#201 2009-01-20 11:39
- én
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Receptek
Ide is beteszem a kérdésemet:
Egy kérdésem lenne, hátha valaki tud segíteni. Az én beleim nagyon szeretik a birsalma befõttet. Sajnos õsszel ez eszembe se jutott, fõleg azért sem mert igen rossz állapotban voltam még akkor. Most kaptam valakitõl 1 üveg befõttet és végre valami ami jót tett. Nem nagyon tudok enni gyümölcsöt, de ezt imádták a beleim. Nincs-e 5letetek, hogy hol van ilyenkor birsalma, mint gyümölcs? Esetleg lehet-e kapni valahol birsalma befõttet? Köszi!
Nincs jelen
#202 2009-01-20 14:11
- nori
- Tag
Deluigi,
nagyon guszta...alig várom,hogy jobban legyek és megfõzzem!Sokan undorodnak a belsõségektõl,de mondjuk én imádoma velõt,májat,mindent amit eddig volt alkalmam kóstolni.
Szegény ember az ilyennek is örül,nem vehetünk lazacot minden nap:) mondjuk,még nem is jutottam oda hogy azt kóstoljak,pont az ára miatt...
Nincs jelen
#203 2009-01-29 09:10
- én
- Tag
Közkívánatra: Répasüte!!!!!!!!!
RÉPA SÜTEMÉNY
4 egész tojás
5 dl cukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
1 dl olaj
5 dl liszt
7 dl reszelt sárgarépa (kb. 60 dkg) – a répa levét jól nyomkodd ki! (Munka közben idd meg!)
Lehet a friss répa helyett csomagolt, zacskós, reszelt répát használni, abból elég 2 darab 200 grammos.
Hozzávalókat összekeverjük, lisztezett, zsírozott tepsiben meleg sütõben kb. 35-40 percig sütjük.
Krém
2 db camping sajt („a krémet Camping sajt helyett 20 dkg Philadelphia sajttal, vagy 10 dkg Philadelphia+ 10 dkg Mascarpone keverékével csinálhatjuk)” De csinálhatjátok bármilyen natúr krémsajttal!
10 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor
10-20 dkg porcukor
A krémet kikeverjük és a kihûlt tészta tetejére kenjük.
Jó étvágyat!
Majd küldjetek kóstolót! :D
Nincs jelen
#204 2009-01-31 21:01
- zotyesz
- Tag
Sajtban sült csirkemell
Hozzávalók:1 nagyobb csirkemell,1dl tej,1tojás,5dkg reszelt sajt,3-4 evõkanál liszt,1 teáskanál currypor,1csapott teáskanál só,1 gerezd fokhagyma,1 mokkás kanál õrölt fehér bors,sütéshez olaj.
Ahogy én készítettem 80 dkg csirkemellhez:2dl tej 2gerezd fokhagyma,25dkg sajt 2 tojás 2mokkáskanál sült csirke fûszerkeverék 1mokkáskanál õrölt fehér bors és liszt amíg be nem sûrûsödik.
Elõkészítés: Csirkemellek kicsontozása ezt kihagytam helybõl filét vettem,majd felszeletelem,Húsklopfolóval meg veregetjük majd megsózzuk õket.Ezután a tojást a tejjel habosra keverem,hozzá adom a fûszereket egy kis sót a szétzúzott fokhagymát és a reszelt sajtot.Annyi lisztel keverem össze hogy sûrû palacsinta tésztát kapjak.
Elkészítés:A csirkemell szeleteket elõször lisztbe mártom majd a sûrû tésztában megforgatom és bõ forró olajon takarék lángon lassan aranysárgára sütöm.Ha túl gyorsan sütöm a bunda megpirul de a hús nem sül át.
Nincs jelen
#205 2009-02-02 13:14
- nori
- Tag
Ügyes vagy Zotyesz!!! :)
Nincs jelen
#206 2009-09-17 11:39
- Ottó
- Tag
Üdv gondoltam leírok egy receptet, amit én nemrég ismertem meg:
Curry-s rakott tészta:
Hozzávalók: 0.5 kg penne (durum, tojásnélküli) tészta, kb 1 evõkanál curry fûszerkeverék (boltban kapni, az adagolás rajta van), 0.5 kg-os mirelit zöldégkeverék (amiben borsó, kukorica, répa, karfiol stb. van), 2 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, kb 3 dl növényi 'tejföl', zsemlemorzsa, díszítésnek szezámmag, finomított étolaj, és természetesen ami nem maradhat ki a konyhasó.
Készítés: a felvágott hagymát sós vízben jól megpároljuk, a zúzott fokhagymával együtt. Miután már megpárolódott teszünk bele kevés olajat és a mirelit zöldséget meg a curry keveréket. Úgy nézzen ki mint egy sûrûbb zöldségleves. Közben a penne tésztát sós vízben kifõzzük.
Növényi tejföl: kb 1 dl hántolt natur napraforgómag, egy kisebb fej vöröshagyma felvágva durván, só, kb 1.5 dl víz, fél citrom leve. Ezeket turmix gépben jól összeturmixoljuk.
Egy közepes tepsit kiolajozunk, beleteszünk zsemlemorzsát, jusson mindenhova.
Rétegezve tésztát, ill ezt a sûrû zöldséges anyagot tesszük bele egymás után. Legvégén ráöntjük a ’tejfölt’ erre ismét zsemlemorzsa és erre dísznek szezámmagot. A tepsiben a tészta levesesen álljon a vizet sütés közben felveszi.
Forró sütõben sütjük míg kész nem lesz (kb. 30-35 perc)
Jó étvágyat!!
Szerkesztette: Ottó (2009-09-17 11:41)
Nincs jelen
#207 2009-10-27 08:15
- Frozina
- Tag
Sziasztok! Ismét kérdésem lenne az ételekkel kapcsolatban. Mióta kiderült, hogy nem minden tejterméket lehet enni, a habarást tejföl helyett joghurttal, kaukázusi kefirrel készítem.De azt vettem észre, hogy mintha így gyorsabban savanyodna meg az étel. Elképzelhetõ ez? Másik tapasztalatom, hogy kipróbáltam a gluténmentes lisztet. Habaráshoz is, és sütéshez is. De nem olyan a kész sütinek az állaga, mintha sima liszttel készült volna. Törékeny, porhanyós, ráadásul mellékízt is érzek. A habarás meg nem sûrüsödik be. Van valami praktikátok ezekre?
Nincs jelen
#208 2009-10-27 20:41
- Ede
- Tag
Szia, Frozina.
Lehet, hogy nem jót mondok, olyan szempontból, hogy lehet-e ilyet enned (én már hallottam pl., hogy a makrobiotikus étrendben kiutált a krumpli...) de én pl. a fõzelékeket fõtt krumpli összeturmixolásával szoktam sûríteni. Sajnos a másik dolog, hogy lehet kiváltani a fehér lisztet, de egyik sütinek sincsen másból olyan jó íze. Szóval, csupa lemondás az életünk, hm?;)
Nincs jelen
#209 2009-10-27 21:10
- Frozina
- Tag
Köszönöm Ede a választ. Az a baj, hogy teljesen elbizonytalanodtam a konyhában, mióta kiderült a crohn.Próbálom a régi recepteket az új helyzetre átformálni, de úgy látszik, ez nem megy egyik hétrõl a másikra.
Nincs jelen
#210 2009-10-28 09:52
- Marthuska
- Tag
Kedves Frozina! Nem tudom, hogy a Crohnon kívül milyen betegséged van még, vagy mire vagy érzékeny. De, ha "csak" a Crohn miatt kell diétáznod, a drasztikus változtatások nem biztos, hogy eredményt hoznak. A tejtermékeket én is kerülöm, kivéve a sovány túró. Vannak ételek, amibe szintén belekerül a tejföl, mivel joghurttal vagy kefírrel sem értem el jobb hatást. Azt tapasztaltam, hogy sütve árt kevésbé a sajt vagy a tejföl (rakott krumpli, rakott káposzta stb.). Természetesen ez sem diétás étel!
Annak idején én is próbálkoztam sok mindennel a fõzésnél (keményítõ, kukoricaliszt), az ételeknek csak rosszabb íze lett, meg nem is lettem tõlük jobban. Az orvosom azt szokta mondani: "nincsen csodadiéta", mármint a Crohnra! Ettõl függetlenül próbálkozni kell, és kitapasztalni, hogy saját magunknak mi a jó.
Nevetségesnek tartom, hogy egyik diétában a rizs a tilos, a másikban a burgonya, a harmadikban mindkettõ!!
Nem csoda, ha a szegény Crohn beteg teljesen összezavarodik! A kukatások szerin nem ismernek sem olyan ételt, sem olyan italt, ami Crohn betegséget okozna! Persze ettõl függetlenül nekünk ügyelni kell a minõségi étkezésre.
Nincs jelen
#211 2009-10-28 11:26
- Frozina
- Tag
Martushka! Úgy látszik Te leszel a lelki társam itt a fórumon! Mindig úgy meg tudsz nyugtatni! " Csak" crohn-om van, de már ott tartottam az étrend átalakításban, hogy az egész család a gluténmentes sütit próbálta megenni a hétvégén (még mindig teli a süteményes tál).
Nincs jelen
#212 2009-10-28 12:12
- Marthuska
- Tag
Frozina! Én ezen nem tudok csodálkozni, mert saját magam is próbálkoztam hasonlóan. Még kenyeret is sütöttem (gluténmenteset), ami számomra ehetetlenre sikeredett, pedig a gyerekek is szívesen besegítettek volna az evésben!:D Majd amikor legközelebb mentem az orvosomhoz, a laborpapíron bejelölte azokat a vizsgálatokat, amik kimutathatják az esetleges gluténérzékenységet. De mivel mindent rendben találtak, így nem kellett ezzel kapcsolatosan további vizsgálat. Tehát nem vagyok az, amit nagyon remélek! Elég nekem a Crohn is!
Szóval eszegessél csak bátrabban, ne kínozd magad értelmetlen diétákkal. Ha bátrabban eszel, és nem érzel emiatt lelkiismeretfurdalást sem, javulni fog az állapotod is. Mikor eszed az ételt, gondold azt, hogy neked az igenes jó, és jót tesz a szervezetednek. Minél változatosabban tudsz táplálkozni, annál jobb! ( Az erõs fûszereset mindenképp érdemes kerülni, bélszûkület esetén pedig a durva rostosakat is.)
Nincs jelen
#213 2009-10-28 13:47
- Ede
- Tag
Kedves Frozina és Marthuska.
Én azt vettem észre magamon, hogy ha gond van, tök mindegy mit eszek, úgy is gond van. Ha nincs gond, akkor meg olyan változatossággal reagál a szervezetem az ételekre, hogy ami egyik nap még nem okozott rosszat, máskor (a hormonháztartásom, a Nap állása és a szél fújása befolyásával, szóval bármi miatt) meg igen rossz és kellemetlen meglepetéseket hozott. Szóval én nagyon meg tudom érteni azt, ha valaki nem tud eligazodni a rengeteg ezt edd, azt ne edd és ez tilos, és csak ez az üdvözítõ. A diétában is igaz, szerintem, hogy mindenki másmilyen, mások az õt befolyásoló környezeti feltételrendszerek, más az idegrendszeri mûködése, szóval minden más, így nem biztos korántsem, hogy az egyik vagy másik megoldás feltétel nélkül alkalmazható mindenkire.
Nekem ezért tetszett az a dietetikus nõ, akihez kerültem legutóbb, mert õ onnan közelítette meg, hogy mik azok, amik aktívan tuti rosszat okoznak, az kilõve, de azért írjam össze, hogy mit szeretek enni és ahhoz adott tippeket, hogy hogyan készítsem el próbaképpen és ha nem jött be, akkor azt vettük át.
Sziasztok!!!
Nincs jelen
#214 2009-10-28 13:59
- Frozina
- Tag
Irigyellek Ede, hogy Te ezt meg tudod beszélni dietetikussal. Sajnos nálunk senkit nem találtam, aki értene a crohnhoz, elutasítottak. Most végzettõl meg nem fogok tanácsot kérni, mert szerintem már én többet tudok a betegségrõl, mint ami a tankönyvekben le van írva.
Nincs jelen
#215 2009-10-28 14:08
- Marthuska
- Tag
Kedves Ede!
Igen, ez nálam is így van! Nagyon jó dietetikust választottál magadnak, figyelembe veszi a szervezeted igényeit is!
Fontos, hogy elsõsorban ezeket a jelzéseket figyeljük!
Azt hiszem gondolatainkkal már nagyon átszárnyaltunk a "Diéta - kell vagy nem?" topicba!
Nincs jelen
#216 2009-10-30 09:37
- Ede
- Tag
Halihóóóóóóó, nos, nagyon nehéz szétválasztani a kettõt... de azért majd figyelünk, hogy ne offoljunk;)
Az az igazság, hogy pl. nekem a háziorvosommal is állati szerencsés vagyok, mert borzasztó felkészült nõci, úh le a kalappal elõtte.
Szép napot!!! és jó sütögetést
Nincs jelen
#217 2009-10-30 20:12
- Frozina
- Tag
Küldök hétvégére egy sütemény receptet. Jó étvágyat hozzá! Szerintem az alap-cronosoknak nem árthat.
Joghurtos-meggyes pite
Hozzávalók:
* 2 pohár natur joghurt
* 3 tojás
* 3 joghurtospohárnyi liszt (2/3-ad finomliszt, 1/3-ad rétesliszttel finomabb
* 2 joghurtospohárnyi cukor
* 1 joghurtospohárnyi étolaj
* 1 csomag sütõpor
* 1 csomag vaníliás cukor
* gyümölcs (pl. meggy, cseresznye)
Elkészítése: A 2 pohár joghurtot (2x1,75 dl) összekevered a 3 tojással, majd a már üres poharakkal kiméred a többi hozzávalót, majd fokozatosan hozzáadod a sütõporral és a vaníliás cukorral együtt. A sütõpapirral bélelt tepsibe beleöntöd a tésztát, majd gyümölcsöt adsz hozzá. Elõmelegített sütõben kb. 35-40 percig sütöd.
Nincs jelen
#218 2009-10-30 20:14
- Frozina
- Tag
Bocs, a felsorolás pöttyeibõl alakult át ez a furcsaság: "· "
Nincs jelen
#219 2009-10-31 08:21
- Ede
- Tag
Köszi!!!:)
Nincs jelen
#220 2009-11-01 13:43
- Pez
- Tag
helló!
Az volna a kérdésem, hogy ki mit eszik reggelire? Én nagyon nem tudok elvonatkoztatni a szendvicstõl, örülnék pár ötletnek ami kicsit más :D
Köszi
Nincs jelen
#221 2009-11-01 15:13
- kew
- Tag
Munkába menet van egy kedvenc pékségem, én ott veszek mindig valamit :) Pogácsa, sajtos kroáásszon, stb. Mostanában kakaóscsiga függõ lettem :))
Hétvégén itthon szendvics, müzli, rántotta, virsli, pirítós.
Nincs jelen
#222 2009-11-01 15:17
- Marthuska
- Tag
Szia Pez!
Ez attól is függ, mit bírsz fogyasztani. Idõnként egyél meleg ételt is reggelire.
Pl.: pirított kenyér (vajjal megkenve)
tükörtojás (jól átsütve), fõtt tojás
fõtt krinolin, vagy jobb minõségû virsli fõzve vagy sütve
fõtt vagy sült burgonya vajjal, esetleg tepertõvel (annak, aki bírja)
Idõnként egy kis erdélyi szalonna, ami húsosabb! Lehet próbálkozni! Nem biztos, hogy a szalámik egészségesebbek, legtöbbször azt sem tudni, mibõl vannak! Paradicsomot, paprikát, ha héjásan nem bírod, le lehet hámozni a héját, így kevésbé okoz panaszt.
Szerkesztette: Marthuska (2009-11-01 15:19)
Nincs jelen
#223 2009-11-01 22:22
- Katt
- Tag
Aktív idõszakban reggelire én általában tápszert eszek. Csecsemõnek való por alakban kapható (pl Sinlac), ami meleg vízhez keverve pép lesz.
Ezen kívül zabkását (zabpehely+forró víz vagy tej)
A felvágottak helyett átszoktam a túrókrémre: sovány túró+ joghurt+ zöld fûszer (pl. kapor vagy petrezselyem)
Nincs jelen
#224 2009-11-01 23:25
- Nita
- Tag
Frozina írta:
Bocs, a felsorolás pöttyeibõl alakult át ez a furcsaság: "· "
Én átalakítottam *-ra bocsi :) Ismerem ezt a sütit sok mindennel csinálható tényleg jó.
Nincs jelen
#225 2009-11-01 23:32
- Nita
- Tag
Én is tápszerezni szoktam reggel, a kakaós ízû mellé a kalács, kifli kimondottan finom.
Amikor mindent meg tudok enni akkor virslit valami jobbat, melóba a mikróba is elkészíthetõ, vittem be egy toast sütõt, hogy tudjak valami meleg is enni néha, a szendvics már itthon kész ott már csak össze kell sülnie. :) Hétköznap ennyi idõ jut a reggelire. Hétvégén a tükörtojás, lágytójás bár van aki ezt is csinálja mikróba. Persze a tojás evés is egyén függõ.
Nincs jelen
#226 2009-11-02 21:37
- ditke
- Tag
Kedves Ede!
Nem kell nekünk diatetikus,pontosan úgy vagyok a táplálkozással mint te Ami elözõ nap jó volt lehet másnap már nem kívánom.Nagyon rapszódikus a táplálkozásom,van amikor a sütiért megbolondulok annyira kívánom,van mikor undorodom tõle.A húst továbbra sem szeretem,lehet a diatetikus is ámulna ezen az összevisszaságon.Ha fellángol a drága nutridrinket iszom.:o
Nincs jelen
#227 2009-12-03 14:40
- aiolosz
- Tag
Muszaka, a'la aiolosz módra
Úgy szokott egy recipe kezdõdni, hogy mi kell hozza ? Elsõsorban pénz :)
Szóval ettõl nehéz eltérni, már_mint, hogy "mi kell hozzá" de a mennyiségeket mindenki maga határozza meg..az én esetemben a tepsi mérete :)
Részletesen:
padlizsán, 3 uszkve 4 db átlagos méretû
sk darált bárányhús...de, ha nem akarunk autentikusak lenni, akkor a borjú, vagy marha comb, esetleg pulyka comb..
édes(fehér), vagy lila hagyma 3-4 db
foghagyma, törve or zúzva 4-5 gerezd
kaliforniai paprika 2-3-4 db
olívaolaj tetszés (nálam teccés) szerint
zsálya (saját termés)
kakukk_fû (saját termés)
petrezselyem
õrölt fahéj, óvatosan
só teccés szerint
száraz vörösbor...teccés szerint
parmezán sajt, ebbõl kevesebb + eidami or trappista sajt teccés szerint
szerecsen dió teccés szerint, de óvatosan
burgonya, ha akarjuk, a tepsi méretének megfelelõen
besamel mártás, amit mindenki úgy készíti el, ahogy szokta, de külön kérésre, azt is leírom..
Az elsõ síkon egy nagy serpenyõben zutty az olívaolajat, abban az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd a kaliforniai paprikát is, amit elõtte apró kockákra vágok. Belerakom a saját kezûleg darált húst, fûszerezem (zsálya, kakukkfû, oregano, petrezselyem, szerecsendió) + zúzott foghagyma és bizony õrölt fahéj. Alacsony hõfokon kevergetem, kavargatom, veresbort teszek alá, de nem viszem túlzásba a fõzését. About legyen félkész.
A második síkon a padlizsánokat +mosom, majd hámozom es 7 uszkve 10 mm-es szeletekre vágom. Sütõpapírt rakok egy tepsibe, majd az olívaolajjal lekent padlizsán_szeleteket rárakom és elõsütöm. Nekünk super villanysütõnk van, amit én nagyon utálok...szóval 150-170 °C-on kb 10 perc, persze forgatni kell és közben olajjal kenni. Piszok mód zabálja a padlizsán az olajat.
A harmadik síkon burgonya fõzés héjában, de nem nagyon, hogy könnyel lehessen szeletelni. Ha készen van, akkor hámozás és utána 3 uszkve 5 mm-es szeletekre kell felvágni.
Az összeállítás
Vajjal kikenem a tepsit és elõször lerakom a burgonyát. A következõ sorba a padlizsán kerül, majd legvégül a hús. Zutty rá a besamelt. Több sort is lehet csinálni, de a véget mindig leöntöm besamellel. A tetejére kerül a parmezán + egyéb sajt reszelék.
>>>>Irány a sütõ....elöszõr fedõvel, majd többszöri sasolás után azt le lehet venni.
Nem elkefélni....
Nincs jelen
#228 2010-03-01 21:06
- Frozina
- Tag
A vacsora csatában láttam ezt a receptet és hétvégén kipróbáltam. Ízletes, szerintem egy kis változatosságot nyújt az egyhangú diétában annak ellenére, hogy a hozzávalók az alap étrendünk részei. Csak kicsit kellett rajt módosítanom. Íme a diétás változatom:
Kapros-citromos csirkeleves
Hozzávalók:
2 evõkanál olívaolaj
kis darab póréhagyma
fél csirkemell
fél bögre rizs
1 liter húsleves
1 kiskanál apróra vágott kapor
pár csepp friss citromlé
só
õrölt bors
A csirkemellett és a rizst megpirítuk, majd a húslevessel és a kis darab póréhagymával felengedjük. Nagy lángon felforraljuk, 8-10 percig fõzzük, majd lefedve a tûzrõl lehúzzuk. (A hagymát kivesszük.) Állni hagyjuk, amíg a rizs a levet magába szívja.
A húst kiemeljük, falatnyi darabokra vágjuk. A fazékban maradt rizses levet összeturmixoljuk. A csirkedarabokat visszarakjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével pikánssá tesszük. Tálalás elõtt felmelegítjük, finomra vágott kaporral meghintjük.
Nincs jelen
#229 2010-07-25 18:30
- Sztundi
- Tag
Sziasztok!
Van valami jó receptetek cukkini vagy fõzõtök elkészítésére? Tudjátok, valami zsírszegény... Köszi
Nincs jelen
#230 2010-07-25 19:23
- Szuszidi
- Tag
Nekem lenne de nem ennéd meg mert tejes. S még be is rántom a végén. ;)
Nincs jelen
#231 2010-07-25 20:51
- Posuch
- Tag
Szia Sztundi!
Én errõl az oldalról szoktam fõzni: www.nosalty.hu
Vannak tej-tojás-glutén mentes ételek is. Érdemes megnézni. Az alapanyagokat helyettesítheted bármivel. Például a tej, tejföl helyett laktóz mentes tej, tejföl, tejszínt tudsz használni. Nekem bevált.
Üdv. Posuch
Nincs jelen
#232 2010-07-26 09:59
- sibi
- Tag
Posuch. Nagyon jó ez az oldal. Köszi.
Üdv. sibi
Nincs jelen
#233 2010-07-26 13:17
- Zsuzskaa
- Tag
Nálunk senki sem szerette a cukkinit, meg sem ették, amíg ez a 2 recept elõ nem került:
1.: cukkini saláta: (ez egy kicsit erõsebb gyomrúaknak)
a cukkinit karikákra gyalulod (vékonyakra...vagy lehet reszelni is) ,besózod, kis idõ múlva kinyomkodod a levét és kevés olaljon pirítani kezded serpenyõben. Olajat folyamatosan lehet hozzáadni,mert felveszi -ízlés szerint persze. Mikor már helyenként szépen megpirult hozzá lehet adni a fokhagymát - ez is ízlés szerinti adag. Még egy percig sütögetni. Majd egy tálba borítani és joghurtos öntetet csinálni rá (pl joghurt,kis cukor,csipet só,1 kanál mustár,bors)
Fejenként 1 cukkinivel kell számolni.Sült husi mellé nagyon jó.
2. Cukkinis lepény
Cukkinit lereszelni,(nagy lyukú reszelõn,hájjastól) sonkát-gépsonkát v tarját esetleg párizsit virslit.... valamelyiket ami épp van otthon felkockázni, belekeverni.
Sóval, borssal ,szerecsendióval fûszerezni.1 hagymát belekockázni.
2-3 tojást felverni hozzákeverni, és pár evõkanál lisztet is hozzákeverni.
Kivajazott tepsiben elteríteni és megsütni. Én szoktam a tetejére tenni tejföllel összekevert reszelt sajtot is. ha az szép aranybarna akkor kész is van :)
jó étvágyat
Nincs jelen
#234 2010-07-26 14:28
- Sztundi
- Tag
Zsuzskaa, köszi, nagyon tetszenek, fõleg a lepény!
Nincs jelen
#235 2010-07-31 08:30
- Breki
- Tag
Kipróbálgattam több margarint,olajat,zsírt,vajkrémet...megnéztem a késrõl melyik tünik el gyorsabban a forró víz alatt pl.
Hát margarint többé nem eszek az biztos,de olajjal se fogok többet fõzni.A forróvíz se szedte le a késrõl amikor alá tartottam (simán szivacsozás nélkül),el tudom képzelni hogy felrakódhat az az erekre,a jóisten se szedi le....
De lehet rosszul közelitem meg :)
Nincs jelen
#236 2010-07-31 11:01
- Sztundi
- Tag
Az egyik diétás könyv a delma light margarint javasolja , 35%-os úgy emlékszem a zsírtartalma. Én most vettem, majd kipróbálom ezt a késes dolgot vele!
Nincs jelen
#237 2010-07-31 18:47
- Laci54
- Tag
Vegyél zsir szalonát süsd ki,lesz tepertõd lilahagymával nagyon finom és a zsir se lesz tele mindenféle adalékkal és tartósitóval.
Nincs jelen
#238 2010-07-31 21:09
- pötyi
- Tag
Kedves Laci54!
Nekem ez csak örök álom marad! Szalonna töpörtyû HAGYMA!!!!:) Ha ezt megpróbánám meg is halnék az tuttti!
Nincs jelen
#239 2010-08-28 16:55
- ildi
- Tag
Sziasztok!
Margarin témához: én a Holland Prémium Light (natur) margarint használom étkezéshez, sütni pedig ugyanennek a sütõmargarinját.
Nincs jelen
#240 2010-08-28 17:11
- Breki
- Tag
én maradok a mangalica zsírnál fõzéshez...
Szerkesztette: Breki (2010-08-28 17:11)
Nincs jelen
#241 2010-10-19 23:20
- Bordás
- Tag
Sziasztok! Nekem is van egy jól bevált egyszerûen elkészíthetõ ételem:
KAKAÓS TÉSZTA.
Csak kifõzzük a tésztát, ízlés szerint rakunk rá kakaóport, és meghintjük egy kis porcukorral, és a végén összekeverjük.
Ilyen egyszerû, és már fogyasztható is, Colitises vagyok amúgy. Azért is jó ez az étel, mert a kakaó meg fogja legalább a székletet kicsit, ami nekünk általában híg sajnos, és a betegségbõl kifolyólag hasmenésünk is gyakran van.
Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Nincs jelen
#242 2010-10-21 22:45
- Bordás
- Tag
Ha rossz az állapototok akkor jót tesz, megnyugtatja a gyulladt bélszakaszt a következõ:
KEKSZ ÉS ALMA
Csak annyit kell tenni, hogy egy kis tálba lereszeltek egy almát és mellé háztartási kekszet, majd egy kicsit összekeveritek, és fogyasztható is. Ezt ízlés szerint persze lehet növelni több almát több keksszel, a lényeg hogy reszelve legyen! Ez finom kis édeskés ízt nyújt számunkra. Lehet desszertnek is tálalni akár.
Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Nincs jelen
#243 2010-10-22 10:59
- Zsuzskaa
- Tag
Lehet hogy most sokan meg fognak kövezni, de vannak itt igazi gourmand-ok is ;) Nekik szól a következõ fél óra alatt elkészíthetõ recept. (Új nagy kedvencem lett )
pár szelet tarja vagy karaj kell hozzá. LEhet csontos is vagy csont nélküli, kinek melyik...
1-2 zacskó (vagy házi gyártmányú) gnocchi
mustár
tejszín(2dl) vagy tejföl
1 evõkanál olaj
víz :D
a tarjákat borsozzuk (sózni nem kell) egy serpenyõben az egy kanál olajon megsütjük. (ha zsírosabb még olaj sem kell alá)
Oldalanként 10percet kell rá számolni. (de pl az "elsõ" oldalát 10percig sütöm a másik oldalának már elég 4-5 perc is).
Közben a vizben egy fazékban kifõzzük a gnocchit.
A husikat kivesszük a serpenyõbõl.A szaft marad. Ehhez hozzákeverünk 1-2 evõkanál mustárt, és a tejszínt (vagy tejfölt) sózzuk borsozzuk (én kakukkfûvel és egy csipet köménnyel is szoktam ízesíteni). Ha homogenizálódott , beleforgatjuk a leszûrt gnocchit. Ezt utána a hús mellé tálaljuk :)
Fincsiii :)
Szerkesztette: Zsuzskaa (2010-10-22 11:00)
Nincs jelen
#244 2010-10-22 12:34
- mercy70
- Tag
Zsuzskaa!Ha már hússal kezdõdik,rossz nem lehet! :) ;)
Nincs jelen
#245 2010-10-22 12:48
- Zsuzskaa
- Tag
Igen igen... többek közt Rád is gondoltam a recept írásakor :)
Nincs jelen
#246 2010-10-22 20:02
- Ede
- Tag
fú, ez állat.... imádom a mustárt, nyami, a húst meg megeheti a Zuram:) Köszi:)
Nincs jelen
#247 2010-10-22 20:09
- Bordás
- Tag
Szia Ede!
Én is imádnám a mustárt csak nem ehetem, meg ha meg is tenném nagyon-nagyon kibabrálnék magammal.
Azért neked jó étvágyat hozzá! Üdv.: Bordás! ;)
Nincs jelen
#248 2010-10-26 16:16
- Bordás
- Tag
Van 1 újabb kis finomság amit megosztanék veletek.
ALMÁS DESSZERT:
Az almákat karikákra szeleteljük miután meghámoztuk, majd "bundásan" Bécsiesen, olajba kisütjük. A végén megszórhatjuk ízlés szerint porcukorral, kakaóval, vagy fahéjjal, és már tálalható is, nagyon fincsi.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek! Üdv! :)
Nincs jelen
#249 2010-10-26 19:15
- Ede
- Tag
Szi, Bordás, jó ez az almás cucc is... én most jól vagyok, úh bírom a mustárt, a szõlõt nem. pedig imádom, dehát ez most a határom. Üdv!
Nincs jelen
#250 2010-10-27 23:23
- Zsuzskaa
- Tag
Ismét egy kis bûnözés tõlem.... :) (elnézést azoktól akik nem bírják,de szeretnék :) )
Vörösboros csokikrém: 5dkg étcsoki , 3-4 evõkanál cukor, 1,25 dl vörösbor, 4tojás sárgája.
A tojássárgát kikeverjük a cukorral, beleszórjuk a lereszelt vagy nagyon apróra vágott csokit. Hozzáöntjük a vörösbort. Majd gõzfürdõ felett kevergetjük amíg be nem sûrûsödik. Majd csészékben (vagy amibe jól esik :D ) tálaljuk.
Szerkesztette: Zsuzskaa (2010-10-27 23:23)
Nincs jelen