29

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

En egyetertek azzal, hogy a dieta hasznos, de en nagyon nyalank-falank szemely vagyok, s sajnos meg a "normal" IBD dietat sem tudom tartani. Elerzekenyulok egy - egy sutemenyszeleten, csokoladen, az edesseg a mindenem.
Az a baj, az ember tudja, hogy nem jo, nem egeszseges, de megis vmi ott belul elindul es akkor falok.
Az emberekben nagyon hianyzik az onfegyelem, s a mai vilag taplalkozas nagyon egeszsegtelen.
Minden ami finom es csabito , nem jo a szervezetnek.
Ki-ki maga donti el, milyen allapotban van es mennyire fontos belevagnia egy dietaba.
Amugy a gyogyszereket en is abbahagytam ( magamtol ).

Nincs jelen

 

#5 2009-10-26 11:58

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sa-ni! Mit jelent az, hogy "  laktózmentes (de lehetõleg nem laktáz enzimmel kezelt) tejtermék" ?

Nincs jelen

 

#6 2009-10-26 12:38

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Lucy: szerintem az ember (ha bélbeteg) 2 esetben érzékenyül el egy sütiszelettõl - 1. ha annyira nem beteg, és úgy érzi, a sütemény élvezete mint lelki öröm megéri neki azt az enyhe testi rosszullétet, amit másnap okoz, (ebben az esetben a süteményt szerintem is egye meg)  2. ha annyira szarul van, és el van keseredve, hogy úgy van vele, nekem úgyis mindegy, akkor legalább ennyi legyen. (vagy esetleg ha egyik sem, de felelõtlen :( )
Az SCD diéta nem fogyókúra - ugya ha fogyókúrázol és nem állsz ellen a sütinek, akkor csak azt érzed, hogy mmmm de finom, nincs közvetlen káros hatása - de ha bélbetegként benyomsz egy jó krémes tortát, valószínûleg másnap nézelõdhetsz. De még ha nem is azonnal jelentkezik a hatás, a cukor eteti a gázosodást, hasmenést, stb. okozó baktériumokat a bélflórában.   
Én is baromira édesszájú voltam, odavoltam a csokiért, kekszért, tortákért, de eldöntöttem, hogy nem fogok egész nap wc-re járni, nem fogok így élni, és ezért mindent megteszek. Azaz - és ez baj - mindent lehet, hogy én sem, mert a csak tojás-hús diétát amikor még az alma, banán és méz szénhidrátja se fér bele, én se bírom ki (nagy csapás, hogy nem szeretem a húst, nem bírok belõle sokat megenni akkor se, ha nem kapok mást, sose voltam "húsos"), meg a kávéról is képtelen vagyok lemondani :( Na látod én se vagyok aszkéta pedig jobb lenne....

Frozina: az, amikor a bacik megeszik a laktózt ill. az érlellés eredményeképpen lesz a termék laktózmentes, pl. kemény sajt, kék sajt, bifidusos joghurt.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-10-26 12:39)

Nincs jelen

 

#7 2009-10-26 18:23

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sa-ni: itt van egy tejmentes "kenyer" :

Almás-mandulás kenyér
6, 25 dl mandulaliszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk almaecet
2 dl almalé
3 tojás
1 tk méz

A hozzávalókat összekeverjük. Olívaolajjal kikent tepsiben 170 fokon 45 percig sütjük.

Nincs jelen

 

#8 2009-10-27 10:29

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Köszi! Ki fogom próálni, de szerintem megvárom Németországból a rendes mandulalisztet. Utánanéztem, a mandulaliszt nem egyenlõ az õrölt mandulával - hanem liszt finomságúra õrlik, ráadésul kivonják belõle az olajtartalom egy részét. Azok közül, amiket találtam, itt a legolcsóbb: http://www.buffbody.de/shop/index.php/c … luten.html
Érdemes a fehér mandulalisztet választani. Itt van kókuszliszt, szezámliszt és rendes dióliszt is (nem darált dió) Szinte elképzehetetlenül azdagíthatná a jelenlegi tojás-hús étrendemet. Úgy vettem észre, az õrlemény finomsága nagyon fontos abban, hogy mennyire tolerálja a szervezet. Az SCD könyv írja, hoyg aki akar, rágcsálhat egész diót, mogyorót nasinak, de szerintem jobb ezzel óvatosan... Még eg ymogyoróvaj-készítõn gondolkozok, mert Magyarországon nem lehet cukormentes mogyoróvajat venni, és ezzel mandulakrém, stb. is készíthetõ:
http://www.prezzybox.com/products/index.aspx?pid=5505
Persze magyarországon ez sincs :S Bemegyek egy bioboltba, ott is minden be van cukrozva, eszem megáll!!! Pl. a bio banánchips, vagy bármi más. Akkor mi benne az egészséges?! A lisztérzékenyek boltjában meg csak kukorica-termékek vannak, amit egyrészt nem bírok, másrészt az SCD tilt.

Amíg nincs mandulaliszt, valamennyit darálok, és sült almára teszem mézzel - nagyon finom. A méz teljes mértékben kielégíti az édesség iénti vágyat. Ha még ez sincs, tényleg mocskos egy diéta, de ezzel simán tartható.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-10-27 10:31)

Nincs jelen

 

#9 2009-10-29 12:37

nori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Nem lesz egy idõ után gondja aki tartja ezt a diétát a vér elsavasodásával?

Nincs jelen

 

#10 2009-10-29 14:41

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Erre vonatkozóan még nem találtam információt. Mivel legutóbbi kalandom óta kórháznak felé se néztem, saját vérképemrõl nem tudok nyilatkozni. (de más is mondta, hogy nézetnem kéne)

Mivel jár a vér elsavasodása? Mondjuk az egész napra eloszló sok wc-zésnél biztos nem rosszabb, akármi is...

Az SCD könyvben az áll, hogy a diéta teljesen veszélytelen - ez igaz lehet, ha belegondolunk, hogy az 50-es években Dr. Haas gyerekeken alkalmazta elõször sikerrel. Az evolúciós diéta (orvos szerzõk által írt) szakkönyve pedig azt írja, hogy gabonára stb. nincs szüksége a szervezetnek, az õsember sem ette, és azt mondják a szerzõk, hogy a gabonák (és a krumpli) elterjedése eredményezte a bélproblémákat.

Nincs jelen

 

#11 2009-10-29 14:43

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Lucy, ha a szódabikarbóna kimarad a kenyérbõl, szerinted akkor is sikerülni fog? A szódabikarbóna puffaszt (mármint nem csak a kenyeret, hanem azt is aki megeszi :S )

Nincs jelen

 

#12 2009-10-29 17:34

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Igen, csak akkor kicsit laposabb lesz, ugye ez amugy sem olyan felfujt kenyer forma, igy is lapos es tomor.

Nincs jelen

 

#13 2009-10-30 14:51

nori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

A vér elsavasodása nem kis galiba a testnek,nem vagyok szakember de erre sokan felhívták már a figyelmemet.Nem akarok itt okoskodni,esetleg hülyeséget írni, jobb olyan helyen utána olvasni annak akit érdekel ahol pontosak az infók.. az biztos,hogy nem jó a tápanyag feslzívódása savas közeg esetén.
Nem ismerem a diétát de szerintem óvatosan kell hozzáállni,fõleg egy kiszipolyozott,gyógyszerekkel terhelt szervezettel.

Nincs jelen

 

#14 2009-10-31 12:55

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Hát nem tudom, a könyvben és az amerikai SCD fórumokon jelen van sok olyan, aki gyermekkora óta, és/vagy évtizedek óta ezen a diétán van, errõl a problémáról még nem olvastam, de próbálok még utánanézni.
De hogyan lehet ezt kimutatni?

Nincs jelen

 

#15 2009-10-31 15:30

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Úúúú tudjátok mit csináltam ma? Rántott húst!! :D:D:D Örül a fejem, mert fél éve a fûszerezetlen párolt natúrhúst erõltetem le a torkomon :S (SCD minden fûszert enged, csak én nem bírom) Tojással és õrölt mandulával paníroztam, olivaolajban sütöttem, aztán konyhai papírral jól  leitattam!! Teljesen oké, nagyon finom!!!

Nincs jelen

 

#16 2009-10-31 19:55

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Hu ez jol hangzik. Osszecsordult a nyal a szamban ! En is kiprobalom.
Az elsavasodasrol meg en sem olvastam, foleg nem SCD korben, de altalaban tudom, hogy ez a korunk egyik problemaja, hogy az ember elsavasodik ( szoval inkabb az aki nem dietazik ), azt hiszem van ra kulon dieta, meg lehet teakat kapni kulonbfele vitamin webaruhazakban.
Szoval mostaban nagyon divatos, hogy lugositsunk !

Nincs jelen

 

#17 2009-10-31 20:15

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sa-ni: halat szereted ? lehet csinalni hallevest, parol halat a valtozatossagnak !
Avokadokrem nagyon finom es az avokadoban minden benne van ( olyan mint az anyatej tapertek szempontjabol ).
Soska, megparolva koretnek !
Maj parolva, gombocnak....
Lehet varialni fantiziadtol fuggoen.
Mindjart "lopok" en is toled 1-2 tippet, megnezem a blogod.

Nincs jelen

 

#18 2009-10-31 20:33

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Májat azt szoktam enni, olivaolajban kisütve, már azt is kezdem unni, pedig finom.
Sóska... hát nem tudom... úgy óvodáskoromból rémlik, hogy nem ízlett, azóta sose kóstoltam :D:D:D Itt volna az ideje?
Ööööö mi fán terem az az avokádó?????? (bocs, tudatlan vagyok)

Nincs jelen

 

#19 2009-11-01 10:55

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Igen, fan terem az avokado. Nagy magja van, zold kemeny heja, maga a belsejebol lehet kremlevest csinalni, meg avokadosalatat paradicsommal, avokadokremet....jo zsiros,laktato.
Szerintem otthon is lehet kapni.

Sóskamuffin

2-3 marék sóskát megmosunk, a szárát leszedjük, olivaolajban megpároljuk, közben csipet sót és ízlés szerint mézet adunk hozzá.  Reszelt szerecsendióval megszorjuk.
Kevés vizet v. mandulatejet is tehetünk hozzá, hogy jó krémes legyen. (Kb. 5-6 perc) Hozzákeverünk 2-3 ek. finomra darált mandulát. Ha kicsit kihûlt, 2 tojás sárgáját is elkeverünk benne, majd a 2 habbá vert tojásfehérjét. Elõmelegítjük a sütõt 175-180 fokra, muffinformákba töltjük a tésztát (csak a 3/4-éig!). Egy kis tepsibe vizet teszünk a sütõ aljába, majd a muffinformákat berakjuk és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Frissen a legjobb, utána összeesik, de akkor is jó marad az íze!

Nincs jelen

 

#20 2009-11-02 12:56

nori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

A savasodást nem azért említettem mert most divat lúgosítani,de ha pl.túl savas a szervezeted,sûrûbb a nyálad,marja a fogakat,ez nálam is jelentkezett,a fogorvos hívta fel rá a figyelmemet hogy ezért romlomttak el a fogaim.
De nem szólok bele,kívánom,hogy mindenki találja meg a magának legjobb megoldást!

Nincs jelen

 

#21 2009-11-02 14:06

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Na a fogaim azok készen vannak, de ez még az SCD diéta elõtt jelentkezett.

Nincs jelen

 

#22 2009-11-10 20:00

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Megjöttek a lisztek Németoszágból! (buffbody.de) Csökkentett olajtartalmû mandula- dió, mogyoró - és kókuszliszt. De igazából csak a kókuszliszt liszt állagú. A többi az nagyon durva!!! (Csalódott vagyok!) Ez a mandula"liszt" iszonyat kemény ráadásul nagy darabokat tartalmaz! Gondolom, az olajkivonás eredményeképpen keményebb, mintha rendes mandulát rágcsálsz. Csak sütni jó, sõt lehet, be kell áztatnom.

Na azért kíváncsi vagyok... Bár azt tudom, hogy javítani nem fog, ha evés nélkül is rosszul vagyok... Tegnap egész nap nem ettem, csak (nem túl bõséges) reggelit, utána direkt semmit, és ma mégis szarul voltam már megint, mint egy hete. Na mindegy mert egy a kiinduló állapotnál tûrhetõbb fél évet akkor is kaptam az scd diétától. Csak nem értem, miért vagyok már megint ott.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-11-10 20:10)

Nincs jelen

 

#23 2009-11-10 23:13

c.zsolt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Nagyon erdekes amit irsz, es ez az SCD dieta igencsak erdekel, majd jobban utana olvasok holnap.

Kerdes: nem lehet hogy valtoztattal valamit az etrendeden es azert lettel rosszul, esetleg kicsit stresszesebb vagy vagy ilyesmi, esetleg talan valami 3. gond amire nem is gondoltal ?

En elkezdtem egy nagyon durva excell filet vezetni az etkezesemrol / szekletrol / megjegyzesekrol / tomegrõl és vezetek benne mindent igy egy ido utan eleg szep kepet fog festeni hogy melyik etelre hogyan reagalok (jelenleg mindent bir a gyomrom, semmi fajdalom vagy rosszullet vagy hasmenes (neha nagyon enyhe teltseg erzes), de elvileg Chronos vagyok; valaki nyugtasson meg hogy van eselyem fenntartani ezt az allapotot :))

Erdekes ez az SCD dieta mar csak azert is mert pont szembe megy azzal amit a tobbi dietas leirasban olvasok, hogy pl. krumpli az jot tesz ?

Nincs jelen

 

#24 2009-11-11 11:17

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Szia Zsolt! Néhányan írnak itt, vagy emailben, szívesen segítek, amiben tudok, utánanézek a könyvben a felmerülõ kérdéseknek, de én is eléggé a sötétben tapogatózom. Nagyon-nagyon hiányozna Magyarországra egy SCD-szakértõ orvos vagy dietetikus, de asszem erre még várni kell pár évtizedet, addig meg ugye nem akarunk betegek lenni. ...Azaz, mivel a magyarok szeretnek sok kenyeret, krumplit enni, már csak, érthetõ módon, anyagi helyzetükbõl kifolyólag is, nem tudom, lesz-e VALAHA bármilyen változás e téren - továbbá az orvosok a fegyelmezetlen betegekkel való rossz tapasztalataik miatt, aminek lehet is alapja, nem bíznak abban, hogy az emberek gyógyulásuk érdekében képesek egy szigorú diétát betartani. Szóval magunkra vagyunk utalva.

Valaki a gyógyszert remélte helyettesíteni az scd diétával. errõl mindenkit lebeszélnék - akinek van lehetõsége gyógyszeres kezelésre, fogadja el, mert az scd diéta önmagában nem oldja meg 100 százalékosan a dolgokat, nem tesz csodát. 

Nálam ez úgy nézett ki, hogy májusban elkezdtem, mellé Enterolt is szedtem, hirtelen, egyik napról a másikra rengeteget javultam, a nyáron beütött heti 1-2 rossz nap, de estére akkor is jól lettem, és szeptembertõl fokozatosan romlik lefelé a dolog, múlt szombat óta több olyan nap volt, ami a diétát megelõzõ állapothoz közelített. A menstruációktól rettegek, mert ha egy kicsit is javulnék, megint megjön, és az mindent tönkretesz. Elõször azt hittem, a görcsoldóktól, de nem, magától a menzesztõl van ez, mert múltkor kipróbáltam, hogy inkább összeszorítottam a fogam, de nem vettem be, csak egy görcsoldót (máskor 3-at szoktam), és mégse javult, hanem romlott.  Gondolkoztam, a menzeszen kívül még mitõl romolhattam, nem tudok rá értelmes magyarázatot. Elõször ráfogtam a tejtermékekre, elhagytam õket, egy hétig javultam is, de utána jött a hirtelen romlás. Most megint Enterolt szedek. Szeptemberben dühbõl abbahagytam, mert úgy voltam vele, ami nem megbízható, nem véd, azt nem szedem.

Nekem is kéne lehet megint naplót vezetnem, anno írtam is, csak meguntam/megundorodtam, hogy az elfogyasztott kaja pár sor, wc történések meg 3-4-szer annyi helyet foglalnak... Igazából olyan keveset és kevés félét eszem, hogy szoktam rá emlékezni.

A krumpli nekem soha nem tett jót, puffaszt, tölti a beleket, fúj, szerintem ne egyed.

Nincs jelen

 

#25 2009-11-29 17:35

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok. Hogy vagytok?? Ezt elsõ sorban azoktól kérdezem akik tartják az SCD diétát. Elkezdtem olvasni egy könyvet: Szendi Gábor-Paleolit táplálkozás. Sokat ir az autoimmun betegségrõl és szoros kapcsolatba hozza a kenyérfogyasztással (+ gabona,+tej). Azt hiszem én is kipróbálom ezt a diétát, kiváncsi vagyok az eredményre.
Tudnátok nekem adni valami jó kis scd-s kenyér receptet, tudom feljebb irtatok egyet de abba van mandula liszt, nekem pedig nicns olya. Esetleg rizsliszt nem jó bele, vagy valami amit Magyarországon is lehet venni ?
Köszi!!!!

Nincs jelen

 

#26 2009-11-30 10:16

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Tim-tirim: az IBS topikban kérdezted, miért csalódtam az SCD diétában. Azért, mert okt. 31-én változatlan diéta mellett érthetetlen okokból durva romlás vette kezdetét, ismét minden nap egész nap elhúzódó hosszan tartó görcsös wc-kkel, melyek száma volt, hogy a 12-t is elérte naponta. Pár napja talán egy fokkal jobb, de nem az igazi, mert nem készülök el délelõtt. Azért 6 hónapnyi, a lehetõ legnagyobb szigorral betartott SCD-zés után nem ezt vártam...  Tényleg egy falat anti SCD kaját nem ettem!
Így hát koplalni kezdtem, naponta egy kistányérnyi étel, (továbbra is SCD alapon) ha kibírom, ez egy kicsit javít.  Csak hát eléggé elkeseredtem, mert minõségi megkötéseket szívesen betartok, de a mennyiségi, az már túl sok... Nem azt mondom, hogy zabálni akarok, de naponta 3-szor normál mennyiséget - ami még mindig köszönõviszonyban sincs azzal, amit egy jóétvágyú normális ember megeszik, hát látom! - jó lenne enni. De nem lehet, mert evés után tuti menni kell wc-re, és nem ám egyszer, és nem ám 5 percig. Eleinte menzeszhez kötöttem a romlást, de most ismét megvan és ezúttal nem rontott. (és hálistennek nem kellett sok görcsoldó sem)
Próbálok naponta 2-nél többször nem enni, lehetõleg 1re szorítkozni, és folytatom az scd diétát, mert jobbat nem tudok. Úgy látszik, az SCD diéta ennyire képes az én esetemben, és ha nem csinálnám, még rosszabb lenne. (Mint ahogy volt is elõtte - romlottam, de ott még mindig nem tartok, ahonnan elindultam)

Szerkesztette: Sa-ni (2009-11-30 10:18)

Nincs jelen

 

#27 2009-11-30 10:19

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Nem jo a rizsliszt !!!
Mandula, kesudio, ...magvak lisztje OK !

Nincs jelen

 

#28 2009-11-30 11:06

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sa-ni! A diétás topicba írtam Neked!

Nincs jelen

 

#29 2009-11-30 13:34

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Kedves San-ni! Köszönöm válaszod! Most ide írok, mert látom, hogy már SCD diétás topikunk is van. Lehet, hogy volt is, csak én nem vettem észre!?:)
Nagyon tetszik, hogy ilyen elszánt és kitartó vagy! Amit elterveztél, azt nem adod fel, és ez becsülendõ! Továbbra is figyelemmel szeretném kísérni, hogy az idõ múlásával, ez a diéta mennyire segít majd. Szóval, érdekel, hogy Te mit tapasztalsz hosszabb távon. Szerencse, hogy nem sóvárogsz a régi ételek után. Én csak próbáltam beleképzelni magam a Te helyzetedbe. Így, talán nem jár akkora lemondással. Kívánom, hogy sikerüljön!

Nincs jelen

 

#30 2009-11-30 14:28

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Köszönöm! :)

Nincs jelen

 

#31 2009-11-30 22:15

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sa-ni, sajnálom hoyg igy alakulnak a dolgaid a diétával. A könyvben  is csak kb 20 % -ot irnak hogy annyi ibd-s lesz jelentõsen jobban ettõl a  diétától. Az pedig nem sok :( De azért kipóbálom, bár most már nicns is anyni kedvem hozzá, én sajna nehezen mondok le az édességgrõl, tejet már 1 éve nem iszok (azt is irja a könyv a gabona mellett), cukrozni soha semmit nem szoktam, hüvelyeseket sem eszem soha, tehát csak a gabona az amit szoktam enni azok közül ami kiválthat autoimmunitást,  de akkor mostmár azt sem.

A manduláról annyit, hogy tele van omega-6-tal!!!! Ugyhogy én nem fogom azzal pótolni a lisztet, valami mást keresek helyette.

egy részlet a könyvbõl:
"A gabonafélék és hüvelyesek mint bab (szója és egyéb babok)  lencse, sárgaborsó, de a burgonya, a paradicsom és a mogyoró is lektint tartalmaz. A lektin a fõzésnek, emésztésnek ellenáll, a belekben gyulladást okoz és fokozza a bélfal áteresztõképességét, a hatásukra áteresztõvé váló bélfalon át számos autoimmun folyamatot beinditó fehérje is átjut. A lektinnel is az a baj hogy az ember évmilliókon át nem találkozott vele ezért nem tudott fogyasztásukhoz alkalmazkodni.  ..."

Nincs jelen

 

#32 2009-11-30 22:26

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

mégegy :) :
"Ha egy idegen fehérje vagy vírus hasonló molekulát hordoz, mint a test valamely szövete, akkor az immunrendszer, amely támadást intéz a "betolakodó" ellen, késõbb a saját szövetet is támadni fogja. Az egyik gyanusított fehérje a tejben található butirophilin. A modern táplálkozás egyik kockázata a bélfal nagyobb áteresztõ képessége, amely az autizmus, skizofrénia és autoimmun betegségekben is fontos szerepet játszik."

Nincs jelen

 

#33 2009-11-30 23:55

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Timtirim, a paleolit táplálkozás az kb. evolúciós diéta lehet, ami még szigorúbb is az scd-nél. Ezt a 20 százalékos arányt én az scd könyvben nem olvastam, ott arról van szó, hogy elvileg mindenki jobban lesz, és egy darabig magam is ezt tapasztaltam. Szerintem próbáld meg, ha pár jobb hónapot kapsz, már megérte. (csak az a baj, hogy az ember hozzászokik... :S)

Nincs jelen

 

#34 2009-12-01 00:13

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

hozzászokik ? mármint mihez ? a jobb állapothoz vagy a diétához a szervezet?

Nincs jelen

 

#35 2009-12-07 18:55

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok. Zugolvasó crohn-beteg vagyok, nem írtam még. Fél éve próbálkoztam az scd diétával, sa-ni-val volt pár levélváltásom is. Lehet h voltak pozitív hatásai, de mivel éppen medrolt kellett szednem nem tudtam, hogy mekkora a szerepe. Miután elhagytam a szteroidot imuran mellékhatások jelentkeztek, elnyomta a vérképzésemet, vagy valami ilyesmi, ettõl írtó energiátlan lettem, azt hittem hogy a diéta. késõbb derült csak ki, hogy az imuran dózissal voltak gondok. azóta nem volt lelkierõm visszatérni az scd-re. trim-tirim linkjét olvasva lett inspiráció, megvettem a  paleo könyvet, elolvastam, utána olvastam, elkezdtem. Ezért írok. van hatása, érdemes kipróbálni. Remélem vérképen is látszódni fog, de közérzeten, 'wc minõségen,mennyiségen', energián látszódik és ennek mindenképpen lehet örülni.

Nincs jelen

 

#36 2009-12-07 19:31

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

gg, mikor kezdeted el a paleolit étrendet? nekem még nincs hatása, neked menyni idõ múlva jött a hatás? én is szteroidozok közbe, sõt remit is kapok, de semmii sem használ, már csak a paleoban bízhatok.

Nincs jelen

 

#37 2009-12-07 19:44

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

kicsit több mint egy hete, egyre jobb. nem voltam túl rosszul amikor elkezdtem, de van fejlõdés.amit én igazán le akarok vele gyõzni az a kimozduláskor jelentkezõ fokozott tünetek, úgy tûnik növesztettem egy kis agorafóbiát magamnak. itthon egész jól vagyok, napi 1 wc  három napja.

amikor én elõször próbálkoztam az scd-vel akkor nagyon rosszul voltam, és ettem nyersen ilyen olyan zöldséget az csak rontott.szerintem, ha rosszul vagy egy ideig próbáld meg minél kevesebb gyümölccsel és ha zöldséget eszel azt is csak párolva. mióta csinálod? mit eszel?


szerk.: egy kis inspiriáció viszonzásként, ha érted valamennyire az angolt (én se vgayok profi egyáltalán) itt egy link:
http://robbwolf.com/?p=351

Szerkesztette: gg (2009-12-07 20:02)

Nincs jelen

 

#38 2010-08-03 21:03

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

jaj gyerekek ez a paleo mûködik, csak baromi nehéz betartani. Hónapok óta van némi hasmenésem , nem vészes de van, kapok pedig Remit is (remi elött sokkal rosszabb volt és szteroid sem szüntette..). Szigorú paleoval nekem 2 hét alatt rendezödött!! persze most visszaestem mert nem egyszerû betartani.... fõleg ha szülinapozgat az ember.
Remélem kedvet kaptok!!
csáóóó

Nincs jelen

 

#39 2010-08-04 11:42

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Timi, a paleo az a csak hús és zöldség, gyümölcs és nincs benne gabona?

Nincs jelen

 

#40 2010-08-04 18:37

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Monka, kb ez a lényeg igen. Gondolkozol hogy kipróbálod? Hogy vagy most?

Nincs jelen

 

#41 2010-08-05 09:31

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Tim, jól vagyok, köszi. Igen, csak az a bajom, hogy nagyon szeretem a péksüteményeket, kenyeret és nem tudom,hogy mivel lehetne ezeket helyettesíteni?

Nincs jelen

 

#42 2010-08-05 16:44

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Monka, ez a bajom nekem is, most megint megy a hasam mert nem birom csinálni a diétát. amugy kb semmivel nem leeht helyettesiteni, én egy ideig zabot ettem helyette meg zablisztet használtam, de nme az igazi, a tuti hatás akkor jön ha csak husi, gyümi és sali van az étlapon , ami nagyon nehéz mert én már meg is undorodtam ezektöl. (Jó hir, étcsoki jöhet! )   :(De nem akarom elvenni a kedvedet, próbáld ki és mond el a tapasztalatodat. Sajnos kevesen csináljuk, pedig kiváncsi lennék másoknak hoyg hat. (eddig 1 emberkéröl tudok aki csinálja régóta és tuti jól van) Bár az ember akkor képes igazán nagy áldozatokat hozni etéren ha már megjárta a poklot is..... ha éppen szarul van valaki akkor talán jobban ráveszi magát hoyg valamit tegyen, pl paleozzon.

Nincs jelen

 

#43 2010-08-06 08:32

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Tim, megrendeltem a Paleolit diéta c. könyvet. Hát megnézem, hogy mi a helyzet. Ezzel a diétával a gyógyszer elhagyását szeretném elérni. Igaz, nem nagy dózist szedek, de szteroidot, mert a mája nem bír semmi mást. Ettõl tök jól vagyok, nem fáj a hasam, nincs hasmenésem, de már ennyi gyógyszert sem szeretnék szedni.

Nincs jelen

 

#44 2010-08-06 08:40

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Monka, itt van még egy link, a könyv irójánka a weboldala, tele van paleos cuccokkal, hangaanyagokkal is: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Hát a szteroid az nem egy jó dolog, fõleg nem hosszú távon. Én hamarosan nem fogom tovább kapni a Remit és addig szeretném magam ráállitani erre a diétára hoygha majd nem adják tovább akkor se essek vissza.

Nincs jelen

 

#45 2010-08-06 09:29

qwert
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Megfelelõ étrend, enni ahhoz, hogy használja a saját vonal, nem sok, de nem szándékosan megy a diéta

Nincs jelen

 

#46 2010-08-06 11:29

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

qwert, ez mit jelent magyarul?

Nincs jelen

 

#47 2010-08-06 11:54

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Tim, köszi. Bele is néztem. Majd elolvasom a könyvet és megpróbálom elkezdeni.
Azt írja az oldalon, hogy rostdús táplálkozás...A rostok nem okoztak nedek gondot?

Nincs jelen

 

#48 2010-08-06 18:07

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

hát nem tudom milyen rostrol ir, én szerintem nem nagyon eszek rostot.

Nincs jelen

 

#49 2010-09-13 08:47

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Dave, mi a különbség az SCD és a paleo között. A paleot nagyjából tudom, hogy mi.

Nincs jelen

 

#50 2010-09-14 17:22

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Dave , nem  tudom pontosan milyen az SCD de azt hiszem a paleo az az azonbelüli szükebb diéta. Tehát ha az Scd hatna akkor a paleonak is kéne szeritnem. Bár ne mondm hoyg nem hat a paleo, amikor cska kcisit voltam aktiv akkor hatott, amikor nagyon rossul voltam akkor nem, bár tudom hoyg ennek igy semmi értelme sincsen :)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB