#1 2004-10-08 15:50

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Kisérõjelenségek

Sziasztok!

Nálam 4 éve állapították meg a Chron betegséget, mivel sokáig nem derült fény gyengeségem, fogyásom, hasfájásaim stb. igazi okára nagyon legyengülve "végsõ stádiumban" kerültem a Margit kórházba. Ott gyógyszeres terápiát alkalmaztak, de sajnos ez már nem segített:( Rosszul (rosszabbul lettem) sürgösségi mütétre került sor, azaz stoma kihelyezésre. Szerencsére hozzáértõ orvosok közé kerültem (külön köszönet Dobo professzor úrnak) így a mütét után fél éves regeneráció után újabb mütéten vehettem részt, melyen megtörtént a stoma visszahelyezés. A történtek után gasztroentologus segítségével megértettem hogy hogyan folyhat tovább az életem. Ennyi idõ alatt nagyjából megtanultam mit egyek, mit ne stb. Természetesen gyógyszert szedek, vannak kisebb-nagyobb zökkenések, de elmondhatom, hogy azóta jól érzem megam a bõrömben (kopp-kopp). Gyakorlatilag egyetlen egy dolog okoz nekem nagy keserûséget és bosszúságot:( A Chrom betegség gyakori velejárója a szájnyálkahártya-gyulladás. Nálam sajnos jelentkezett ez a tünet, olyannyira hogy már vagy 3 éve nem múlik:( Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szájzúgok körül piros -elég nagy- "folt" éktelenkedik az arcomon, hol halványabb, hol erõs, intenzív színekben "pompázva" (nyilván az aktuális állapotom mutatva) Sajnos ez annyira észrevehetõ, hogy az emberek bizony megbámulják és stb. Roppantúl zavar és idegesít, mert nagyon megnehezíti a mindennapi életem ez a feltûntetõ jegy. A megnehezítést értem a párkapcsolatok építésére is -22 éves vagyok- illetve a munkahely keresésre is, hiszen elég rámnéznie a munkaügyiseknek.. Probálgattam mindenfélét, eddig semmi sem segített, a gyulladás nyilván összefügésben van a bélrendszerem állapotával, nem tudom mit tehetnék hogyan csökkenthetném legalább elviselhetõ szintre a jelenlétét. Most azon gondolkozom, hogy eddigi étrendem felrúgva vegetáriánus módra térek át, bár nem tudom ez mennyit segítene. A napokban készülök természetgyógyászhoz is, hátha tud ajánlani valamit, mert a fogorvosok által ajánlott gyógyszerek semmit nem értek. Ha valakinek van hasonló tapasztalata, vagy ötlete kérem írja meg. Köszönöm elõre is.

Nincs jelen

 

#2 2004-10-08 19:53

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

A gyomorsav nálam is probléma volt, de közel sem olyan mértékben mint nálad. Én is Pentasát szedtem (napi 3at), de ezt aztán az orvosom tanácsára lecseréltem Salofalkra, aminek a hatása hasonló, de nem savasít annyira. Ha felcserélheted a Pentasát rá akkor érdemes megpróbálni, hátha kis métékben ez is segít.

Nincs jelen

 

#3 2004-10-10 07:34

Zotya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

SZiasztok!
9éve van colititisem ,és az utóbbi időben azt tapasztaltam,hogy az apróbb sérüléseim,nagyon nehezen,illetve hegesedéssel gyógyulnak.Nyáron voltam egy kerti partyn és ráfröccsent a kézfejemre egy csepp zsir a hézfejemre,és sajnos egy forintos nagyságú heg maradt utána.Ha nektek van ezügybe tapasztalat,
legyetek szivesek irjátok meg.

Szerkesztette: Zotya (2004-10-10 11:14)

Nincs jelen

 

#4 2004-10-10 10:37

leila
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia, én úgy tudom, hogy erre a problémádra a széntabletta jó, mert megköti a gázokat.
Azért én is kérdezek tőled valamit: láttam írtad, hogy naponta öt pentasát szedsz. Neked nincs pl. izomfájdalmad, vagy derékfájdalom, esetleg láz?
Lehet, hogy mindenkire másképpen hat a gyógyszer?

Nincs jelen

 

#5 2004-10-10 11:21

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Zotya!

A csúnya hegesedés az lehet szteroid mellékhatás és genetikus is. Nekem is keloidosan gyógyulnak a sebek. Ez van. Bele kell törődni:(

Mancsa

Nincs jelen

 

#6 2004-10-11 09:17

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Zoli!

Próbáld meg a Neurosan port, az puffadásgátló és megköti a savat is. 2x2 pentasát szed a lányom, mivel a háziorvosunk szörnyülködött rajta, hogy ez milyen sok, főleg, hogy volt olyan, hogy 3x2-öt szedett, ezért rákérdeztem a gasztrodokinál, hogy a pentasa savasít-e és ő azt mondta, hogy nem. Korábban egy másik gasztrodoki pedig azt mondta, hogy az 5 ASA készítmények közül a pentasa az, aminek a legkevesebb a mellékhatása. Én mindenesetre folyamatosan adom a kislányomnak a Neurosan port és szerintem nagyon jó.

Nincs jelen

 

#7 2004-10-11 14:01

tündibündi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok!

Én 1 éve crohnos vagyok. Nekem a 3x2 Salofalktól és néha a kajától is ég a gyomrom. A Qamatel nekem használ. És a babapiskóta is felszívja a savat. Nekem a lábamon voltak előszőr piros, majd kékre váltó fájdalmas duzzanatok. Bőrgyógyásznál voltam vele, mert nem tudtam, hogy ez a crohn szövődménye.Az öreg főorvos rögtön kiszúrta, és rá is kérdezett a crohnra. Kaptam valami káliumos só oldatot és a másfél hónapja fájdalmas csomók 1 hét alatt elmúltak.
Lehet, hogy egy jó bőrgyógyász tud segíteni Rajtad is Blackbird. Az enyém Kom.-Eszt. megyében van. Ha kell megadom a telcsi számát. Van viszont olyan bajom nekem is amihez segítség kellene. Fistula. Elmúlik? Mikorra? Vagy esetleg műteni kell? Kinek van, volt ilyen? Mit csinál vele, hogy ne legyen gond vele?

Nincs jelen

 

#8 2004-10-11 16:12

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia tündibündi!

Fistula kérdésben van egy kis tapasztalatom:(
Hol van és mióta?
Nekem a legutóbbi tavaly januárba nyilt ki a köldökömnél, és vártam egy évet, hogy bezáródjon, de aztán már anniyra jött a vékonybél tartalom, hogy mentem a sebészhez, stoppolás céljából:) Ritka eset, ha magától begyógyul, de leginkább a szike és a 'cérna'segít:(( Sajnálom! De ez van!:( Azért fel a fejjel, ha túl van az ember a beavatkozáson, rohamosan erősödsz és megy minden tovább:))

szia:MAncsa

Nincs jelen

 

#9 2004-10-12 09:11

tündibündi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Mancsa!

Sajnos tavaly nyáron volt egy apró nőgyógyi műtétem, mert egy tályog keletkezett gátmetszésem helyén. Ez sipollyá alakult, végbél sipollyá. Ezt egyébként a "jó" nógyógyásznak is köszönhetem.Ekkor  küldött a sebész dokim vastagbél tükrözésre, mert hasmenésem is volt. kiderült, hogy ezek a tünetek mind a crohn-nak köszönhetők. Tehát egy éve tudom, hogy beteg vagyok.
A sebész doki nem mer megműteni a sipollyal, mert azt mondja, hogy
amíg a crohn nem nyugszik meg, nem műti meg, nehogy nagyobb gond legyen. Most egy pici "pirszingem" van, damil formájában.Hol gyulladtabb, hol jobb.
Nem vészes, mindent meg lehet szokni, csak reménykedtem, hátha egyszer magától is begyógyul.

Nincs jelen

 

#10 2004-10-13 14:52

tündibündi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Kedves Monik!

Nagyon jól mondod. Amíg az ember egészséges azt hiszi vele ez nem történhet meg, hogy övé a világ.
Majd mikor megtudod , hogy beteg vagy még nem hiszed el. Aztán végig gondolod, hogy mit mondtak... És akkor lesz a legfontosabb dolog a világon az egészség. Ha van gyereked és látod, hogy milyen szép és egészséges, boldog vagy. De ha látsz egy pici beteg gyermeket, imátkozol, hogy a tiéd egészséges is maradjon.Tehát örüljünk annak, hogy mi szeretünk, és viszont szeretnek minket. Próbáljuk meg két wc-re rohanás között is értékelni az életet.

Nincs jelen

 

#11 2004-10-13 15:10

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Hát igen, olvasgatom itt a hozzászólásokat és arra döbbenek rá, hogy az én "hatalmas" gondom eltörpül néhány másik mellett:( Persze az senkit nem szokott vigasztalni, hogy lehet rosszabb is. Hogy vmi ontopic jellegűt is írjak. Beírásom után mintha tudta volna hogy mire készülök (természetgyógyász) úgy döntött, hogy ő most begyúllad mert miért ne. Szóval jól feldagadt a bal számkörnyéke bonuszként szép vörösre színeződött. Érdekes mert ezt nem csinálta már vagy 1 éve. Az is érdekes hogy csak a bal oldalammal vannak ilyen gondok. Régebben olvastam valahol, hogy a balkézen a hüvelykujj melletti részen a körkörös masszás nyugtatólag hat a belek müködésére vagy ilyesmi. Ezt persze nem probáltam ki, most is csak azért jutott eszembe mert, a mostani fellángolásom során nagyon-nagyon érzékeny lett a balkezem ezen része! És ez nem kitaláció, mivel balkezes vagyok majd mindent ezzel a kezemmel végzek, pl egy erősebben rácsavart üveg kinyitásánál már érzékeny a kezem azon része. Szóval néha finoman körkörösen maszirozom persze a magam kontár modján és kicsit mintha tényleg használna vagy már csak beképzelem magamnak;) 18-án megyek a természetgyógyászhoz, majd kommentálom, hogy mit tudtam meg (vagy mit nem tudtam meg) a korábban vázolt problémával kapcsolatban.

Nincs jelen

 

#12 2004-10-13 18:40

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

blackbird: sajnos a betegség velejárója az izületi fájdalmak. Mikor diagnosztizáltak (és utána gyógyszerszedés mellett is még vagy egy hónapig) rettenetesen fájt a bokám, a térdem (alig bírtam menni), a könyököm, a kézfejem no meg a vállam is. Szerencsére a gyógyszerek segítenek és már hónapok óta nem panaszkodom ezekre. (Egyébként colitis ulcerosa-m van és ez év januárban diagnosztizálták.)

Nincs jelen

 

#13 2004-10-14 15:50

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

sziasztok!
A savra én a napi 3x2 Pentasa mellett napi 2x1 Quamatelt szedek.
egész jó.
CSak ha nagyon ideges vagyok pl. valamiért,  jönnek elo komolyabban a tünetek, hányásig fajult nemrég is.
Nyelocso gyulladásra  Parietet szedtem (jó volt) - addig nem kell Quamatel.
Afta a szájban... gyulölöm,de csak megvárom hogy elmuljon... ill. fogorvos ecsetelte (amig nem tudtam hogy a Crohn miatt van).
Gázok: nekem sokat segített hogy nem eszem nagyon olyat ami elosegíti a képzodést. Tényleg kellemetlen de ez még semmi ahhoz hogy fájdalmas is.
Ízület: nekem a hátam derekam szokott nagyon fájni, meg a térdemen van valami furi csontkinövés, ami néha mintha begyulladna... :(, de erre nem kapok semmit.

Más: Jön a tél és máris hideg van, azt hiszem nagyon oda kell majd figyelni hogy jól felöltözzünk stb. ne adjunk lehetoséget olyan tüneteknek amit TALÁN meg lehet elozni. Mit gondoltok?

Nincs jelen

 

#14 2004-10-14 16:01

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Igazad van Judit, és leginkább ne tetőzzük a bajt olyanokkal, ami talán megelőzhető (pl. megfázás, nátha). Vagyis kívánom Mindenkinek, hogy viszonylag kellemesen vészelje át ezt a roppantul "nem szeretem" évszakot!

Nincs jelen

 

#15 2004-10-15 10:33

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Adrika, nagyon aranyos ez a kisördög. :)

Nincs jelen

 

#16 2004-10-15 14:57

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Monik, én mindig azt mondogattam, hogy rossz helyre születtem! Botrány, hogy ebben az országban örökké meg lehet fagyni! Ha Alaszkában élnék, még érteném, de így?

Nincs jelen

 

#17 2004-10-18 19:08

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Naa ma voltam természetgyógyásznál a topicindító nyavajámmal kapcsolatban. Hááát azt kaptam amire számítottam. Nem kuruzsló és "csodatevő" volt a gyógyász, de látszott rajta, hogy tudja mit csinál. A Chron betegséggel is tisztában volt, ennek örültem. Lényeg a lényeg: a kisérőjelenségem (csúnya szájnyálkahártya-gyulladás) nem fog elmúlni, ha -csak- szájnyálkahártya szerekkel kezelem (ez igaz 3 éven át mindent kipróbáltam szinte..) A beleket is rendbe kéne tenni, ami most egy "frankó" 2 hónapos diétában nyilvánul meg. Az étkezési tanácsok mellett felírt, ajánlott egy csomó gyógyteát, fűvet, amikkel lehet öblögetni, borogatni vagy épenséggel inni is lehet őket. A diéta legszigorubb része (a többit ugysem nagyon ettem a betegség miatt) a cukor, élesztő, tojás, tej és tejtermékek teljes mellőzése (eddig a tejterméket fogyasztottam, húst csak mértékkel ajánlott abból is a csirkét pulykát, halat egyáltalán nem). Ugyhogy amolyan félvega étrendre térek, 2 hónapot kibírok és nekem mindent megér, hogy elmúljon ez a vacakság, ez pedig nem nagy áldozat..
Majd ha lesz fejlemény akkor téjékoztatlak titeket is, remélem javulásról tudok majd beszámolni:)

Nincs jelen

 

#18 2004-10-18 23:28

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Ezek jól hangzanak! Gyors javulást :) blackbird nagyon szorítok hogy hasson és bírd a diétát.
Ez amúgy is nagyon hasznos, és ha tényleg rendbe hozza a beleket amennyire csak lehet akkor megéri.A gyógyteák meg szerintem sosem ártanak.
szeretettel:
Judit

Nincs jelen

 

#19 2004-10-19 03:47

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Köszi a bíztatást, igyexem majd betartani a koplalást:) Most nézelődöm a neten, mert teljesen új helyzet áll elő, be kell szerezni ezt-azt. Az innivalókat megoldom ez az egyszerűbb probléma, de a kajálás bitang kemény lesz!:( A vega kaják 80%-a kiesik, mert olyan zöldségekre, alkotóelemekre épül amiket a Chron miatt nem ajánlatos fogyasztani. A fehérjék ki vannak zárva a diéta alatt így a sajt, túró, tojás, stb szintén ugrott, élesztő+cukor+hús szintén tiltva. Kérdés: mi marad??:(( Szinte semmi..eddig amikről biztonságban tudom, hogy ehetem (egyébként is, meg most a diéta alatt is): burgonya, répa, gyümölcsök jó része, patiszon+tök (bár ezekben nem vagyok biztos), fejessaláta, rizs..és hát hmm ennyi. Ezekből hogy a fenébe fogok két hónapnyi menüt előállítani?:) Már most is éhes vagyok, de nem lenne gond, megenném ezeket a zöldség baromságokat, dehát alig van választék..ez így nehéz lesz..sőt szinte lehetetlen. Vagy csak borusan látom az esélyeimet?:) Lehet, hogy az lesz a vége, hogy erre az időszakra visszaszokom a Nutri löttyökre (utálom őket de nagyooon, nem is iszom már vagy 3 éve) és az lesz az én napi menüm..:(

edit: ja meg a különböző levesek leveit magamba szippanthatom mint eddig gondolom, dehát ez így sem sok

Szerkesztette: blackbird (2004-10-19 03:49)

Nincs jelen

 

#20 2004-10-19 10:56

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Blackbird, nem kérdezted meg a természetgyógyász hogy mit ajánl enni?
Ez így elég karcsú valóban.Mézet ehetsz?Amúgy ismerős a dolog: tényleg a krumpli, répa, reszelt alma, rizs az alap. Nekem később a cukkini és a padlizsán megy még a zöldségek közül. És banán a gyümölcsök közül. (azt szabad?) /Candidás étrendben sem szabad élesztőt és cukrot, ha jól tudom bioboltban lehet kapni ilyen dolgokat+vannak receptek)/... és marad a Nutri... bocsi... én is utálom, de most napi 2-t magamba erőltetek. És kamillatea dömping.
Hajrá!Csak 2 hónap! (Ja, nekem a pirított grízt mondták még anno, tésztát ehetsz?)

Nincs jelen

 

#21 2004-10-19 15:38

blackbird
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Elfelejtettem megkérdezni, mert akkor bele sem gondoltam, hogy mennyire beszűkölnek a lehetőségek. A mézet ajánlotta, hogyha valamit nagyon helyettesíteni kell a cukorral, a banánt én alapjáraton nem bírom, talán turmixolva..de inkább nem kockáztatok. Tészta sem okés, mert tojás van benne ugye..de ezt áthidalom tojás nélküli bio tészták vételével. A kenyeret meg élesztő nélküli bio kenyér vételével. Van még egy csomó jó dolog, de írtóóóó drágák ezek a bio cuccok, így nem csoda, hogy az emberek inkább lekapják a polcról a mikrozható kaját feleannyiért:(

Nincs jelen

 

#22 2004-10-19 18:47

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Blackbird: Durumtészta, nincs benne tojás, nem drága és szerintem ugyanolyan finom, mint a 8 és 4 tojásos tészták (na jó, majdnem).

Nincs jelen

 

#23 2004-10-20 12:16

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Blackbird: én kb. 2 éve élek folyamatosan ilyen kajákon, de nem kell ám annyira kétségbe esni! Igaz, az elején én sem tudtam, hogy a semmiből hogy lehet valami kaját csinálni, de a rutin... és szerintem jó is így. Csak nálam a kenyérfélék is kimaradnak. Meg minden más is, amiben liszt van. (ez mondjuk nem is teljesen igaz. Amiben fehér-, rozs-, vagy búzaliszt van, azt kihagyom) Mondjuk az utóbbi 2 hónapban egy kicsit többet engedek meg magamnak, eszem pl. Korpovit kekszet, sőt, háztartásit is. Ja, meg a finom "szociális tea kekszből" is szoktam néha néha... de ennyi újítás elég is a következő kb.2 évre. Tudom, hogy sokan hülyeségnek tartják, hogy ENNYIRE, talán nem normális módon diétázom, de én ezt választottam. Puszi mindenkinek!

(ezt inkább a diétás topicba kellett volna írnom... :))

Szerkesztette: shadow (2004-10-20 12:46)

Nincs jelen

 

#24 2004-10-25 13:44

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Kata!
SZerintem a tápszert ha utálja is muszáj, hamás nem megy neki, ... mi is utáljuk jópáran... :(
Ha kicsit javul az állapota tud majd jobban enni de csak olyat egyen ami nem izgatja a belet ami evése közben tud gyógyulgatni belül. +Kamilla tea stb.
A Medrolt nem tudom mi...
+ én akupunktúrának köszönhetem hogy jobban lettem kicsit és a Pentasának, most meg kombucha teát is iszom....
De sajnos rossz hír hogy hízni én sem hízom.
De biztos még kapsz hasznosabb tanácsokat a tapasztaltabbaktól is.
Gyors javulást a fiadnak.
Szeretettel:
Judit

Nincs jelen

 

#25 2004-10-25 19:24

dadi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Az én fiam is Crohnos és szintén nem hogy hízott inkább fogyott. A Medrol egyébként
szteroid mi is kaptuk hosszabb ideig, a  gyulladás visszaszorítását célozná meg. De mellette kaptuk a Pentasát és Imurant no meg egy sereg egyéb gyógyszert a kiterjedt gyulladás miatt. A  tápszert muszáj inni a fogyás megállítása végett. No meg ha nagyon aktív a betegség  a diétával és tápszerrel  lehet csak átvészelni. Mi a legcsúnyább időszakban 34 kg voltunk /160 cm magasság mellett. De kitartással és az étkezés  odafigyelésével ezt a súlyt mára 44 kg-ra feltornáztuk. Igaz előbb a gyulladást kellett  legyőzni. Egy szóval kitartás. Egyébként két éve tudjuk hogy Crohn-os a gyerek 12 évesen diagnosztizálták.

Jobbulást

Nincs jelen

 

#26 2004-10-25 19:52

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Kedves Kata!

A tápszer tényleg nem jó, de lehet ízesíteni, vagy belekeverni az ételbe.  Én a kakaót szoktam használni, mert a csokis ízt nagyon szeretem, de lehet vaníliát, ki mit szeret és már jobb is. A pestiek, nagy tudorai a tápszer alkalmazásának a főzésben. Érdemes az: http://www.extra.hu/mccbe/- fórumán is utána érdeklődni.

A Medrol v. Methypred, szteroid, ami a gyulladás visszaszorítására szolgál. Egy idő után a vizet megköti a szervezetben és hízunk tőle:) Ez személy függő, hogy kinél mikor kezdődik el. Én is voltam 31 kg-os a legrosszabb korszakomban.

Szia:Mancsa

Nincs jelen

 

#27 2004-10-26 10:15

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Kata!

Ha ilyen állapotban van a fiad miért csak medrolt szed, meg mit értesz az alatt, hogy néha savlekötőt. A medrol mellé kell rendszeresen a savlekötő. Keressetek sürgősen egy jó gasztrodokit, mert könnyen súlyos állapotúvá válik a fiú. Nekem is a gyermekem beteg és mi nem hagytuk magunkat, addig jártunk az orvosok nyakára mig olyan gyógymódot találtak, ami visszafordította a gyulladást, ha rajtuk múlik lehet, hogy már meg lenne operálva. Azóta már sikerült egy nagyon jó gyerek gasztrodokit találnunk, úgy érzem hogy végre jó kezekben vagyunk. Hidd el rengeteg mulik az orvoson. Valamilyen probiotikumot is szedjen mindenképpen.

Gyógyulást kívánok!

Nincs jelen

 

#28 2004-10-26 11:17

dadi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

A fiamnak a vékony és vastagbélt, sőt a nyelőcsővet is érinti a gyulladás. Mi azért nem híztunk meg a Medrol mellett sem mert a felszívódás abban az időszakban volt a legrosszabb, tényleg csak a tápszer és vitaminok tarották benn a lelket. /Egyébként éppen a vízháztartás rendehozatala végett rendszeresen kapott Káliumot is./ Másrészt a Medrolt kb. 3 hónapig szedte mivel a nyelőcsőgyulladásnak nem tett jót, helyette kb 8 hónapig kúp formájában kapott Rectodelt, nos elhihetitek egy kiskamasz esetében ez sem volt egyszerű dolog. De szerencsére a gyerek maximálisan hallgat az orvosra, és nagyon bízik benne. Ebben a hónapban próbáljuk abbahagyni a gyógyszerek egy részét. /Szteroidot amit Rectodelt, Losecet szedi a nyelőcsőre szintén feleztünk, Pentasa 2x2, Imuran 75 mg., vitaminok és most tértünk át a Bonolactra ami probiotikum/
Az étel nálunk is olyan hogy váltogatjuk ha látjuk hogy valami nem megy megpróbáljuk helyettesíteni. Tejfehérje érzékenységünk van tehát elég behatárolt az ételkínálat. De szójatejjel és rizstejjel helyettesíteni tudjuk. Süteményt  is tudok főzni neki. Néhány zöldfűszer melyet tolerál a szervezete javítja a húsok ízét. Néhány főzelék félét is jól megfőzve szinte pűré formájában meg tud enni. A gyümölcsökkel már nehezebb mivel magvast nem ehet de például a nagy szemű epret amit édesanyám termeszt meghámozom és összetörve meg tudja enni. A banánon és almán kívül szinte semmit nem tolerál a szervezete.

Nos röviden még ennyi.

Nincs jelen

 

#29 2004-10-27 08:58

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Kedves Kata!

Csak azt nem tudom, hogy hány éves a fiad. A mi gasztrodokink csak gyerekekkel foglalkozik 18 éves korig, a neve: Dr. Guti Ildikó és nyiregyházán a Megyei Kórházban rendel, de ezen a héten a Fehérgyarmati kórházban helyettesít. Voltunk a gyerekkel Debrecenbe is a G. Kiss Gyulához elvittük, ő elég nagy szaktekintélye ennek a betegségnek, de neki nem tudom mennyi ideje van, hogy kinevezték azóta igazgatónak a Kenézy Kórházba. Igazán én nem voltam vele teljes mértékben megelégedve, meg ő nem is vehette volna fel a kórházba, mivel ő felnőttekkel foglalkozik csak.

Nincs jelen

 

#30 2004-10-30 10:59

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok!

SEGÍTSÉGET KÉREK, EGY LÁNYNAK. A következőket írta:
"Sziasztok!
Én 2 éve vagyok Crohn-os. Kb. 1 éve kiütések vannak az arcomon. Főleg a szám és a szemem körül, amik egybefüggő piros foltot alkotnak. Volt valakinek ilyene? Mit tudtak csinálni vele? Ki lehet valahogy kezelni?"


Hallottatok már hasonló bőrtünetről? Mit lehet vele tenni?

Gyors választ kérek!


Sziasztok:Mancsa :)

Nincs jelen

 

#31 2004-10-31 13:06

András
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Mancsa!
Sajnos én is ilyen bőrproblémákkal küzdök,viszont van segitség.Mivel a betegség alapjaiban a szervezet energiaháztartását teszi tönkre,ez azt tükrözi hogy rossz az anyagcsere.A szervezetbe bejutó táplálékot,testünk feltárja az emésztés során,és minden élelmiszerben van a szervezet számára hasznositható,és nem hasznositható anyag.A rossz anyagcsere folytán a nem hasznositható méreganyag benn marad a szervezetbe,és allergiás reakciót vált ki a bőrön.Én elmentem ezzel a bőrgyógyászatra,és mondták hogy sajnos ez van,eleinte külsőleg kellett kezelni Differin nevü kenőcsel aztán kapszulára váltottunk,ami ugyanaz mint a kenőcs.
Biztos vagyok benne ha elmegy a megfelelő szakrendelésre,akkor kikezelik a baját.Viszont elképzelhető,hogy valamelyik gyógyszerre érzékeny,ha ez az elváltozás,a diagnózis után jelent meg,mert a betegség miatt,akár évekkel megelőzheti ez a kór.

Nincs jelen

 

#32 2004-11-01 08:57

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok!
Nekem a bőrprobléma a betegség kicsúcsosodása előtt jött, az egész hátam kiütéses (azt hitték napkiütés) lett majd átváltozott aknévá. Szerencsére én láttam legkevesebbet. Én is Differint kaptam, hosszú hónapok alatt múlt csak el, bár akkor még a bőrgyógyászhoz úgy mentem el hogy nem tudtam hogy Crohn-os vagyok. Nyilván a nem megfelelően hasznosított illetve nem felszívott tápanyagok okozták...

Nincs jelen

 

#33 2004-11-02 23:05

Sunburner
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok, én új vagyok itt. Egy hónapja állapították meg az egy éve fennálló betegségemet. Nincs még eldöntve, hogy Crohn-e vagy colitis ulcerosa. Az orvosom mindenáron meg akarja tükrözni az egész vastagbelemet. Csak avval van a gond, hogy augusztusban egy rossz diagnózist követően szövetdarabokat távolítottak el a végbélcsatorna legalsó szakaszából, a záróizmon lévő nyálkahártyáról, amit tévesen polipoknak diagnoztizáltak. Ezek annyira fájnak, hogy minden székelés egy rémálom. Hogyan fog ebbe bármit is beletuszkolni az orvos? Amikor proktológián voltam rektoszkópos vizsgálaton, azt hittem ott pusztulok el. Mit tegyek? Vessem alá magamat a colonoscopiának? Semmi más bajom nincs, azonkívül, hogy a végbélnyílásom meg az azt követő 5 centis szakasz nagyon fájdalmas. Salofalk kúppal kezelnek, de azt is alig bírom feltuszkolni.
Kísérőjelenségek: nekem a betegség egy éve kezdődött megszaporodott, tartós aftás szájfekélyekkel és egy fájdalmas refluxxal. A háziorvosom már akkor pszichiáterhez akart küldeni, mert őszerinte stresszalapon jött ki az egész. (érettségi, felvételi) Egy székrekedést követő végbélberepedéssel folytatódott, ami nem akart begyógyulni, aztán január óta krónikus herpanginám (vírusos torokgyulladás) van, krónikus mandulagyulladásom, krónikus aftás szájgyulladásom. Testhőmérsékletem 37,5-38 fok között mozog. Az augusztusi végbélműtét során 10 kilót fogytam. A műtét előtti hashajtástól 39 fokos lázam lett. Annak ellenére is megműtöttek. Műtét előtt is pokoli kínos volt a székelés, most aztán pláne az...
Na aztán hogy mivel kezelem magamat:
Amióta kiderült, hogy gyulladás van a végbelemben, salofalk kúppal kezelnek, napi 2X 500mg. Fájdalommentes felhelyezés szinte kizárt hogy sikerül.
Repedésekre Bepanthen kenőcs.
Refluxom egy év alatt kétszer volt, heveny lefolyású, hamar elmúlt.
Az aftás szájgyulladásom tartóssá vált. Amik nem váltak be az aftára: só, porcukor, corsodyl, phlogosol. Glycoseptes ecseteléstől most végre gyógyulásnak indult. Eddig a glycosept tűnik a leghatásosabbnak.
Krónikus mandulagyulladásom fél évig tartott. Kábé egy hónapja megszűnt, a herpanginámmal együtt. Legalábbis nem fáj és nem zavar. Ami nem használt: antibiotikumok (Ceroxim), septofort, mebucain, corsodyl, phlogosol, kalcium tabletta. Ami használ: glycoseptes gargalizálás, bioparox spray-vel kombinálva.
Kiegészítő szerek: béres csepp napi 2-3 X 20 csepp, 3X50mg C vitamin, aloe vera kapszula. Kegyetlen, pokoli fájdalomra contramal, máskor algopyrin. Görcsre no-spa, bár ez szerintem nem ér semmit. Valamikor a fájdalomcsillapítókat sem érzem... Egyéb: székelés után hideg zuhany, utána forró ülőfürdő. A fürdővízbe betadine-t szoktam tenni, fertőzések elkerülése végett. Kézmosáshoz betadine szappant használok.

Na hát így állunk. Egy évvel ezelőttig egyetemista voltam, színötös érettségivel jutottam be az egyetemre, emellett lemezlovas karrieremet építgettem. Rengeteget jártam diszkóba, házibuliba, százötvenfős bulikon játszottam a zenét. Tele voltam tervekkel, nem is ismertem a betegségeket. Mindig vidám voltam, soha nem volt semmi gond az életemben. Most elég siralmas a helyzet. Ez a betegség jól keresztbetört. Idegbeteg lettem, januárban kijött a depresszió és a pánikbetegség is a testi tüneteknek köszönhetően. Amióta kitapasztaltam, hogy melyik orvos, és melyik gyógyszer segít legalább egy kicsit, azóta sem a depi sem a páni félelem nem fenyeget. Na persze az életem még mindig pokol. Lesoványodtam, nincsenek terveim, kilátásaim, félek a vizsgálatoktól, nem tudok se tanulni se dolgozni, se szórakozni se semmit. Itthon fekszek minden nap. A baráti köröm lemorzsolódott. Nem tudom mi jöhet még...

Nincs jelen

 

#34 2004-11-02 23:33

András
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Sunburn!
Mindenképp vesd a vizsgálat alá magad,mert utána könnyebb lesz.
Tudni fogják hol a probléma és milyen,a kezelés célirányosabb lesz.
Ami a karrieredet illeti,ne add fel!
Lehet hogy most nehéz időszakon esel át,de hidd el sokan vagyunk hasonló cipőben.Én nemrég estem át ugyanezen,és még mindig vannak kétségeim.
Pedig amit akkor csináltam,azt már nem folytathatom:(
És a vizsgálatnál szólj,biztos ami biztos hogy adjanak vénásan fájdalomcsillapitót!
De ha megmondod nekik hogy mit diagnosztizáltak nálad,akkor egyből kapni fogsz.
Fel a fejjel!

Nincs jelen

 

#35 2004-11-03 10:19

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok!

Az aftákra nagyon jó még a grepfruit csepp (én azt használom, amiből ki van vonva a keserű anyag). Fülpálcikának a vattájára csepegtetem és rászorítom az aftára, ezt megcsinálom naponta vagy háromszor. A lányomnak nagyon hamar elmulasztotta, igaz neki csak egy volt a szájában. Ez a csepp higítva nagyon jó a torokgyulladásra is, sőt magára a chronra is ajánlják. A másik a fokhagyma, ha bírjátok, mert nagyon csíp, egy darabot rátenni az aftára.

Nincs jelen

 

#36 2004-11-03 11:55

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Még annyit mondanék Robinak, hogyha lehet megfázásra semmiképp ne használjon antibiotikumot, csak gyógyteákat, bioparux spray, grepfruit csepp, vagy párologtatóba gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő olajok, torokfertőtlenítő szopogató tabletták, C vitamin, stb. Nekünk ez elég szokott lenni, mióta crohnos a lányom egyszer volt úgy, hogy mást is kellett szedni, mert láza is volt, akkor a háziorvos és a gasztrodoki konzultáltak telefonon és a legbélkímélőbb gyógyszert írta fel.

Nincs jelen

 

#37 2004-11-03 20:23

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sunburner: A vizsgálatok nagyon fontosak a pontos diagnózis felállítása és a helyes kezelés szempontjából. A tükrözés szörnyű és roppant kellemetlen, ha alapjáratban iszonyatosan fáj a végbeled, akkor meg hihetetlenül fájdalmas, de KELL, hogy tudják, lássák mi a helyzet nálad. Azonkívül számos helyen már altatásban végzik ezt a vizsgálatot. Mindenképpen érdemes rákérdezni erre.

A másik: egyedül szerintem nem lehet megbírkózni ezzel a betegséggel (azt gondolom, hogy másfajtával sem), nagyon fontos, hogy meg tudd beszélni az aggodalmaidat, problémáidat valakivel/valakikkel. A bezárkózás tényleg csak depresszív állapothoz vezet. Gyere be a chat-szobába, általában mindig van ott valaki, akivel tudsz beszélgetni, a sorstársaid vagyunk és SEGÍTÜNK.

Nincs jelen

 

#38 2004-11-03 20:48

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia Zoli!

Nekem a szteroidtól fájnak a lábizületeim és néha az egész csontvázam. (az én kis Samum)
Főleg, ha jön a nagy hideg, vagy nagy kánikulla.

Aztán elmúlik.


Mancsa

Nincs jelen

 

#39 2004-11-03 21:04

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok!
Egy kellemetlen kérdés: van-e valakinek tapasztalata végbél fissuraról ha jól tudom a nevét...de ez nem a fistula). Berepedés.
Ez is a Crohnnal függ össze. KEnőcsöt kaptam rá.
Volt valakinek és akinek esetéeg el is múlt? vagy csak időszakosan múlik ez is?

Nincs jelen

 

#40 2004-11-04 19:18

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Judit: 16 éves koromban 1 cm-es repedés keletkezett a végbelemen, ami hosszú kupozás (kb. 1 hónap) után szépen összeforrott. Ez volt az első problémám a végbelemmel. Viszont sajnos utána már nem volt a régi, időnként el kellett futnom a sebészetre, akkor megint kupokat kaptam, helyrejött, de mindig oda kellett figyelnem rá. Aztán jött a colitis, a hónapokon keresztül tartó hasmenés teljesen tönkrevágta az amúgy sem túl jó végbelemet. Aranyérgubók, berepedések, amik nem túl jól gyógyulnak, ezáltal tele vagyok heggekkel is, meg szegény már elég szűk. Ez volt a diagnózis a colitis megállapítása után, mikor már nyüszítettem a fájdalomtól.

Hogy mi van most? Március óta folyamatosan kúpozás (de állandóan minden reggel és este), ennek következtében a berepedések valahogy helyrejöttek, köszönöm megvagyok, sajnos érzem, hogy van, de már csak akkor van fájdalom ha a szokásosnál többet kell egy nap wc-re mennem. Mi lesz ezután? Fogalmam sincs, lehet, hogy állandó kúpozásra leszek ítélve.

Amit ebből ki akartam hozni, az az, hogy a leghatásosabb módszer úgy tudom a kúp, persze mellette lehet kenőcsöt is használni. Nem akarom a dokidat megcáfolni, nyilván az esetedben nem annyira gázos a dolog és krémmel is szépen meg fog gyógyulni. Csak a krémben szerintem az a gond, hogy mivel fájdalmad van, nem tudod annyira mélyre felvinni.

Nincs jelen

 

#41 2004-11-04 21:50

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

JAj én meg attól félek h romlik és hogy valóban komolyabb kezelés kéne.
Köszönöm Adrika hogy leírtad...

Nincs jelen

 

#42 2004-11-05 18:48

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Ne aggódj Judit, biztos szépen rendbe fog jönni. Amit még tudni kell: csalóka dolog ez, ha elmúlik a fájdalom, még nem biztos, hogy helyrejött, sőt. Utána még folytatni kell a kezelést, csak akkor már könnyebb lesz, mert legalább nem fáj alapjáratban (az elsőnél a szörnyű fájdalom kb. 1 hét kúpozás után megszűnt nálam, de utána még vagy 3-4 hétig folyamatosan kúpoztak, mire összeforrt, persze rendszeres kontroll mellett).

Nincs jelen

 

#43 2004-11-11 12:55

Cicmarek
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok!

IZÜLETI FÁJDALMAKRA (SZERINTEM)
Aki Medrolt szed annak üzenem, hogy feltétlenül szedjen mellé Kálium retardot és napi 2*2 Magne B6-ot, 1 Magnézium pezsgőtablettát, este lefekvés előtt egy Kalcium pezsgőtablettát!  A magnéziumot és a kalciumot soha ne együtt vedd be, legyen közte legalább 6-8 óra!
Tapasztalatból tudom, hogy a pokoli lábfájdalmakat elmulasztja. Nekem többször is úgy fájt az egész lábam, hogy egész éjjel sírtam a fájdalomtól, s ráadásul nem csak tompa fájdalom volt, hanem ehhez járultak még rohamok is, görcsök formájában.
A 3. nap után nem bírtam tovább reggel bementem a kórházba. A doktornő elmondta a folyamatát ennek az egésznek, hogy amikor pihen a láb, akkor a sejtek annyira megnőnek, hogy fájdalmat okoznak. Erre nem segítenek a fájdalomcsillapítók, hiszen azok nem ilyen fájdalomra vannak.
Erre kitapasztaltam, hogy a sarkam alá 1 vagy 2 párnát téve és folyamatos HIDEG VIZES BOROGATÁS, plussz, amit az első mondatban leírtam, teljesen elmulasztották a tüneteket!!!
Mióta egyébként vége a Medrol terápiámnak semmi féle nagy izületi problémám nincs!
Ja, és közvetlenül lefekvés előtt jógáztam kb. másfél órát!!!

Nincs jelen

 

#44 2004-11-11 13:07

Cicmarek
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia!
:Sunburner
Én a kúpokat mindig úgy helyezem fel, hogy előtte vastagon bekenem az ujjamat Neogranormon kenőccsel, ha nagyon fáj még a kúpra is kenhetsz belőle.
Nekem őrületesen szűk volt a végbelem, és a vizsgálatnál (teljes colonoscopia, és 5 hónap múlva sigmaidoscopia) kértem teljes kábítást.
Ez mindig olyan jól sikerült, hogy nem emlékszem semmire, pedig a colonoscopia kb. 1 órás vizsgálat volt nálam, a szűkületeim miatt.
A beöntést meg valahogy kibírtam! Ugyanis olyan szinten be volt gyulladva az legalsó szakaszom, hogy az a vékony cső is fájt.
Szóval kérj kábító injekciót, (én azért a vizsgálat előtt bevettem este és a vizsgálat napján reggel nyugtatót is, arra kell vigyázni hogy hasonló legyen ahhoz, amit a kábításnál kapsz!)
Egyébként most már 4 hónap kúpozás után kb. normális méretű lettem, de azért még mindig érzem a fájdalmas részeimet, bár nekem 3 végbélsipolyom is van!
Remélem azért nem maradnak meg végleg!!!
Szorítok neked, hogy jobban legyél!

Szerkesztette: Cicmarek (2004-11-11 13:07)

Nincs jelen

 

#45 2004-11-11 19:31

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sunburner: Az is egy megoldás, hogy mielőtt felhelyeznéd a kúpot meleg víz alá tartod egy kicsit a végét. Ezáltal felpuhul és kevéssé fájdalmas a felrakása. De óvatosan, nehogy szétolvadjon az egész!

Nincs jelen

 

#46 2004-11-18 16:34

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

A vashiánnyal kapcsolatban kérdeznélet titeket.
Normális-e az, hogy a vasam kb. egy hónapja 4,3 volt...
Kaptam 10 adag intravénás Ferrlecitet.

Erre a mostani eredmény szerint a vasam: 4,6 ...

WOW! Micsoda javulás!!!

Nincs jelen

 

#47 2004-12-23 19:56

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Most már csak 3,5...

Nincs jelen

 

#48 2004-12-28 20:39

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Kedves Loyd!

Először is, honnan írsz? Eddig milyen vizsgálatok voltak már, és most jelenleg hogy érzed magad. Mert ha jól vagy, akkor nem kell feleslegesen vizsgálgatni, ám ha rosszul vagy és már rég mérték fel a terepet nálad, akkor készülj fel egy kolonoszkópra, egy vékonybél passage-ra, esetleg egy CT, vagy MRI-re. Ezek a vizsgálatok már elég átfogó képet tudnak adni a jelen állapotodról.

Hogy gyereked legyen? Milyen gyógyszereket szedsz, ez itt a nagy kérdés!:( Illetve azok mellékhatásai.

A nevedből következtetve férfi vagy, vagy nem?:)

Szia: Mancsa

Nincs jelen

 

#49 2005-01-01 12:29

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Szia!

Hát Pesten több jó orvos is van. Az 1. dr. Kovács Ágota, de nála egy kicsit (a többiek elmondása alapján) nehézkesek a vizsgálatok, sok kört kell futni. EGyik rendelőből a másikba. Ezt a kérdést inkább a többieknek tedd fel:) Kit tudnának még ajánlani?

A gyógyszereid nem olyan nagy dózisok, ez inkább szinten tartó adag.
Ezek szerint már 98 óta rosszul vagy és még mindig nem tudják, hogy melyik bajod van???:(
Hát, ha a gyógyszereket nézzük a szteroidnak és az immuránnak lehetnek mellékhatásai.
Szteroid: elvonja a kálciumot a szervezetből, az izületeket bántja, a szemet, májat károsíthatja. De csak akkor ha már hosszú évek óta szeded vagy nagyon nagy adagba adják.
Immurán: én hallgattam róla egy orvosi előadást és elcsodálkoztam azon, hogy egy férfi betegnek is lehetnek, számomra ismeretlen melléktünetei a gyógyszerektől. Pl.: ideiglenes impotencia:( (Legalábbis voltak ilyen tapasztalások) Ne ijedj meg, mert amint  a gyógyszert leépítik visszatér minden a régi kerékvágásba:) Ezt csak azért írom, mert mondtad, hogy szeretnél gyereket.

Vizsgálatok: azért a colonoscopnak már biztos eredményt kellene adnia! Pesten a Margitban, legalábbis pontosan meg tudják állapítani, mert ott nagyon jó a műszerezettség és a patalógia is:))
Sajnos amiket írtam vizsgálatok, elkerülhetetlenek, ha az ember rosszul van. Mert így  évente, vagy pár évetne leellenőrzik a beteget és a nagyobb baj megelőzhető, tehát szokj hozzá a gondolathoz, hogy ezt BIZONY MEG KELL CSINÁLTATNI, AKÁRMILYEN SZÖRNYŰ IS! :( Néha egy műtéttől is meg tudnak menteni és ez nagy dolog nálunk:)

Nem tudom mennyit segítettem:)

Írj nyugodtan, ha van még valami:)

Szia!

Mancsa

Nincs jelen

 

#50 2005-02-05 22:14

Judit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kisérõjelenségek

Sziasztok.
Én meg azt kérdezném, hogy lehet-e az orromban seb hetek óta a Crohn miatt. Lehet h hülye gondolat, de mivel nem akar elmúlni... gyanús h nem normális...

Visszerem még nincs, én sajna nem tudok okosat mondani. :(
Judit

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB