#1 2011-12-11 21:03

Wolfi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Sziasztok!

1999. óta vagyok crohn beteg. Eléggé kilátástalannak tûnt a dolog, mert a medrolon kívül semmi sem használt (Remicade-et, Humira-t is ideértve), így gyakorlatilag 10 éven keresztül szteroidon éltem. Orvosom azon a véleményen volt, hogy a sztóma jelenthetne végleges megoldást a problémámra.

2009-ben hallottam elõször a topic névadójáról, egy tavaly (97 évesen) elhunyt osztrák orvosról. Az õ elmélete szerint - erõsen leegyszerûsítve -  az összes civilizációs betegséget az okozza, hogy a mezõgazdaság felfedezésével az ember hirtelen rengeteg szénhidrátot kezdett fogyasztani, sokkal többet, mint több millió éves evolúciója során bármikor. A sok szénhidrát pedig a fokozott inzulintermelésen keresztül felborítja a szervezet hormonháztartását, és ezzel mindenféle autoimmun és egyéb krónikus nyavalyát (pl. II. típusú cukorbetegséget) okoz.

Véleménye szerint az ember természetes tápláléka a hús és az állati zsiradék. Nem hitt abban, hogy a telített állati zsírok fogyasztása betegséget okozna, hiszen hogyan árthatna az, amit az ember több százezer éve fogyaszt, és amihez ezért alkalmazkodnia kellett. Az elõzõekbõl pedig az következik, hogy a szénhidrátot fehérjével és állati zsírral kell kiváltani. (A növényi olajat egyébként, mint az ember számára nem természetes táplálékot szintén károsnak tartotta.) 
Mindez pedig a gyakorlatban azt jelentette, hogy betegeinek naponta maximum 72 g szénhidrát fogyasztását engedélyezte (Ez kb. három fél zsemlének felel meg, és a szénhidrátfogyasztásba a cukor, liszt és keményítõ tartalmú ételek mellett a gyümölcsök és zöldségek szénhidráttartalmát is beleszámolta.) 

Elméletét elõször saját magán próbálta ki. 45 évesen ugyanis ízületi fájdalmaktól, krónikus fáradtságtól és csípõartrózisról szenvedett (gyakorlatilag csak sántítva tudott járni).  Az összes tünete rövid idõn belül javulni kezdett, végül - mint említettem - 97 éves kort ért meg. Több mint 40 éves orvosi ténykedése alatt rengeteg civilizációs betegségben szenvedõ beteget kezelt, köztük több száz crohn-os páciense volt.

Tapasztalatairól több könyvet is írt, nekem kettõt sikerült ezek közül megszereznem (Leben Ohne Brot, és Kranker Magen, Kranker Darm) Elméletét egyébként Németországban kifejezetten crohn betegségre fókuszálva nagyszabású klinikai kísérletben ellenõrizték (Crohn-Studie V.), melynek során állításai messzmenõkig igazolódtak.  A német Wikipédián egyébként külön szócikk ismerteti a Lutz diéta lényegét.

Én 2009-ben azonnal áttértem a szénhidrátszegény étrendre, és kidobtam a növényi olajat, helyette disznózsírt használok. (rengeteg tojást fogyasztok, húst, zöldséget és gyümölcsöt eszem. Nem fogyasztok semmilyen gabonát vagy abból készült ételt, krumplit, cukrot)

Gyakorlatilag egy hónap után el tudtam hagyni a medrolt. Eleinte egy- kéthavonta kisebb visszaesést tapasztaltam, de max. egy hétig szedett kis adag (4-12 mg) medrollal nagyon hamar megint helyrejöttem. Több mint másfél éve semmiféle gyógyszert nem szedek, tele vagyok energiával, és teljesen tünetmentes vagyok. A korábban szinte napi rendszerességgel szedett Quamatelt is sikerült elhagynom, sõt, a 100 feletti nyugalmi pulzusra öt éven át szedett Lokrent is abba tudtam hagyni. (Nyugalmi pulzusom most 55-70 között van).

Kíváncsi lennék, hogy mások is hallottak-e dr. Lutz munkásságáról, vagy esetleg a nálunk is egyre inkább a köztudatba kerülõ, ugyancsak  szénhidrátcsökkentésen alapuló paleolit diétáról, és ha igen - és ki is próbálták - milyen tapasztalatokat szereztek.

Nincs jelen

 

#2 2012-10-30 16:29

Megváltó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Szia!

Tetszik a téma, mert kölökkoromban a kenyeret leszámítva ilyen jellegû diétát tartottam ösztönösen. Csak házizsíros kenyeret hagymával vagy téliszalámit ettem, ugyanakkor semmilyen tejterméket nem fogyasztottam. Nem ettem meg a szalonnát, tojást sem.  Crohnos barátom 3 hónap után nem tudta tartani a paleolit diétát, de többektõl úgy hallom, próbálkoznak vele.
... Én meg azért írtam valami akármit is, mert nem tudtam már elnézni, hogy majd' egy éve megváloszolatlan hozzászólások rovatban csak a Te írásod jön fel:)

Üdv.: Megváltó

Szerkesztette: Megváltó (2012-11-01 05:33)

Nincs jelen

 

#3 2012-10-31 21:35

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Nem tudom megállni hogy ne szóljak hozzá.
Az van hogy ezek amiket Dr. Wolfgang Lutz leírt, átbeszéltük már pár 100*. Persze nem pont így ahogy leírtad. A lényeg hogy a tested megsúgja neked mi kell. Ha ez mind kevés ki lehet tesztelni mi kell mit ehetek, vagy mit nem van rá egy jó kis teszt! De ha oda figyelsz a tested megmondja. Nem tudom másképpen leírni. A harmadik dolog a nem idevalósi ételek fogyasztása. Nem biztos hogy a déligyümölcsre vagy a tenger gyümölcse jót tesz. Van magyar gyümölcs , s hal is. (csak két példa volt). Errõl lehetne írni oldalakat. Jó doki lehetett Dr. Wolfgang Lutz. Csak egy a baj amíg mások  a média azt prédikálja hogy ez amirõl írt ez nem jó. Addig esély sincs az egészséges életre, a következõ meg a gyári zsír hát enyhén szólva gumi. S nézd meg mi van benne. Na mindegy.
Üdv: Szuszidi

Nincs jelen

 

#4 2012-11-01 22:11

salvya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

én azért kiváncsi lennék, hogy miket lehet enni pl. reggelire: húst zöldséggel? brr..  :-)
mivel lehet a kenyeret, krumplit, tésztaféléket pótolni?

szóval a gyakorlati része érdekelne...

Nincs jelen

 

#5 2012-11-02 12:31

mendi63
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Szerintem nagyon sokan megköszönnénk, ha valaki ,vagy többen valóban megosztanák velünk azt, hogy akkor  a gyakorlatban mit is együnk. /mert szerintem ez tényleg nagyon nehéz ez az "életmódváltás"./ Én most a gluténmentes táplálkozást próbálnám ki elképzelhetõ, hogy jó lenne de még ez is nagyon nehéz nagyon rá kell hangolódni. A mínusz 13 kilómból tovább már nem szeretnék fogyni. Tényleg segítséget kérnénk akiknek már bevált és egyszerû valamilyen szinten. Akár oldalt, honlapot is ajánlhattok. Köszi

Nincs jelen

 

#6 2012-12-18 12:15

Lanchaster
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Nem szeretném áthágni a fórumozás szabályait, ezért nem teszek ki linket.
Kérlek, írj e-mailt, mert VAN SEGÍTSÉG a Crohn-betegeknek, és ha még nem hallottál róla, akkor szeretném ha megismernéd.

Nincs jelen

 

#7 2012-12-18 19:52

Mókuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Kedves Lanchaster,

megírod nekem, hogy milyen gyógymódot találtál ?

Köszönöm szépen !

Nincs jelen

 

#8 2013-02-26 18:43

Wolfi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Sziasztok!

Ami a dolog gyakorlati részét illeti, nekem nagy szerencsém, hogy nagyon szeretem a tojást, úgyhogy számomra egyáltalán nem kérdés a reggeli: 3 tojásból lágy tojás vagy rántotta egy darab sajttal, esetleg valami zöldséggel (uborkával, paprikával). Ebédre általában valamilyen húsból vagy belsõségbõl készült étel (pl. resztelt máj, töltött padlizsán, marhapörkölt, ilyesmi), vacsorára általában megint tojás. [Épp most nyomtam be egy 4 tojásból készült hagymás-baconos rántottát :)].Aszalt és friss gyümölcsöt, olajos magvakat, meg keserû csokit (mértékkel) szoktam még enni, meg persze tepertõt nasi gyanánt :)  Egyébként a paleós receptek teljesen jók, egy csomó van belõlük már fent a neten, meg van Szendiéknek két szakácskönyve is.

Az "életmód váltás" egyébként egyáltalán nem volt nehéz, mert már eléggé elkeseredett voltam ahhoz, hogy teljes lendülettel vessem bele magam a dologba. Egyébként az a fura, hogy elõtte semmilyen alternatív módszert nem voltam hajlandó kipróbálni, de Lutz (és Szendi) érvei annyira meggyõzõek voltak, hogy egy percig nem kételkedtem abban, hogy ezt viszont mindenáron megpróbálom. Eleinte még kicsit hiányzott a kifli és a köret a húsokhoz, de már el sem tudom képzelni, hogy pl. a rántottához bármilyen pékárut egyek, egyszerûen nem kívánom. Érdekes, hogy az ember ízlése is mennyire meg tud változni rövid idõ alatt. Korábban iszonyúan édesszájú voltam, most meg már néha az almát is túl édesnek érzem.

Egyébként azóta (most már lassan 3 éve) egy napot sem voltam betegállományban, és nemhogy a gasztro-n, de a háziorvosomnál sem jártam. Ja, egyébként még annyit fejlesztettem a dolgon, hogy - Szendi ajánlására - lassan két éve nagy dózisban szedek D vitamint (télen 8000 nemzetközi egységet naponta, nyáron 4-5000-et).

Nincs jelen

 

#9 2014-10-14 06:42

angel1092
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Kedves moderator!
Koszonom a megerteset.
Udv


_____________
Are you worried about pass-4sure.me.uk prep and HP0-S28? Check out our latest resources for Springfield College questions for practice with LPI guarantee of Facebook

Szerkesztette: angel1092 (2014-10-31 11:52)

Nincs jelen

 

#10 2014-10-14 14:17

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Könnyebb sok rostot is tartalmazó, meg puffasztó szénhidrátok nélkül, de sajnos a betegség alapját nem az étkezés képzi. Nem a diétától fogsz meggyógyulni. Én a szénhidrát mentességet egy idõ után egészen extrém szinten mûveltem (csak fehérje izolátum és vitamin), és attól sem múlik ám el. Ha intravénásan táplálnak akkor sem.

Szendi egy sarlatán, féligazságokkal, és félig mûködõ módszereivel - nem érdemes rá hallgatni. Ha lowcarb diétázhatnékja van valakinek akkor SCD - csoda attól sem lesz. Semmitõl nem lesz csoda. Ha lesz akkor tudni fogjuk mert Nobel díj esélyes lesz. Attól még persze érdemes a betegség mellett egészségesen élni, hogy legalább "kompenzáljunk".

Nincs jelen

 

#11 2017-02-16 13:06

Ultra77
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Dr. Wolfgang Lutz munkássága

Kár ezért a topikért, a Lutz-diéta is izgalmas és nagyon hasznos téma.

Akárcsak az Scd vagy a paleo étrendek.
Mivel a paleo szigorúbb, ezért Ibs és IBD esetén mindenkinek szigorúan ajánlott!

Szendi Gábor kiváló mentor, a honlapján minden infó ingyen elérhetõ!
Én nagyon ajánlom ezt az életmentõ étrend váltást!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB